Fragmenten

Solliciteren: het assessment center

Solliciteren voor een job. Ik meld me aan bij de receptie. De assistente die me vervolgens komt halen, legt me duidelijk uit hoe dit alles in z’n werk zal gaan. Eerst zullen verschillende tests worden afgelegd, waarbij zowel snelheid, juistheid, inzicht, psychotechnische kennis als persoonlijkheid zullen worden nagegaan. Bij een goed resultaat zal er een gesprek volgen. De tests zijn afgelegd. Ik wacht rustig af tot…die deur opengaat en deze keer niet de assistente maar het afdelingshoofd me komt halen. Een goed teken bedenk ik me net en inderdaad.

Er volgt diezelfde dag een sollicitatiegesprek waarbij ook meteen de teamverantwoordelijke aanwezig is. Een eerste kennismaking, eens horen welke mijn- en hun verwachtingen zijn in deze job. Een gesprek dat vlot verloopt. So far, so good. Maar da’s nog niet alles. Kort daarna – nog diezelfde avond – krijg ik een telefoontje.

Men vond het een positief gesprek en ik word 1 week later verwacht voor de volgende ronde die bestaat uit een assessment center.  <YES!> Deze wordt afgenomen door een externe firma in opdracht van firma x.  Ik hoorde het even in Keulen donderen. Het was immers iets waarmee ik nog niet zo vertrouwd was, zo’n assessment. Was, want intussen ben ik dat wel. Ik kan het in elk geval eenieder aanraden.

Het geeft je de juiste inzichten, verduidelijkt je doelen, bevestigt je talenten, benadrukt je motivatie en werkpunten. En vooruitkijken, daar draait het absoluut om. De resultaten logen er alleszins niet om.

Om het met de woorden van de assessor consultant te zeggen: “Op consistentie scoorde je het maximum, dit is hier nog nooit eerder gebeurd.” Met andere woorden: de vragenlijst (*) die ik had ingevuld ter voorbereiding, was erg consistent ingevuld. Mijn score over de hele lijn een goede, gemiddelde score met hier en daar zelfs enkele uitschieters. Op geen enkel moment heb ik gedacht “Wat zou hier het juiste antwoord zijn?”. Er is ook geen ‘goed’ of ‘fout’ antwoord. Dit is dan ook dè tip der tips bij een assessment: blijf eenvoudigweg jezelf. Of kortom: wees gewoon eerlijk.

Alleen zo verwerf je het juiste inzicht. Inzicht dat zich op termijn zeker loont. Dit was precies wat ik nodig had. Een boost zeg maar, voor wat meer toekomstperspectief. Al was het – toegegeven – een hele opgave. Niemand die ooit heeft gezegd dat zo’n assessment gemakkelijk is. Hoe verloopt nu zo’n assessment? En kan je je daarop überhaupt voorbereiden?

De voorbereiding

Omdat een assessment – afhankelijk van door wie het wordt afgenomen – zodanig verschilt van center tot center kan je je daarop moeilijk voorbereiden. Al ben je met deze kleine tips toch al goed op weg.

  • Kom uitgerust voor de dag.
  • Overlees nog eens de vacature waarvoor je gesolliciteerd hebt vòòr aanvang.
  • Informeer je over de waarden / cultuur / structuur binnen het bedrijf waarbij je hebt gesolliciteerd.
    <Tip: (Her)bekijk de website van het bedrijf en neem dit grondig door.>
  • Wat maakt jou uniek tegenover andere kandidaten? Welke meerwaarde heb jij te bieden?
    <Tip: Vind je het moeilijk om dit zelf te formuleren, bevraag je dan al eens op voorhand hierrond in je vriendenkring/zij die het dichtste bij jou staan.>
    -> Ik deed deze oefening zelf ook een keertje, meer daarover in [Hoe anderen mij zien].
Assessment: het hoe en wat

De assessment zoals ik ze heb afgelegd bestond uit 3 onderdelen.

  1. Het voorleggen van een aantal simulaties (cases). Hiermee kan worden aangetoond hoe men omgaat met situaties, personen, problemen die dienen opgelost te worden. Je krijgt voldoende voorbereidingstijd per simulatie (case). De assessor consultant neemt dan telkens de rol van klant op zich. Het rollenspel gebeurt zowel face-to-face als via telefoon.
  2. Bespreking van de TMA talentenanalyse = kandidaat rapportage. Hiervoor had ik op voorhand thuis een vragenlijst ingevuld waarop ik diende aan te duiden  welke eigenschappen het meest voor mij van toepassing waren (de vragenlijst waarvan eerder (*) sprake). Deze vragenlijst resulteert dan in een kandidaat rapportage met een uitgebreide beschrijving van de persoonlijkheid die nog eens wordt onderverdeeld in:
    – samenvatting
    – emotionele balans
    – motieven
    – sociale talenten
    – beïnvloedende talenten
    – leidinggevende talenten
    – organisatorische talenten
    Daarnaast worden ook volgende aspecten (topics) besproken:
    – kwaliteiten en valkuilen (meer hierover in een eerder bericht)
    communicatie met de kandidaat (effectief communicatiegedrag + te vermijden communicatiegedrag)
    ideale werkomgeving en voorkeur in management
    suggesties voor persoonlijke ontwikkeling
  3. Bespreking van een aparte vragenlijst die wordt voorgelegd de dag van het assessment zelf. Vragen zoals:
    – je beste eigenschappen
    – je werkpuntjes
    – voorbeelden van een moeilijke situatie en hoe je dit hebt aangepakt
    – iets waar je fier op bent omdat je dit hebt gerealiseerd
    – cursussen die je nog zou willen volgen ter verbetering en waarom
Assessment: besluit

Ik kan het ieder aanraden, zo’n assessment. Na zo’n sessie wordt heel veel verduidelijkt rond waar je staat (kandidaat rapportage), waar je naartoe wil (communicatie/ideale werkomgeving/voorkeur management) en hoe je dat kan verwezenlijken (suggesties voor persoonlijke ontwikkeling). De rapportage biedt ook een houvast naar de toekomstige werkgever. Door hier regelmatig naar terug te grijpen en rekening mee te houden, komt dit elke partij – zowel werkgever als werknemer – alleen maar ten goede.

Nu heb ik al behoorlijk wat sollicitaties erop zitten, net zoals bezoeken aan diverse jobbeurzen en heb al heel wat tests afgelegd. Ook zo’n evaluatie na een korte interimopdracht heeft me de juiste inzichten gegeven. Persoonlijkheidstests vond ik telkens dermate interessant. Met dat verschil, dat ik deze keer het resultaat heb meegekregen op papier, zwart op wit.  Dit is echt een enorme hulp.

 

Meer lezen rond solliciteren?

Via deze [link] vind je nog meer bijkomende informatie èn tips.

 

BRON foto: pixabay.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

19 gedachten over “Solliciteren: het assessment center

  1. Fijn dat het zo goed is meegevallen, Hilde! Ik duim mee dat er een leuke job uit voortkomt! Ik vermoed dat er veel verschil is tussen verschillende assesment-centra, zelf ben ik eens één keer moeten gaan en hield daar niet zo’n positief gevoel aan over, maar het zal wel afhangen van wie er voor je zit en hoe alles verloopt.

    Like

  2. Jaren geleden ook eens zo’n assessment gedaan. Ik was nog te jong om te beseffen dat de job eigenlijk niet bij mij paste, hoofdwaarschijnlijk is dat de reden dat het als een uitputtingsslag aanvoelde. De test zat vol met van die logica-vraagstukken en helaas heb ik niet zo’n wiskundig hoofd:-) Goed te lezen dat het ook een bijzonder leerzame ervaring kan zjin.
    In ieder geval heel veel succes gewenst in het verdere proces!

    Like

    1. Mocht ik zo’n assessment gedaan hebben op jongere leeftijd denk ik dat het resultaat – inderdaad – anders zou geweest zijn. Men groeit daarin ook. Ik geef wel toe, dat ik na afloop ook ontzettend moe was. De inhoud/soorten tests doen inderdaad ook veel en zal vermoedelijk afhangen van het soort job waarvoor men solliciteert.

      Like

  3. Aan allen die mij succes gewenst hebben, mee hebben geduimd, in mij hebben geloofd en mee gehoopt. Hartelijk dank voor jullie steun en hierbij het goede nieuws: ik heb die job!!!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.