Welzijn

De fruitkalender

Jullie hebben ze ongetwijfeld ook al opgemerkt: de kraampjes langs de weg waar de eerste aardbeien worden verkocht. Ik vond het eerst een beetje vreemd, zo vroeg op het seizoen (dacht ik) tot…ik het er met een vriendelijke marktkramer over had.

Het aardbeienseizoen loopt gewoonlijk vanaf einde april tot augustus. Nu ben ik verzot op aardbeien maar toch…ik koop ze vooral tijdens de zomermaanden. Dan zijn ze toch nog altijd op hun best en vooral interessanter qua prijs. Net zoals het voor sommige andere fruitsoorten nog even af te wachten is.

Zo blijkt ook uit de fruitkalender die ik laatst toevallig tegenkwam in een van die gratis magazines te vinden bij supermarkten. Zoveel mogelijk seizoens- en ook streekgebonden kopen, het verbetert alleszins die ecologische voetafdruk. Al zijn er fruitsoorten (zoals appelen/ bananen/ bosbessen/ citroenen) waar ik moeilijk zonder kan.

Welk fruit in de maand mei?

 • mango
 • pompelmoes
 • rabarber
 • sinaasappel

Hier is het alvast genieten van zo’n ⇓ sappige roze pompelmoes om uit te lepelen ’s morgens bij ons ontbijt. Dat smaakt toch telkens weer. Als afwisseling komt er hier ook al eens vers geperst fruitsap op de ontbijttafel. Als hoofdmaaltijd mango met sticky rice in zo’n lekkere thaïse schotel met kippenblokjes en kokosroom? Bring it on! En wat te denken van een home-made rabarbertaart op zondag?

roze pompelmoes

Eens juni wordt het alsmaar beter. Daar waar de winter ons vooral veel groenten oplevert, staan de komende maanden vooral in het teken van vers fruit. Oh wat kijk ik daar ⇓ naar uit.

Verse fruitsla
Coupe aardbeien met (bio) vanille roomijs

Nog heel even geduld met andere woorden en dan wordt het weer volop smullen… Mijn fruitkalender hangt hier alvast goed in het zicht. Kijk maar:

fruitkalender

Tip: De volledige fruitkalender (maand per maand) vind je via Velt.be.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

BRON foto’s: pixabay.com (hoofdafbeelding)/eigen beeldmateriaal

Advertenties

20 gedachten over “De fruitkalender

 1. Mmm, die fruitsla zou ik zo van het net willen plukken. En wat aardbeien betreft herinner ik mij nog heel goed dat het seizoen vroeger pas begon toen wij op vakantie vertrokken (half juni). Nu kan je het hele jaar door aardbeien kopen, maar de smaak is er helaas niet op verbeterd. Ik wacht nog een maandje.

  Like

  1. Dag Myriam en welkom op deze blog. Leuke reactie ook :-). Het valt mij ook op de laatste jaren, hoe aardbeien – inderdaad – nu zelfs al het hele jaar door te verkrijgen zijn. Ook niet aan mij besteed echter en zoals je hier kon lezen eet ik ze liefst in zomertijd. Die foto’s met fruit komen overigens uit het foto archief en ja, ik kijk er ook naar uit.

   Like

 2. Dat is een mooie en overzichtelijke fruitkalender. Ik probeer mijn fruit en groenten op de buurderij te kopen, dan komt het rechtstreeks van het veld en is het volgens mij toch ook seizoensgebonden.

  Like

  1. Zo’n buurderij, daarvan heb ik inderdaad ook al veel positiefs gehoord. De lokale marktjes hier doen het ook erg goed. Ik ga zo’n buurderij een dezer eens opzoeken denk ik. Verser kan niet, als je daarvan produkten koopt.

   Like

  1. Ik wacht nog even af tot de prijs van de aardbeien wat interessanter wordt. Uit principe koop/eet ik ook enkel Belgische aardbeien (= ecologische voetafdruk). Verrassend wel, dat ze nu al zoet smaken. Zou dit iets kunnen te maken hebben met het feit dat jij suikervrij eet? En mango, oh ja vind ik ook erg lekker, gisteren nog van gesmuld.

   Liked by 1 persoon

 3. Vorige week heb ik de aardbeien geprobeerd, maar vond ze nog niet zo lekker (misschien pech gehad 🙂 ) . De mango die ik bij had was wel heerlijk! Ik koop praktisch altijd fruit en groenten van het seizoen, lekker en goedkoop!

  Like

  1. Voor aardbeien vind ik het inderdaad nog wat te vroeg. Mango is nu echt op z’n best en als ik de fruitkalender zo bekijk, is het nu ook het moment daarvoor. Ik volg je daarin, groenten en fruit volgens het seizoen en ook zoveel mogelijk inheems. Al kunnen we natuurlijk niet alles hier bij ons verkrijgen.

   Liked by 1 persoon

 4. Ik heb vandaag nog eetrijpe mango’s gekocht en in stukjes ingevrozen zodat ik er binnenkort enkele heerlijke nicecreams van kan maken. Uiteraard eet ik ze ook vers ontzettend graag maar met dit warme weer is zo’n gezond ijsje héél welkom.

  Like

  1. Da’s een leuke tip Liesbet, dank je wel. Wist niet dat mango’s zich zo makkelijk lieten invriezen. Tegenwoordig eet ik ze vaak in combi met sticky kokosrijst en een stukje gevogelte, echt lekker ook. Ook als gezond tussendoortje zijn ze een heerlijkheid. Ze smaken in elk geval erg goed, die mango’s.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.