Welzijn·Wonen en méér

# meiplasticvrij

Er werd al een keer geopperd om meer mensen te overtuigen om aan plogging te doen. Een mooi initiatief dat intussen is overgewaaid uit Zweden, een land dat met Lagom alleszins hoog scoort wat milieubewustmaking betreft. Nog nooit gehoord van plogging?

Dit houdt in dat joggers, die tijdens hun looptocht afval dat ze onderweg tegenkomen, verzamelen en vervolgens ergens in een vuilbak deponeren.  In het verlengde daarvan is er nu #meiplasticvrij. Een hele opgave lijkt me. Ik heb me alvast geregistreerd.  Wie volgt?

Door op een lijst aan te vinken hoe je je steentje hierin kan bijdragen, word je je ook meer bewust van wat nog anders en/of beter kan. Of zoals een van de deelnemende BV’s daar terecht opmerkt: “Ik wil mijn kinderen recht in de ogen kunnen kijken en zeggen: ik ben bezig met jullie toekomst.”

Dit doe ik al

  • Winkelen met een herbruikbare boodschappentas.
  • Herbruikbaar tasje voor groenten en fruit ipv plastic zakjes.
  • Lunchdoos/bewaardoos of bokaal in plaats van boterhamzakjes/aluminiumfolie.
  • Rietjes achterwege laten en uit een glas drinken.
  • Voedselrestjes bijhouden in herbruikbare dozen ipv in diepvrieszakjes/plasticfolie.
  • Verse vis en vlees kopen op de versafdeling/markt ipv voorverpakt.
  • Geen ballonnen los laten in de lucht.

Dit wil ik nog verbeteren

  • Droge voeding in bulk kopen.
    (Waar vind je dat? Tips hier welkom.)
  • Schoonmaakprodukten in kartonnen verpakking kopen.
    (Tips?)
  • Glazen flessen kopen voor melk en frisdrank ipv plastic flessen.
  • Kraantjeswater drinken ipv water uit plastic flessen.
  • Afval dat ik tegenkom oppikken en thuis in de vuilbak kieperen.
    (Al maak ik mij bij dit laatste de bedenking hoe ik dat dan thuis krijg, zonder afvalzakje. Tips?)
afval

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welke zijn jouw bijkomende tips voor minder plastic afval?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

32 gedachten over “# meiplasticvrij

  1. Ik doe hard mijn best om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Wat me blijft storen is het groot aantal verpakkingen in plastic waarmee je wordt opgezadeld als je iets koopt. Net als jou hoop ik dat we meer in bulk kunnen kopen (niet voorverpakt) en dat we dat dan in herbruikbare verpakkingen kunnen meenemen. Ook kan men meer gebruik gaan maken van milieuvriendelijke, composteerbare verpakkingen. De plasticverpakkingen moeten er gewoon uit. Ik hoop van harte dat men ooit stopt met de productie.

    Like

    1. Is echt niet simpel, vind ik en zoals je terecht opmerkt: soms lijkt het niet anders te kunnen. Heb ik toch plastic verpakkingen, dan verklein ik die eerst zoveel mogelijk tot een prop en doe er dan een elastiekje rond wat dan zo in de vuilbak gaat. Scheelt dan ook weer wat in huisvuilzakken. Hier bij ons in de buurt is bij mijn weten geen winkel waar men in bulk aankopen kan doen. Wil ik zeker nog ontdekken en er dan ook gebruik van maken. Vroeger bestonden er zelfs geen plastic flessen kan ik me goed herinneren. Toen leverde men zelfs nog huis aan huis. Zag onlangs zo’n milieuvriendelijke verpakking bij het gemeenschappelijk GFT afval liggen, het leek op plastic maar blijkbaar wel composteerbaar. Ook kocht ik een tijdje geleden plantaardige vaatdoekjes 100% biologisch afbreekbaar. Alle beetjes helpen denk ik dan maar ;-).

      Geliked door 1 persoon

      1. Zo is het, maar ik maak me best zorgen om zoveel vervuilend plasticafval… als je ziet wat de gevolgen al zijn voor de zee… We kunnen enkel ons steentje bijdragen en ik hoop echt dat men het groots gaat aanpakken.

        Like

  2. Ik had nog nooit van plogging gehoord tot ik er laatst een item over zag op het nieuws.
    In Mechelen is er een winkel waar je verpakkingsvrij kan winkelen: Kabas

    Like

    1. Leuke tip van die winkel in Mechelen. Dank je wel, Sandra. Daar kom ik wel regelmatig dus ik zoek het even op voor de lezers hier. Ziezo: http://www.dekabas.be/
      Ik kende plogging ook niet en dat was een tijdje terug – inderdaad – een keer op het nieuws. Alle beetjes helpen denk ik dan maar 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. Ik sta daar nu ook veel bewuster bij stil en het is echt enorm, hoeveel er in plastic zit verpakt zonder dat we het echt goed en wel beseffen. Volledig plasticvrij lijkt mij een utopie en enkel wat we zelf in de hand hebben, daar kunnen we iets aan doen. Dan zijn we op goede weg, zoals jij hier ook terecht opmerkt, Sandra. Dank je voor deze fijne reactie ook.

        Geliked door 1 persoon

  3. Wel, je hebt me overtuigd, ik ga ook proberen meedoen! Vandaag is al mislukt, maar ik heb nu pas besloten mee te doen. Ik kocht namelijk dingen in de Weba en daar zat helaas een plastiekje overheen. Het is niet makkelijk maar op sommige dingen kan ik wel letten door bv stoffen zakjes meedoen voor groenten en fruit zoals je hierboven aanhaalt en naar de verpakkingsvrije winkel gaan ipv naar de biowinkel.

    Like

    1. Bedankt voor je enthousiasme, Sofie. Ik ga ook m’n best doen, al heeft men niet altijd alles zelf in de hand. Zo ook wat sommige gepersonaliseerde post betreft, die zit nog vaak in plastic verpakking. Door dit soort initiatieven staat men daar wat vaker bij stil merk ik. Een verpakkingsvrije winkel die hoop ik hier in de buurt nog eens te vinden… want inderdaad de biowinkel is ook niet verpakkingsvrij.

      Like

  4. Het blijft toch een uitdaging, vind ik. En wat specifiek dat plastic betreft kom ik het hier nog elke dag tegen. Door dit soort initiatieven staat men daar bewuster bij stil.

    Geliked door 1 persoon

  5. Oh tof, heb me ook net ingeschreven! Leuk dat je er ook actief mee bezig bent 🙂 Wij gingen vorige week naar een lezing over afvalvrij leven: inspirerend! We zijn op veel vlakken afvalvrij behalve de grooste post: voeding. Die vind ik zo moeilijk! 2 weken geleden gingen we volle moed naar de afvalvrije winkel in Sint-Niklaas (https://www.facebook.com/lara.mora.SintNiklaas/) maar toen we maandag zonder amandelmelk zaten leek het ons handig om ook (verpakte) koffie te kopen. Zucht! Gisteren gingen we met eigen glaswerk naar de ijscreme kar, vorige week met eigen bakje naar de frituur, en wekelijks met eigen bakjes/zakjes naar de bakker en slager. De wil is er, maar het blijft moeilijk. (PS. Supermarkten zijn verplicht om plastic verpakkingen terug te nemen: als je na het afrekenen je worteltjes/pasta… overgiet in je eigen zakje, kan je de plastic teruggeven aan de kassabediende. Zo leren de supermarkten dat hun klanten al dat plastic niet appreciëren.)

    Like

    1. Bewonderenswaardig vind ik, hoe jij dat aanpakt. Nuttige tips al zie ik me niet alles op die manier verwezenlijken. Ik erger me wel eens in voorverpakte groenten en fruit. Ziedaar de reden waarom ik die steeds vaker op een versmarkt haal of in supermarkten waar je deze wèl los kan kopen. Dat gaat dan allemaal samen in m’n herbruikbaar tasje zonder plastic zakjes. Plastic teruggeven aan de kassabediende zie ik me nog niet doen. Dan liever naar een winkel waar je in bulk/verpakkingsvrij kan kopen. Er is dus nog werk aan de winkel 😉 Ik sta er nu opvallend vaker bij stil sinds dit initiatief werd gelanceerd. En zeker ook dankzij al de tips hier, en bedankt ook voor die link trouwens! Ga ik eens naar op zoek.

      Geliked door 1 persoon

      1. Verpakking teruggeven aan de supermarkt is zeker een drempel, heb dat zelf ook nog niet gedaan. Maar ik vind het fijn te weten dat die optie er is eens ik er de moed voor vind 😉 In de afvalvrije lezing werd gezegd dat de essentie is dat je een bedieningstoog moet hebben om afvalvrij te leven, zoals jij zegt: verstoog, verpakkingsvrije winkel, markt enz. En stiekem vind ik dat ook leuker, zo hebben we weer wat contact met onze medemensch en wordt alles minder anoniem 🙂

        Geliked door 1 persoon

  6. Droge voeding in bulk kopen kan bijvoorbeeld in de verpakkingsvrije winkels zoals bij Content in Leuven. Voor de rest heb ik niet echt tips of aanvullingen. Ik heb hier wel tips gekregen 🙂

    Like

  7. Voor dat afvalzakje voor vuilnis onderweg kan je terecht bij de Mooimakers! Zij bezorgen je gratis vuilzakken, handschoenen en zelfs grijptangen! Je moet hun enkel laten weten wanneer je zak vol is, en dan komen zij die weer ophalen. Ideaal! Ik heb er ook een stukje over op mijn blog. Mijn zoon van 4 jaar vindt het fantastisch!
    Net als jij wil ik ook graag overschakelen op glazen flessen ipv plastic flessen, maar ik kom zo tegenstrijdige info tegen! Als ik thuis de wederhelft overtuigd heb, maken wij de omschakeling.
    Toi toi! Je kan het!

    Like

    1. Oh wat een leuke tip alweer, van die mooimakers. Hartelijk dank hiervoor. Heb het ook snel even opgezocht. Laat gerust een link naar dat stukje op je blog hier achter want dat is zeker nuttige- en relevante info.
      Wat die tegenstrijdige info betreft, da’s inderdaad niet altijd even duidelijk. Ik heb nu de afgelopen dagen die plastic flessen (die ik nog staan had) opnieuw gevuld met kraantjeswater en zo geen nieuwe plastic flessen aangekocht. Da’s al een klein begin. Ik ga ook eens prijzen vergelijken etc. Het is toch wel een uitdaging merk ik. Dank je voor de aanmoediging 🙂

      Like

      1. Dank je voor de link èn voor de bijkomende tip hier! Ik ben daar ook heel veel mee bezig, me af te vragen wat nu eigenlijk goed is. In het boek van Anntje Peeters (Puur natuurlijk vrouw) vond ik ook al vele antwoorden hierrond. Plastics zijn inderdaad erg schadelijk voor onze gezondheid. Goed dat je dit nog eens ter herinnering brengt.

        Geliked door 1 persoon

  8. Kelly heeft op haar blog een uitgebreid lijstje staan van winkels waar je verpakkingsvrij kan winkelen:

    Zero waste boodschappen doen in België

    Als ik het lijstje bekijk, doe ik het merendeel al. Het moeilijkste blijf ik de keuze tussen bio, maar verpakt of niet bio, maar onverpakt vinden. Want ik wil wel bio kopen, omdat dat gezonder en ecologischer is. Maar dat dat dan in plastic verpakt wordt, dat doet heel het ecologischere eraan nogal teniet he…
    Goed dat je er bewust op let alleszins! Ik laat mei plasticvrij passeren, omdat ik mij al andere doelen gesteld heb, maar ben van plan om in juni eens een maand zero waste te proberen 🙂 Succes!

    Like

    1. Van die winkels kreeg ik intussen ook al verschillende tips (zie hierboven). Ik vond er zelfs eentje op een boogscheut hiervandaan. Daar ga ik zeker eens naartoe.
      Plasticvrij, ik zal jou eerlijk bekennen dat dat alvast niet zal lukken. Al ben- en blijf ik daar dankzij dit initiatief heel bewust mee bezig. Zo kocht ik onlangs los waspoeder in kartonnen dozen ipv de gebruikelijke plastic capsules, overweeg uitwasbare wattenschijfjes ipv de wegwerpsoort verpakt in plastiek. Wel duur vind ik: https://www.kudzu.be/nl/herbruikbare-wattenschijfjes-10-stuks-lamazuna
      Bio koop ik ook vaker vergeleken met voorheen al blijft het prijskaartje me daarin toch ook helaas parten spelen. Een balans daarin vinden is de kunst. En heb me bv. al suf gezocht achter een broccoli die niet in plastic zit, idem voor spitskool. Appelen, bananen en wortelen koop ik dan weer wel altijd los zonder verpakking. En broodbeleg voortaan altijd vers waar er een toogbediening is, vis van bij de visboer etc.

      Like

      1. Ja, het prijskaartje van bio is inderdaad iets om op te letten. Zeker als alleenstaande…
        Die wattenschijfjes zou je eventueel zelf kunnen maken, als je nog naait? Dat is hier alleszins toch het plan (met de handleiding uit diezelfde Kelly haar boek 🙂 ).
        En helemaal plasticvrij, dat gaat hier ook absoluut niet lukken hoor, dat weet ik nu al. Dan moet je echt gigantisch gaan aanpassen en zo ver ben ik (nog) niet. Maar: elke stap telt en wat dat betreft ben jij sowieso keigoed bezig!

        Like

  9. Wat een interessante blogpost. Deels ook door de vele tips die ik tussen de reacties tegenkwam. Zo wist ik wel een verpakkingsvrije winkel in Antwerpen zijn maar nog niet in Mechelen. Als ik in het weekend met manlief mee naar Mechelen ga dan kan ik terwijl hij muziekschool heeft wat milieubewuster gaan boodschappen doen. Ik vind het immers heel jammer hoeveel plastic je tegenwoordig bij elkaar krijgt wanneer je voeding koopt. Hopelijk geraakt het door deze actie meer ingeburgerd om je eigen plastic bakjes mee te nemen naar bijvoorbeeld de beenhouwer. Groenten en fruit leg ik vaak los in mijn mandje (vermits ik nog geen herbruikbare tasjes heb) en na het afrekenen gaan ze in een boodschappentas. Maar een groente als champignons kan je jammer genoeg niet los kopen.

    We drinken wel al enkele jaren kraantjeswater en ik ben zo iemand die tijdens een wandeling een tasje uit haar handtas durft nemen om wat afval dat anderen achterlieten te verzamelen tot ik ergens een vuilbak tegenkom. Ik vind het echt zo triest om te zien hoeveel afval er in een bos of vijver wordt gedumpt.

    Like

    1. Ik vind het ook ontzettend fijn, al die reacties met bijkomende tips. Ik heb er al veel uit geleerd. Bedankt trouwens om het een interessante blogpost te vinden.
      Het is hier intussen al zienderogen verbeterd door minder aan te kopen met – inderdaad – plastic verpakkingen rond. Maar volledig plasticvrij? Dat gaat toch niet lukken vrees ik.
      Kraantjeswater is voor mij ook dubbel. Kan mss belachelijk klinken maar ik proef dat verschil… Ik wissel nu al eens af. Nog niet zoals het hoort maar toch al een verbetering. Zo ook wat yoghurt betreft: die koop ik al eens vaker in glazen potjes ipv ander.
      En dat afval hé, ik vind het soms schrijnend om te zien wat mensen zoal achterlaten in de natuur of zelfs gewoon op straat (want dat hoort daar ook niet thuis). Onbegrijpelijk vind ik dat, dat doe je thuis toch ook niet, afval zomaar op de grond gooien denk ik dan…
      Gelukkig zijn er mensen zoals ook jij die dat nog wèl beseffen en er aan willen meewerken. Ik ben blij dat ik hiermee m’n steentje – hoe klein ook – kan bijdragen.

      Geliked door 1 persoon

      1. Aan het kraantjeswater heb ik moeten wennen hoor. In het begin had ik daar echt last van (buik) maar na een tijdje werd ik het gewoon. In Engeland heb ik het trouwens niet gedaan omdat ik dat water niet gewoon ben en geen zin had om daardoor last te krijgen. Als je kefir lust heb je – indien je aan de plantjes geraakt – geen yoghurtpotjes meer nodig. Ik geraak het zelf na een tijdje echter beu doordat het wat prikkelt.

        Geliked door 1 persoon

  10. Ik ben ook fan van de natuur en gooi nooit iets weg in de natuur maar ben voor sommige zaken wel kritisch.Oudere mensen die niet meer kunnen sleuren verplichten glazen flessen te kopen die loodzwaar zijn..daar denkt niemand aan.Sleur je glazen flessen maar eens naar boven als er geen lift is waar je woont.Als mensen zelf niet alles in de natuur weggooiden was er geen probleem en ik vrees ook dat de hygiëne achteruit zal gaan.Bulk produkten kopen daar is niets mis mee maar ik hou niet van voedingsmiddelen waar iedereen met zijn handen aanzit en nochtans ben ik fan om de natuur te redden..ik probeer wat ik doen kan..maar zie sommige dingen echt niet zitten Sorry Hilde

    Like

    1. Sorry is niet nodig. Ik volg jou met name in wat je hier schrijft. Zoals ik ook in andere reacties liet weten, slaag ik er zeker niet in om plasticvrij te leven. Dat lijkt me echt quasi onmogelijk. Ook wat hygiëne betreft, dat is voor mij zeker een stokpaardje en goed dat je dat hier ook aanhaalt. Dat van die zware glazen flessen heb ik zelf ook al ondervonden. In ziekenhuizen gebruikt men ook enkel glazen flessen. Ik kan jou alvast zeggen dat dit geen lachertje is, na een zware buikoperatie. En ik vind het dus ook niet kunnen dat oudere mensen hiertoe zouden worden verplicht. Het is soms dubbel maar begrijpen doe ik jou dus zeker wel. Het is inderdaad een mentaliteit die er leeft en elk beetje helpt sowieso 😉 Bedankt voor jouw open, eerlijke reactie hier.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.