Dag boek

# Book challenge 2018 – update N° 4

verbeelding

2018. Het jaar waarin ik voor de tweede maal deelneem aan de VBC (ofte Verbeelding Book Challenge). 2017 was mijn sabbatical als het op lezen neerkwam. Dat wist ik op voorhand en voor mij ook een heel bewuste keuze.

Even bewust nu de keuze om deze keer wèl opnieuw deel te nemen. De thema’s spreken me terug aan en sluiten bovendien mooi aan bij die boeken die ik maar wàt graag wil lezen. Daarmee begint natuurlijk alles: iets doen wat je graag doet ;-).  Leestips haal ik ook met veel plezier bij anderen of het nu verbonden is met- of losstaat van zo’n book challenge. Ik maak daar geen onderscheid in. Immers: wat is er fijner dan elkaar op een positieve manier te inspireren en te motiveren, toch 😉 ?

Wat de maand april betreft, was voor mij een goede leesmaand met gelezen boeken, waarvan er 2 tevens in aanmerking komen voor een bijkomende challenge, Becky’s Boekenreis rond de wereld. Alles begon met een roman geschreven door een van mijn favoriete auteurs, Nicci Gerrard. Waarna ik toch weer zin kreeg in iets spannend. Die verwachting werd ruimschoots ingelost door een bijzonder vernufte psychologische thriller van de Franse Guillaume Musso.  Tot slot werd deze leesmaand mooi afgerond met een boek dat zich afspeelt in oorlogstijd. Familiegeheimen en een heen- en weer gereis in de tijd (heden en verleden). Henriette Lazaridis Power (met Griekse roots) is alvast een bijkomende naam om te onthouden.

2. Een boek met een plaatsnaam in de titel

Auteur: Guillaume Musso
Titel boek: Central Park ****
Aantal pagina’s: 296

challenge: Boekenreis rond de wereld

Central Park

Samenvatting (tekst achterflap)

De Parijse rechercheur Alice Schafer en de Amerikaanse Gabriel Keyne worden wakker op een bankje in Central Park, aan elkaar geketend met handboeien. De twee kennen elkaar niet en weten niet hoe ze hier terechtgekomen zijn. Het laatste wat Alice zich herinnert is dat ze de avond ervoor met haar vriendinnen uitging in Parijs en het laatste wat Gabriel nog weet is dat hij piano speelde in een club in Dublin. Nu heeft Alice een vreemd wapen in de binnenzak van haar jas en bloed op haar shirt. Onmogelijk? En toch…

Mijn mening over het boek

Een echte voltreffer, deze psychologische thriller. Een sterk gegeven dat de lezer van bij het begin in z’n greep houdt. Niet alledaags: wakker worden, in de boeien geslagen samen met een wildvreemde ergens op een bank in een park.  Twee vreemden die elkaar dienen te vertrouwen, willen ze de ontknoping tot een goed einde brengen. En net op het moment dat de lezer denkt dat die ontknoping nabij is, duikt een ander mysterie op. Een boek dat wemelt van de cliff hangers. Wie is er uiteindelijk nog te vertrouwen? En hoever moet dat vertrouwen reiken?

Verrassend ook, hoe alles plots een andere wending krijgt. Prooi wordt jager, jager wordt prooi. Tot blijkt dat er wel een heel andere verklaring is voor wat er zich al die tijd heeft afgespeeld en de waarheid dichterbij ligt dan gedacht. Het einde is ook bijzonder mooi, erg verrassend ook. Het boek schetst ook een knap beeld van New York met z’n verschillende wijken, veelzijdigheid aan culturen, en parken die deze metropool rijk is. Maar lees vooral zelf dit boek als je van het betere thriller genre houdt en/of benieuwd bent naar wat The Big Apple zoal te bieden heeft.  Het zal u aangenaam verrassen.  Voor mij zeker 4 sterren waard op GR.

12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschreven

Als er een auteur is, van wie ik ongetwijfeld alle boeken wil lezen, is het wel deze Nicci Gerrard. Zij schrijft het soort romans waarvan ik houd. Nicci Gerrard is overigens de vrouwelijke helft van het schrijversduo Nicci French, deze laatsten dan weer gekend om hun thrillers.

Auteur: Nicci Gerrard
Titel boek: Het voorbijgaan ***
Aantal pagina’s: 306

Voorkant

Samenvatting (tekst achterflap)

Wanneer was het allemaal begonnen? Ze zou het nooit precies weten, al kon ze het later, als een vinger die op een kaart de brede rivier volgt tot aan het onzichtbaar dunne lijntje van zijn oorsprong, terugvoeren op een avond in het begin van de winter.

Ooit waren Irene en Adrian verliefd, was één blik genoeg. Maar na jaren huwelijk, kinderen en de sleur van alledag is de glans eraf. Ze zijn vergeten waardoor ze vroeger zo verbonden waren. Hun drie jonge dochters hebben de band weliswaar vereeuwigd, maar het is anders geworden: zakelijker, praktischer. Binnen korte tijd zal er echter veel gaan veranderen in het leven van iedereen binnen dit gezin.

Mijn mening over het boek

Knap is de manier waarop de lezer van bij het begin wordt betrokken in de beleefwereld van twee midden dertigers, Irene en Adrian, op het punt van een nakende- en onoverkomelijke echtscheiding. Voor de ene een zucht, voor de andere een zegen. Zo lijkt het althans. Hoewel nog steeds aan elkaar verknocht, en de blijvende bezorgdheid om elkaar, gaan ze elk hun eigen weg.

Het opbiechten, verwerken van- en omgaan met dit intense verdriet en alle fasen die daarbij worden doorlopen, zijn heel mooi en waarheidsgetrouw in beeld gebracht. En steeds bengelt daar die grote vraag ‘Wat met de kinderen?’ boven ieders hoofd. Het min of meer aanvaarden, een nieuwe beleefwereld die zich zal openen voor de ogen van beide partijen waarbij uiteindelijk eenieder goed vaart, vormt het mooie sluitstuk in deze roman.  Voor mij 3 sterren waard op GR.

19. Een boek waarin tijdreizen voorkomt

Auteur: Henriette Lazaridis Power
Titel boek: De erfenis ***
Aantal pagina’s: 368

challenge: Boekenreis rond de wereld

De erfenisSamenvatting (tekst achterflap)

Als Callie de erfenis van haar lievelingsoom op orde brengt, stuit ze daarbij op steeds meer verzet van haar moeder, die al haar vragen naar het verleden nors afwijst. Terwijl ze de puzzelstukjes van het familiegeheim bij elkaar probeert te leggen, is ze gedwongen haar eigen verleden en toekomst opnieuw onder ogen te zien. De erfenis verweeft het leven van Callie met de oorlogsherinneringen van haar moeder Clio, en het tragische geheim dat haar verleden overschaduwt.

Mijn mening over het boek

Een boek geschreven door een auteur die een masterclass romanschrijven heeft gevolgd bij Jenna Blum? Daarnaar was ik nu toch wel benieuwd. Dit is een mooi geschreven boek. Het geeft een duidelijke inkijk op de gevoelswereld van al de personages met hun zorgen, twijfels en onthullingen ook. Familiegeheimen die aan de oppervlakte komen en ook de confrontatie met zichzelf door toevalligheden die misschien geen toevalligheden- maar een levensles zijn?

Het tijdreizen situeert zich tussen het heden van dochter Callie en het verleden van haar moeder, Clio. De spanning tussen die twee is voelbaar aanwezig in de hele verhaallijn. Niet alleen is deze reis er een naar Callie’s antwoorden op de vele vragen die ze heeft, het is ook een persoonlijke reis naar haar innerlijke zelf. Ze stelt hierdoor haar huidige keuzes in vraag, tast haar eigen grenzen af om uiteindelijk tot een verrassende en vooral verlossende conclusie te komen. Goed voor 3 sterren op GR.

Vorige updates via deze links

# Book challenge 2018 – update N° 1
# Book challenge 2018 – update N° 2
# Book challenge 2018 – update N° 3

Algemeen overzicht

Verbeelding Book Challenge 2018
Verbeelding Book Challenge 2016

Becky’s Boekenreis rond de wereld

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 gedachten over “# Book challenge 2018 – update N° 4

    1. Dat boek stond hier al een hele tijd in de boekenkast. Het is er nu dan toch eens van gekomen om het te lezen. Blij dat ik jou hiermee heb helpen herinneren en zonder dank 🙂

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.