Creaties·Fragmenten·Wonen en méér

Over tegeltjeswijsheid, handletteren en nieuwe inspiratie

Wie herinnert zich nog de tegeltjeswijsheid bij de grootouders mooi ingekaderd aan de muur? Tussen al die andere kaders met zwart-wit familiefoto’s?  Onlangs – bij het doorbladeren van het kring magazine – vond ik er zo’n ⇓ foto rond. Pure, heerlijke nostalgie!

spreuktegel

Of later van die Bond-Zonder-Naam-spreuken op de schouw bij de ouders? Beiden hebben ze alvast dit gemeen: ze behoren tot de volkswijsheden. Dat dit dan zou evolueren naar quotes, one-liners – zolang het maar engels klinkt – daar zouden m’n grootouders (R.I.P.) niet bepaald op zitten wachten. Al worden er tegenwoordig echte kunstwerkjes mee gemaakt. Kijk er Pinterest maar eens op na, inspiratie genoeg daar.

Nu houd ik persoonlijk ook ontzettend veel van zulke quotes. Reeds als tiener had ik zo’n schriftje waarin ik dan gedichten en gedachten noteerde, spreuken bijhield die ik hier of daar had opgeraapt en werden in de middelbare schooltijd tekstenboeken met de vriendinnen uitgewisseld. Heel wat later is daar dan ook m’n Gouden boekje aan toegevoegd. Hetzelfde principe.

Een verzameling van spreuken en veelzeggende one-liners. Uiteindelijk ontdekte ik het plezier van het handletteren en begon zelf spreuken te bedenken en uit te tekenen. Om die vervolgens uit te werken in m’n Bullet Journal annex ⇓ art journal. Leuke bezigheden toch 😉

Deze slideshow vereist JavaScript.

En toen…viel plots alles stil. Zo vergaat het me vaak. Ik word geprikkeld door iets nieuw, ga daar heel erg in op, haal alles uit de kast tot ik het weer beu ben en – weer iets nieuw nodig heb. Een nieuwe prikkel. Die er intussen is gekomen.

M’n volgende fotoboek (2016 – 2017) ⇓ dat ein-de-lijk is afgeraakt.  Het familiejaarboek 2018 is intussen ook al in de maak. Telkens iets op foto wordt vastgelegd, voeg ik het dan daaraan toe via zo’n fotoboek service.  Da’s alvast een goed begin. Daarnaast zocht ik nog verder naar iets gelijkaardig voor de vriendschappen die nu zoal m’n pad kruisen.  Iets dat ik eveneens ten allen tijde opnieuw zou kunnen inkijken ook.  Iets tastbaar om op terug te vallen. En toen viel me plots iets te binnen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een vriendenboek voor volwassenen, zou zoiets bestaan? Even naarstig op zoek gegaan en jawel hoor, dat bestaat. Het heeft niet lang geduurd of ik wou daarover koste wat kost meer weten. Eerst wat kijken en vergelijken in het aanbod want het moest goed genoeg zijn. Lees: iets wat ook m’n vriendenkring genoeg kon overtuigen om daarin iets neer te pennen en daarvoor tijd vrij te maken. Niet iets dat zou aanvoelen als een plichtmatigheid. Wel als iets dat van ‘ons’ was, een soort bezegeling van die vriendschap zeg maar.

Een plaatsje had ik er ook al voor in gedachte: als een soort gastenboek op het bijzettafeltje in m’n kleine –  maar wel gezellige 😉 – inkomhal. Toch twijfel ik nog een beetje. En vraag me nu af: heeft iemand onder jullie, lezers, daarmee ervaring, met zo’n vriendenboek voor volwassenen? Zou jij het fijn vinden als jou die vraag wordt gesteld, om iets in zo’n vriendenboek te schrijven? Of houd je iets gelijkaardig bij, als een soort ode aan al die vriendschappen? Ben heel erg benieuwd naar jullie reacties en/of ervaringen, tips, creatieve ideeën…

Het geweldige vriendenboek voor volwassenen

 

 

 

BRON foto’s: eigen beeldmateriaal/Bol.com

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

16 gedachten over “Over tegeltjeswijsheid, handletteren en nieuwe inspiratie

 1. Vooral aan de spreuken van de ‘Bond zonder Naam’ bewaar ik mooie herinneringen. Mijn moeder las ze altijd plechtig voor en gaf er haar mening over. Vervolgens werd de spreuk aan de muur gehangen tot de volgende er kwam. Jammer dat men de traditie niet verder heeft gezet.
  Veel succes met je inspiratie!

  Like

  1. Bij m’n ouders thuis stond ook altijd zo’n spreuk van BZN op de schouw. De laatste keer dat ik de boekenbeurs in Antwerpen heb bezocht (2015), stonden ze er ook met een eigen stand en heb toen m’n adres opgegeven voor die spreuken. Die krijg ik nu ook nog steeds toegestuurd per post dus… de traditie is hier alvast in ere gehouden 😉 En wat met zo’n vriendenboek? :^)

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb ook altijd iets gehad met spreuken, toch zolang als ik mij kan herinneren 😉 Jammer genoeg hadden mijn ouders en grootouders dat niet en vinden ze dat nu maar raar als ik ergens een leuke spreuk ophang.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vond dat echt iets hebben, zowel bij m’n grootouders als bij m’n ouders.
   Toch fijn dat jij er dan zelf je weg in gevonden hebt Lize. Tot slot doe je in je eigen leef-/woonomgeving toch wat je zelf wil hé 😉

   Like

 3. Ik zou dat heel fijn vinden om in te vullen en eigenlijk ook om zelf te hebben, maar ik denk dat mijn vriendinnen daar niet veel voor zouden voelen.

  Like

  1. Fijn om jouw reactie in verband met zo’n vriendenboek te mogen lezen. Vroeger met die tekstenboeken op school was dat wel heel leuk. Nu twijfel ik wel om het in huis te halen. Ten eerste omdat ik niet zo’n heel grote vriendenkring heb en dan blijft meer dan de helft oningevuld wat ik dan ook zonde vind. Ook omdat ik – net zoals jij – twijfel of m’n vriendinnen er wel voor te vinden zijn. Misschien eerst eens rondvragen …

   Like

 4. Zo’n vriendenboek lijkt me wel leuk, al moet ik toegeven, dat ik het al vaak moeilijk heb gehad wanneer ik in een gastenboek moet schrijven :-/

  Like

  1. Leuk te weten :-). Heb nog geen rondvraag gedaan in eigen vriendenkring (en er dus ook nog geen aangekocht). Twijfel toch nog een beetje. Een gastenboek ja…dat bestaat ook hé. Liet wel eens een woordje achter in een gastenboek bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag nadat ik een prachtig Art Nouveau gebouw had bezocht. Of nog in het gastenboek van het ene of het andere restaurant maar dat is dan een eigen keuze. Als het wordt ‘opgelegd’, pas ik gewoonlijk ook ;-).

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het nog steeds jammer dat de spreuken van Bond Zonder Naam ondertussen een heel andere stijl hebben. De langwerpige rechthoekige spreuken stonden bij ons thuis steeds op de kast. Nadien heb ik ze zelf ook aangevraagd omdat ze vaak zo treffend waren maar ik vind dat de nieuwe versie minder uitnodigend om tentoon te stellen.

  Een jaar of twee terug zag ik een blogvriendin zo’n vriendenboek voor volwassenen bespreken en dat zag er heel mooi en sober uit. Zelf bewaar ik vooral kaartjes, brieven en foto’s maar zo’n boek lijkt me wel handig indien je bepaalde favorieten van je vrienden zeker wil onthouden. Zo weet ik van de meeste van hen hun lievelingskleur en hun favoriete eten maar niet van iedereen.

  Like

  1. Vraag is wat het belangrijkste is: de inhoud van de spreuk of de omkadering… Al begrijp ik wat je bedoelt. Hier thuis staat die spreuk nu in m’n keuken boven het handdoekenrek.
   Zo’n vriendenboek …mja… zoals je hierboven kon lezen, weet het nog zomaar niet. Het zou sowieso niet vol geschreven geraken en dan vind ik het ook zonde om dat te kopen. Ik broed nog op andere mogelijkheden.
   Kaartjes etc. kan ik zo ook moelijk wegdoen. Ben intussen begonnen om deze in een opbergmap te doen. Erg leuk om door te bladeren en iets creatief mee te doen 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat probeer ik mezelf ook voor te houden maar desondanks ben ik nog steeds niet overtuigd geraakt door de nieuwe verpakking. Blijkbaar ben ik nogal een gewoontedier. Ik ga wel af en toe aan het knutselen maar mijn brieven en kaartjes zitten eigenlijk nog steeds heel gewoontjes in een mandje. Mooi op volgorde én per persoon maar dus helemaal niet creatief. Een opbergmap klinkt inderdaad uitnodigend om doorheen te bladeren.

    Like

   2. Da’s wel heel proper en overzichtelijk zo, hoe jij die kaartjes bijhoudt, Liesbet. Ik ben me afgelopen winter eens creatief beginnen bezighouden daarmee. Het ligt nu wat stil m’n creativiteit. Zodra m’n map af is kom ik het hier wel eens tonen 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.