Fragmenten

Zo moeder, zo dochter

Als kinderen nog kleuter zijn, staat men er vaak niet voldoende bij stil. Naarmate ze groeien, een eigen weg beginnen af te leggen in die groei naar volwassenheid, komt dit al eens vaker bovendrijven. Dierbare herinneringen van ‘toen ze nog klein waren’ komen steeds frequenter voor.

De vriend komt mee naar huis en fotoalbums uit lang vervlogen tijden worden uit de kast gehaald. Gezamenlijk bekeken. Een familiemoment. Nostalgie ten top. Foto’s van toen, herinneringen van nu. En met de herinneringen volgen ook de verhalen.

Gelijkenissen die soms erg frappant zijn. Of we het nu willen of niet, het zo moeder, zo dochter gevoel dat zo herkenbaar is. Een spiegel die wordt voorgehouden. De ‘aha-Erlebnis’. Ik haalde er m’n eigen spiegel eens bij 🙂 en bedacht welke eigenschappen m’n dochter en ik zoal gemeen hebben. Dus bij deze…

Zo moeder, zo dochter

  • Er schuilt een stukje perfectionist in ieder van ons en we houden graag zèlf de touwtjes in handen. Houden daardoor ook minder van onverwachte verrassingen.
  • Als we boos of gefrustreerd rondlopen, hoort daar het nodige geroep bij. Waarna we alles weer netjes bijleggen met de oprechte sorry’s en knuffels.
  • Creativiteit is nooit ver weg. Al van kinds af aan, kan m’n dochter tekenen als de beste. Van niets maakt ze iets.

    In dit kader
  • Wij voelen ons goed als er structuur in ons leven aanwezig is en een zekere regelmaat/houvast. Dat maakt ons rustig.
  • Bij een gevoelig mooie film of documentaire kunnen we heel ontroerd zijn, … een traantje wegpinken ⇓ is dan nooit veraf.

    zakdoek
  • Eentonigheid is niet aan ons besteed. Zijn daardoor ook snel iets beu. We houden van prikkels zij het wel met mate.
  • Opdringerige mensen zijn bij ons aan het verkeerde adres. Dat heeft simpelweg een averechts effect.
  • Het kost ons wel eens moeite om aan zoetigheid ⇓ of alles wat minder gezond is, te weerstaan.

    Pasen
  • We zijn allebei heel gevoelig, iets wat niet altijd op de juiste manier begrepen wordt.
    [in: Boekrecensie: Puur lichter leven]
  • We houden bijgevolg niet van horror / films met gewelddadige- of bloederige scènes.
  • We vertonen allebei wel de ene of de andere verslaving ⇓ in ons koopgedrag.
    [in: M’n kleine verslavingen]

    allemaal zeepjes
  • Van onrechtvaardigheid en oneerlijkheid worden we allebei heel boos.
  • Met de juiste soort humor kom je bij ons al een heel eind verder.
  • Geen van beiden hebben we het nagelbijten al kunnen afleren.
  • Wij zijn snel en gevat in het aanleren van iets nieuw.
  • Van dansen worden we helemaal vrolijk.
  • Muziek maakt ons allebei meestal blij.
    [in: Muziek: wanneer wel en wanneer niet?]

    de mooiste filmmuziek

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18 gedachten over “Zo moeder, zo dochter

  1. Mooie eigenschappen. Toch mooi als je zoveel van jezelf in je dochter herkent. Mijn dochter en ik waren net een weekendje samen weg. Het was heel gezellig, maar net de verschillen tussen ons beiden vielen me tijdens die dagen op. Zij heeft heel veel van haar vader, maar natuurlijk ook een beetje van mij. Hartelijke groet X

    Like

    1. Leuk hé zo’n moeder – dochter momentje :-). Meteen een gelegenheid om ook eens stil te staan bij al die eigenschappen. Ik vind dat echt frappant soms en zeker na al die jaren als alleenstaande ouder.

      Geliked door 1 persoon

    1. Ik vond dat wel eens een fijne oefening, vooral omdat het me de laatste tijd steeds vaker opvalt die gelijkenissen tussen m’n dochter en mij.

      Like

    1. Ik vond het eens een leuke oefening, vooral omdat het de laatste tijd steeds vaker voorkomt, die gelijkenissen. Door de leuke babbels die er hier zoal ontstaan of door situaties :-). Sommige daarvan zijn wel confronterend.

      Geliked door 1 persoon

    1. Ik vond het ook best verrassend, die gelijkenissen tussen m’n dochter en mij. Dat uit zich ook in hele kleine dingen soms. Leuk om zo eens over na te denken…

      Like

  2. Wat leuk om daar eens bij stil te staan. Mijn dochter is (nog eventjes) nog kleuter, maar ik kan toch ook al veel dingen opsommen die we gemeen hebben (en andere dan weer helemaal niet).

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is pas nu, op deze leeftijd, dat me zulke dingen opvallen. Mogelijk ook door het feit dat we nu vergeleken met vroeger een nauwere band hebben (door omstandigheden weliswaar).

      Geliked door 1 persoon

  3. Oh, nagelbijten. Die gewoonte heb ik zelf ook nog niet kunnen afleren. Ook de zoete maar minder gezonde lekkernijen blijven een uitdaging om aan te weerstaan. Dat is immers echt troosteten voor me. Ik heb ook een aantal eigenschappen gemeen met mijn moeke. Zo verbranden we allebei heel snel en zijn we beide vrij perfectionistisch aangelegd.

    Like

    1. Dat nagelbijten, hier ook een gewoonte die we maar niet afgeleerd krijgen. Zoetheid en lekkernijen beperk ik nu toch wel wat meer tegenover voorheen met af en toe een ‘gezondige zonde’ zoals Sandra Bekkari zegt :-). Ik van mijn kant heb natuurlijk ook eigenschappen van m’n mama al laat ik haar dat liever zelf zeggen 🙂

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.