Dag boek

# Book challenge 2018 – update N° 3

verbeelding

2018. Het jaar waarin ik voor de tweede maal deelneem aan de VBC (ofte Verbeelding Book Challenge). 2017 was mijn sabbatical als het op lezen neerkwam. Dat wist ik op voorhand en voor mij ook een heel bewuste keuze.

Even bewust nu de keuze om deze keer wèl opnieuw deel te nemen. De thema’s spreken me terug aan en sluiten bovendien mooi aan bij die boeken die ik maar wàt graag wil lezen. Daarmee begint natuurlijk alles: iets doen wat je graag doet ;-).  Leestips haal ik ook met veel plezier bij anderen of het nu verbonden is met- of losstaat van zo’n book challenge. Ik maak daar geen onderscheid in. Immers: wat is er fijner dan elkaar op een positieve manier te inspireren en te motiveren, toch 😉 ?

De maand maart verliep – vergeleken met februari – heel gestaag. Met een magisch-realistisch, veelal somber boek rond het thema ‘de dood’ (Hazim Kamaledin) en een historische roman die ik eerder was beginnen lezen (Sarah Dunant). Slechts 2 boeken maar wel 3 bijkomende puntjes die ik hiermee heb kunnen afvinken.

9. Een boek waarin de dood centraal staat +
11. Een boek dat origineel geschreven is in een taal die je zelf niet vaardig bent (je mag uiteraard een vertaling lezen)

Ook in een vorige editie (2016) van de VBC kwam dit ene thema (de dood) aan bod. Ik las toen De buitenkant van meneer Jules (Diane Broeckhoven), een boekje dat ik zo meteen opnieuw zou lezen en ieder kan aanraden. Voor de editie 2018 las ik eens buiten m’n comfortzone: een boek geschreven door een auteur van Irakese afkomst. Meteen goed om in aanmerking te komen voor de Boekenreis rond de wereld, een van die andere book challenges :-).

Auteur: Hazim Kamaledin
Titel boek: Schoonheid raast in mij tot ik sterf *
Aantal pagina’s: 160
Originele uitgave/taal: Arabisch

Schoonheid raast in mij tot ik sterf

Samenvatting (tekst achterflap)

Hazim Kamaledin is dood. Vermoord door terroristen of omgekomen tijdens een Amerikaans bombardement. Niemand weet er het fijne van. Tijdens de dictatuur van Saddam Hoessein was Hazim de alom geprezen regisseur van het bekroonde Schoonheid raast in mij tot ik sterf. Met die film nam hij Saddam op de korrel, tot de censuur er zich mee bemoeide en er een zoetsappig promotieverhaal van maakte. Tijdens zijn leven had Hazim Kamaledin niet veel vrienden. Maar nu hij er niet meer is, valt het aantal vrienden niet meer te tellen. En net nu begint zijn familie ruzie te maken over de plek waar hij, de ketter (en links op de koop toe), begraven zou moeten worden.

Schoonheid raast in mij tot ik sterf is een wonderlijke roman waarin Hazim Kamaledin – de schrijver die gezond en wel in leven is – toont hoe fictie sterker kan zijn dan de werkelijkheid. Alles in de wereld van Schoonheid raast in mij tot ik sterf wordt door de oorlog tot as herleid, behalve de herinnering aan wat ooit menselijkheid was en de humor waarmee Hazim Kamaledin het lot van zijn dode dubbelganger beschrijft.

Mijn mening over het boek

Vanuit zijn positie als zogenaamde overledene observeert de auteur zijn eigen dood en hoe zijn omgeving daarmee omgaat. Daarmee is meteen de toon van het boek gezet: dat van het magisch realisme. Er worden geen doekjes gewonden om het harde leven in het Midden-Oosten, folterscènes worden niet verbloemd, uithuwelijken, machtsmisbruik en mishandeling van de vrouw met liefst zoveel mogelijk gruwelijke details vormen schering en inslag. Het laat de lezer vooral onthutst achter. Ik vond er weinig tot niets aan, aan dit boek. Mogelijk ontbreekt het me aan achtergrondinformatie om het goed te kunnen volgen in dit verhaal met heel veel symboliek.

De auteur zelf woont intussen al meer dan dertig jaar in België, na zijn geboorteland te zijn ontvlucht. Dat geboorteland waar hij – als gecensureerd regisseur – werd gearresteerd, gemarteld en door jihadisten werd ontvoerd. Hoe hij dit alles heeft beleefd en vooral overleefd wil hij met dit boek  een stem geven.  De gewelddadige, brutale scènes uit dit boek komen heel hard binnen, een boek waarvan men niet bepaald vrolijk wordt. Voor mij geen aanrader en bijgevolg 1 ster op GR.

15. Een boek met een alliteratie in de titel

Auteur: Sarah Dunant
Titel boek: Schoonheid & schande ***
Aantal pagina’s: 528

Schoonheid en schandeSamenvatting (tekst achterflap)
Rome, 15e eeuw, een periode waarin schoonheid en creativiteit gepaard gaat met machtswellust, wreedheid en corruptie. Wanneer Kardinaal Rodrigo Borgia door middel van omkoping benoemd wordt tot paus Alexander VI, gebruikt deze charismatische en doortrapte politicus zijn familie om aan de macht te blijven.
Zijn oudste zoon, Cesare, een man met een duizelingwekkend ijzig brein en een nog koudere ziel, is zijn grootste wapen. Zijn dochter Lucrezia, wier naam voor altijd verbonden zal zijn aan vergiftiging, incest en intriges, is zijn belangrijkste troef.

Schoonheid & schande, de magistrale nieuwe roman van de schrijfster van De geboorte van Venus, ontdoet zich van de mythen rondom de Borgia’s. Het is een indrukwekkende roman die deze verbazingwekkende familie op meeslepende wijze tot leven brengt.

Mijn mening over het boek

Dit boek, Schoonheid & Schande was ik een tijdje geleden beginnen lezen. Ik had het toen even opzij gelegd omdat het me niet zo in de greep hield. Dat deed het andere boek van dezelfde auteur, De geboorte van Venus [recensie hier], wel. Toch heb ik Schoonheid & schande een nieuwe kans gegeven. De kracht van het boek ligt in de gave waarmee de auteur heel goed de sfeer van dat tijdperk (Renaissance) weet weer te geven. Het machtsspel tussen de verschillende pauselijke clans (respectievelijk de Borgia’s, Orsini’s en Sforza’s), afrekeningen, intriges, kerkelijke huwelijken die worden aangegaan om vervolgens terug te worden ontbonden, louter uit machtsoverweging, vormen de rode draad die erdoor loopt.

Die schande wordt dan af en toe verzacht door de schoonheid van kunst (Da Vinci), en de menselijke schoonheid die zich onderhuids afspeelt maar zelden mag worden getoond aan diegenen die ze ècht verdienen. Pas over de helft neemt het boek hierdoor een andere wending. Krijgt het een meer romantische klank en bij momenten een menselijker gezicht. Wordt het ook makkelijker, boeiender, aangenamer om te lezen. Vooraan het boek ook een overzicht van de verschillende namen die erin voorkomen, wat zeker een grote hulp biedt. Voor mij 3 sterren waard op GR.

Vorige edities

# Book challenge 2018 – update N° 1
# Book challenge 2018 – update N° 2

Verbeelding Book challenge 2018 > Een overzicht van alle YTD afgestreepte puntjes met link naar de boekbespreking.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

8 gedachten over “# Book challenge 2018 – update N° 3

    1. Al bij al wel hé 🙂 en Schoonheid & schande was best een klepper van formaat zodus…
      De leesflow blijft er goed inzitten. Op naar de volgende 😉

      Like

    1. Dank je, Sofie. En ja in feite wel, aangezien een van deze twee boeken een behoorlijk lijvig boek was/is. Intussen al bezig in het volgende boek, update op het einde van deze maand 😉

      Geliked door 1 persoon

    1. Altijd boeiend om al die verschillende lees voorkeuren te ontdekken. Alliteratie kende ik nog vanuit de lessen Latijn. Fijn dat ik jou dit heb kunnen bijbrengen 🙂

      Like

  1. Het puntje alliteratie heb ik als excuus gebruikt om het vervolgdeel uit een fijne serie aan te schaffen. Binnenkort lees ik dus een ontspannend,grappig en romantisch verhaal met de titel Animal Attraction. De afgelopen maand las ik met Toen David zijn stem verloor (een boek waarin de dood centraal staat) en Zwart Hart van Joe Hill (de zoon van Stephen King) weer enkele boeken waarmee ik enkele puntjes kan afvinken. Hopelijk zitten er deze maand ook weer enkele tussen.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.