Creaties·Wonen en méér

Handige Henriëtta

De stofzuiger was stuk. ‘Dan koop je toch gewoon een nieuwe.’ Ik hoor het sommigen al denken. Zou ook perfect passen in het plaatje van deze wegwerpmaatschappij. Dat is echter buiten mezelf gerekend. Ik kies doorgaans niet voor de gemakkelijkste-, wel voor de goedkoopste oplossing die desgevallend ook nog eens goed is voor het milieu.

Nu ben ik niet bepaald een handige Henriëtta als het erop aankomt. Ask me anything wat creativiteit betreft, maar handigheid? Ho maar! Toch wilde ik kost wat kost de aankoop van een nieuwe stofzuiger tot echt allerlaatste optie bewaren.

Het eerste wat ik dan doe, is zowel de stofzuigzak als de filters controleren. Misschien is/zijn deze aan vervanging toe? En inderdaad, de HEPA filter was (dringend) aan vervanging toe. Doch hiermee was nog niet alles opgelost. Dus zocht ik verder naar oplossingen.

Het probleem zat ‘m duidelijk in de zuigkracht, die sterk was afgenomen merkte ik.  Dat was niet het geval, toen ik het geheel ontkoppelde. Het bovenste, flexibele stuk (de stofzuigslang) had nog voldoende zuigkracht. Door het sterk loeiende geluid telkens wanneer ik de stofzuiger  in z’n geheel aanzette, werd mijn vermoeden alleen maar bevestigd. Hierna leg ik jullie uit hoe dit werd aangepakt.

Stap 1: Ontkoppel alle ⇓ onderdelen. Dus het mondstuk, de buis en de slang.

stofzuiger – onderdelen ontkoppelen

Stap 2: Neem een borstelsteel (bv ⇓ van een vloertrekker) en ga hiermee door de buis (het verlengstuk). Voer een lichte druk uit om het vastgelopen stof te verwijderen.

stofzuiger – verlengstuk reinigen

Stap 3: Gebruik een breinaald/vleespen ⇓ om vervolgens het mondstuk volledig te reinigen. Dus op alle plaatsen waar er overtollig vuil vastzit. Ga zo lang door tot er weer een opening ontstaat en tot al het opgehoopte stof is verwijderd. <Dit is best prutswerk en vraagt wel wat geduld.>

stofzuiger – mondstuk reinigen

Stap 4: Doe de test. Koppel alle onderdelen weer aan elkaar. Zet de stofzuiger aan. Werkt het? Probleem opgelost.

Tip: Voeg een wattenbolletje met enkele druppels etherische olie ⇓ toe aan de stofzuigzak. Zo verspreid je meteen een aangename geur in huis.

stofzuiger – aromatherapie

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

13 gedachten over “Handige Henriëtta

  1. Hier was de oorzaak ook dat bijvoorbeeld naaldjes (van de namaak kerstboom), tot zelfs een tandenstoker en tape was opgezogen waardoor het hele boeltje geblokkeerd zat. Niet handig, wel gezond verstandig 😉 en vooral weer centen uitgespaard…

   Liked by 1 persoon

 1. Bedankt voor deze handleiding! Net als jij ben ik creatief maar daarom ook niet bepaald handig. Ik schakel nogal snel mama haar hulp in voor zo’n dingen maar dat kan ik ook niet blijven doen hé.

  Like

  1. M’n ouders wonen net iets te ver (zo’n 50 km) om voor zulke dingen beroep op hen te doen. Wel handig als je jouw mama in de buurt hebt natuurlijk 🙂 al vind ik het best een voordeel als ik het zelf kan… Fijn dat je er wat aan hebt. Da’s de bedoeling ook hé 😉

   Like

  1. Goh…ben niet ècht handig hoor 😉 maar als ik dan zelf zoiets kan oplossen ben ik altijd wel opgelucht. Waspoeder…nu ja… weet ik zomaar niet… vermits zo’n stofzuiger ook blokkeert als je er grof vuil mee opzuigt en niet zo best voor de HEPA filter. Nog niet geprobeerd in elk geval en mijn etherische oliën, daar kom ik voorlopig nog wel mee toe ;-). Ook voor jou fijne Paasdagen toegewenst alleszins. Dank je wel :-).

   Liked by 1 persoon

   1. Misschien hangt het van de zuiger af, hoewel ik de poeder gelijk in de zak doe als die leeg is. Ik zal eens kijken naar geurende olie 🙂

    Like

 2. Altijd fijn wanneer je zoiets zelf kan oplossen hé. Meteen ook weer een onnodige kost voorkomen en dus wat geld bespaard dat je in ruil aan iets leukers of noodzakelijks kan besteden.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.