Fragmenten·Welzijn

Wat het weekend bracht (17)

Eten en bewegen, daar draait het tegenwoordig vooral om. De juiste balans daarin vinden. Ook het weekend stond in het teken daarvan.
Zaterdag

Meer bewegen. Dat stond met stip op een hier op ons lijstje. Meteen de daad bij het woord gevoegd. Op zaterdagmorgen – de zon was heel uitnodigend – naar een wekelijkse markt hier in de buurt. Altijd gezellig, zo naar de markt gaan, vind ik. Wanneer ik dan zo aan de praat geraak met deze of gene marktkramer zijn er al  eens van die gesprekken waaruit ik iets leer.

Zoals dat ‘hummus’ niet hetzelfde is als ‘tapenade’. Hummus is gemaakt van kikkererwten. Voegt men daaraan iets toe (bijvoorbeeld aubergine/zongedroogde tomaten/rode biet/erwten/artisjok/geroosterde paprika…) wordt het tapenade genoemd. Aan een gespecialiseerd marktkraam – wat zag dat er allemaal lekker uit zeg – vroeg ik of ze rode bieten hummus hadden (iets wat ik ook zelf ⇓ al een keertje had gemaakt). En toen kreeg ik dus die deskundige uitleg van een specialist ter zake. Maar of ik nu extra ga letten op die benaming? Bwah… zolang het maar smaakt denk ik dan maar 🙂 En dat was nog niet alles.

rode bieten hummus

Een opkomende honger zorgde voor een spontane ingeving voor een lekkere kaasschotel. Dus met dit leuke vooruitzicht in m’n achterhoofd even langs een gespecialiseerde kaaswinkel. Je weet wel, zo eentje die je al van ver ruikt :-). Daar leerde ik dan weer dat er van de soorten (voorverpakte) kaas – die men in de reguliere supermarkt vindt – nog maar weinig sprake is van echte, ambachtelijke ‘kaas’. Dat gold voor ondermeer Chester (ofte Cheddar). En dat bijvoorbeeld de Passendale zoals men die in de koelafdeling (voorverpakt) aantreft, lang niet te vergelijken is met de ambachtelijk versie zoals die van Passendale classic die zo mooi wordt voorgesteld in de reclame filmpjes.

Ook hier werd het een leuke en vooral leerrijke babbel. Vaak grijp ik naar hetzelfde soort kazen terug. Doch op aanraden van die vriendelijke heer, probeerde ik deze keer een andere kaassoort, met name Stelvio (ofte Stilvser). Ook Brusselse kaas (o.w.v. 0% V.G.) – voor de liefhebbers – mocht eraan geloven. En natuurlijk mocht Délice de Bourgogne ⇓ niet ontbreken, een van m’n favoriete kazen. Een kaassoort vergelijkbaar met Explorateur maar nog nèt iets pittiger van smaak. Het is hier intussen al langer geen geheim meer dat ik erg graag kaas lust.

kaas

Steeds vaker genieten verse produkten – dus niet voorverpakt – overigens ook m’n voorkeur. Kaas van bij een èchte kaasboer, charcuterie vers van bij de beenhouwer/traiteur. Niet enkel omdat ik dan de hoeveelheid zelf kan bepalen. Bijkomende reden is dat voorverpakte waren immers niet zo goed blijken voor de gezondheid omwille van de xeno-oestrogenen, iets wat me al een tijdje bezighoudt [zoals in: Vrouwen en hun maandelijkse ongemakken]. Ik wéét dat en werk eraan, al blijft het een moeilijke oefening.

Van de markt terug op weg naar de auto, kwam ik ook nog een prachtige bloemenzaak met de veelklinkende naam ‘Domus florum’ (letterlijk vertaald: het huis van de bloem) tegen. Ik werd vooral aangetrokken door het uitnodigende, prachtige kader waarin deze was ondergebracht. Tegenwoordig ben ik echt into kamerplantjes – die maken mij echt waar zò gelukkig :-). Bij ‘Domus Florum’ heb ik me wel ingehouden al kriebelde het toch wel even. Een reden om er zeker eens terug te gaan…

Eens thuisgekomen genoot ik nu toch wel van m’n verse kaasschotel. En natuurlijk… was ik ontzettend benieuwd naar wat zo’n voormiddag rondstappen had opgeleverd. En – yup, yupm’n stappenteller vertoonde iets meer dan ⇓ 5.000 stappen, daar waar ik anders op amper 1000 stappen uitkwam op een gewone voormiddag… Er worden dus vorderingen gemaakt. Al kan het nog altijd beter natuurlijk want die 10.000 stappen… daar komen we nog làng niet aan.

stappenteller – voormiddag
Zondag

Het was sneller zondagmorgen dan verwacht door het zomeruur dat zich had aangekondigd. Tussendoor bereidde ik me voor op een nieuwe week. Ondermeer voor het coaching parcours ivm ‘mijn zoektocht’. Ik krijg nu persoonlijke begeleiding daarin en dat is momenteel wel nodig en noodzakelijk… Bijkomend pluspuntje hier: die coaching sessies vinden telkens plaats op wandelafstand van waar ik woon. Puur toeval, maar wel een leuk toeval natuurlijk. En dat zorgt meteen voor dat bijkomende duwtje in de rug. Benieuwd hoe dit alles verder zal evolueren.

Dat het aanleren van elke nieuwe gewoonte gemiddeld zo’n 21 dagen (soms zelfs langer) duurt, wordt me nog regelmatig bevestigd. Elk hulpmiddel dat daartoe kan leiden (en zeker ook jullie tips) is/zijn dan ook welgekomen. Zoals dit ⇓ handige gadget, 21 days to stop bad eating habits [via AS Adventure]. Een kaartendoosje met elke dag een opdracht; leuke en vooral haalbare ⇓ opdrachten. Tot hiertoe… 😉

 

21 days

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

BRON foto’s: eigen beeldmateriaal

13 gedachten over “Wat het weekend bracht (17)

 1. Oh leuk zo’n doosje met opdrachtjes, vind ik altijd leuk om te doen. 5.000 stappen op een voormiddag is niet slecht! Ik wandel veel en zelfs ik geraak niet altijd aan de 10.000 stappen.

  Like

  1. Wat een moedgevende woorden lees ik hier, Sofie. Dank je wel daarvoor. Nu dacht ik echt dat ik Die Ene Grote Uitzondering was in het niet halen van 10.000 stappen per dag. Voel me al wat geruster nu ik weet dat zelfs een grote wandelaar daar niet altijd toe komt.
   En dat doosje…jaah…daar was ik nu toch ook wel benieuwd naar. Het is dat spreekwoordelijke duwtje in de rug dat ik zo nèt nog nodig had. Ze worden hier elke dag zorgvuldig uitgevoerd, die opdrachten. Wist niet dat zoiets bestond, heb het slechts toevallig ontdekt. Wel een leuke ontdekking natuurlijk.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik geloof dat ze 8.000 stappen aanraden voor een vrouw en niet de 10.000 stappen. 8.000 haal ik makkelijk op werkdagen omdat ik heel veel te voet doe, tijdens weekends moet ik ook meer moeite doen.

    Geliked door 1 persoon

 2. Dat doosje met opdrachten ziet er wel leuk uit. Ik probeer ook steeds meer lokaal en zo weinig mogelijk verpakt te kopen maar soms is het zoveel gemakkelijker om via Collect&go alles te bestellen en gewoon te moeten gaan afhalen (al moet ik daarvoor wel naar de andere kant van de stad fietsen 😉 )

  Like

  1. Collect & go van de Colruyt ja ik ken het maar doe daar bewust niet aan mee. Dan zou ik helemààl geen moeite meer doen al lijkt het me handig om +/- op voorhand te weten op welk bedrag men uitkomt… Per fiets is natuurlijk altijd beter maar die is hier niet. Misschien moest ik toch maar eens overwegen om een (tweedehands) fiets te kopen… Dat doosje is echt leuk, nog leuker de opdrachten in feite. Heb het me nog niet beklaagd 🙂

   Like

 3. Zo’n stappenteller zou heel confronterend voor me zijn denk ik vermits ik de meeste dagen gewoon thuis ben en voornamelijk aan het rusten ben. Gelukkig is er af en toe een dag waarop ik een kleine wandeling kan gaan maken of met mijn elektrische fiets boodschappen ga doen. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven in Londen. Normaal heb ik na een fijne maar vermoeiende dag sowieso wat recuperatietijd nodig en nu gaan we vijf dagen lang weg. Ik heb alvast een weekje rust in mijn agenda genoteerd tegen dat ik terug thuis kom.

  Like

  1. Het is zo’n beetje de combinatie: letten op m’n voeding met minder suikers want dat haalt m’n energiepeil toch ook behoorlijk naar beneden heb ik al gemerkt. Daarnaast merk ik toch wel dat – hoe weinig beweging ook – dat toch wel deugd doet. Maar 10.000 (of 8.000) stappen, daar ben ik ook nog lang niet…

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik herken de Tupperware-kaasstolp, hier ook een grote cheese-lover hé:-)
  Ook de struggle met de stappenteller is herkenbaar. Net nog even gecheckt: vaak blijf ik rond de 3.000 steken. Het is echt iets waar ik bewust mee bezig moet zijn. Werkpuntje…
  PS: Dat doosje van AS Adventure onthou ik als geschenktip!

  Like

  1. Hé ja, inderdaad, een Tupperware kaasstolp. Erg handig, en zeker met zoiets als Brusselse kaas in huis ;-). En ja weet intussen ook dat je een echte cheese lover bent hé 😉
   Wat die stappenteller betreft: het is nog zoeken momenteel al begin ik wel een beetje een idee te krijgen van hoeveel stappen ik zet bij welke activiteit. Zo’n beetje meer beweging voelt alleszins beter, zonder daarin te overdrijven. Fijn ook dat ik jou een leuke geschenktip heb kunnen bezorgen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb hier een beetje rondgesnuffeld, maar zie dat ik nog uuuuuuuuren vooruit kan. Wat een leuk blog heb je. En die recepten. Heerlijk! Ik ga je volgen.

  Alhoewel, ik heb zo’n moeite om te reageren als er niet gewoon een paar invulvelden zijn om te gebruiken.

  Mrs. T. (triltaal.nl)

  Like

  1. Oh dank je wel voor jouw complimenten en welkom hier op deze blog! Ik wens jou veel leesplezier alvast. Merk inderdaad dat je je weg in het reageren hebt gevonden intussen.

   Like

  1. Ja echt hé 🙂 en ik kan jou alvast verklappen dat het helpt bij mij. Binnenkort daarover meer (als die 21 dagen om zijn). Bij AS Adventure hebben ze redelijk wat van die leuke gadgets van DOIY heb ik gemerkt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.