Fragmenten·Welzijn

3 onmisbare boeken uit m’n gezondheidsbib

Winter vandaag. Neen, ’t is nog geen lente. Met een vers laagje (poeder)sneeuw toen ik door het raam keek bij het opstaan vanmorgen. We bleven er geruime tijd van gespaard maar in the end is influenza hier ten huize toch óók langs geweest. Een bezoeker van wie ik liever de hielen dan de tenen zie. Een goed doktersadvies is dan het allereerste. En goede opvolging hier ten huize. Met de benodigde medicatie, uiteraard. Daarnaast ook een aangepast voedingspatroon.

Want sommige natuurlijke hulpmiddelen kunnen al eens dat extra duwtje geven in een genezingsproces. Waarop er dan precies dient gelet te worden, vind ik telkens terug in deze ⇓ 3 boeken uit m’n gezondheidsbib.

 1. Langer jong, langer gezond (Dr. Sarah Brewer) De 20 basisregels
  Langer jong langer gezond

  Waarom dit boek
  ?
  Het overkomt me regelmatig dat ik op zoek ga naar antwoorden. Antwoorden op vragen zoals Wat helpt bij een te lage bloeddruk? In welk soort noten zit er het meeste magnesium? Of het meeste ijzer (voor die lage bloeddruk)? Is rode wijn, chocolade, thee nu gezond of ongezond? Waarom zijn bonen en knoflook zo gezond? Wat is een optimaal gezonde gewichtsklasse? En hoe waardevol zijn flavonoïden/vezels? Waar haal ik ze uit?
  Dit boek biedt die antwoorden en is bovendien een echte eye-opener. Ik leerde hieruit waarop ik extra dien te letten, en niet enkel bij klachten maar algemeen beschouwd wat mijn eet- en levensstijl betreft.
 2. De mooie voedselmachine (Giulia Enders)
  De charme van je darmen

  Waarom dit boek?
  Altijd gedacht dat het hart het belangrijkste orgaan was. Nadat ik dit boek had gelezen, is mijn mening hierin toch ernstig bijgeschaafd. Alles start met name bij een gezonde darmflora, zo blijkt hieruit nog maar eens. Dit boek legt op wetenschappelijke, doch erg toegankelijke- en verstaanbare taal uit, hoe dat nu precies in elkaar zit. Van de juiste houding op het toilet tot verklaringen van darmaandoeningen (en waarom hygiëne hierin zo’n zwaar onderschatte rol speelt) en hoe deze aandoeningen kunnen worden voorkomen.
  -> Uitgebreide recensie vind je [daarzo].

 3. Puur natuurlijk vrouw (Anntje Peeters)
  Puur natuurlijk vrouw

  Waarom dit boek?
  Dit is dan weer wel zo’n typisch boek voor vrouwen (sorry, heren!) en belicht vooral thema’s zoals vermoeidheid, PMS, menstruatiestoornissen, menopauzekwaaltjes, stemmingswisselingen en een gebrek aan joie de vivre. Hoe deze kunnen verlicht worden door middel van kruiden. Iets wat vaak wordt onderschat, hoe weldadig deze kunnen zijn. Als herboriste weet de auteur heel goed waarover ze praat. Van datgene dat ik al uit het boek heb toegepast, verkreeg ik alleszins het verhoopte resultaat. Dankzij dit boek let ik ook meer op wat wel/niet zo goed is voor m’n gestel. Wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat het niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk goed met me gaat.
  -> Uitgebreide recensie via [deze link].

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

BRON foto’s: eigen beeldmateriaal/Bol.com/pixabay.com

 

 

 

12 gedachten over “3 onmisbare boeken uit m’n gezondheidsbib

 1. Vraagje: ga je daar dan regelmatig in terug bladeren en zo? Want dergelijke dingen zoek ik meestal gewoon op het internet. Wat is de meerwaarde van zo’n boek, vraag ik me dan af… 😉

  Like

  1. Ik raadpleeg die boeken regelmatig, inderdaad. Ben er al vaak door geholpen dus hoef niet verder te zoeken. Het internet – en zeker als het om een gezondheid gaat – daar ben ik toch wel wat voorzichtig mee. Gelijk wie kan daar gelijk wat op posten.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het is een erg toegankelijk boek, Lize. En hoewel geschreven door een laatstejaarsstudente geneeskunde, toch begrijpelijk voor eenieder die het leest. Ik heb hieruit veel geleerd, het heeft m’n ogen meer dan geopend.

   Like

  1. Ja, echt wel. Zelfhulpboeken zoals deze vind ik dan ook een investering waard. Dat loont zich dubbel en dik op termijn. Of ik vraag/krijg het al eens cadeau bij de ene of de andere gelegenheid 😉
   Met het kopen van literaire werken ben ik nu ook (voorlopig) gestopt. Zo’n boek lees ik toch maar een keer en is uiteindelijk ‘slapend geld’. In de bib zie je me tegenwoordig ook vaker, een plek waar ik heel graag vertoef. Ik zou er zelfs uren in kunnen ronddwalen zonder me te vervelen. Daarnaast staan er hier nog heel wat ongelezen boeken in de boekenkast, dus voorlopig weet ik wat gelezen 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben (toen ik het zo krap begon te krijgen nadat de ex weg ging) begonnen met mijn boeken te verkopen. Een boek voor de tweede keer lezen doe ik zelden.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb ook een zwak voor boeken. Kan er nooit afstand van doen 🙂 Ook al lees ik zelden een boek twee keer. Maar als het informatief is, dan blader ik er wel weer vaak doorheen.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.