Welzijn·Wonen en méér

Ik speel een spel vanavond

Zaterdagavond. De jeugd die zich opmaakt om weldra een avondje te gaan stappen. Waar is de tijd, dat ik daar ook zo naar uitkeek? Maar tijden veranderen. Doe mij maar een rustige zaterdagavond. Met of zonder televisie. En waarom ook niet: een gezelschapsspellen avond. Thuis of op verplaatsing.

Herinner je je nog de slogan ‘Weet je wat we doen? We spelen een spel vanavond’ van speelgoedfabrikant MB?  Om koppels, (eenouder)gezinnen, kinderen, … aan te sporen om opnieuw samen rond de tafel te gaan zitten. Een gezelschapsspel te spelen. Weg van elk scherm en weer gezellig samen… Dat spelen van zo’n old school gezelschapsspel is sinds 2016 weer in opmars.

Op Oudejaarsavond heb ik er ook zo van genoten, van zo’n gezelschapsspellen avond. Als single is het echter niet altijd evident om daarvoor de juiste companie te vinden, los van zulke gezamenlijke momenten. Dus ging ik op zoek.

Op zoek naar spellen die vanaf 1 speler (ook wel solitaire spellen) kunnen gespeeld worden. En guess what? Die bestaan… wel degelijk. Dus ik…ik speel een spel vanavond. Het brengt me even terug in de tijd. M’n favoriete gezelschapsspellen die ik me zo offhand kan herinneren zijn: Monopoly, Vier-op-‘n-rij, Twister, Mens-erger-je-niet, Wie is het?, Pim-Pam-Pet, Trivial Pursuit, en zelfs het echte, onvervalste ‘Thuis’ quizspel. Maar ook Mikado, Stratego, Yachtzee en ‘Mastermind‘. Wie onder jullie kent dit nog? Het zou me nu opnieuw kunnen boeien.

De meest gekende van spellen vanaf 1 speler (kan dus ook met meerdere) sorteren onder de naam Smart Games. Het leuke aan sommige van deze spellen is dat ze kunnen worden gespeeld in stijgende moeilijkheidsgraad. Men gaat dus steeds een stapje verder. Zoals bij deze Walls & Warriors.

Of er zijn 3-in-1 spellendozen zoals deze IQ Puzzler Pro

Voor wie genoeg geduld hiervoor kan opbrengen, zijn er natuurlijk altijd tijdrovende puzzels. Of wie onder jullie zwicht er al eens voor een potje sudoku, zweedse- of andere puzzels?

Zo af en toe waag ik me al eens aan ⇓ het kleuren-voor-volwassenen. Goed voor zo tussendoor een keertje maar meer ook niet. Of van datzelfde laken: verbind-de-punten. Door in de juiste volgorde getallen met elkaar te verbinden kom je op lange duur tot een tekening. Daar heb ik echter niet altijd het geduld voor. Voor nu installeer ik me in m’n zeteltje en haal m’n 1 player game boven :-). Met een heerlijke kom snacks en verfrissend drankje. Die televisie blijft vanavond uit, the game is on 🙂. En winnen… doe je altijd 😉

kleuren voor volwassenen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Speel jij al eens een gezelschapsspel op je eentje?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

15 gedachten over “Ik speel een spel vanavond

 1. Dat is heel lang geleden. Vroeger deed ik weleens kaarten op mijn eentje. Ik dacht dat het ‘enenvijftigen’ heette, maar ik weet het niet zeker. Ik zou het ook niet meer kunnen, ik weet niet meer hoe het gaat.
  Mijn favoriete gezelschapsspelen waren/zijn Scrabble en Pictonary.
  Geniet van je gezelschapsspelen!

  Like

  1. Kaartspelen, daarvan ken ik er niet zoveel, behalve ‘piekezot’ (in het Duits ‘Schwarzer Peter’) – dat vond ik altijd wel leuk. Wiezen herinner ik me ook maar zou begot niet meer weten hoe dat gaat. Het zegt me nu niet meer zo veel, een kaartspel.
   En nu je het zegt: ja scrabble of woordenspelletjes in het algemeen dat vond/vind ik ook wel leuk. Ook bij deelname aan een kwis vind ik de woordspelletjes altijd het leukst 🙂

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Willy. Bij mij was het ook lang geleden tot afgelopen oudejaarsavond dat ik nog eens gezelschapsspellen heb gespeeld. Ook daar een prettige avond.

   Like

 2. Vroeger speelde ik heel soms wel eens een kaart spelletje op mijn eentje maar dat is al weer lang geleden. Kleuren voor volwassen (op nummer) doe ik wel echt vaak.

  Like

  1. Daarmee ben ik dan weer niet zo vertrouwd, met een kaartspel op m’n eentje hoewel ik hier een boek kaarten heb liggen. Eens ergens gratis bijgekregen.
   Dat kleuren voor volwassenen, ja dat kan ook op nummer zeker hé. Bij mij is het zo af en toe eens een tekening die ik dan in het ene of het andere tijdschrift tegenkom en waarbij ik de kleuren zelf mag kiezen.

   Like

 3. Ik had er geen idee van dat er ook gezelschapsspellen voor slechts een persoon bestonden. Superleuke tips dus dankjewel daarvoor 🙂

  Like

  1. Ben daar ook heel toevallig op uitgekomen, Evi. Ook al omdat de omstandigheden er naar zijn natuurlijk… Fijn dat je er wat aan hebt, aan die tips 🙂

   Like

 4. Vroeger speelden we regelmatig een spelletje kaart, maar tegenwoordig doen we dat niet meer. Ik wist niet dat er gezelschapsspellen voor 1 persoon bestonden…

  Like

 5. Ik hou van puzzelspelletjes. Vroeger deed ik die vrij vaak op de computer maar ik ben er op een bepaald moment mee gestopt omdat er vrij veel tijd in kroop. Eerder deze week leerde mijn schoonzus me echter een leuk puzzelspel kennen dat ik op mijn gsm kan spelen waardoor ik de afgelopen dagen al enkele keren aan het puzzelen ben geweest. Ook Tectonic, Sudoku en leg-puzzels vind ik wel eens leuk om te doen maar dan liefst gewoon in een Denksport-boekje. Die nummers verbinden tot een tekening vind ik ook nog wel fijn. Of gewoon puzzelen. Een gezelschapspelletje om in mijn eentje te spelen heb ik niet in huis denk ik.

  Like

  1. Alles wat met een scherm te maken heeft, dat beperk ik toch liever zo’n beetje. Sinds ik dat inperk, ondervind ik toch wel meer rust. Om diezelfde reden vind ik echte oldskool gezelschapsspellen zo waardevol… Zo’n 1 player gezelschapsspel daarvan heb ik er hier welgeteld een als leuke afwisseling met m’n creatieve hobby’s.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ga zelf ook eerder handwerken en puzzelen in plaats van echt een spelletje te spelen. Kaartjes maken is nu alweer een tijdje geleden en ik mis het echt. Gelukkig heb ik in maart nog eens een knutselmiddag met twee vriendinnen. Hopelijk komt het er dan wel weer een keertje van.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.