Op 2 februari is het # Maria Lichtmis. In Christelijke gewesten wordt dit gevierd door pannenkoeken te bakken. Lichtmis als dusdanig is niet meer zo ingeburgerd, vandaar dat de naam werd omgetoverd tot Nationale pannenkoekendag. Dat is meer spek naar ieders bek ;-). Zo ook hier. Over Maria Lichtmis en de betekenis ervan postte ik eerder ‘Geen vrouwke zo arm… (+ baktips)‘. Die titel verwijst naar een tekstje dat als volgt gaat:
Met Lichtmis door de koude rillen,
met pannenkoek de honger stillen,
want geen vrouwtje is zo arm
of ze maakt haar pannetje warm.
Als dwergmaand,
carnavalesk en zonder zorgen,
valentijn ik tot de vroege morgen
en als ik al eens een dagje meer ontwikkel,
schrikt met schik het jaar tot schrikkel.
(Guido De Henau)
Pannenkoeken bakken is zoiets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het hoort met andere woorden tot die ankerpunten in iemands leven en brengt me dan ook spontaan terug naar de kindertijd (i.e. verjaardagsfeestjes). Een van m’n lievelingsrecepten voor pannenkoeken is deze crêpes normandes naar een recept van Jeroen Meus.
Wanneer zijn kookprogramma ‘Dagelijkse kost’ op de beeldbuis verschijnt, houd ik telkens een notaboekje en pen in de aanslag. Daarin noteer ik dan af en toe zo’n recept dat hij komt tonen. Dit recept voor crêpes normandes is er zo een van dat ik jullie zeker niet wilde onthouden.
Wat heb je nodig?
Recept voor +/- 12 pannenkoeken
- pannenkoekenmix (bijvoorbeeld Multigrain spelt pancake mix van HEMA)
- 10 dl melk
- 2 (bio) eieren
- 25 g rietsuiker
- vanille-essence (indien gewenst)
- 1 appel
- bakboter
Hoe maak je het?
- Snijd schijfjes van de appel.
- Steek nu uit elke appelschijf het klokhuis met een appelboor.
- Schil de schijfjes appel en leg even opzij.
- Doe de pannenkoekenmix in een mengkom.
- Voeg er de helft van de melk bij.
- Vermeng deze ingrediënten met een garde, een mixer of een vork.
- Voeg er de eieren aan toe en meng verder.
- Roer intussen beetje bij beetje de rest van de melk hieronder.
- Werk af tot een glad beslag.
- Smelt 1 klont boter in een pan en voeg dit onder het beslag.
- Laat nog een klont boter smelten, voeg er rietsuiker aan toe en laat karameliseren.
- Bak hierin de appelschijfjes langs beide kanten goudbruin en leg opzij.
- Laat boter smelten in een hete pan met antikleeflaag.
Tip: Heb je geen pan met antifkleeflaag, dan vind je in de handel ook antikleeffolie (ondermeer verkrijgbaar bij Blokker) die je in een gewone pan kan leggen. - Leg een appelschijf in het midden.
- Voeg hieraan het beslag toe en bak tot de ene kant voldoende gebakken is.
- Draai dan de pannenkoek om en bak de andere kant.
- Herhaal stappen 13 tem 16.
- Je pannenkoeken zijn nu klaar.
- Leg op een bord en bestrooi met poedersuiker. Smakelijk!
Tip: Als extra smaakmaker kan je nog een bolletje vanille-ijs toevoegen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bak jij al eens zelf pannenkoeken? Kende je Maria Lichtmis/Nationale Pannenkoekendag?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Het ziet er heerlijk uit, wij zijn er dol op.
LikeLike
Smaakt altijd hé 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Mmm klinkt lekker, ik wist niet dat ze spelt-pannenkoekenmix hadden in de Hema. Ik maak af en toe vegan-suikervrije pannenkoeken als ik geen brood in huis heb 🙂
LikeLike
Ben daar toevallig op gebotst, op die pannenkoekenmix van de Hema :-). Pannenkoeken eten is echt gezellig deze tijd.
LikeGeliked door 1 persoon
Is dat vandaag? Zie, ik bak mijzelf heden avond een pannenkoek. Je hebt mij zin doen krijgen. Mijn moeder deed dat ook altijd op lichtmis en ze zei steevast ‘geen enkel vrouwken is zo arm of ze maakt haar panneken warm.’
LikeLike
Oh kennen ze dat in Nederland ook dan? Fijn te weten. Mission accomplished als ik jou hiermee zin heb doen krijgen in pannenkoeken. Dat wordt een heus pannenkoekenfeest vanavond 😉 Die gekarameliseerde appeltjes erin maken het nog net dat tikkeltje specialer.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn echtgenoot kent het niet. Hij werd protestants opgevoed. Maar ik ben opgevoed als katholiek Vlaams meisken. Vandaar.
De pannenkoek heb ik al binnen mét de appeltjes. Precies zoals op jouw foto.
LikeLike
Was jij niet zo iemand die ‘geen toegevoegde suikers’ at? Meen ik mij toch goed te herinneren. Aan mij zou het in elk geval niet besteed zijn. Ik geniet met name veel te graag, al let ik wel op om daarin niet te overdrijven natuurlijk…
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, doe ik nog steeds. En genieten doe ik zeker. Het is niet omdat ik het anders bereid dat ik niet geniet. Een hele zoete pannenkoek zou ik al lang niet meer binnenkrijgen. Daar zou ik dus niet meer van genieten. De pannenkoek wordt bij mij gebakken met amandelmeel, eieren en kokosmelk. De appeltjes erbij geven een fijne zoete smaak.
LikeGeliked door 1 persoon
Ok op die manier, nu ben ik weer helemaal mee. En smaken zijn inderdaad persoonlijk. Zolang ieder maar geniet, op welke manier dan ook. Tè zoet vind ik ook niet oké (daar krijg ik zelfs het zuur van, raar maar waar).
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn schoonmoeder heeft vandaag pannenkoeken gebakken. Daar zullen we morgen van smullen.
LikeLike
Dat wordt smullen (vandaag 😉 ). Hier heeft het gisteren alleszins gesmaakt… Ik hou daar wel van, van zulke tradities.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze namiddag besefte ik dat het lichtmis was, maar heb geen pannenkoeken meer gebakken, misschien in het weekend…
LikeLike
Ben daar nogal aan gehecht, aan zulke fijne tradities. Het maakt me gelukkig.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik bak eigenlijk vrij regelmatig maar pannekoeken gek genoeg niet. Daar heb ik me nog maar eenmaal in mijn hele leven aan gewaagd. Binnenkort wil ik wel eens een keer in het weekend van die American Pancakes met banaan en bosbessen bakken.
LikeLike
Pannenkoeken vallen hier altijd wel in de smaak. Zo ook gisteren. En deze variant met die gekarameliseerde appeltjes, echt om duimen en vingers af te lekken.
Hier hebben we ook al van die banana pancakes gemaakt, een lekker en gezond alternatief als ontbijt zelfs: https://regenboogbui.wordpress.com/2016/11/04/energiedip-volg-dan-deze-tips/
LikeGeliked door 1 persoon
Ik bak pannenkoeken juist altijd in een pan zonder antikleeflaag! Gewoon genoeg boter of olie en dan kan de pannenkoek heen en weer blijven schuiven.
Met wat cacaopoeder door het beslag krijg je trouwens chocoladepannenkoeken, ook erg lekker!
LikeLike
Knap dat dat bij jou wel lukt, in zo’n gewone pan. Ik waag er mij niet meer aan. Pannenkoeken bakken in olie vind ik dan weer niet zo smakelijk. Die tip van cacaopoeder onder het beslag doen lijkt me ook wel eens leuk maar dan wel voor gewone pannenkoeken, niet zo voor deze crêpes normandes.
LikeLike
Die zien er verrukkelijk uit!
Dankjewel voor het recept. Wanneer ik de volgende keer bij Hema kom, ga ik de multigrain spelt pancake mix kopen. Ik maak regelmatig pannenkoeken, maar ik heb het nog nooit met spelt gedaan.
Zelf heb ik dit jaar geen pannenkoeken gemaakt op Maria Lichtmis. Voor mij alleen vond ik het maar niks. Maar gisteren gingen we naar het pannenkoekenhuisje in K.loosterzande en daar nam ik een pannenkoek met appel/kaneel, ijs en chocolade saus. 🙂
LikeLike
Pannenkoeken gaan eten is natuurlijk ook leuk. In die regio ben ik niet echt vertrouwd maar het klinkt in elk geval óók erg lekker.
LikeGeliked door 1 persoon
Het pannenkoekhuisje ook maar heel toevallig ontdekt. Nu al zo’n paar jaartjes geleden. Vooral voor kleine kindjes is het er superleuk met al die kaboutertjes en paddenstoeltjes 🙂
LikeLike
Altijd leuk zulke ontdekkingen hé. En zeker als er in het gezelschap kleine kindjes zijn. Hoop dat je nog veel van zulke momenten mag beleven x
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is zo lief van jou. Dankjewel xxx
LikeLike
Hmmm pannenkoeken, altijd lekker he 🙂 Wij bakten er hier dit jaar geen, maar nu ik overal foto’s van pannenkoeken heb gezien heb ik er wel enorm veel zin in gekregen. Dus misschien iets voor volgend weekend 😉
LikeLike
Dat is waar, dat smaakt altijd hé :-). Ik houd nogal van tradities, het maakt me telkens gelukkig. Af en toe probeer ik dan ook eens iets nieuw uit zoals banana pancakes en dat heeft me toen ook wel gesmaakt.
LikeLike