Creaties

# Nationale pannenkoekendag (+ recept)

Op 2 februari is het # Maria Lichtmis. In Christelijke gewesten wordt dit gevierd door pannenkoeken te bakken. Lichtmis als dusdanig is niet meer zo ingeburgerd, vandaar dat de naam werd omgetoverd tot Nationale pannenkoekendag. Dat is meer spek naar ieders bek ;-). Zo ook hier. Over Maria Lichtmis en de betekenis ervan postte ik eerder ‘Geen vrouwke zo arm… (+ baktips)‘. Die titel verwijst naar een tekstje dat als volgt gaat:

Met Lichtmis door de koude rillen,
met pannenkoek de honger stillen,

want geen vrouwtje is zo arm
of ze maakt haar pannetje warm.

Als dwergmaand,
carnavalesk en zonder zorgen,
valentijn ik tot de vroege morgen
en als ik al eens een dagje meer ontwikkel,
schrikt met schik het jaar tot schrikkel.

(Guido De Henau)

Pannenkoeken bakken is zoiets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het hoort met andere woorden tot die ankerpunten in iemands leven en brengt me dan ook spontaan terug naar de kindertijd (i.e. verjaardagsfeestjes). Een van m’n lievelingsrecepten voor pannenkoeken is deze crêpes normandes naar een recept van Jeroen Meus.

Wanneer zijn kookprogramma ‘Dagelijkse kost’ op de beeldbuis verschijnt, houd ik telkens een notaboekje en pen in de aanslag. Daarin noteer ik dan af en toe zo’n recept dat hij komt tonen. Dit recept voor crêpes normandes is er zo een van dat ik jullie zeker niet wilde onthouden.

Wat heb je nodig?

Recept voor +/- 12 pannenkoeken

pannenkoekenmix
pannenkoekenmix
  • pannenkoekenmix (bijvoorbeeld Multigrain spelt pancake mix van HEMA)
  • 10 dl melk
  • 2 (bio) eieren
  • 25 g rietsuiker
  • vanille-essence (indien gewenst)
  • 1 appel
  • bakboter
Hoe maak je het?
  1. Snijd schijfjes van de appel.
  2. Steek nu uit elke appelschijf het klokhuis met een appelboor.
  3. Schil de schijfjes appel en leg even opzij.

    appelschijfjes
    appelschijfjes
  4. Doe de pannenkoekenmix in een mengkom.
  5. Voeg er de helft van de melk bij.
  6. Vermeng deze ingrediënten met een garde, een mixer of een vork.
  7. Voeg er de eieren aan toe en meng verder.
  8. Roer intussen beetje bij beetje de rest van de melk hieronder.
  9. Werk af tot een glad beslag.
  10. Smelt 1 klont boter in een pan en voeg dit onder het beslag.
  11. Laat nog een klont boter smelten, voeg er rietsuiker aan toe en laat karameliseren.
  12. Bak hierin de appelschijfjes langs beide kanten goudbruin en leg opzij.

    appelschijfjes, gekarameliseerd
    appelschijfjes, gekarameliseerd
  13. Laat boter smelten in een hete pan met antikleeflaag.
    Tip: Heb je geen pan met antifkleeflaag, dan vind je in de handel ook antikleeffolie (ondermeer verkrijgbaar bij Blokker) die je in een gewone pan kan leggen.
  14. Leg een appelschijf in het midden.
  15. Voeg hieraan het beslag toe en bak tot de ene kant voldoende gebakken is.

    PAN-nenkoek
    PAN-nenkoek
  16. Draai dan de pannenkoek om en bak de andere kant.
  17. Herhaal stappen 13 tem 16.
  18. Je pannenkoeken zijn nu klaar.
  19. Leg op een bord en bestrooi met poedersuiker. Smakelijk!
    Tip: Als extra smaakmaker kan je nog een bolletje vanille-ijs toevoegen.
crêpes Normandes II
crêpes Normandes II

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bak jij al eens zelf pannenkoeken? Kende je Maria Lichtmis/Nationale Pannenkoekendag?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

25 gedachten over “# Nationale pannenkoekendag (+ recept)

  1. Is dat vandaag? Zie, ik bak mijzelf heden avond een pannenkoek. Je hebt mij zin doen krijgen. Mijn moeder deed dat ook altijd op lichtmis en ze zei steevast ‘geen enkel vrouwken is zo arm of ze maakt haar panneken warm.’

    Like

    1. Oh kennen ze dat in Nederland ook dan? Fijn te weten. Mission accomplished als ik jou hiermee zin heb doen krijgen in pannenkoeken. Dat wordt een heus pannenkoekenfeest vanavond 😉 Die gekarameliseerde appeltjes erin maken het nog net dat tikkeltje specialer.

      Geliked door 1 persoon

      1. Mijn echtgenoot kent het niet. Hij werd protestants opgevoed. Maar ik ben opgevoed als katholiek Vlaams meisken. Vandaar.
        De pannenkoek heb ik al binnen mét de appeltjes. Precies zoals op jouw foto.

        Like

      2. Was jij niet zo iemand die ‘geen toegevoegde suikers’ at? Meen ik mij toch goed te herinneren. Aan mij zou het in elk geval niet besteed zijn. Ik geniet met name veel te graag, al let ik wel op om daarin niet te overdrijven natuurlijk…

        Geliked door 1 persoon

      3. Ja, doe ik nog steeds. En genieten doe ik zeker. Het is niet omdat ik het anders bereid dat ik niet geniet. Een hele zoete pannenkoek zou ik al lang niet meer binnenkrijgen. Daar zou ik dus niet meer van genieten. De pannenkoek wordt bij mij gebakken met amandelmeel, eieren en kokosmelk. De appeltjes erbij geven een fijne zoete smaak.

        Geliked door 1 persoon

      4. Ok op die manier, nu ben ik weer helemaal mee. En smaken zijn inderdaad persoonlijk. Zolang ieder maar geniet, op welke manier dan ook. Tè zoet vind ik ook niet oké (daar krijg ik zelfs het zuur van, raar maar waar).

        Geliked door 1 persoon

  2. Ik bak eigenlijk vrij regelmatig maar pannekoeken gek genoeg niet. Daar heb ik me nog maar eenmaal in mijn hele leven aan gewaagd. Binnenkort wil ik wel eens een keer in het weekend van die American Pancakes met banaan en bosbessen bakken.

    Like

  3. Ik bak pannenkoeken juist altijd in een pan zonder antikleeflaag! Gewoon genoeg boter of olie en dan kan de pannenkoek heen en weer blijven schuiven.
    Met wat cacaopoeder door het beslag krijg je trouwens chocoladepannenkoeken, ook erg lekker!

    Like

    1. Knap dat dat bij jou wel lukt, in zo’n gewone pan. Ik waag er mij niet meer aan. Pannenkoeken bakken in olie vind ik dan weer niet zo smakelijk. Die tip van cacaopoeder onder het beslag doen lijkt me ook wel eens leuk maar dan wel voor gewone pannenkoeken, niet zo voor deze crêpes normandes.

      Like

  4. Die zien er verrukkelijk uit!
    Dankjewel voor het recept. Wanneer ik de volgende keer bij Hema kom, ga ik de multigrain spelt pancake mix kopen. Ik maak regelmatig pannenkoeken, maar ik heb het nog nooit met spelt gedaan.

    Zelf heb ik dit jaar geen pannenkoeken gemaakt op Maria Lichtmis. Voor mij alleen vond ik het maar niks. Maar gisteren gingen we naar het pannenkoekenhuisje in K.loosterzande en daar nam ik een pannenkoek met appel/kaneel, ijs en chocolade saus. 🙂

    Like

      1. Het pannenkoekhuisje ook maar heel toevallig ontdekt. Nu al zo’n paar jaartjes geleden. Vooral voor kleine kindjes is het er superleuk met al die kaboutertjes en paddenstoeltjes 🙂

        Like

      2. Altijd leuk zulke ontdekkingen hé. En zeker als er in het gezelschap kleine kindjes zijn. Hoop dat je nog veel van zulke momenten mag beleven x

        Geliked door 1 persoon

  5. Hmmm pannenkoeken, altijd lekker he 🙂 Wij bakten er hier dit jaar geen, maar nu ik overal foto’s van pannenkoeken heb gezien heb ik er wel enorm veel zin in gekregen. Dus misschien iets voor volgend weekend 😉

    Like

    1. Dat is waar, dat smaakt altijd hé :-). Ik houd nogal van tradities, het maakt me telkens gelukkig. Af en toe probeer ik dan ook eens iets nieuw uit zoals banana pancakes en dat heeft me toen ook wel gesmaakt.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.