Dag boek

Gedichtendag 2018

Zoals elk jaar, is het ook dit jaar weer gedichtendag. Voor mij een heel klein beetje feest 🙂 . Elke laatste donderdag van januari worden gedichten dan in de bloemetjes gezet. En omdat we hier van taal in het algemeen en gedichten in het bijzonder houden, mag het al eens wat meer zijn vandaag. Intussen een vast gegeven hier op de blog.

In vele kranten word(t)(en) er dan een (of meerdere) pagina’s gewijd, speciaal aan gedichten. In sommige bibliotheken vinden dan een aantal evenementen plaats. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

Gedichten schrijven, je ziet het me hier slechts af en toe doen. Toch is dit iets wat onderhuids aanwezig is. Als jong meisje (way back) trok ik me vaak terug op m’n kamer, al schrijvend, al peinzend. M’n redding, m’n uitlaatklep waren toen gedichten. Vaak hangen zelfgeschreven gedichten samen met mindere periodes in m’n leven. Het ware dus beter dat ik er niet teveel schrijf dit jaar ;-).

Cover

Mijn grote voorbeeld onder de dichters blijft – zal de trouwe lezers niets verbazen – Herman De Coninck. Hier in de boekenkast staan wel enkel dichtbundels van hem waaronder Met een klank van hobo / Over de troost van pessimisme en Onbegonnen werk. In 2016 koppelde ik daar nog dit ⇑ boek [een literaire wandeling door Mechelen in de voetsporen van…] aan vast, bijzonder interessant en boeiend om te lezen [recensie via deze link]. En voor de andere liefhebbers van deze dichter: intussen staat er nu ook een volledige biografie van wijlen Herman De Coninck in de betere boekenwinkel.

Een van zijn mooiste gedichten blijf ik toch wel deze vinden

O ik weet het niet

O, ik weet het niet,
maar besta, wees mooi.
Zeg kijk een vogel
en leer me de vogel zien.

Zeg het leven is een brood
om in te bijten en de appels zien rood
van plezier, en nog, en nog, zeg iets.

Leer me huilen, en als ik huil
leer me zeggen: het is niets.

~ Herman De Coninck ~

Maar ook Bart Moeyaert vind ik een goed dichter, van hem ligt zijn ‘Verzamel de liefde‘ al jaren binnen handbereik.

Elk jaar wordt er tijdens deze poëzieweek een thema uitgekozen. Op de home pagina van Gedichtendag worden liefhebbers van het gedicht aangespoord om vrienden/familie/kennissen te verrassen met een gedicht. Daar zitten heel wat originele ideeën tussen, als je ’t mij vraagt 🙂 Er worden talloze activiteiten georganiseerd en via verschillende kanalen van de sociale media gedichten en poëzie verspreid.

Mijn manier van deelnemen is dan: zoveel mogelijk kranten gaan kopen, of tenminste toch die kranten waarin er gedichten verschijnen. Deze vervolgens rustig doornemen, laten bezinken. Misschien een of andere activiteit meepikken in een naburige bibliotheek. Doch poëzie valt wel overal te rapen.

Denk maar aan muren in straten die je tegenkomt en waarop dan plots een gedicht blijkt te staan.

poëzie – muurgedicht

Een liedjestekst die je ontroert. Naar mijn gevoel is ook dàt een vorm van poëzie.

En waarom zouden we one-liners en quotes niet óók daartoe mogen rekenen? Ook hier op de blog worden regelmatig quotes gedeeld. Of zo’n ⇓ tas met leuke quote -> ik kan er maar moeilijk aan weerstaan 😉

Ieder beleeft poëzie op zijn/haar manier. Er zijn heel veel vormen van beleven. Allicht vergeet ik er nog een heel deel. Zoveel mensen, zoveel smaken. Alvast een fijne gedichtendag voor vandaag!

tas – dreams

QUOTE

Dreams 

are only dreams
until you wake up
and make
them rea

 

 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vorige edities

Gedichtendag 2017
Gedichtendag 2016

Advertenties

20 gedachten over “Gedichtendag 2018

  1. Van jou wist ik het inderdaad al, Haaike, dat je een grote liefhebber bent van Herman De Coninck. Vandaag nog die biografie in handen gehad. Ziet er mij een heus naslagwerk uit. Kan me voorstellen dat jij er heel blij mee was. Ik wens er jou dan ook hele vele uren lees- en doorbladerplezier mee 😉

   Liked by 1 persoon

  1. Die ode is hier intussen een jaarlijkse gewoonte aan het worden :-). Wel eens leuk als afwisseling tussen al de andere berichten hier op de blog. Ik blijf het een mooi initiatief vinden, die gedichtendag.

   Liked by 1 persoon

 1. Wat een mooie bijdrage, leerzaam en inspirerend. In Nederland wordt vanavond de Turingprijs bekend gemaakt op radio 1 om 23 uur. Dit stond open voor alle dichters en de winnaar is elk jaar weer een schot in de roos en onbekend en dat terwijl iedereen mee mag doen. Hartelijke groet.

  Like

  1. Fijn te mogen vernemen dat je dit leerzaam en inspirerend vindt. Vandaag bij m’n bezoek aan de boekenwinkel gevraagd of er ‘iets’ te vinden was in kranten rond gedichtendag. Helaas,dat was niet de moeite. Wel een bladwijzer gekregen met deze mooie spreuk: Poetry is what happens when your mind stops working, and for a moment, all you do is feel (Atticus). Wel fijn dat er in Nederland op die manier aandacht aan geschonken wordt. Kan ik alleen maar toejuichen. Hartelijke groet terug.

   Liked by 1 persoon

   1. Hier is vast meer te doen, maar op dit moment ontgaan het me allemaal. Voor het eerst sinds jaren niet meegedaan aan de Turingwedstrijd, per gedicht 5 euro, gaat naar goed doel. Vind ik zo mooi, Turing was de man die een grote bijdrage leverde aan de pc en de oplossing van de codes die Duitsland in de oorlog gebruikte.

    Liked by 1 persoon

  1. Heb hier van Herman De Coninck ook een verzamelbundel liggen (= Onbegonnen werk). Sommige van zijn gedichten ken ik al vanbuiten, zo vaak heb ik het al in handen gehad 🙂
   Zag onlangs in de ‘Libelle happy’ inderdaad dat er een nieuwe dichtbundel van Herman De Coninck uit is. Het gedichtje dat jij op je blog plaatste stond er ook bij :-).
   Je gaat hier vele mooie momenten mee beleven, Sofie, daar ben ik zeker van. Goede keuze vind ik!
   Het boekje van Bart Moeyaert, ja…daar staan ook echte pareltjes in. Ik schreef er eerder iets over => https://regenboogbui.wordpress.com/2016/01/23/gedichtendag-en-poezieweek/

   Like

 2. Echt ieder jaar opnieuw neem ik me voor om op Gedichtendag één van mijn favoriete gedichten te delen en iedere keer opnieuw vergeet ik het. Ik ga toch echt die dagen eens in mijn blogplanning moeten noteren want anders plan ik er gewoon zo overheen. Wat jij zegt over gedichten schrijven klopt ook voor mij. Ik heb in het verleden heel wat teksten geschreven maar dat was telkens in heel ongelukkige periodes. Ik prijs mezelf dus gelukkig dat ik de laatste jaren vooral veel lees en enkel nog blogposts en brieven schrijf in plaats van gedichten.

  Like

  1. Ik denk er wel elk jaar automatisch aan en weet dat de laatste donderdag van januari gewoon…gedichtendag is.
   Gelukkig voor jou heb je zulke periodes dan niet gekend de laatste jaren. Houden zo zou ik zeggen. Ik sta er in elk geval ook niet op te roepen om die opnieuw mee te maken…

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.