Welzijn

Winterkwalen: wat zit er in mijn huisapotheek?

In wintertijd hebben vele mensen last van winterkwalen. De zon die ontbreekt, gebrek aan ventilatie, bacterieën die zich makkelijker verspreiden, te weinig beweging. Ziedaar de ideale cocktail om al snel te vervallen in verkoudheden, hoesten, keelpijn en ontsteking van de neusbijholten met van die vreselijke hoofdpijnen en in het ergste geval griep tot gevolg.

Ook hier werden we niet gespaard. Het is intussen een vast gegeven. Gevoelige luchtwegen, slecht slapen door een verstopte neus, pijnlijke spieren en gewrichten, het eten dat nergens naar smaakt, ons niet vreemd. Dus was zelfzorg aan de orde en nam ik mijn huisapotheek opnieuw onder handen. Wat was aan vervanging toe? Wat diende er te worden aangevuld?

Let wel: dit werkt voor mij/ons. Geneesmiddelen waarvoor een doktersvoorschrift nodig is werden ook zo vermeld. En voor alles geldt: laat je in eerste instantie beraden door een arts en/of apotheker. Iets wat wij hier overigens ook hebben gedaan 🙂 Op naar beterschap nu!!!

Versterken immuunsysteem

 • vitaminen: Echinacea forte -> op basis van rode zonnehoed (echinacea purpurea). Intussen een vaste waarde hier. Verkrijgbaar zowel in tabletvorm als in druppels. Hiermee begin ik al ruim op voorhand. Vooral in de tussenseizoenen (lente – herfst) neem ik deze vitaminen preventief. Om het immuunsysteem alvast te versterken. Maar ook in alle andere maanden zonder ‘r’ worden deze verder ingenomen.

Slaat Mister Winterkwaal dan toch toe, dan zorg ik ervoor dat er een minimum aan hulpmiddeltjes voorradig zijn. Dit zijn diegenen die mij/ons helpen.

Lopende neus/sinusitis

 • neusdouche: Sterimar. Op basis van zeezout, waardoor de neusholten zuiver worden gehouden.
 • bij ontstoken neusbijholten: Sofrasolone neusspray. Met neussprays is enige voorzichtigheid aangewezen om gewenning te voorkomen. Deze gebruik ik dan ook gedurende maximum 5 dagen.
 • op doktersvoorschrift: Avamys neusspray. Bij allergische rhinitis.

Droge hoest

 • siroop: Bronchosedal Dextromethorphan (suikervrij) > de groene fles. Goed bij droge, storende hoest zonder slijmen.
 • op doktersvoorschrift: Bronchosedal codeine > de blauwe fles. Idem maar dan veel krachtiger.

Vastzittende hoest met slijmen

 • tijmsiroop: (*) tijm verzacht de keel en werkt ontsmettend.
 • slijmoplossend: Acetylcysteine EG 600 mg. Een bruistablet die de slijmen oplost. Werkt snel en afdoend.

Keelpijn/griepsymptomen

 • keelpastilles op basis van tijm (*) : Thymogom (suikervrij)
 • oscillococcinum: dit zéker heeft mij al meermaals geholpen bij de eerste opkomende griepsymptomen (keelpijn/spier- en gewrichtspijnen/lamlendigheid/koortsachtig…). Is homeopatisch maar zo afdoend. Echt een topper! Ik raad het eenieder aan om dit preventief in de huisapotheek te hebben.

Koorts/Pijn

 • koorts- en pijnwerend middel: Dafalgan. Er zijn maar weinig pijnstillende geneesmiddelen die wij kunnen ‘verdragen’. Dafalgan of Dafalgan Forte is veruit het enige dat werkt bij ons. Bestaat ook in zuigtabletten. Dat laatste erg handig voor onderweg.

Interessante links

pharmaproducts.be

Verkoudheid en hoesten voorkomen en genezen op Mens-en-gezondheid-nu.nl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

BRON foto: pixabay.com

 

 

Advertenties

28 gedachten over “Winterkwalen: wat zit er in mijn huisapotheek?

 1. Ik ben heel tevreden van Medica tabletjes voor de keel en heb dat nu altijd in huis. Daarnaast ook Dafalgan en Motilium, want zowel mijn maag als mijn hoofd durven al eens opspelen…

  Like

 2. Aangezien je graag met etherische oliën werkt: een verdamper (damppot? ik ken de juiste benaming niet) met heet water, 3druppels ravintsara, 2dr grove den en 1dr pepermunt doet wonderen bij verkoudheid, sinussen, problemen bij luchtwegen, hoofdpijn enz. 10min dampen, maar nadien een aantal uren niet onder de mensen komen, want je luchtwegen gaan er helemaal van open en gedurende die periode ben je ontvankelijker voor ziektes. Ik doe dit in de winter vaak voor het slapengaan in combinatie met een neusdouche aangezien ik erg gevoelig ben voor verkoudheden.

  Like

  1. Ook dat pas ik hier nog steeds regelmatig toe. Echter, als het echt te hardnekkig wordt (zoals hier het geval was) is dat niet voldoende afdoend. Ik behoud graag de middenmaat tussen de klassieke- en de alternatieve geneeskunde. Beiden hebben me al vaak geholpen. En wat de benaming betreft: verdamper/ verspreider/ luchtbevochtiger/ streamer – vele mogelijkheden hier ;-). Ik gebruik nog steeds een chi lotus, doe er al meer dan 10 jaar mee. Niet goedkoop maar gaat wel ontzettend lang mee. Ik won er onlangs ook eentje van Puressentiel met zo’n tijdschriften wedstrijd. Over die Chi lotus schreef ik eerder deze: https://regenboogbui.wordpress.com/2016/01/22/creme-de-la-cremearomatherapie/
   Bedankt om mij hieraan te herinneren, een trouwe lezer 😉

   Liked by 1 persoon

   1. Ik bedoelde eigenlijk zoiets: http://bit.ly/2Dat2JQ waarbij je de damp gedurende 10min intensief inademt 🙂 Een verdamper voor de ruimte is ook interessant, maar meer preventief denk ik. Terwijl bovenstaande damppot symptomen helpt verlichten als je ’t al zitten hebt. Maar als het te erg is grijp ik ook naar klassieke middelen hoor. Het is zoals je zegt zoeken naar een goed evenwicht tussen de twee.

    Liked by 1 persoon

   2. Oh ja, zoiets. Ik doe dat in een steelpannetje met een handdoek over m’n hoofd. En wilde tijm heeft me in dat opzicht ook al vaak geholpen. Straf maar wel afdoend…

    Liked by 1 persoon

 3. Ik durf echt niet zeggen wat ik hier allemaal in huis heb aan medicatie. Het lijkt – zonder overdrijven – wel een privé-apotheek. Het nieuwe jaar begon ik (ondanks de weerstandverhogende Propolis-pilletjes die ik dagelijks neem) met een keel- en ooronsteking waardoor mijn dagelijkse dosis medicatie tijdelijk werd opgehoogd tot 30stuks + hoestsiroop, koortswerende medicatie en mucoangyn om de keel wat te kalmeren. Het aantal is ondertussen terug wat lager maar vermits ik nog steeds ziek ben vrees ik dat er binnenkort nog iets straffer moet worden voorgeschreven.

  Like

  1. Zoals je het hier omschrijft, lijkt het alsof je immuunsysteem al ernstig is aangetast. De virussen die nu de kop opsteken zijn ook hele hardnekkige virussen kan ik je zeggen. Kan soms weken aanslepen, dat is geen uitzondering meer. Als je dan weet dat het in België met de lucht bijzonder slecht gesteld is (gisteren nog op het nieuws), zelfs in plattelandsdorpen, dan weet je wel genoeg. Ik ben zo ooit genezen van een zware bronchitis door op vakantie te vertrekken naar de bergen. Toen ik terugkwam was ik er volledig van verlost. Zegt denk ik genoeg… Verzorg je maar goed en…op tijd rusten hé 😉

   Liked by 1 persoon

   1. Ooit had ik een zware allergische reactie op een medicijn voorgeschreven door de dokter. Ik ben daar zo van geschrokken, dat ik sindsdien heel erg bang ben geworden om medicatie te nemen. Zo lees ik dan ook wel meerdere keren de bijsluiter 😉

    Like

   2. Ojee. Hopelijk heb je kunnen achterhalen op welke stof je dan zo allergisch hebt gereageerd (allergie test?). Lijkt me wel belangrijk dat te weten. En bijsluiters zijn ook m’n vriendjes :-). Ik neem die ook altijd goed door.

    Liked by 1 persoon

   3. Ja, gelukkig wist de dokter meteen op welke stof ik zo heftig reageerde. Sindsdien mag ik geen penicilline meer. Heb ik ook een kaartje van de dokter bij mijn identiteitskaart zitten, waarop de stoffen vermeld staan.

    Like

   4. Ja, inderdaad. In mijn portefeuille zit er ook een kaartje. Eentje met verwijzing naar een radiologisch onderzoek van 2 jaren geleden en daaronder genoteerd de datum van de operatie die daaraan gekoppeld was. Ik voel me daar ook veilig bij. Is inderdaad veel te belangrijk…

    Liked by 1 persoon

 4. mijn huisapotheek.. alles wat ik niet nodig heb of wat de houdbaarheidsdatum overschrijdt, doe ik stelselmatig weg..

  maar veel medicatie heb ik gelukkig niet nodig

  fijne zondagavond

  Liked by 1 persoon

  1. Gelukkig voor jou dat je niet veel medicatie nodig hebt. Dan hoef je ook niet veel weg te doen. Ik durf ook wel eens online te bestellen bij legale websites, daar zijn de verpakkingen al eens minder groot.
   Ook daar een fijne zondagavond toegewenst.

   Like

  1. Daar kan ik me zeker in vinden, in jouw advies. Ik probeer ook altijd eerst andere middeltjes (citroensap drinken voor de keel/dampen met EO) en veel water drinken doe ik sowieso al elke dag. Soms is echter dat alleen niet voldoende zo blijkt… Met neussprays blijf ik wel voorzichtig en daar beperk ik toch het gebruik, zoals ook staat aangegeven op de verpakking en bijsluiter.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.