Fragmenten·Welzijn

Woensdag, soepdag

[Hartverwarmende hersenspinsels bij een hartverwarmende kom soep]

Een nieuw jaar. En meteen een nieuwe rubriek. Met deze Woensdag, soepdag. Schrijfsels op woensdag bij een easy peasy kom vers gemaakte soep. Hersenspinsels, de ene keer pittig en spicy, dan weer fluwelig zacht. Als balsem voor de ziel. Met telkens de focus op een welbepaald thema.

Vandaag wil ik het hebben over positivisme. Waarom positivisme, vraag je je misschien af? Omdat het iets is waarin ik rotsvast geloof. Anderzijds ook omdat er hoge nood aan is. Met andere woorden: hoe je je voedt, dat straal je uit naar anderen toe.

Herinner me nog heel goed een reclamespotje waarvan de one-liner nog in m’n gedachten nagalmt. ‘Je ziet vanbuiten goed wat (naam produkt) met je vanbinnen doet‘.  Het is iets dat ik zelf al vaker heb ondervonden. Niet in het minste door tegenslagen (op allerlei vlakken) die mijn pad hebben gekruist. Veel hangt af van de manier van omgaan met zulke tegenslagen, hoe men zoiets verwerkt.

Wat ik daaruit heb geleerd (en in sommige gevallen heb ‘moeten’ leren) is relativeren. Zo zal ik – zij het wel tengevolge een heuse wake-up call –  me minder snel dan vroeger ergeren aan futiliteiten, dingen die er niet (langer) toe doen. Of me druk maken om feiten die ik zelf niet (meer) in de hand heb of  zelf niet (meer)  kan veranderen. Neen, doen we hier niet aan mee. Wat er zoal fout loopt op wereldvlak. Daarover valt hier evenmin veel soeps (…) te rapen. Loop ik dan met oogkleppen op, zweverig en verblind?

Neen natuurlijk niet. Ook ik word hierdoor geraakt, door zulke schrijnende feiten of -beelden. Soms zelfs heel diep. Maar om zulke dingen dan telkens op de blog te gooien? Daar bedank ik voor, er zijn genoeg andere media (radio/televisie/krant) die ons dat al voordoen. Ze worden dagelijks op ons (soep)bord geserveerd. Nog meer van dat brengt m.i. niets nieuws onder de zon.  Ik leer- en deel graag op andere vlakken, vanuit m’n eigen kleine gevoels- en beleefwereld. Dat zal in 2018 niet anders zijn. Toch blijf ik hierin een beetje terughoudend, omdat ik simpelweg m’n grenzen dien te bewaken. De reden kon je eerder daarzo en ook elders lezen.

Iedereen met een beetje gezond verstand wéét immers waarom mensen schrijven, bloggen. Veelal omdat men daarin een uitlaatklep vindt. Eigen doen en laten kan delen met gelijkgestemden. Of nog: om dingen…van zich af te schrijven. Om te verwerken. En mijn manier van verwerken is alvast eigen mindset te voeden met…dat positieve. Positiviteit trekt het positieve aan, zoals ik hier eerder al een keertje kwam schrijven. Dat niet altijd alles rozegeur en maneschijn is, bij niemand maar dat het een grote hulp is om op zoek te gaan naar dat positieve in het leven.

Een manier om eigen authenticiteit te vrijwaren en een steentje bij te dragen aan deze wereld die soms zo hard en ontzettend egoïstisch kan zijn met soms maar bitter weinig inlevingsvermogen. Niemand blijft gespaard van zorgen, pijn of tegenslagen. Doch mindere ervaringen zorgen voor mooie, rijke inzichten. Geen hoogtepunten zonder diepe dalen.

Die ervaringen en vooral de verworven inzichten die daaruit zijn voortgevloeid kwam- èn kom ik dan graag delen. Waardoor ik beetje bij beetje leer te ontdekken wat/wie goed voor me is. Ik laat me dan ook liefst omringen door mensen die me hierin voeden, die op dezelfde golflengte zitten als ik. Ik ben daar ook heel rechtlijnig en principieel in. Op basis daarvan maak ik de juiste keuzes. Voor ik iemand in m’n hart sluit, duurt dit wel een hele poos (en ja…dat heeft zo z’n redenen natuurlijk). Doch eens die erin zit, geraakt die er maar moeilijk uit :-). Daar verzet ik dan ook bergen voor, voor zulke mensen, onvoorwaardelijk.

In mijn dagelijkse omgang met mensen ben ik een open boek…tenminste toch voor wie ook open en vooral oprecht is met mij. Niet onbelangrijk, dat laatste. Op die manier weet men al gauw wat men aan me heeft, denk ik dan maar 🙂 Als ik iets doe, doe ik dat met heel m’n hart. En wat me op het hart ligt zeg ik liever rechtstreeks en  zal ik dus niet ergens tussen de regels door gaan verkondigen. Wie mij intussen al wat beter kent, zal dit zeker kunnen beamen.

Zo hoop ik met de juiste ingesteldheid steeds meer gelijkgestemden te ontmoeten. Dat is tot hiertoe al aardig gelukt en lukt steeds beter ;-). Op weg naar een positief 2018! Bij een hartverwarmende kom soep 🙂

raapjesroomsoep

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Meer # happy days in:

Maandag, komaandag
Dinsdag, bezindag
Vrijdag, blijdag

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

4 gedachten over “Woensdag, soepdag

  1. Alweer een heel herkenbare post Hilde. Je weet al dat ik steeds bewust op zoek ga naar iets positiefs. Nog meer zelfs wanneer het wat minder gaat want dan zijn al die kleine positieve zaken iets waar ik me aan kan optrekken. Ik probeer het ook naar anderen toe te doen. Kleine dingen voor iemand doen die – jammer genoeg niet de wereldproblematiek kunnen verhelpen – maar wel iemands dag kunnen opvrolijken. Uiteraard wil ik ook goede doelen steunen én zou ik liefst wereldvreemde op aarde zien. Alleen ben ik er nog steeds niet uit hoe ik dat laatste zou kunnen bereiken. Daarom focus ik me maar op wat ik wel kan verwezenlijken.

    Like

    1. Er was gewoon hoge nood om dit te schrijven, Liesbet. Blij dat je jezelf hierin herkent en daarin bijtreedt. Mij helpt het alleszins stukken vooruit, dat op zoek gaan naar positieve dingen èn positieve mensen. En als ieder daarin een steentje zou bijdragen hoeveel mooier zou deze wereld er dan wel uitzien 😉 De focus hier ligt ook op wat ik zelf kan waarmaken, niet op onbereikbare doelen die ver buiten m’n mogelijkheden liggen of waar ik zelf toch geen vat op heb.

      Liked by 2 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.