Dag boek

Boekenbuit Q4 – 2017

Dat ik enerzijds graag lees, anderzijds heel veel voldoening haal uit creatief bezig zijn, is hier al langer geen geheim meer. Mijn keuze qua boeken ligt dan ook in het verlengde daarvan. Voor ik een boek echt koop denk ik echter eerst goed na. Ben ik er iets mee? Ga ik er echt iets mee aanvangen? Welk project kan ik hiermee uitwerken? Dat laatste wat DIY ofte hobbyboeken betreft.
Qua literaire werken koop ik vaak een boek op het gevoel. Omdat het verhaal/de plot me zo aanspreekt. Een boek geschreven door een auteur waarvan ik gewoon wéét dat die heel boeiend schrijft of gewoon als boek op het nachtkastje, leuk om nog even bij de hand te nemen zo vlak voor het slapengaan.

Dit waren alvast mijn boeken aanwinsten van het laatste kwartaal van dit jaar.

Kringwinkel vondsten

Dat een goed boek inderdaad niet per se duur hoeft te zijn, heb ik nog maar eens ondervonden tijdens mijn uitstapje naar de kringwinkel. Dat was op de Dag van de kringwinkel. Ik vond er deze drie boeken voor een prikje:

Vriendschap is geluk hebben – Hans Bouma en Evelyne Dessens

Vriendschap is geluk hebbenDit boekje viel me vooral op door de prachtige tekeningen die erin zijn verwerkt. Dat vooral heeft me overtuigd om het mee te doen. Daarnaast was het voor mij erg verrassend, de stukjes rond vriendschap die erin geschreven worden. Waarom zijn vrienden, vrienden? Bestaat er zoiets als soorten vriendschappen? Wanneer is vriendschap op z’n best? Of omgekeerd, haalt ze jou naar beneden? Ik heb er veel in herkend uit eigen leven. Het hoort nu tot het soort boekjes dat ik ’s avonds voor het slapengaan nog eens graag doorblader. Een waardevolle schat in m’n nachtkastje!

Tekst op de achterflap:

Iets dat het leven wel bijzonder waardevol maakt, is vriendschap. Dat mensen elkaar ontdekken in hun ware gedaante, zich met elkaar verwant voelen, elkaar verheugen en inspireren – het geeft het bestaan een heel verrassende diepte. De schrijver Hans Bouma en de schilderes Evelyne Dessens vonden het de moeite waard speciaal aan de vriendschap ’s een boekje te wijden. Niet met de bedoeling om het geheim van de vriendschap keurig te ontrafelen. Ze wilden alleen maar, voorzichtig improviserend, wat dichter bij dit geheim komen. Zij hopen, dat hun teksten en tekeningen wat herkenning zullen bieden.

 

Gaudi 2002

Sinds ik Barcelona heb uitgeroepen tot mijn favoriete bestemming qua city trips, ga ik al eens op zoek naar bijkomende reisgidsen of ander hierrond. Meer bepaald de boeiende figuur Gaudí trekt me in het bijzonder aan. Als ik er dan boeken rond ontdek, vind ik dit altijd zeer interessant. Dit exemplaar dat ik toevallig in de kringwinkel vond, is zeker ook een leuke vondst.

Een boekje (64 pagina’s) in het Engels, verschenen ter gelegenheid van het Gaudí jaar (2002) of nog de 150e verjaardag van Gaudí’s geboorte. Heel veel foto’s, herkenbare plekken die ik ook heb bezocht tijdens die city trip. Anderzijds ook nog te ontdekken trekpleisters daar in Barcelona.

Schoonheid & schande – Sarah Dunant

Schoonheid en schandeVan deze auteur – Sarah Dunant –  las en recenseerde ik eerder – in het uizonderlijke leesjaar 2016 – ‘De geboorte van Venus’. Dat smaakte absoluut naar meer. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om deze eveneens historische roman van dezelfde auteur – Schoonheid & schande – mee te nemen (voor slechts 1,50 €!!). Een intrigerende roman over de beruchte Italiaanse Borgia’s.

Een klepper van formaat van zomaar eventjes 535 pagina’s. Ik was er al even in begonnen en toen… heb ik het even op de kant gelegd. Het houdt me niet zo in z’n greep als ‘De geboorte van Venus’ dus zal ik de draad hiervan mogelijk op een andere moment weer oppikken. Of ook niet…afwachten…

Tekst op de achterflap:

Rome, 15e eeuw, een periode waarin schoonheid en creativiteit gepaard gaat met machtswellust, wreedheid en corruptie. Wanneer Kardinaal Rodrigo Borgia door middel van omkoping benoemd wordt tot paus Alexander VI, gebruikt deze charismatische en doortrapte politicus zijn familie om aan de macht te blijven.
Zijn oudste zoon, Cesare, een man met een duizelingwekkend ijzig brein en een nog koudere ziel, is zijn grootste wapen. Zijn dochter Lucrezia, wier naam voor altijd verbonden zal zijn aan vergiftiging, incest en intriges, is zijn belangrijkste troef. 

Schoonheid en schande, de magistrale nieuwe roman van de schrijfster van De geboorte van Venus, ontdoet zich van de mythen rondom de Borgia’s. Het is een indrukwekkende roman die deze verbazingwekkende familie op meeslepende wijze tot leven brengt.

Kruidvat vondsten

De jongen die zijn vader zocht – John Boyne

Ook boekenacties zijn vaak interessant. Via een besloten leesgroep op FB kom ik zo al eens leuke boekentips tegen. Een daarvan was de Kruidvat top boeken actie die liep de laatste week van oktober. Daar tikte ik dit ⇓ boek (hard cover) op de kop. Tussen andere gonzende namen als Nicci Gerrard (Huis van herinneringen – recensie hier/Het weerzien), Santa Montefiore (voor de liefhebbers), Sophie Hannah, Anthony Doerr (Als je het licht niet kunt zien), Harlan Coben (thriller), vond ik ook deze van John Boyne.

John Boyne, een schrijver waarvan ik eerder De grote stilte las en recenseerde. Smaakte zeker naar meer. Dit ‘De vader die zijn jongen zocht’ is geen dik boek (145 pag.). Met hard cover voor slechts 3,99,-! Oorlogsverhalen lees ik ook graag. De samenvatting belooft alvast veel goeds…

De jongen die zijn vader zochtTekst op de achterflap:

Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog begint, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten – maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld?

Op zijn negende moet Alfie al gaan werken als schoenpoetser op King’s Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road.

 

Als cadeau gekregen

Ook mijn omgeving weet dat ik graag boeken lees. Nog steeds. Al kwam het er in 2017 niet zo vlotjes van, boeken bieden mij heel veel heerlijke uurtjes pure ontspanning (soms ook ontsnapping :-p ). Toen ik laatst naar het Boekenfestijn ben geweest, mocht ik me dan ook eens goed laten gaan en een aantal boeken uitkiezen voor onder de kerstboom (thank you, mum and dad!).   Dit alles samen heeft geleid tot de volgende aangekochte (lees: gekregen) boeken.

De repetitie – Eleanor Catton (link: Dekaft.be)

De ketting – Sloane Crosley (link: deslegte.be)

Red ons, Maria Montanelli – Herman Koch (link: goodreads.com)

Het grote huis – Nicole Krauss (link: bol.com)

Ook van de vriend van de dochter kreeg ik een boekenbon cadeau *dankbaar*. Die ga ik binnenkort eveneens nuttig besteden. Heb al wel enkele ideeën  :-p

Met zo’n interessante boekenbuit overweeg ik zelfs om in 2018 tòch nog een keertje mee te doen met de ene of de andere book challenge. 2017 was echt een mager leesjaar – dat wist ik op voorhand – en nu dat jaar stilaan ten einde loopt, zit de leesflow er weer goed in. Dus… wie weet? 😉

Afbeeldingsresultaat voor eleanor catton de repetitieDe ketting - Sloane Crosley

Afbeeldingsresultaat voor red ons maria montanelliHet grote huis

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welk boek uit bovenstaande lijst zou jij eerst lezen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

17 gedachten over “Boekenbuit Q4 – 2017

  1. Zo fijn om dit hier te delen :-). Het is in elk geval een auteur die ik graag lees dus zal ook dit boekje me ongetwijfeld boeien.
   En oh ja peuter- en kinderboeken. Ik betrap mezelf erop dat ik daar ook regelmatig naar kijk nu ikv schoolopdrachten voor m’n dochter 😉 Oh je brengt me nu plots op een idee…

   Like

 1. De jongen die zijn vader zocht van John Boyne spreekt me het meest aan, maar ook het boek van Herman Koch. Ik las alles van Herman Koch maar dit nog niet.
  Ik wens jou meer ‘leesflow’ in 2018. En mijzelf ook…

  Like

  1. Da’s een mooie, die wens 🙂 Een Herman Koch kenner aha! Welk van zijn boeken vond jij dan het beste? Ik denk er sterk aan om in 2018 terug mee te doen aan de ene of de andere book challenge, net zoals ik dat in 2016 heb gedaan. Het geeft toch een positieve stimulans nu ik er zo over nadenk…

   Liked by 1 persoon

  1. Zodra ik het gelezen heb, lees je het hier ;-). Ik wacht ook nog even af voor de thema’s van de volgende book challenge. Mogelijk doe ik er in 2018 terug aan mee.

   Like

 2. Ik zou automatisch eerst naar het boek van Herman Koch grijpen, omdat ik eerder al de audioversies verslonden heb van Het diner en Zomerhuis met Zwembad. Maar Het Grote Huis lijkt me ook wel intrigerend. Boeken lezen is hier eerlijk gezegd tot een minimum herleid. Tenzij nu en dan eens een audioboek. Zo’n book challenge zou me dus ook wel goed doen!

  Like

  1. Het zal moeilijk kiezen worden, welk boek nu eerst. En dan heb ik nog een hele boekenkast met ongelezen boeken moet je weten :-p. Ja, Het Grote Huis spreekt me zeker ook wel aan. Had geen flauw idee dat er ook een audioversie bestaat van die twee boeken van Herman Koch. Persoonlijk zal ik niet zo gauw naar een verfilming kijken van een – gelezen – boek omdat ik dan al een eigen beeld heb gevormd. Omgekeerd wel: eerst de film en dan het boek. Lijkt me wel oké.
   Dit jaar was voor mij ook een heel pover leesjaar. Heb me voorgenomen om daar in 2018 verandering in te brengen en…wie weet… door – net zoals in 2016 – opnieuw mee te doen met een book challenge. In januari worden de thema’s bekend gemaakt. Mocht ik meedoen (zal vooral afhangen van die thema’s) zie je het hier zeker verschijnen obv een maandelijkse update ;-).

   Liked by 1 persoon

 3. Audioversies kunnen net zoals een verfilming tegenvallen, maar in het geval van Herman Koch is het de auteur zelf die inleest. Z’n lijzige toontje past wonderwel bij het verhaal. Ik hou de thema’s van de book challenge in de gaten. ‘k Ben benieuwd!

  Like

 4. Ik heb hier weer heel wat inspiratie uitgehaald, bedankt! Snap helemaal dat je dat boekje over vriendschap op basis van de tekeningen mee nam; gebeurt mij ook wel eens (op dat gebied zijn de boeken geïllustreerd door Rebecca Dautremer een aanrader!).

  Liked by 1 persoon

  1. Oh zo leuk dat je er wat tussen gevonden hebt Haaike. Ik vind dat altijd zo tof om dingen te ontdekken in boekenland :-). Dit jaar doe ik opnieuw mee met de VBC want de zin om te lezen zit er weer ‘vollen bak’ in ;-). Goodreads is inderdaad ook een erg goed en interessant medium daarvoor. Rebecca Dautremer…kijk ik ook eens naar uit. Dank je voor die bijkomende tip alvast.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.