Creaties

Zelfgemaakte kerstkaarten

Over precies 1 week is het kerstmis. Dus worden er weer ijverig kerstkaartjes geschreven. Bij het versturen van wensen ben ik zo iemand die hecht aan tradities. Dat houdt ondermeer in dat ik graag èchte kaartjes schrijf (en krijg :-p) die dan worden verstuurd met de conventionele post. Dit jaar is het me gelukt om zelf kerstkaarten te maken. Daar ben ik dan al enkele weken op voorhand mee bezig. Onmogelijk om hier alles te komen tonen :-p, ik laat jullie dan ook graag een kijkje nemen in een selectie daaruit. Wie weet haal je hieruit wel inspiratie 😉

Het gaat hier om 3 reeksen:

 • REEKS 1:  gemaakt met upcycling materiaal
 • REEKS 2: mooi door eenvoud
 • REEKS 3: dubbele kaart

REEKS 1: upcycling

Hiervoor werden oude kerstkaarten gebruikt. Er kwam wat knip- en plakwerk aan te pas.  Voor de bijpassende zelfgemaakte enveloppen gebruikte ik zo’n scoring board. De basis voor deze kerstkaarten bestaat uit knutselkarton. Naargelang de bestemmeling werd ook het thema op maat uitgekozen.

 • kaart linksboven met 5 hartjes -> voor een gezin van 5.
 • kunstige kaart met ster en tekst ‘creatief, inspirerend, ondernemend‘ -> voor een vriendin en haar dochter, beiden kunstminnende personen.
 • kaart rechtsonder met mini-wanten -> voor een vriendin en haar nog piepjonge gezinnetje die voor ’t allereerst met z’n 3 kerst zullen vieren :-D.
kerstkaarten – upcycling

De achterkant ziet er dan bijvoorbeeld zo ⇓ uit. Voor de kerstboom werd eerst een blad volgekleefd met stroken zilverkleurige washi-tape. Daarover kwam het kerstboom sjabloon dat vervolgens werd uitgeknipt en op de kaart gekleefd. Het geheel afgewerkt met nog wat details en een eenvoudige, toepasselijke tekst.

kerstkaart

REEKS 2: eenvoud

Met wat knutselkarton, bijpassende washi-tape en houten labels kom je al een heel eind ver.  Ook stickers met het thema kerst kunnen het geheel al snel opvrolijken.

REEKS 3: dubbele kaart

Hiervoor werden twee kaarten (knutselkarton) in elkaar geschoven en over elkaar gekleefd [foto links]. De binnenkant werd extra verstevigd met washi-tape [foto midden]. Leuk detail bij het openvouwen van de kaart: de hoek afwerking met washi-tape met sterren en een mooi sjabloon [foto rechts]. Werd op dezelfde manier gedaan als de zilveren kerstboom van daarnet 🙂

Voorbeeld van een afgewerkte kaart: dit ⇓ drieluik dat een mooi geheel vormt in hetzelfde kleurenthema. De stukjes karton (tekst ‘Happy New Year’ en sterren) die je hierin ziet verwerkt zijn afkomstig van oude kerstkaarten en rechts (het deel met die hertjes) van een verpakking van pralines. Bij het openvouwen zit dan nog een leuke boodschap verborgen 🙂

 

Ook dit ⇓ drieluik met het verrassings envelopje in het midden vormt een mooi geheel. In zo’n envelopje kan je dan bijvoorbeeld een theezakje, kerst cadeaulabels, kaartje met leuke quote, zelfgemaakt juweeltje, magnetische boekenlegger, lavendel geurzakje…stoppen. Leuk voor de ontvanger! Eventueel kan nog een en ander worden ingekleurd zoals de kerstkrans ⇓ of de takjes hulst van hierboven ⇑.

kerstkaart met verrassingsenvelop

Nog meer inspiratie nodig?

DIY: handlettering voor nieuwjaar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

13 gedachten over “Zelfgemaakte kerstkaarten

 1. Mooi! Ik wil ook graag opnieuw zelfgemaakte kaarten versturen, maar ben er nog niet eens aan kunnen beginnen… Een beetje gezond jaloers dus op het feit dat jij mooie én zelfgemaakte én afgewerkte kaartjes hebt 🙂

  Like

  1. Voor mij was het ook best lang geleden dat ik nog eens zelfgemaakte kerstkaartjes heb kunnen maken/versturen. Dank je in elk geval voor het mooie compliment.
   Ik schrijf er wel elk jaar – echte kaartjes zijn immers zoveel leuker 🙂 – en de tekst op elk kaartje is dan echt afgestemd op de geadresseerde. Iemand die had te kampen met een verlies of ziekte heeft bijvoorbeeld géén boodschap aan ‘Gezond en gelukkig jaar’. Het mag wel wat meer zijn wat mij betreft.

   Like

 2. Haha, we komen weer goed overeen. Ik heb een tijdje terug alle foto’s die ik heb gemaakt tijdens het knutselen van mijn kerstkaarten verwerkt in een stap-voor-stap blogpost over mijn kerstpost. Je moet er wel nog eventjes op wachten want hij verschijnt pas na Kerstmis.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.