Creaties·Wonen en méér

Prijzen vergelijken: theelichten

Kaarslicht en advent. Het zijn twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We zitten er nu middenin, in die advent. Kaarsjes zorgen voor licht, warmte en gezelligheid. Iets waar we hier dagelijks van genieten en zeker nu. Naast de gewone kaarsen zijn theelichten een middel waarmee we dat licht in huis brengen. Jaarlijks kijk ik dan rond en ga dan ook prijzen vergelijken, van zulke theelichten.

Het zit een beetje ingebakken in mij. Op alle vlakken. Ik kan er niet omheen. Als een automatisme sluipt het binnen. Telkens wanneer ik voor een aankoop sta. Of het nu om een grote- of kleine aankoop gaat. Wat niet wil zeggen dat ik enkel voor het goedkoopste opteer. Het is immers al gebleken: goede koop durft zich wel eens te vertalen naar slechte koop.

Ik ben daarin geleerd intussen en opteer nu bij het prijzen vergelijken voor ‘de gulden middenweg’. Niet het duurste, ook niet het goedkoopste. Tenminste toch voor zaken die nog jarenlang moeten meegaan. Zoals een huishoudtoestel, basis kledingstukken, werkmaterieel, huishoudgerief, met andere woorden niet-verbruiksgoederen.

Anders is het met verbruiksgoederen. Wat vervliegt, wordt opgebrand of wat geen tweede leven is beschoren. Daaraan geef ik liever niet veel uit. Zoals aan theelichten. Doch ook daar wil ik waar voor m’n geld. Dus ben ik beginnen kijken en vergelijken tussen het enorme aanbod daarin. Een overzicht.

kleine witte theelichten (ongeparfumeerd)

Theelichten 50 stuks / 8 u brandtijd -> kostprijs 5,49,- (grote supermarkt) – A-merk

Theelichten 40 stuks / 6 u brandtijd -> kostprijs 3,99,- (drogisterij) – A-merk

Theelichten 50 stuks / 4 u brandtijd -> kostprijs 4,50,- (kleine supermarkt) – A-merk

Theelichten 80 stuks / 4 u brandtijd -> kostprijs 3,99,- (drogisterij) – A-merk + promo
Theelichten 100 stuks / 4 u brandtijd -> kostprijs 3,95,- (tuincentrum) – A-merk
Theelichten 100 stuks / 4 u brandtijd -> kostprijs  3,49,- (DHZ zaak) – huismerk
Theelichten 75 stuks /4 u brandtijd -> kostprijs 2,89,- (drogisterij) – huismerk
Theelichten 100 stuks / 4 u brandtijd -> kostprijs 2,49,- (grote supermarkt) – huismerk

maxi witte theelichten (ongeparfumeerd)

Theelichten 18 stuks / 10 u brandtijd -> kostprijs 3,99,- (drogisterij) – A-merk
Theelichten  10 stuks / 10 u brandtijd -> kostprijs 2,99,- (grote supermarkt) – A-merk
Theelichten 18 stuks / 10 u brandtijd -> kostprijs  2,69,- (drogisterij) – huismerk

De ervaring heeft me hierin geleerd dat A-merken het doorgaans beter doen. Bij de echt (spot)goedkope huismerken blijft er vaak nog was achter in de houder waardoor het kaarsje niet volledig wordt opgebrand. In mijn ogen verspilling. Ook is het kwestie van keuze: opteer ik voor milieuvriendelijke waxinelichtjes? Of hecht ik daaraan minder belang? En dan is er nog het verhaal van de geur theelichten.

Deze zijn vaak geparfumeerd met chemische geurderivaten. Als alternatief kan hier worden gekozen voor enkele druppels zuivere, etherische olie ⇑. Die worden dan naast de wiek gedruppeld. Over aromatherapie en andere toepassingen lees je meer in [Een geurend huis (+ aromatherapie)].

Enkele tips

 • De metalen cups van (waxine) theelichtjes mogen mee in de PMD zak.
 • Door washi-tape aan te brengen ⇓ op zo’n metalen cup maak je er meteen een feestelijke look van. Sommige washi-tape (ofte masking tape) is zelfs zo sterk dat deze verschillende malen achter elkaar kan worden gebruikt.
theelicht

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

17 gedachten over “Prijzen vergelijken: theelichten

 1. Weer bijgeleerd 🙂 Wat een goed idee om daar wat druppeltjes etherische olie in te doen. En ik wist helemaal niet dat dat in de PMD-zak mocht. Ik hou ook van theelichtjes en kaarsjes maar het wringt wat met de ethiek, die ethische zijn vaak een pak duurder 😥

  Geliked door 1 persoon

  1. Die toepassing uit de aromatherapie is iets dat ik al jaren zo doe, nog steeds even gezellig. Dat het in de PMD zak mag heb ik ook toevallig ontdekt, iets wat ik hier dan ook graag kom delen. Zo is een ander er ook mee geholpen 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Merci om mij nog eens te herinneren aan die tip met etherische olie 🙂
  Ik koop ecologische theelichtjes: zonder aluminium cupje en samengesteld zonder aardolie e.d. Kost wat meer, maar dat heb ik er wel voor over 🙂

  Like

  1. Goed bezig jij, Haaike. Zoals de theelichtjes hier erdoor vliegen is het altijd wel een oefening tussen ecologisch verantwoord en economisch verantwoord (voor m’n portemonnee). Waar vind je dan zoal zulke theelichtjes als ik vragen mag? Altijd interessant ook voor de lezers hier ;-).

   Geliked door 1 persoon

  1. Als ik het in m’n vriendenkring zeg, van die tip ivm PMD, krijg ik ook telkens dezelfde verbaasde reactie. Vandaar dat ik het hier kom delen. Zo hebben anderen er ook wat aan :-). Fijn dat je weer wat hebt bijgeleerd.

   Geliked door 1 persoon

 3. Deze tijd van het jaar branden er bijna elke dag lichtjes… naar de prijs heb ik nog nooit gekeken, meestal koop ik ze in de action omdat ze daar heel lekker geurende theelichtjes hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hou vooral van frisse geuren zoals die van den/ceder of lavendel/citrusgeuren/rozemarijn. Geurkaarsjes koop ik al geruime tijd niet meer. Ik voeg gewoon enkele druppeltjes E.O. toe aan een wit theelichtje. Ruikt heerlijk!

   Like

 4. Ik deed vroeger ook regelmatig wat washitape rond een theelichtje om het feestelijk te maken. Bij de trouw van mijn broer en schoonzusje hadden ze dit ook gedaan bij een deel van hun afscheidscadeautjes. De laatste tijd brand ik eigenlijk niet meer zo vaak kaarsjes. Momenteel is het hier echter heel gezellig vermits er vier soorten kerstverlichting in gebruik zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kaarsjes branden vinden wij hier nog altijd enorm gezellig. En gezelligheid, daar draait het uiteindelijk om. Ik hou ervan als alles mooi op elkaar is afgestemd, zo ook de soorten kerstverlichting/kerstdecoraties enz.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.