Fragmenten

Waarom sneeuw zo belangrijk is…

[…en andere aard-ige weetjes]

Sneeuw. Het woord alleen al. Het heeft zoiets oneindig, magisch. S-n-EEEEEEU-w. Ik heb er mooie herinneringen aan, aan die sneeuw. Bij mij roept het telkens een warm gevoel op. Als kind, als tiener en nu ook – nog steeds – als volwassene.

Sneeuw staat voor mij gelijk met: een rustig landschap dat zachtheid uitstraalt. Onaangeroerd, onaangetast. Alles valt stil. En mooi toch, de natuur met zo’n laagje winterrijm. Er vallen dan prachtige foto’s ⇓ te schieten. De natuur in winterslaap houdt z’n adem even in. Slim toch, die dieren.

WINTER

Véél slimmer dan wij, mensen. Wij die maar door racen, dag in – dag uit. Mens-dom, dieren-rijk.  Dieren bouwen reserves op voor een nieuw leven. Hamsteren, verzamelen. Zij redden zich wel, de natuur is daarop voorzien. Met een beschermend vetlaagje, een dikke pels. Laat de natuur maar zo natuur-lijk mogelijk. Dan is het goed.

Zo ook de afwisseling der seizoenen. Winter hoort ook thuis in dat rijtje. En waarom sneeuw nu zo belangrijk is, zowel voor mens, dier als natuur?

#weetikveel

Het antwoord is te lezen in een interessant boek ⇑ met weetjes allerlei, naar het gelijknamige Radio 1 programma, #Weet ik veel. Een boek dat ik vorig jaar op de kop heb getikt op het geweldig interessante Boekenfestijn. Wetenschappen mogen dan  niet m’n sterkste kant zijn, neemt niet weg dat het me toch danig interesseert, ja zelfs boeit. En zéker als dit de natuur aangaat… Daar sta ik graag even bij stil.

Sneeuw is nodig. Hoe zouden we anders aan water komen? En zonder water, waar staan we dan? Hoe groeien dan nog planten en gewassen? En waar halen we dan drinken vandaan voor de dieren?

Een fragment uit het boek (pag. 107)

Sneeuw is broodnodig.
We hebben sneeuw nodig op aarde. Het aandeel (smelt)sneeuw in pakweg de Himalaya levert water aan de grote rivieren. In de Himalaya zijn een half miljard mensen afhankelijk van dat water voor de irrigatie van hun gewassen, voor de industrie en als drinkwater.
Daarnaast heeft sneeuw een isolerend effect. Sneeuw weerkaatst het zonlicht, waardoor de aarde minder snel opwarmt dan ze zonder sneeuw zou doen.

Dieren in de natuur voederen in wintertijd is ook zoiets dat bij mij een dubbel gevoel oproept. Doen of niet? Want wat gebeurt er dan als die broodkruimels/vetbollen op zijn? Als de dieren niet meer hebben geleerd om zelf achter voedsel te zoeken? Blijkt overigens dat vogels bijvoorbeeld heus wel een reserve opbouwen om zich daartegen te wapenen, tegen die wintertijd.

Er is natuurlijk ook die éne keerzijde, en zeker hier bij ons. Moeilijk berijdbare wegen. Plakkerige sneeuwtoestanden, vuile auto’s. Strooizout dat inwreet op de carrosserie. Er kan wel altijd worden geklaagd. Doch, zolang de natuur z’n vier seizoenen kent gaat het goed, met haar èn met ons, mensen. We hangen er meer van af dan we vaak willen horen en/of geloven.

Laten we daar vooral niet blind voor zijn. Sneeuw toejuichen. Want sneeuw is water en water… is leven.

BRON foto’s

Meer lezen zoals dit?

Dag van de aarde (International Earth day) -> hoe ik mijn steentje bijdraag mbt m’n ecologische voetafdruk

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

17 gedachten over “Waarom sneeuw zo belangrijk is…

  1. Ik hou daar ook echt van, van sneeuw. Het haalt bij mij hele mooie herinneringen naar boven. Hier heeft het vanmorgen overigens ook gesneeuwd ;-). Fijn te lezen dat je vandaag je hartje hebt opgehaald 🙂

   Geliked door 1 persoon

 1. van nature ben ik eerder een zomermens dan wintermens, maar ik besef dat de natuur sneeuw nodig heeft. De sneeuw is hier ondertussen verdwenen. Regen en harde windstoten zijn in de plaats gekomen;

  Like

  1. Hier een herfstmens die ook van de winter houdt. Al vind ik elk seizoen wel iets hebben. Zolang het onderscheid tussen seizoenen maar zichtbaar blijft. In de herfst horen daar helaas ook regen en wind bij. En dan blij zijn met een dak boven ons hoofd 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Interessant om te lezen 🙂 Ik vind sneeuw mooi maar ga er niet graag door omdat ik zoveel schrik heb om uit te glijden en te vallen. Maar door dit te lezen heb ik toch een iets minder grote hekel aan sneeuw 😉

  Like

  1. Het was/is inderdaad extra oppassen geblazen deze dagen met de auto. Toch maakt sneeuw me gelukkig, het haalt bij mij mooie herinneringen naar boven 😉

   Like

 3. Wat een leuke gedachtegang! Zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik kan sneeuw ook zeker wel waarderen en vind het er altijd zo mooi uitzien, zolang het niet al te lang blijft liggen en het vooral in het weekend valt als je de deur niet uit hoeft, haha.

  Like

  1. Ja, ik weet het… het is een beetje dubbel hé. Hier was het zeker en vast ook oppassen geblazen die dagen dat het gesneeuwd had… Toch blijf ik het mooi vinden, het heeft echt iets sprookjesachtig voor mij. Dat komt ook wel door die mooie herinneringen uit m’n jeugdjaren daaraan verbonden. Nostalgie en zo 😉

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.