Welzijn·Wonen en méér

Muziek: wanneer wel en wanneer niet?

‘Music was my first love,
and it will be my last, 
music of the future
and music of the past…’

~ John Miles ~

Voor wie ‘Night of the proms‘ bekend in de oren klinkt, is bovenstaande een vast gegeven. John Miles met zijn all time classic als apotheose van een avond vol onvergetelijke muzikale momenten. Ik heb het geluk gekend om enkele van die memorabele avonden te mogen meemaken. Concerten komen er de laatste jaren echter minder van (tenzij ze gratis zijn of ik daartoe – nog – eens tickets zou winnen natuurlijk :-P).

Vinyl platen, daarvan heb ik intussen al jaren geleden afscheid genomen. Anderzijds resten er nog die tientallen C.D.’s die hier maar in de schuif liggen. En toch…voorlopig doe ik deze niet weg. Af en toe beluister ik er daarvan nog een (of meerdere). Gaande van klassiek tot Oscar winnende filmmuziek, het Franse chanson genre, Belgische èn Nederlandse pop, vintage muziek, motown, pop & rock, new wave, C.D.’s met stemmige kerstsongs. Noem maar op. Ja, mijn muzieksmaak is heel uiteenlopend.

Al blijft muziek dan een vast gegeven in m’n leven, toch zijn er momenten dat ik zònder kan. Ik zou bijna durven stellen: zonder wil. Zelfs lounge muziek is er dan teveel aan. Of zoals onze yogi ook terecht opmerkte: “Elke vorm van afleiding is in feite af te raden bij yoga, zo ook elke vorm van muziek…

Ik herken dat wel. Met de jaren ondervind ik de voor- of anderzijds de nadelen van muziek. Kom ik steeds dichter tot mezelf. Wanneer biedt muziek voor mij soelaas of net niet? Met andere woorden: muziek, wanneer wel en wanneer niet?

Muziek: wanneer niet?

 • Als ik aan yoga doe.
 • Tijdens een wandeling.
 • Terwijl ik iets instudeer.
 • Gedurende mijn badmoment.
 • In tijden van werk: tijdens de werkuren.
 • Op momenten dat ik de ene of de andere planning uitwerk.
 • Terwijl ik rond snuister in de bibliotheek of in een boekenwinkel.
 • Tijdens de blokperiode en andere studeermomenten van m’n dochter.
 • Als ik schrijf (op m’n blog/ in – een van m’n vele 🙂 – notitieboekjes/ tijdens het schrijven van brieven).
 • Tijdens het (na)lezen (-van een goed boek/ -van mijn concepten voor de blog/ -van jullie reacties daarop).

Muziek: wanneer wel?

 • Bij het ontwaakmoment.
 • Tijdens zo’n dansmoment.
 • In de auto, op de radio onderweg.
 • Tijdens een gezellig etentje buitenshuis.
 • Voor-, tijdens- en na het ontbijt/middagmaal/avondmaal.
 • Op knutselmomenten of tijdens andere creatieve bezigheden.
 • Thuis, overdag, als ik alleen thuis ben (tenzij ik aan het lezen/schrijven… ben).
 • Terwijl ik de wekelijkse inkopen doe: heerlijk als er dan muziek door de gangen klinkt.
 • Tijdens de kerstperiode: wanneer ook straten met stemmige kerstmuziek worden gevuld. Da’s echt volop genieten voor mij.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

21 gedachten over “Muziek: wanneer wel en wanneer niet?

 1. Ik heb ook een uitgebreide muzieksmaak 🙂 Veel CD’s heb ik niet meer omdat ze bijna allemaal nog in Spanje liggen, die waren namelijk geen prioriteit. Ik heb enkel mijn Vinyl en cd’s van vive la fete mee en mijn klara-top-10-box. Onlangs bracht mijn ex nog 3 Cd’s mee 🙂

  Like

  1. Het liefst luister ik naar muziek op de radio (thuis of elders) àls ik al naar muziek luister… Heb ook niet een bepaald idool dat eruit springt precies door mijn veelzijdige muzieksmaak ;-).

   Geliked door 1 persoon

 2. Oh ik heb hier altijd muziek aanstaan, wij hebben nieuw beleid op het werk dat er geen muziek aanmag, omdat iedereen natuurlijk een andere smaak heeft en het andere kan storen maar dan doe ik oordoppen in. Ik kan mij namelijk niet concentreren zonder muziek.

  Like

 3. Muziek beluister ik via youtube als ik aan de pc bezig ben. Op het werk staat zo’n klein toestel omdat de baas muziek wilt tijdens het werk, maar mij stoort dat soms.

  Like

  1. Muziek op het werk vind ik niet makkelijk want naar welke muziek wordt er dan geluisterd…? Zoveel mensen, zoveel muzieksmaken immers. Ik begrijp jou dus wat dat storende element betreft…

   Geliked door 1 persoon

 4. Gek genoeg kan ik eigenlijk altijd wel iets met muziek op de achtergrond. Wat ik ook aan het doen ben. Alhoewel, de laatste tijd ben ik wel rare dingen aan het typen als ik hard (lees de volume knop helemaal op) muziek op heb staan.. Maar als ik me dan even goed concentreer lukt het vaak wel weer. En het levert ook nog wel eens lachwekkende taferelen op als je random een liedje aan het typen bent.. haha.

  Like

  1. Hallo Labellafleur en welkom op deze blog :-). Ik kon een lach niet onderdrukken bij het lezen van jouw reactie hier…dat van een liedje typen tussen al de rest terwijl je iets anders aan het typen bent. Bij mij hangt het er dus van af, wanneer wel- en wanneer niet muziek. Op dit ogenblik is het hier muisstil 😉

   Like

 5. Ik zet heel vaak muziek op, in de auto, ‘s morgens als ik wakker word, op het werk … vind het leuk en soms moeten mijn collega’s zelfs zeggen dat ik wat minder luid moet meezingen 😜

  Like

  1. Zo zie je maar dat dit ook weer heel persoonlijk is. De ene heeft wel graag muziek tijdens het werk, anderen – waartoe ik mezelf reken – dan weer niet. Ik kan me niet concentreren met muziek. Zou dan ook beginnen meezingen en daar zou m’n werk onder lijden vrees ik…

   Geliked door 1 persoon

  1. Zolang dit voor jou werkt, da’s het voornaamste hé. Ik heb best wel momenten dat ik zonder muziek kan (wil). Daar geniet ik net zo goed van (zoals op dit eigenste ogenblik 😉 ).

   Like

  1. In de auto speel ik tegenwoordig weer meer C.D.’s af. Tegenwoordig werkt muziek van de radio me nogal snel op de zenuwen. Ik mag hopen dat dat maar tijdelijk is.

   Like

  1. In de auto zijn het tegenwoordig vooral C.D.’s die ik afspeel. Muziek tijdens het werk dat zou bij mij echt niet lukken, dan is m’n concentratie volledig weg heb ik vroeger al gemerkt…

   Like

 6. Bij mij wisselt dat ook heel erg: soms heb ik net nood aan muziek, soms kan ik het niet verdragen 🙂 Op het werk heb ik meestal ook liever stilte, maar wanneer er veel achtergrondgeluid is (vb. collega die aan het telefoneren is), dan zet ik mijn koptelefoon op.
  CD’s e.d. heb ik helemaal niet meer in huis; ik beluister alles via Spotify, dat zowel op mijn privé- als op mijn werkpc geïnstalleerd is (momenteel wissel ik af tussen de Klara Top 100, die er door Klara zelf als playlist is opgezet, en een zelf samengestelde lijst met muziek uit de jaren ’70-80-90).

  Like

  1. Spotify…dat ken ik in het geheel nog niet of hoe dat werkt en zo. Ben nog wat van de oude stempel vrees ik. De laatste tijd heb ik steeds meer nood aan stilte rondom mij. Vreemd eigenlijk want normaal gezien houd ik echt wel van muziek. In de auto speel ik dan weer meer C.D.’s af, vooral dan omwille van de teksten die dan zo toepasselijk zijn. Muziek van de radio werkt tegenwoordig nogal snel op m’n systeem…

   Like

   1. Spotify is een online dienst die muziek streamt, vergelijkbaar met iTunes (als je dat kent?). Een beetje zoals Netflix, met dat verschil dat ze nog veel meer muziek aanbieden dan Netflix series of films 🙂
    En ja, radio, daar luister ik ook nog maar zelden naar. Zwitserse radio soms om wat Zwitsers te oefenen (maar dat is al lang geleden, nu ik er op het werk continu tussenin zit :-). Belgische radio stream ik enkel nog wanneer de typische eindejaarstoplijsten uitgezonden worden, zoals recent de Klara Top 100.

    Like

   2. Oh bedankt voor je uitleg nog Haaike. Tegenwoordig luister ik weer meer naar ‘Joe FM’, hun play list omvat vooral kerstliederen. ’t Is echt de ene tegen de andere dag.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.