Creaties

Bloggen: over links, tutorial hints en schrijvers’ tips

Bloggen. Of je het nu doet als recreatieve bezigheid, je weblog een plaats is waar je je ei kwijt kan, een manier om dingen van je af te schrijven of om te leren van- en delen met anderen, er is altijd een gemene deler. Bloggen vraagt tijd, energie en aandacht. Die aandacht durft soms al eens te verslappen.

Even het bloggen moe, inspiratie die tekortschiet, de pauzeknop die even moet worden ingedrukt. Naast een leesdip kan ook een blogdipje al eens de kop opsteken. Het overkomt elke blogger wel eens, vroeg of laat. Dan zijn tips en hints van zij die er dagdagelijks mee te maken hebben altijd een welkom geschenk. Een geschenk dat mij door anderen werd aangereikt (!) en dat ik hier diengevolge graag met jullie kom delen.

Het boek ‘Make it, blog it, share it’ is zo een handige leidraad of zoals de ondertiteling zelf zegt: ‘Handige gids voor creatieve bloggers’. Voor mij intussen een onmisbare tool hier in m’n boekenkast, naast nog enkele andere boeken rond bloggen vol nuttige tips.

Bij zo’n blogdipje grijp ik vooràl naar dit ene boek terug. Vanop een afstand bekijk ik dan met een gezond kritische blik m’n eigen blog. Ik pas dan nieuwe tips uit het boek toe. Blijkt overigens dat dit ook door jullie wordt opgemerkt 😉 . Deze keer wil ik het hier hebben over drie pijlers: links, tutorials en tips van andere schrijvers. Hier gaan we dan voor een volgende aflevering blogger tips 😉

Links

Links zijn iets wat ik regelmatig toevoeg aan m’n berichten. Daar zijn verschillende redenen voor. Ik merk overigens ook dat deze door jullie, lezers, regelmatig worden aangeklikt. Dat is dus iets om te behouden :-). Met m’n gezonde critical mind houd ik daarbij altijd een aantal voorwaarden in gedachte. Linken om te linken is – inderdaad :-p – totaal zinloos. Wanneer je echter de volgende tips (uit het boek) volgt, kom je nooit bedrogen uit.

 • Link enkel naar nuttige info.
 • Gebruik links om structuur aan te brengen in je tekst.
 • Zorg ervoor dat die links aansluiten bij de inhoud van je artikel.
 • Linken naar eigen blogposts zijn zeker oké -> dit vergemakkelijkt het voor jouw lezers om soortgelijke artikelen makkelijk terug te vinden en leert hen kennis maken met het globale overzicht van je blog, of nog met de persoon achter jouw blog op een snelle en efficiënte manier.
Tutorial hints

Heb je een blog met creatieve inslag? En wil je je lezers ook iets bijbrengen? Op een toegankelijke manier, in een taal die voor ieder begrijpelijk is? Volg dan deze hints.

 • Hanteer het ‘less is more‘ principe. Een tutorial is geen essay dat je aan het schrijven bent, wel een duidelijk gestructureerde handleiding die in een oogopslag duidelijk toont waar die voor staat.
  -> als toepassing hier: [Zelf enveloppen maken met het scoring board (+ tips)]
 • Zorg voor een correcte spelling. Zo is woordenlijst.org een tool die hier quasi altijd openstaat, in geval van twijfel.
 • Gebruik voor elke handeling 1 zin dus géén opsomming van handelingen.
 • Schrijf in de gebiedende wijze.
  NIET: je kan nu de enveloppen plooien.
  WEL: plooi nu de enveloppen.

Met deze 4 tips kom je al een heel eind verder. Houd zo’n tutorial vooral kort, overzichtelijk en in een helder geschreven taal.

Schrijvers tips

Met m’n taalkundige achtergrond en vooràl m’n opleiding Latijn-moderne talen tijdens m’n middelbare schooltijd, betrap ik er mezelf wel eens op dat ik houd van ellenlange – Latijnse – zinnen (dit is er weer zo eentje :-p). Iets wat ik ook heb bijgeleerd. En wel dankzij deze ultieme schrijvers’ tips uit het eerder vermelde boek:

 • Kill your darlings. Durf te schrappen, zowel woorden als hele zinnen. Laat anderen eventueel het artikel eerst lezen alvorens het te posten.
 • Gebruik spreektaal. Vermijd daartoe vakjargon/moeilijke woorden/onbekende afkortingen. Ga ervan uit dat èlke lezer gewoon een leek is op vlak van wat je schrijft. Stel je in hun plaats. Bekijk je post vanop een afstand en houd het luchtig en toegankelijk.
  -> als toepassing hier: [Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?]
 • Gebruik je foto’s ter illustratie, bedenk dan dat flarden tekst onder de laatste foto doorgaans niet meer worden gelezen. Beter is het om te eindigen met…een foto.
 • Tip voor wie al langer blogt. Haal er je oudere blogposts eens bij, herpost die of voeg er extra informatie aan toe. Bijvoorbeeld: een recensie van een of ander elektronisch toestel, waarvan het model verouderd is en -je nu de nieuwste versie hebt uitgetest. Verwijs dan in die oudere post ook naar de nieuwere post. Dit maakt het boeiend en interessant voor je lezers.
  -> als toepassing hier: het bericht over mijn work-out plan dat ik op een later tijdstip heb aangepast. Dit naar aanleiding van mijn uiteindelijke positieve ervaring rond yoga. Ook een terugkerende rubriek zoals hier 13 x… is zo’n vergelijkbaar voorbeeld van oudere posts die al eens in een nieuw jasje worden gestopt.

Dat waren ze dan alweer, mijn volgende lading tips en hints voor het bloggen. Hiermee ben je weer een heel eind op weg geholpen mocht je vroeg of laat te kampen hebben met zo’n bloggerdipje.  Onderaan dit bericht vind je de link naar de andere blogtips die hier eerder werden gedeeld. Succes ermee alvast!

bloggen

Meer lezen zoals dit?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

15 gedachten over “Bloggen: over links, tutorial hints en schrijvers’ tips

 1. Ik schrijf mijn zinnen zo kort mogelijk. Dat is duidelijker om lezen en begrijpen. Ik kom uit de overheidsadministratie en weet wat te lange zinnen kunnen aanrichten wat betreft duidelijkheid en begrijpen.
  Gebruikbare tips heb je hier.gepost.

  Like

  1. Iets wat ik intussen ook heb geleerd :-); voor officiële documenten enz. begrijp ik zeker dat het belangrijk is om kort en duidelijk te zijn om misverstanden te vermijden 🙂
   Fijn dat je het bruikbare tips vindt, dank je.

   Like

  1. Fijn dat je het leuk vindt, Jasmien. Ja die lange zinnen… het is iets dat ik ook heb moeten leren ;-). Als ik het dan herlees – na eea te hebben geschrapt – komt het inderdaad duidelijker over. Ik laat het ook al eens ‘voorlezen’ door een buitenstaander zo af en toe… Erg verrassend wat men dan zoal daaruit leert 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. ik weet van mezelf dat ik soms ook overdrijf met de lengte van mijn zinnen en mijn niet-gebruik van spreektaal. Maar ik vind het eerlijk gezegd bijzonder moeilijk om op een andere manier te schrijven!

  Like

  1. Jezelf zijn en blijven is het allerbelangrijkste Sonja. Bij mij is het zo’n beetje…beroepsmisvorming en studiemisvorming. Doordat ik talen heb gestudeerd – zowel in de middelbare school als aan de hogeschool – is taal iets dat mij ontzettend boeit en interesseert. Dat zal er zo niet meteen uitgroeien denk ik ;-). Komt daar ook nog eens bij dat ik toch steeds een beetje kritisch ben tegenover mezelf al versoepelt dat laatste met het ouder worden ondervind ik wel…

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.