Creaties·Wonen en méér

Kerst zonder stress: zo doe je dat

Nog zo’n 6 weken ongeveer (ècht, meer niet) en het is zover. Dan staat Kerstmis voor de deur. De kerstdecoraties zijn hier intussen al geruime tijd zichtbaar in de winkelrekken. Gezellig vooruitzicht toch hé ;-).  Eens Sinterklaas (in sommige streken Sint Maarten) is langs geweest, is het hier de traditie om de kerstboom te plaatsen. Zonder is Kerst voor ons niet af. Een van de vele ankerpunten waar we hier aan houden

Maar hoe kan je ervoor zorgen dat Kerst zo smoothly mogelijk verloopt? Met andere woorden hoe zorg je voor een Kerst zonder stress? Vind hier dè oplossing.

In 2015 werd hier voor het eerst de Kerstplanner gepubliceerd. In 7 delen werden talloze tips meegegeven waarin jullie, lezers, ook je weg hebben gevonden. Wil je (opnieuw) ervoor zorgen dat je er met Kerst ook zelf wat aan hebt, volg dan die ultieme tips. Ik start hiermee gewoonlijk zo’n 6 weken op voorhand, dus zo ongeveer rond deze tijd. Dit is slechts een kleine greep uit die volledige Kerstplanner. Ik wens jou veel inspiratie alvast 🙂

 • Maak op voorhand een lijstje met cadeaus.
 • Begin je cadeaus ruim van tevoren ook in te kopen.
 • Voorzie voldoende voorraad van alles (vooral van de meest voor de hand liggende zaken die wel eens over het hoofd worden gezien).
  [De kerstplanner – deel 1 van 7]
 • Plan je een groots familiefeest met heel veel genodigden? Wees niet verlegen om het inschakelen van hulp. Kijk op voorhand bestek/servies/glazen na en leen eventueel bij van vrienden/familie.
  [De kerstplanner – deel 1 van 7]
 • Zorg voor duidelijke afspraken met je omgeving, ondermeer wat die cadeaus betreft.
 • Maak zelf-/koop tijdig je kerstkaarten en voldoende (kerst)postzegels.
  [De kerstplanner – deel 2 van 7]
 • Vergeet niet tijdig een afspraak te maken bij haarkapper – schoonheidsspecialist – pedicure
  [De kerstplanner – deel 2 van 7]
 • Wanneer doe je je feestelijke outfit best naar de stomerij? Zijn je schoenen toe aan herstelling? Denk hier tijdig aan.
  [De kerstplanner – deel 3 van 7]
 • Liever werken met een traiteur? Wanneer plaats je dan best je bestelling?
  [De kerstplanner – deel 4 van 7]
 • Echt niets praktisch over het hoofd gezien? Zoals de batterij van je fototoestel om die onvergetelijke momenten vast te leggen? Zijn er wel voldoende verlengkabels in huis voor het fonduestel/de digitale fotokader?
  [De kerstplanner – deel 5 van 7]
 • Nog steeds te weinig inspiratie voor het geschikte cadeau? Bijkomende cadeautips  – snel gekocht èn geleverd – in
  [De kerstplanner – deel 6 van 7].
 • Dek de kersttafel van de avond tevoren. Een van de bijkomende nuttige last-minute tips terug te vinden in
  [De kerstplanner – deel 7 van 7].

Zoals gezegd, dit is slechts een fractie uit de volledige Kerstplanner. Het volledige overzicht vind je bovenaan het menu onder ‘Mijn lijstjes en challenges’ en vervolgens ‘De kerstplanner‘. Daaronder per onderdeel de respectievelijke link met uitgebreide tips.

Nog meer inspiratie nodig?

Bijkomende cadeautips en originele  inpaktips als je zelf je cadeaus gaat inpakken.

inpakken en weggeven

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

13 gedachten over “Kerst zonder stress: zo doe je dat

 1. Ik ben al begonnen met cadeaus aan te kopen. Het probleem is een beetje dat de meeste mensen er totaal nog niet mee bezig zijn en me raar bekijken als ik vraag wat ze graag zouden willen 😉

  Like

  1. Ook hier heb ik een extra trucje: ik leg m’n oor tijdens het jaar te luisteren en houd dan zo’n lijstje bij waar ik al hun ‘wensen’ opschrijf. Dat lijstje haal ik dan boven zodra ik aan m’n kerstinkopen begin. Vaak krijg ik dan verbaasde reacties à la ‘Hoe wist jij dat?’ zonder dat ik er om heb moeten vragen… dan is de verrassing eens zo groot.

   Like

  1. Welkom op deze blog en dank je om hier te komen reageren!
   Naar ik vermoed is dit voor velen wel zo. Aan mij is het echter niet besteed om in die last-minute drukte nog snel-snel achter alle cadeaus aan te hollen. Ik verspreid ook die kosten graag 😉 dus begin er liever tijdig mee. Fijn dat je er wat aan hebt, aan die tips. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Goede tips. Ik zit met mijn hoofd helemaal nog niet bij Kerstmis want ik ben bezig met de opleiding en de verhuis… misschien moet ik toch maar eens beginnen nadenken over cadeautjes.

  Like

  1. Dat begrijp ik Lize, je hebt andere prioriteiten nu hé ;-). Ik duim alvast mee voor jouw opleiding en verhuis…?? Heb blijkbaar iets gemist…oeps… Of neen toch niet, nu weet ik het weer 😉
   Toch bedankt om het goede tips te vinden, er valt allicht ‘iets’ uit te rapen. En uitgesteld is niet verloren hé wat die cadeautjes betreft.

   Geliked door 1 persoon

 3. Net als jij begin ik goed op tijd met Kerst-voorbereidingen. Het schilt natuurlijk dat we zelf geen groot feest organiseren. Tot nu toe zijn dat nog steeds mijn ouders en schoonouders al zal dat in de toekomst wel eens een keertje veranderen. Cadeautjes begin ik soms al in augustus (of vroeger) te kopen en ook de kaartjes wordt tijdens mee gestart. Zo kan ik het een beetje spreiden zodat ik niet te veel op korte tijd moet doen vermits dat fysiek toch niet haalbaar zou zijn.

  Ondanks mijn slechte geheugen kan ik sommige zaken blijkbaar heel goed onthouden. Iemand moet maar één keer iets laten vallen dat hij/zij graag zou hebben en ik probeer daar naar op zoek te gaan. Het lukt niet altijd vermits het soms heel specifieke dingen zijn maar als het dan toch is lukt is het heerlijk om het verraste gezicht te zien wanneer die persoon zijn cadeautje ziet. Ik heb ook een notitieboekje waarin ik allerlei cadeau-ideetjes noteer. Zowel zaken om te kopen als kleinigheden om te maken.

  Like

  1. Weer zo herkenbaar, Liesbet. Ook tijdens het jaar durf ik al eens cadeautjes aankopen als ik iets zie waarvan ik weet dat dit op de ene of de andere wish list staat. Dit niet alleen voor Kerst maar ook voor andere gelegenheden.
   Kerst bij ons is ook in beperkte kring maar wel telkens gezellig. Met schoonfamilie hoef ik geen rekening meer te houden vermits ik al meer dan 10 jaar gescheiden ben.
   En ja… ik schrijf dan weer veel op vermits ik heel visueel ben ingesteld 😉
   Verder helpt het me inderdaad om tijdig met alles te beginnen zoals met zelfgemaakte kerstkaartjes, net zoals bij jou 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.