Fragmenten·Ontdek je plekje·Welzijn

Verzet je zinnen

5 zintuigen, 5 foto’s

Wat doet een mens zoal op een druilerige regendag? De beeldbuis even laten voor wat ze is, een opbeurend muziekje opzetten of nog een idee..wat fotoalbums van vroeger doorbladeren. Het maken van een fotoboek mag dan al een tijdje geleden zijn, bij het terugzien van die souvenirs is dat voor mij toch telkens een beetje opnieuw nagenieten. Alsof ik die mooie momenten zó weer aan het herbeleven ben. Volgen jullie even mee?

Deze keer verzamelde ik enkele foto’s aan de hand van de 5 zintuigen. Foto’s genomen op plaatsen veraf of dichtbij.

 

Horen

hang, muziekinstrument
hang, muziekinstrument

Dan denk ik meteen aan muziek, straatmuzikanten, veraf of dichtbij. Deze foto nam ik in Barcelona, nabij La catedral in de Carrer del Bisbe (een van de mooiste plekjes van BCN). Het instrument dat je in het midden ziet, is de Hang. Dat was nieuw voor me! Je kan het geluid van dit slaginstrument vergelijken met dat van een gong, een ijle klank die lang blijft nazinderen.

Erg mooi en relaxerend vond ik dat! Ik kocht meteen de CD van deze street performers (= Nara). Hun muziek kan je beluisteren via deze link – wordt weleens omschreven als ‘most relaxing sensual music ever’. Ik kwam het overigens onlangs nog eens tegen, dit geluid, tijdens een uitstapje in eigen land en herkende het dan ook meteen 🙂 . Leuk was dat om zoiets opnieuw te ervaren, ik waande me meteen terug in Barcelona 🙂

Zien

Zien = rondom jou zien en alles zo goed mogelijk opnemen zoals tijdens een herfstwandeling. Verrassend waar je dan nog kleur vindt! Zo trok ik eropuit op een mooie zonnige herfstdag, in The Indian Summer , l’été Indien (= mijn lievelingsseizoen) enkele jaren geleden. Naar het Provinciaal Domein Den Blakken. Tot mijn grote verbazing, stonden er nog bloemen in bloei.

Van sommige herfstbloeiers, zoals Sedum ofte herfstsleutel, wist ik dit, maar echte bloemen, zoals in… bloemen? De bloemen die je op de foto’s hierboven ziet, zijn asters. En niet alleen dat, ook nog talloze vlinders op die bloemen. Op de foto’s ⇑ zie je achtereenvolgens de volgende vlindersoorten: de gehakkelde aurelia, de atalanta en het dagpauwoog.

Ruiken

Bloesems
bloesems

Heeft alles met geur te maken. Zodra de lente aantreedt hangen er pakken wolken van geurige lentebloesems in de lucht. Ik hou ondermeer van dit soort geuren, kan daar werkelijk ten volle van genieten. Het besef dat lentebloesems niet lang bloeien bekruipt me dan ook wel eens… Een reden te meer om daar heel bewust mee om te gaan op zulke momenten.

Voelen

Alles wat staat voor een hoge aaibaarheidsfactor. Een zachte knuffelbeer, jezelf hullen in zachte wol (mijn mini-project sjaal voor de dochter uit m’n bucket list), een fleece dekentje en/of een hartverwarmend drankje. Kortom, alles waardoor je je goed voelt, een warm gevoel vanbinnen krijgt.

Proeven

Over smaakmakers en dorstlavers. Eten en drinken, simpel gezegd. Na een stevige wandeling, bv. een dagje uitwaaien aan zee, jezelf trakteren. En ook daar weer: genieten. Omdat het kan, omdat het mag. Foto hierboven: alwéér Barcelona (valt het je op dat ik dit een superstad vind?), Mercat de la Boqueria, een dagelijkse overdekte versmarkt op de Ramblas waar proeven en genieten op nummer één staan. Ik bezocht deze enkele jaren terug samen met mijn dochter die hier overduidelijk ook grote fan van is (‘Mama zooovéél smoothies!‘ en ‘Mmm! Zo lekker.‘). Je kan er ook lekker eten voor weinig geld, op die Mercat.

En als ik dan al deze dingen herbekijk, dan is daar weer het dankbare besef dat ik dit alles al heb mogen beleven. Ik ben dan dankbaar, om wat het leven me te bieden heeft, met z’n ups and downs. Precies dàt verrijkt een mensenleven.

Life isn’t about waiting
for the storm to pass,

it’s about learning
how to dance in the rain.

(Uit het Gouden Boekje)

 

balans

BRON foto’s: eigen beeldmateriaal / pixabay.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Was jij al op een van deze plaatsen? Of heb jij ook mooie (vakantie)beelden die je met ons wil delen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 gedachten over “Verzet je zinnen

    1. Zalig hé die geur van lentebloesems. Zo ook dat kleurenpalet in de herfst (niet toevallig m’n lievelingsseizoen). Dank je voor jouw lieve reactie Gerhilde.

      Like

    1. Dank je Evi. Het waren dan ook stuk voor stuk momenten waarvan ik genoten heb. En dankbaar dat ik al zoveel moois op m’n pad ben tegengekomen.

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.