Fragmenten·Welzijn

Lenzen of een bril?


Vaak vragen mensen zich af wat nu het beste is voor de ogen: lenzen of een bril? Veel hangt af van het draagcomfort, eigen voorkeuren, levensstijl en behoeften. Zelf was ik tot het verschijnen schrijven van dit bericht vooral een lenzendrager. Bijziend ben ik al sinds het einde van m’n middelbare school tijd. Eerst een bril, daarna in combinatie met 3-maand lenzen. Intussen zijn m’n gewoonten wel enigszins veranderd.

Een bril, die heb ik een hele tijd enkel ’s avonds gedragen als die lenzen uitgingen. Daar wachtte ik telkens (te?) lang mee, vaak zelfs tot vlak voor bedtijd. Lenzen zijn zo’n gemak. Tenminste toch zolang het draagcomfort ervan de bovenhand heeft. Dat laatste scheen steeds minder het geval te zijn. Voor wie zelf nog voor hetzelfde soort dilemma staat nog even de voor- en nadelen van zowel lenzen als een bril op een rijtje.

Lenzen: de voordelen
 • Lenzen beslaan niet.
 • Lenzen worden niet nat bij een felle regenbui.
 • In het aanbod aan lenzen bestaat er voor elk wat wils: van dag- tot maand- over 3-maand tot jaarlenzen. Ook extra zuurstofdoorlatende- ja tot zelfs multifocale lenzen bestaan tegenwoordig al. Of wat dacht je van fun lenzen zoals kattenoog lenzen, gekleurde lenzen, lenzen met dollartekens in… (not me)? Je kan het werkelijk zo gek niet bedenken.
 • Als lenzendrager kan je je gewone zonnebril blijven dragen (zonder aangepaste glazen).
 • Lenzen kan je niet verliezen/vergeten (zoals bij het sporten).
Lenzen: de nadelen
 • Lenzen en airco (op het werk/in de auto…) zorgen al eens voor problemen. Lees: uitdroging / irritatie van de ogen.
 • Als lenzen te lang worden ingehouden kan dit op termijn leiden tot ontstekingen zoals bindvlies- of zelfs hoornvliesontsteking.
 • Kies je voor kwaliteit, dan loopt het totale prijskaartje (lenzen + lensprodukt – ultrazyme tabletten + lenzenhouder) op jaarbasis behoorlijk hoog op.
 • De bijkomende kost van een degelijke bril is onvermijdelijk voor momenten waarop die lenzen (’s avonds) uitgaan.
 • Lenzen die niet goed zitten (door een wimper of -zandkorrel in de ogen, -zweten of -beïnvloeding door het weer) zijn erg lastig voor de ogen en kunnen zelfs beschadiging veroorzaken.
 • Het onderhoud van lenzen vraagt veel aandacht en discipline.
 • Lenzen en make-up (mascara) zijn elkaars grootste vijanden.
Een bril: de voordelen
 • Tegenwoordig bestaat er een mooi aanbod aan modieuze brillen. Hierdoor kan je al eens afwisselen en je eigen stijl ontwikkelen.
 • Door de mogelijkheid van extra verdunde glazen kan je zelfs bij een zware dioptrie kiezen voor een mooi montuur .
 • Een bril is onderhoudsvriendelijker dan lenzen. Laat je niets wijsmaken in verband met speciale onderhoudsprodukten voor je bril. Tip:  Spoel de bril af onder koud stromend water (gebruik eventueel een milde zeep). Dep vervolgens de bril droog met een schone, zachte en pluisvrije doek zoals een microvezeldoekje. Vermijd het gebruik van papieren zakdoekjes want hierdoor worden kunststof glazen beschadigd.
 • Het dragen van een bril is minder vermoeiend voor de ogen en de kans op oogirritaties veel kleiner.
 • Het betreft een eenmalige kost: enkel de kosten van je bril met aangepaste glazen dien je in rekening te brengen.
 • In de handel bestaan er tegenwoordig speciaal ontworpen overzet zonnebrillen (en geen zonneclips zoals vroeger) die je – het woord zegt het al – over je gewone bril op sterkte zet. Hierdoor voorkom je beschadiging ten gevolge van krassen. Bijkomend voordeel hier: je hoeft geen extra zonnebril op sterkte te laten maken. Win-win.

Als nadelen voor een bril kan ik enkel bedenken: het aanbrengen van make-up waarvoor je een vergrootspiegel nodig hebt (slechts een luxe probleem) – moeilijk om mee te sporten (ik ben geen grote sporter en als ik ga zwemmen dan draag ik m’n  daglenzen met zwembril) – brilglazen kunnen beslaan (met een speciale coating kan dit tegenwoordig ook worden verholpen).

Of ik nu definitief gekozen heb voor (de vierde op rij intussen) een bril ? Ik zit nu in een overgangsfase (ja, òòk op dat vlak) doch het dragen van een bril ervaar ik als comfortabeler dan -lenzen. Geen droge- of geïrriteerde ogen meer. Mijn vorige brillenmodel ⇓ voelde echter niet goed meer aan.  Te zwaar, te groot vooral ->  hij zakte voortdurend af.  Ik koos toen niet voor extra verdunning van de glazen waardoor zo’n afzichtige dikke rand aan de zijkant zichtbaar was. Ik was er als het ware op uitgekeken 🙂 .

(FOTO 2014) – met oude bril

M’n lenzenabonnement heb ik intussen alvast opgezegd. Ik draag ⇓ nu enkel nog (dag)lenzen bij uitzonderlijke gelegenheden zoals -een feestje, -afspraak of -uitstap en beperk dan het aantal uurtjes dat ik ze inhoud, die lenzen. Dankzij een speciale solden actie, kreeg ik bij m’n nieuwe bril een pakketje daglenzen (voor 1 maand) er bovenop.

(FOTO 2016) – met lenzen

 

Mijn nieuwe bril – waarvoor ik me heb laten beraden door m’n persoonlijke styling coach 😉 – zit goed en voelt goed. Bij die keuze werd erop gelet dat de neusbrug goed pastte zonder af te zakken, de oorpoten (oortips) voldoende stevig achter de oren rustten en de wenkbrauwen boven de brilrand kwamen.  Voor sterke glazen oogt een kleiner montuur ook mooier, ondervond ik intussen.  Er werden me verschillende modellen aangereikt, daartussen kiezen was het moeilijkste.

Omdat ik al heel sprekende ogen heb, is m’n keuze uiteindelijk gevallen op een mat model (geen blinkend) met een klein accent door het gevlamde montuur. Door de witte rand aan de binnenkant licht het ook een beetje op. Een (fel) gekleurd montuur zou iets tè opvallend zijn en dat vond ik dan weer niet nodig.

Bij de laatste nieuwe modellen vond ik er dan toch een die me beviel. Ik heb met andere woorden geopteerd voor iets tijdloos en toch modieus waar ik hopelijk nog jaren plezier aan mag beleven.  Ook de bijpassende overzet zonnebril kon ik met een fikse korting kopen.  Toch nog voor iets goed geweest, die zomersolden 😉 . En voor wie het geduld heeft gehad:

(FOTO 2017) – met nieuwe bril

nieuwe bril

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Draag jij lenzen en/of een bril? Hoe heb jij je keuze bepaald?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

28 gedachten over “Lenzen of een bril?

  1. Ik heb het me in elk geval nog geen seconde beklaagd, die quasi definitieve overstap naar een bril. Met lenzen kreeg ik tè veel problemen. Omdat ik een bril (voor ’s avonds) al gewoon was vroeg het weinig aanpassing. Ik houd het op een bril en lenzen voor speciale gelegenheden :-).

   Like

 1. Wat leuk Hilde. Mijn nieuwe bril ziet er ongeveer ook zo uit als die van jou. Ik droeg voorheen daglenzen – multifocale, maar die gingen zo hinderen. Soms vielen ze er vanzelf uit… En voor het lezen had ik inderdaad nog een leesbril nodig. Sedert twee weken draag ik nu constant een bril. Het is best wennen.
  De overzet zonnebril vind ik vreselijk. Het gevoel van twee brillen boven elkaar… daarom heb ik deze week een multifocale zonnebril besteld. Ik ben namelijk een persoon die heel erg veel een zonnebril draagt, dus het is mij de investering zeker waard!
  Ik wens jou en mij veel succes met de nieuwe bril.🤓

  Like

  1. Dank je wel. Dan hebben we dus zowat dezelfde smaak 🙂 .Ik ben nogal kieskeurig en zeker voor iets als een bril die elke dag zichtbaar is. Lenzen die uitvallen, daar zou ik ook schoon voor bedanken. Het wennen valt bij mij reuzegoed mee, ik draag dan ook al zo lang een bril, nu hoort die gewoon bij m’n dagelijkse outfit :-).
   Die overzet zonnebril vind ik best oké, al blijft zoiets een persoonlijke keuze natuurlijk. Ik kan ook niet zonder.
   Ik wens jou nog veel plezier met beiden, zowel met je leesbril als je multifocale zonnebril ;-).

   Liked by 1 persoon

 2. Goh, jij staat écht wel met een bril!
  Ik heb een hele historie… Toen ik acht jaar was, moest ik een bril beginnen dragen. Reden te meer om uitgelachen te worden op school (dat was toen nog zo). Toen ik 14 was, kreeg ik na lang zeuren eindelijk lenzen. Hoera! Ik verzorgde ze echter niet goed (tieners, hé!) en kreeg inderdaad regelmatig ontstekingen. Dat loste ik dan handig op door soms maar één lens te dragen. (Enorm veilig op de fiets. Not!)
  Toen ik 21 was, heb ik krasjes laten zetten (niet laseren, want dat bestond nog maar amper). Géén bril, géén lenzen, doodcontent. Alleen ‘s nachts ben ik nu nogal bang want felle lichten en regen maken mij quasi blind.
  En nu begin ik een leesbril nodig te hebben. Ik heb er steeds eentje bij, maar zet die alléén maar op als ik echt niet anders kan. Dat trauma van die lagere school-bril zit er blijkbaar nog sterk in.

  Like

  1. Oh dank je wel. Het was even zoeken, wikken en wegen en het overwegen waard.
   Gezien jouw persoonlijke historie met een bril, begrijp ik jouw keuze ook. Mij schrikt het toch af, dat krassen of anderzijds laseren…er moest maar eens iets fout lopen… Lijkt me best akelig dat gevoel van quasi blind bij fel licht en regen…brrr…
   Met een leesbril alleen heb ik niet voldoende. Zonder zie ik – gezien mijn sterke dioptrie – echt niets, is alles een grote waas.

   Liked by 1 persoon

 3. Hier moet ik even op reageren als ervaringsdeskundige 😉 Het grote voordeel van lenzen is dat je er scherper mee ziet, wat vooral merkbaar is bij hogere sterktes. Verder zie je met lenzen breder: als je op een weg met bomen fietst, zie je de bomen naast je ook scherp. Met een bril voor bijziendheid krijg je kleinere ogen en daar komt de ijdelheid om de hoek kijken.
  Voor mascara ben ik te lui (want dat moet je er ’s avonds weer af halen) maar ik heb het weleens gedragen met mijn lenzen in. Dat ging wel goed.
  Ik heb een klein, smal hoofd en dan is het best wel lastig om een montuur te vinden dat goed past en niet uitsteekt aan de zijkanten.

  Kortom: ik draag graag lenzen, zolang ze comfortabel zitten. In de avond kies ik vaak voor mijn bril, maar sinds kort heb ik een nieuwe soort lenzen die nóg langer vochtig blijven en daardoor langer uit te houden zijn. Het kost wat, maar ik heb het er wel voor over.

  Ik vind trouwens dat jouw bril je goed staat, dus snap heel goed dat jij daarvoor kiest 🙂

  Like

  1. Goed dat je je ervaring hier op deze plek ook even komt delen. Lenzen heb ik ook heel lang gedragen (meer dan 30 jaar). Van voordelen van lenzen mocht ik echter de laatste tijd nog maar bitter weinig ondervinden eerlijk gezegd. Best tevreden met die overstap ;-). Door de vele ongemakken zag ik ook niet scherp meer en had de ene na de andere oogirritatie. Met m’n bril is dat ook weer van de baan.
   Zowel mascara als een bril maken gewoon deel uit van m’n dagelijkse outfit :-). Het was voor mij ook even zoeken naar een model dat me volledig (aan)stond. Deze zit me als gegoten en ondanks de hoge sterkte (- 6,5) toch erg licht dankzij die extra verdunning.
   En dank je voor je complimentje, ben hier echt tevreden mee.

   Liked by 1 persoon

 4. Ik draag al sinds de middelbare school een bril (eerst alleen in de klas) en heb eerlijk gezegd nooit lenzen overwogen. Ik heb erg gevoelige ogen die snel prikken en zo, en ik vind een bril ook helemaal niet lelijk. En hoezo lenzen kun je niet kwijt raken? Mijn mama had vroeger lenzen en ik kan me toch herinneren dat die soms uitvielen en dat we dan moesten helpen zoeken. Mijn bril ben ik nog nooit kwijt geweest (hij is wel eens achter mijn nachtkastje gevallen, waardoor ik heel mijn bed moest verschuiven om eraan te kunnen en dan zoeken met mijn zonnebril op omdat ik hem zonder bril niet zag).

  Like

  1. Toen ik nog op school zat (lang, lang geleden dus 😉 ) verplaatste ik me met de fiets, dagelijks zo’n 16 km door weer en wind. Dan waren de brillen nog niet zo voorzien van zo’n coating of kunststof glazen en kwam ik vaak aan met een aangedampte bril en dus waren lenzen toen welgekomen. Ik begrijp wel dat niet ieder daarvoor te vinden is. Het is in het begin best wat oefenen om die in- /uit te doen. Een bril laat men makkelijk ergens liggen, zeker als het een bril betreft die je niet continu nodig hebt. Laatst nog gehoord van een vriendin, die enkel een bril nodig heeft om te lezen/met de auto te rijden. En lenzen kwijtspelen, ik heb het zelf nooit meegemaakt. Gelukkig maar want zonder zie ik helemaal niets met die sterke dioptrie (-6,5). Is dat niet vooral met harde lenzen zo? Lijkt me best vervelend als zoiets voorvalt.

   Like

 5. Ik draag al 11 jaar maandlenzen. Nog maar 1 keer een zware ontsteking gehad, bij heel heet weer. Goed zorg dragen voor je ogen is nodig maar ik zie zoveel beter met lenzen dan met bril. Dus ik ben gelukkig ;).

  Like

  1. Zo zie je maar dat dat voor ieder verschillend kan zijn. Ik vind dat ook belangrijk, goed zorg dragen voor …en niet alleen voor ogen. De ene zal daar gevoeliger aan zijn dan de andere. Al vind ik van mezelf dat 30 jaar lenzen dragen toch een behoorlijk lange tijd is ;-). In mijn eigen vriendenkring wordt er ook steeds meer overgestapt naar een bril, heeft ongetwijfeld ook met leeftijd te maken en zo. Maar good for you dat jij dat wel verdraagt, het dragen van lenzen ;-).

   Liked by 1 persoon

 6. Ik ‘bril’ al sinds ik een jaar of 8 was en maakte ergens in mijn tienerjaren de overstap naar lenzen. Al ondervind ik er, net als jij, de laatste tijd erg veel last van en draag ik dus ook veel vaker mijn bril dan mijn lenzen. Erg knappe bril trouwens! Staat je enorm goed! Waar heb je hem gekocht?

  Like

  1. Da’s ook al een hele poos, sinds je 8 jaar. Ik hoor wel vaker klachten ivm lenzen. In het straatbeeld – tegenover vroeger – zie ik ook meer brildragers. Echter, dat is een persoonlijke keuze natuurlijk. Bedankt trouwens voor het complimentje.

   Like

 7. Ik kan mij helemaal vinden in je voor en nadelen van lenzen. Ik was een fan van lenzendragen, zoveel gemak, maar ik kreeg er steeds meer last van. Ik ging naar een steeds duurdere lens omdat die weer beter waren en minder irriteerde, maar het bleef bij mij irriteren. Ik kon ze op een gegeven moment na 3u niet meer in omdat mijn ogen zo geirriteerd waren. Ik heb zelfs een hoornvliesontsteking gehad.

  Dus ik heb zon 4 jaar geleden gekozen om ze te laseren. Beste beslissing ever. Laatste tijd begin ik weer last te krijgen van bijziendheid, dus daarvoor heb ik een bril als ik moet lezen maar het geeft mij zoveel meer rust.

  Nooit meer lenzen voor mij.

  p.s, leuke blog!

  Like

  1. Welkom op deze blog en bedankt om te komen reageren in herkenning. Al vind ik het niet fijn voor jou dat je er zelfs een hoornvliesontsteking door opgelopen hebt. Ben nu ook blij met m’n beslissing, m’n ogen hebben meer rust op deze manier. Lenzen zal ik nog slechts uitzonderlijk dragen en dan nog…als ik ze nog zal kunnen verdragen ;-). Fijn dat je het hier leuk vindt. Altijd welkom.

   Like

  1. Dat laseren schrikt me eerlijk gezegd een beetje af. Ik denk dat men zich daar klaar voor moet voelen. Met m’n bril ondervind ik in elk geval dat m’n ogen meer rust hebben. So far, so good 🙂 .

   Liked by 1 persoon

   1. op mijn 33ste werden mijn ogen gekrast met mesjes dus onder lokale verdoving. Op mijn 51ste bleek ik met staar te zitten. Achteraf werden beide ogen belazerd. Ik ben nog steeds tevreden over die behandelingen.

    Like

  1. M’n beide ouders zijn ook brildragers, de kans dat ik (en ook mijn broer) zouden brillen was dus heel groot. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel keuzemogelijkheden, ook wat die verdunde glazen betreft vind ik zeker een voordeel. Dank je wel voor je complimentje! 🙂

   Liked by 1 persoon

 8. Ik heb jaren een bril gedragen maar was héél blij dat ik eindelijk op lenzen kon overstappen. In het begin droeg ik mijn bril nog ’s morgens en ’s avonds, maar de laatste jaren doe ik mijn lenzen pas uit als ik ga slapen en doe ik ze ’s morgens meteen weer in.

  Kleine opmerking bij het prijzig zijn van de lenzen: dat kan echt goed meevallen. Vroeger haalde ik jaarlenzen bij de oogarts. Inderdaad prijzig, maar het zou goede kwaliteit moeten zijn. Dat viel echter serieus tegen: binnen de paar maanden was er altijd iets met die lenzen. Daarom ben ik wat beginnen experimenteren en intussen draag ik al zo’n acht jaar lenzen van het kruidvat (!!). Mijn eerste lenzen waren duur én ik had vaak last van oogontstekingen, maar met de lenzen van het Kruidvat (sorry voor de reclame :-)) heb ik echt nog nooit problemen gehad.

  Voor mij hopelijk nooit nog een bril, maar ik vind wel dat jij er héél mooi mee staat!

  Like

  1. Dat deed ik zo ook de laatste tijd, bij mij werkt het echter niet. Gelukkig voor jou kan jij je lenzen wèl goed verdragen!
   Lenzen van het Kruidvat heb ik ook een hele poos gedragen tot ik er problemen mee begon te krijgen. Het hangt dus echt van persoon tot persoon af zo blijkt. Deze blog is er eentje waar er wordt gedeeld, dus geen probleem wat die reclame betreft ;-).
   En dank je voor het complimentje. Heb heel wat modellen gepast voor ik kon beslissen, het is dan toch gelukt. 🙂

   Liked by 1 persoon

 9. Je nieuwe bril staat jou heel mooi!
  Ik moest brillen van in de lagere school. De laatste 30 jaar zette ik hem enkel op om TV te kijken of in de auto. Toen ik een jaar of 5 geleden bij het winkelen de etiketten niet goed meer kon lezen, heb ik lenzen laten inplanten en ben daar heel gelukkig mee!

  Like

  1. Dank je wel Sandra, ben er ook erg gelukkig mee. Nu durf ik tenminste over straat lopen mèt bril.
   Lenzen laten inplanten. Daar had ik nog niet van gehoord, wist niet dat dat kon. Weer iets bijgeleerd. En wat goed dat jij er goed mee bent!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.