Ontdek je plekje

Slim op reis (2)

Nu de examens alvast achter de rug zijn 🙂  kan er ein-de-lijk aan vakantie worden gedacht. Wie nog reisplannen heeft, denkt aan koffers pakken. Zeker dat je niets bent vergeten? Of toch nog een laatste check-up? Neem dan dit lijstje er even bij wil je slim op reis vertrekken. Of je nu per auto, -trein, -boot of op vliegtuigreis vertrekt, je kan jezelf heel wat vakantie ellende besparen door je zo goed mogelijk voor te bereiden. Met deze keer de focus op reizen per auto. Handig zowel voor wie langere tijd op reis gaat als voor een minitrip.

Per auto

Maak je auto vakantieklaar

Ga je per auto op reis, zorg er dan voor dat deze reisklaar wordt gemaakt. Een kleine zomercheck is zeker geen overbodige luxe en kan heel wat kommer en kwel besparen.

 • Kijk het oliepeil na.
 • Vul – indien nodig – de ruitenwisser- en koelvloeistof bij. Tip: Bij een tekort geraakt je auto al snel oververhit wanneer er op een helling of bergtop wordt gereden.
 • Check je bandenspanning. Niet alleen zorgt dit voor een optimaal contact met het wegdek, tevens beïnvloedt de juiste bandenspanning het brandstofverbruik. De correcte bandenspanning vind je terug in de technische handleiding van je auto.
 • Controleer de airco (of laat dit controleren).
Extra reisformaliteiten

Voor heel wat Duitse steden en vanaf nu ook voor de franse hoofdstad dien je een milieu- of eco vignet aan te vragen. Naargelang de CO-uitstoot van je auto krijg je een groene, gele of rode sticker. Alle info rond zo’n milieuvignet vind je terug via de website van VAB. Denk ook aan een wegenvignet voor landen als Oostenrijk en Zwitserland zelfs wanneer je deze landen slechts doorkruist.

Reizigers naar Spanje en Portugal rijden vlotter door de voorbehouden t-poorten (ofte péage) met een BIP&GO LIBER-T BADGE. Zo’n badge kan je bestellen via vab.be/bipandgo. Op die manier hoef je niet meer ter plaatse te betalen en kan je meteen doorrijden. Spaart je heel wat tijd uit op de (franse) autowegen!

Ander land, andere verkeersregels

De verkeersregels die in België van kracht zijn, verschillen wel eens met die van andere europese landen. Zo is zowel in Frankrijk als in Duitsland het gebruik van een GPS die de flitspalen meldt verboden. In Zwitserland, Spanje en Portugal dien je dan weer een reservebril bij te hebben als je een brildrager bent.

Voor een compleet overzicht van al die verschillende verkeersregels per land kan je terecht op vab.be/nl/reizen/europesewegeninfo.

Verzekering & Co

Overweeg een pechbijstand/reisbijstand verzekering. Je mist deze niet zolang je ze niet nodig hebt. Heb je toch pech onderweg, ben je maar wàt blij dat je zo een verzekering hebt afgesloten. Meer info via je verzekeringsagent.

De reisapotheek

Reisziekte onderweg, een zomergriep die plots de kop opsteekt, je darmen die plots heel gevoelig gaan reageren op de uitheemse keuken. Je maakt het liever niet mee terwijl je op vakantie bent. Voorkomen is beter dan genezen.

Overkomt het je toch, dan is je eigen reisapotheek binnen handbereik een welkom iets. In buitenlandse apotheken vind je niet altijd dezelfde medicatie als in eigen land met name. Wat hoort daar zoal in, in zo’n reisapotheek?

 1. medicijn tegen reisziekte
 2. middel tegen diarree
 3. een koorts- en pijnwerend middel
 4. 3-in-1 zalf bij zonnebrand/spiermoeheid/kneuzingen (bijvoorbeeld Arnigel).
 5. ontsmettingsmiddel + pleisters/blarenpleisters + verband
 6. schaartje + pincet
 7. zonnecrème + after sun [zie ook: Zonbescherming: feiten en fabels]

Extra tips

Oordopjes en neusdruppels bieden bescherming tegen de pijn van de druk in je oren (= per vliegtuig, voor gevoelige oren bij het duiken of tijdens luide muziekconcerten). Tegenwoordig bestaan er oordoppen die zowel in- als uit het water kunnen gebruikt worden (onder het motto say no to water and yes to sound).
Oogdruppels helpen bij droge- of geïrriteerde ogen ingevolge droge lucht en/of airco. Oogdruppels bestaan ook in monodoses zoals Euphrasia plus van Ocal.
♥ Een slaapmasker op reis is ook onmisbaar voor wie gewoon is om thuis in het donker te slapen en die gewoonte op reis graag verderzet.
Koelelementen en een koeletui zijn erg handig als je op daguitstap eropuit trekt.
♥ Een heuptasje en reisportemonnee zijn ook erg handig om daarin je geld/waardepapieren/noodzakelijke medicatie veilig te bewaren/mee te nemen.
♥ Met een powerbank laad je makkelijk onderweg GSM/fototoestel/ipad/…op. Nieuw is overigens zo’n MEGA-powerbank van Belgische makelij. Zeker eens het bekijken waard! Kijk ook even na of je in het land van bestemming een reisstekker nodig hebt in verband met de juiste netspanning.
♥ Voorzie – als je op daguitstap gaat – telkens een rescue pakket. Erg handig is dan zo’n thermo elektrische koelbox, forever young cool 🙂 . In je rescue pakket kan je dan meenemen: een tros bananen, noten, een 6 pack water. Ook hard gekookte eitjes en rozijntjes zijn een goed idee. Mocht je onderweg niet meteen een eet-/drankgelegenheid tegenkomen, heb je tenminste iets voedzaam bij de hand.
♥ Ook verfrissings-/hygiëne doekjes zijn altijd handig om bij te hebben.

Klaar? Vertrekken dan maar.

vakantie

Meer lezen?

In Slim op reis (1) budgetvriendelijke reisformules veraf of dichtbij met talloze tips.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

15 gedachten over “Slim op reis (2)

  1. Van sommige regels in andere landen was ik echt niet op de hoogte. Via m’n autoverzekering heb ik nu zo’n gratis abo. op het VAB magazine, daar haal ik telkens veel tips uit die ik hier graag kom delen, zo heeft een ander er ook wat aan :-). In NL is dat de ANWB als ik me niet vergis ;-). Wij gaan ook niet op reis, misschien eens enkele snipperdagen hier of daar (met de auto). Ik hoop mee voor jou dat de herfstvakantie mag lukken voor een reisje en die tips, dat is graag gedaan.

   Geliked door 1 persoon

 1. Wij reizen enkel naar ons nieuw huisje deze zomer 😀 Maar ik hou dit lijstje wel in mijn achterhoofd de volgende keer we er op uit trekken!

  Like

  1. Toch ook een leuk vooruitzicht hé, zo’n reisje 😉 . Ik vond die tips ook erg interessant, vandaar dat ik ze kom delen. Fijn dat je er wat aan hebt.

   Like

  1. Goed georganiseerd en voorbereid op reis vertrekken, ik maak er graag werk van, zelfs voor een kort verblijf. Het bespaart heel wat ellende ter plekke. Fijn dat je hier ook wat tips tussen vindt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.