Creaties

Bloggen: de do’s en don’ts voor een succesvolle blog

Wat is succesvol bloggen? Voor de ene betekent dit dagelijks tientallen views, voor de andere zoveel mogelijk reacties, voor nog een andere blogger het langzaam maar zeker opbouwen van een fijn en trouw lezerspubliek. Hoe je het ook draait of keert, bloggen is een hele bezigheid. Interessante content creëren, gepast beeldmateriaal verzamelen, ervoor zorgen dat het plaatje klopt.

Dat doe je niet zomaar eventjes tussen de soep en de patatten. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw lezerspubliek blijft komen en – nog beter – langzaam maar zeker wordt opgebouwd? Met andere woorden: welke zijn nu de do’s en don’ts voor een succesvolle blog?

bloggen
Overkill en underkill

Overkill Wil je elke dag bloggen? Prima doch laat het geloofwaardig blijven. Blog niet om te bloggen (zonder meer) want dan val je al snel door de mand. Oppervlakkigheid en/of een blog die rap en gauw (we doen dat snel eventjes) geschreven wordt, verliest veel aan aantrekkingskracht. Houd het levendig. Zorg ervoor dat de lezer quasi meteen wordt geprikkeld. Bijvoorbeeld door een krachtige beginzin. Werk al eens met een cliffhanger aan het einde van een alinea.

Underkill Was je voorheen vaker aan het bloggen en ben je even toe aan een blogpauze, om welke reden dan ook? Laat jouw lezerspubliek dan niet in het ongewisse. Laat – kort – even iets weten daarrond. Een blog waar plots gedurende weken niets meer te lezen valt (en voorheen wel met zekere regelmaat), daarvan blijven lezers doorgaans weg.

Betrokkenheid is een kostbaar goed. Laat je je lezers weten waarom het even wat minder gaat, dan versterk je die band met hen. Je zal merken dat je dan ook op heel veel begrip kan rekenen [als voorbeeld hier: De pauzeknop].

Don’t: enkel over jezelf schrijven

Natuurlijk willen lezers meer te weten komen over de persoon achter jouw blog. En natuurlijk hebben we allemàal een beetje big brother is watching you gehalte in ons. Doch, draait het enkel om jouw persoontje zonder meer, dan blijven lezers al snel weg. Het mag wel iets meer zijn, met die persoonlijke toets.

Waaròm voel je je zus of zo? Hoe verhelp je dat? Wat is de weg die je daarbij hebt gevolgd of nog steeds volgt? Wat heeft dit jou bijgebracht? Wie of wat heeft jou daarbij geholpen? Het zorgt voor (h)erkenning. Een lezer voelt zich niet meer alleen met hetzelfde probleem, dezelfde soort zorg. Zoiets werk enorm bevrijdend en schept een band.

Een verhaal met een kern, waar wel méér achter zit dan ‘Ik en ik en ik’. Bloggen helpt (ook bij mij 😉 ). Schrijven over jouw hobby, je vrijetijdsbesteding over het algemeen bijvoorbeeld: zoiets haalt gelijkgestemden naar jouw blog en creëert op termijn een leuke wisselwerking. Roer dit alles onder elkaar, maak een gezonde mix van ‘persoonlijk’ en ‘algemeen interessant’ en je zal zien: dit wordt echt wel gesmaakt.

Staar je niet blind op cijfers

Natuurlijk is het fijn om statistieken te raadplegen en te merken dat het aantal bezichtigingen almaar stijgt. Wie beweert enkel te bloggen voor zichzelf zonder meer, kan er maar beter mee ophouden. Zonder een lezerspubliek – met andere woorden zonder die bezichtigingen/reacties – houdt een blog immers op met bestaan en is de fun er af. Laten we vooral eerlijk en dankbaar blijven hierrond. Doch: het zijn niet alleen de cijfers die tellen.

Zet jezelf niet teveel onder druk (à la: ik wil x aantal berichten binnen die tijdspanne geschreven hebben/per bericht wil ik x aantal woorden schrijven). Belangrijk is vooral: doen waar je je goed bij voelt. Blog vooral omdat het kan, omdat het mag, niet omdat het moet (Van wie moet dat trouwens? Het is en blijft jouw blog en nog voornamer: jouw eigen kostbare kwali-tijd.).

Nalezen vòòr publicatie

Lees elk logje grondig na. Plaats het eventueel in je concepten. Plan het in. Slaap er eens een nachtje (of meerdere) over. Wees niet te snel met publiceren. Veel hangt af van wat je ermee wil bereiken (ook hier weer) en is- en blijft uiteraard jouw eigen, persoonlijke keuze. Taalfouten (zoals dt fouten), spellingsfouten, een onduidelijke foto: ziedaar een greep uit de grabbelton van wat een blog – doorgaans – minder aantrekkelijk maakt.

Gebruik sociale media

Het is nu eenmaal van deze tijd. De sociale media zoals Facebook (FB), Instagram, … Maak daar gebruik van en maak een FB pagina bij jouw blog. Los van een privé FB account. Post ook daar regelmatig berichten met thema’s die aansluiten bij jouw blogberichten. Of plaats simpelweg een link naar het logje dat je zonet hebt gepost. Houd dit ook levendig met een zekere regelmaat.

Word lid van bepaalde FB groepen met gelijkgestemden en ook daar: voeg af en toe een link toe naar jouw blog. Bijvoorbeeld: voor wie graag boeken leest, zijn er op FB heel wat leesgroepen te vinden waarbij je je kan aansluiten. Is jouw grote hobby naaien/breien/haken of bijvoorbeeld tuinieren, koken… dan bestaan ook daar verschillende FB groepen rond. Dat loont zich op termijn zeker en vast!

Meer lezen?

Bloggen: blogtips die ècht werken
Bloggen: Hoe haal je lezers naar je blog?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welke zijn jouw ultieme tips voor een succesvolle blog? 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

14 gedachten over “Bloggen: de do’s en don’ts voor een succesvolle blog

  1. Reacties plaatsen op anderman’s blog is ook een gouden tip. Er zullen reacties op jouw blog komen en dat vind ik belangrijker dan het aantal hits op je blog. Geen reacties zijn ook moordend voor een blog.

    Like

    1. Da’s er eentje dat ik in ‘Hoe haal je lezers naar je blog?’ ook al eens meegaf ;-). Fijn dat jij het hier ook nog eens aanhaalt. Ik kan me daar dan ook volledig in vinden.

      Geliked door 1 persoon

    1. Daar sluit ik me volledig bij aan Sofie. Iets wat ik ook geleerd heb door ervaring. Ook die interactie met de lezers blijft leuk. Een blog waar men als lezer gaat reageren en nooit een antwoord terugkrijgt, daar blijft men ook van weg.

      Geliked door 1 persoon

  2. Leuk onderbouwde blog, ik ben ooit gestart door verveling op mijn werk en ondertussen is het uitgegroeid naar mijn plekje. Ik doe te weinig om meer lezers te krijgen, maar daarom schrijf ik niet met minder plezier..veel succes met jouw blog!

    Like

    1. Dank je voor je positieve feedback :-). Altijd interessant om te horen hoe anderen ermee zijn begonnen met dat bloggen. Bloggen is erg verrijkend, vind ik. En iets met plezier doen is inderdaad het aller-allerbelangrijkste, zo ook hier ;-). Jij ook veel succes met jouw blog!

      Geliked door 1 persoon

  3. Leuke en handige tips. Bedankt om dit met ons te delen.
    Ik vind het nog altijd wat zoeken naar het evenwicht tussen ‘te veel’, ‘genoeg’ en ‘te weinig’ posten maar ergens denk ik ook wel dat het goed is dat ik blijf proberen en zoeken.

    Like

    1. Dat blijven zoeken maakt het ook net een beetje boeiend vind ik. Het verandert een mens toch in positieve zin :-). Blij voor jou dat je er ook wat aan hebt hier.

      Like

  4. Ik blog al een tijdje maar ben er eigenlijk nooit echt bewust mee bezig geweest op het vlak van ‘hoe krijg ik meer volgers’ en ‘hoe kan ik het beter doen’. Af en toe vraag ik me wel af of wat ik schrijf interessant genoeg is maar dan hou ik mezelf weer voor dat ik het in de eerste plaats voor mezelf doe én voor de interactie met mede boekenliefhebbers. Die laatste is er en ik geniet nog steeds van het bedenken van nieuwe blogposts dus voor mijzelf is de blog een succes. Of hij nu ook echt succesvol is is natuurlijk een andere zaak.

    Like

    1. Eerlijk gezegd ben ik daar wel heel bewust mee bezig, zonder dingen geforceerd te gaan doen uiteraard. Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En dat werpt duidelijk z’n vruchten af hier. Het aantal lezers/ reacties/ volgers gaat hier nog steeds in stijgende lijn, waarvoor m’n oneindige dank. Als het niet was omwille van die interactie weet ik niet of ik het met evenveel plezier zou doen. Dan kan ik net zo goed een dagboek op m’n eentje beginnen hier thuis bedenk ik net.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.