Welzijn

Gezonde chocolade

Dat ik een top guilty little pleasure heb. Ja. Dat zo’n zoete zonde niet altijd de juiste keuze is als het op gezonde eetgewoonten aankomt. Opnieuw ja. En dat er dan vroeg of laat wel oplossingen worden aangereikt om dat éne pleziertje toch niet te hoeven laten. Drievoud ja. Uit de titel werd het al dadelijk, mijn guilty little pleasure. Met stip op een is dat onmiskenbaar:

Chocolade!

Nu zijn er vele soorten chocolade. Ik wéét intussen dat witte chocolade het hoogste vetgehalte bevat, melkchocolade iets minder en dat pure chocolade – als ik dan toch mag kiezen – de gezonde chocolade mag worden genoemd. Maar waaraan ligt dat dan?

Veel heeft te maken met het cacaogehalte (minstens 75%) en de goede eigenschappen die daaraan worden toegeschreven. Chocolade die bovendien veel flavanolen bevat houdt de elasticiteit van de bloedvaten in stand en draagt bij tot een betere bloedsomloop.

Ook Sandra Bekkari – de auteur van de succesvolle Nooit meer diëten reeks – schrijft in een van haar kookboeken ‘Zelf eet ik dagelijks twee stukjes pure chocolade bij mijn kopje groene thee, een heerlijke, gezonde ‘zonde’.’ Kijk, dat is voor mij geloofwaardig, als het van iemand komt die daartoe de juiste opleiding heeft genoten en met kennis van zaken spreekt door jarenlange ervaring. Een zonde kan, mag ook, zolang men in niets overdrijft.

Dat ik óók al eens van die emo-momenten heb – waarbij ik naar alles zou grijpen dat net ongezond is – deed ik hier al eerder uit de doeken. Ik heb daar nu een trucje voor: wat ik niet kan weerstaan, haal ik simpelweg niet in huis. Behalve…behalve… chocolade. Dat wil ik mezelf niet ontzeggen. De dochter vindt het ook erg lekker als er hier met die heerlijke chocolade verse chocolademelk wordt gemaakt (zij lust geen kaas of melk behalve als het ergens in verwerkt wordt 😉 ).

Gezonde chocolade, dus. Tegenwoordig vind je die ook bij de apotheker. Jawel, bij de apotheker!  Een afdeling van Barry Callebaut, the Good Chocolate Company, bracht zo’n gezonde reep chocolade uit onder de naam Lavlé. Hierin werden uitsluitend cacaobonen met een hoog gehalte aan flavanolen verwerkt.

Lavlé brand uses Barry Callebaut's 'healthy chocolate' Acticoa

Ze doen dit middels een speciaal proces waardoor tot tachtig procent van de cacaoflavanolen wordt bewaard. Elke portie van tien gram van die chocolade voldoet hierdoor aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (of ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, iets wat je vaak op verpakkingen ziet staan). De donkere chocolade bevat ook minder suiker en meer vezels. Vezels zijn dan weer goed voor een goede vertering, die houden je darmen ook gezond.

Hoe bewaar je chocolade?

Chocolade bewaar je best op een donkere, droge plaats. De ideale bewaartemperatuur ligt tusssen de 16° à 18°. Hierdoor behoudt de chocolade zijn smaak en structuur.

Chocolade verwerken in gerechten

Met chocolade wordt er tegenwoordig veel geëxperimenteerd. Denk maar aan warme melk met een vanillestokje of kaneel, heerlijke desserts als tiramisu of Schwarzwäldertorte of een chocolade brownie, muffin of – oh heaven – zo’n onweerstaanbare chocolade moelleux (ik zwicht).

Ook in gewone gerechten zou het steeds vaker worden toegepast. Zo zou gezouten chocolade (denk maar aan de vele salted caramel  varianten van tegenwoordig) perfect passen bij wit vlees, wild of vis. Witte chocolade geeft een zacht smaakje aan vinaigrettes terwijl pure chocolade net een bittere toets aan saus toevoegt.

Raw chocolate

De Raw bite die je tegenwoordig in elke supermarkt terugvindt wordt bekomen door rauwe cacaobonen die worden fijngemalen. Vervolgens worden ze geroosterd op een temperatuur lager dan 40° C. De cacaobonen van klassieke chocolade worden dan weer geroosterd op 140° C. Door deze rauwe productie wordt de voedingswaarde van de cacaobonen beter bewaard. Let wel even op het totaalplaatje: de ene raw bite bevat al meer vet dan de andere door toevoeging van al die bijkomende ingrediënten. Tip: een goede maatstaf is maximum 100 Kcal voor een tussendoortje.

Zoetekauw

Ik geef toe…ik ben een echte zoetekauw. Toch voelt het goed om daarin niet te overdrijven. Ik geniet, maar met mate. Van teveel zoet word ik heus niet gelukkig, integendeel. Ik heb al heel wat geschrapt in mijn dagelijkse eetgewoonten wat dat betreft.

Maak zelf granola (véél beter en gezonder dan al die voorverpakte varianten), vervang suiker waar mogelijk door ahorn- of agavesiroop. Ook kokosbloesemsuiker schijnt hiervoor een goed alternatief of groene stevia, als ik toch eens de hang heb naar wat zoets. Minder suiker maakt me energieker zonder dipje en ik zoek steeds verder naar gezondere alternatieven. Maar m’n (stukje) chocolade schrappen? Dat… nooit!

Voedsel, Foodie, Food Styling, Blog

 

 

BRON foto’s

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

22 gedachten over “Gezonde chocolade

  1. Ik haal me smaak zelf uit een goede kop kruidenthee. Dat zal wel moeten want zoet is niet goed voor me. Het beste is inderdaad om geen dingen in huis te halen waarvan je weet dat je er van gaat snoepen. Probeer gewoon goede produkten in huis te hebben die goed zijn. Niet te lekker. Gewoon fruit en groente. Dan gaat het wel. Liefs,

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, zo doe ik het ook. Ik haal geen zoet in huis. Ik eet suikervrij… tenzij de suiker uit fruit. En ja… mijn enige zonde is ook de chocolade. Dit blogje is dus echt wel iets voor mij en ik heb het met veel plezier gelezen. Ik neem altijd chocolade met 85% cacao. Ook de 99% probeer ik soms. Maar dat is dan toch teveel van het goede… Dagelijks neem ik een flinke brok van toch wel zo’n 50 gram. Net iets teveel eigenlijk… Maar ja, ik ben er gewoon aan verslaafd. Ach wat… Voor de rest dus nooit koek of snoep. Zoete groet!

      Geliked door 1 persoon

      1. Mooi hier te mogen lezen dat je dit met veel plezier gelezen hebt. Koek en snoep koop ik intussen ook al een hele tijd niet meer, zo blijf ik/blijven we er ook af hé 😛 . Chocolade daarentegen… 😉 .

        Geliked door 1 persoon

    2. Dat begrijp ik, als zoet niet goed is voor jou/je gezondheid, dat je het vermijdt. Mijn eetgewoonten zijn de laatste jaren sterk veranderd, zeker sinds ik flexitarisch ben beginnen eten :-). Groenten en fruit worden hier dan ook zeer geliefd en smaken ook telkens weer ;-). Mogelijk heb je ook wat aan een eerder logje hier: https://regenboogbui.wordpress.com/2017/04/17/mijn-eetgewoonten-gezond-of-ongezond/
      Dank voor jouw fijne, oprechte reactie.

      Geliked door 1 persoon

  2. Leuke blogpost met veel interessante informatie. Ik ben ook een echte zoeteklauw en gun mezelf elke dag iets lekkers maar daar blijft het dan bij, of dat is toch de bedoeling.

    Like

    1. Fijn dat je het interessant vindt, Lize. Een zoetekauw ben ik ook, al voel ik wel het verschil tegenover vroeger. Toen snoepte ik merkelijk meer. Allicht heeft dit ook te maken met een ander voedingspatroon (flexitarisch) waardoor ik sneller voldaan ben. Alleen die chocolade…die mogen ze me niet afpakken 😉 .

      Geliked door 1 persoon

  3. Leuk en informatief! Chocolade….. het zou verboden moeten worden🙈 als ik dan toch ‘ zondig’ dan voor de melk met hazelnoot. Maar cacaopoeder door een smoothie zorgt dat ik minder behoefte heb aan die reep met hazelnoot.

    Like

    1. Dank je om het hier te komen lezen en fijn dat je er wat aan hebt 🙂 . Cacaopoeder door een smoothie dat kende ik nog niet, bedankt voor de bijkomende tip hier 🙂 . Heb eens een tijdje carobepoeder geprobeerd als zoetmaker maar dat vond ik toch niet geslaagd. En smoothies mmm lekker. Ik probeerde onlangs nog eentje uit het Easy vegan met Julie – kookboek (de chunky monkey oatmeal). Smaakte superlekker!

      Geliked door 1 persoon

  4. Ik denk dat jij goed en bewust bezig bent…..en het moet allemaal niet perfect zijn…..genieten is food for the soul…ik eet ook elke dag een stukje chocolade van 85% en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om ermee te stoppen…..net zoals mijn koffie…

    Like

    1. 🙂 Herkenbaar. Dat goed en bewust bezig zijn is er nog méér gekomen door een wake-up call (lees: een zware operatie in 2016). Enkel door ook af en toe te kunnen/mogen genieten is dit – inderdaad – vol te houden. Zoals…die chocolade. Koffie drink ik heel beperkt (mijn lichaam reageert daar niet zo best op) maar ’s morgens bij het ontbijt hóórt dat er gewoon bij. Ik schreef er eerder iets over in https://regenboogbui.wordpress.com/2016/11/19/koffie-mythe-of-waarheid-baristas/ ;-). Dank je voor jouw fijne, openhartige reactie 🙂 .

      Geliked door 1 persoon

  5. Nu ben ik wel nieuwsgierig naar die chocolade van bij de apotheker:-) Interessant gestoffeerd artikel trouwens! Zelf moet ik mijn smaakpapillen nog wat beter trainen. Als ik heel eerlijk moet zijn, verkies ik melkchocolade boven de pure. Maar de laatste is natuurlijk de meest gezonde. Ik probeer ook om enkel pure chocolade in huis te halen, maar soms kan ik er echt niet aan weerstaan…:-)

    Like

    1. Klinkt gek hé, chocolade bij de apotheker. Ik was dan ook verbaasd toen ik er voor het eerst over hoorde :-). Lusten doe ik vrijwel elke chocolade, toch grijp ik bij voorkeur naar de pure versie om dat gezonde-re aspect. Het smaakt nog altijd goed :-). Dank je trouwens om het een interessant gestoffeerd artikel te vinden. En eraan weerstaan…ik ook niet ;-).

      Geliked door 1 persoon

  6. Die chocolade kende ik nog niet. Ik eet ook regelmatig gezonde chocolade, wel rauwe. Van Ombar of Lovechock.
    En ik ben net als je dochter, ik lust ook geen melk en kaas, behalve als het ergens in verwerkt is 🙂

    Like

    1. Wat die rauwe chocolade betreft, Sofie, lees ik toch altijd eerst nog het etiket erop na.
      Kaas en melk is hier wel altijd in huis, al dan niet verwerkt in iets. Calcium blijft wel een essentiëel onderdeel in een uitgebalanceerde voeding…

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.