Welzijn

Wat geuren vertellen (en waarom ik ervan hou)

Wat is een goede geur? Wat een slechte? Waarom heeft de ene geur een goede invloed op ons gemoed of omgekeerd stoot de andere geur ons af? Veel heeft te maken met wat in ieders herinneringen opgeborgen ligt. Geuren zijn wat het verst terugreikt in het menselijke geheugen met name, wat ons het diepste triggert ook.  Geuren en herinneringen, ik haal er hier graag enkele boven.
Lavendel

Met stip op één wat m’n favoriete geuren betreft. Al komt rozengeur daar dicht bij in de buurt. Aanleiding tot die voorliefde voor lavendel moet wel een bezoek aan deze abdij geweest zijn:

Sénanque

De geur van lavendelvelden die ons als kind al vanop een afstand tegemoet trad. Ons, dat zijn mijn broer en ik toen we samen met mijn ouders op zomervakantie waren in het mooie Frankrijk.  Een daguitstap naar l’abbaye de Sénanque. Ik herinner het me nog als was het gisteren. Mooie momenten om te koesteren. Ik was toen een opgroeiende puber. Heel verlegen en onzeker. Kende vooral m’n eigen leefwereldje.

Plaatsen die rust en stilte uitademden hadden een positieve invloed op me. Trok me toen vaak in stilte terug op m’n kamer, waar ik dan gedichten schreef en door kruidenboeken werd gefascineerd. Toen al. Een herbarium aanleggen was iets van het liefste dat ik deed.  En vandaag, zovele tientallen jaren later is die interesse voor kruiden en geuren nog even levendig.

Rozemarijn

Mijn rozemarijntje :-). Een geur die in de aromatherapie bijzonder goed bij me past. Zo houd ik ook van rozemarijn verwerkt in gerechten zoals gebakken patatjes met rozemarijn, lamsbout uit de oven met rozemarijn, … Al staat het ene los van het andere. Aromatherapie staat los van de kennis die een herborist ons kan doorgeven ofte kruidenleer.

rozemarijn

In de aromatherapie zijn er heel wat krachtige eigenschappen toegeschreven aan rozemarijn. Zo helpt het tegen hoofdpijn, geestelijke vermoeidheid en nerveuze uitputting. Neemt verwarring en twijfel weg. Stimuleert de gevoeligheid en vergroot de creativiteit. Het verwarmt koude ledematen en is goed tegen reumatische- en spierpijn. Persoonlijk pas ik aromatherapie regelmatig toe middels een verkwikkend voetbadje of gebruik het in m’n streamer.

In de kruidenleer (volgens BRON) staat rozemarijn gekend om versterking van het zenuwstelstel, het bevorderen van de bloedcirculatie en het optimaliseren van de stofwisseling. Na zo’n heerlijk verkwikkend rozemarijnbad  (met verse rozemarijntakjes) kan je ineens met gemak taken beter afwerken waarvoor je aanvankelijk de fut niet had.

Het verlicht vermoeidheid en doet je opnieuw de kracht voelen waarvan je vergeten was dat je ze had. Welke methode je daartoe aanwendt voor zo’n rozemarijnbad lees je in diezelfde [BRON]. Toch eens overwegen om dit jaar zo’n rozemarijnplantje ⇑ aan te schaffen. Een weldaad voor de gezondheid en bovendien winterhard.

Citrusachtigen en houtsoortigen

Qua parfums grijp ik vaak naar citrusachtigen en frisse, bloemige geuren. Citrusachtigen zoals vetiver, pomelo, limoen, citroen en bergamot genieten – samen met houtsoortigen – m’n voorkeur. Onder de houtsoortigen zijn ceder, den en cipres voor mij geuren die vreugde en blijdschap, helderheid ook oproepen. Het doet me altijd denken aan een gezellig samenzijn. Met zo’n zorgvuldig uitgekozen geschenkset (“en ’t is limited edition hé mama“) die ik op moederdag van m’n dochter kreeg – op basis van vetiver – was ik dan ook heel erg opgetogen. Na een heerlijk verkwikkende douche hiermee voel ik me telkens als herboren.

Rozen

Ik haalde het al eerder aan. Rozengeur. Dat is me doorgegeven door mama vermoed ik wel. Kan ook niet anders, zoals zij verzot is op rozen.  In de rozenmaand (juni) kon een bezoekje aan zo’n echte rozentuin dan ook niet ontbreken. Zo geraakten we op een zonnige zondag verzeild in Het Vrijbroekpark van Mechelen. Voor die prachtige rozentuin heeft het Vrijbroekpark overigens al eens de Award of garden excellence , uitgereikt door de World Federation of Rose societies, gewonnen.

Een sympathieke oudere dame die ons wandelpad kruiste begon eveneens heel spontaan en liefdevol over rozen te vertellen. Ondermeer dat ze net daarvoor gezeten op een bankje in slaap was gevallen omhuld door die heerlijk zoete geur van rozen en (haar woorden) dat het zaaalìg was. Dat van die heerlijke, zalige geur kan ik zeker beamen. Het is overweldigend, de vele soorten rozen die je er te zien (en te ruiken) krijgt. Enkele foto’s wil ik jullie dus zeker niet onthouden:

rozen
rozen
rozen

Het is er werkelijk een prachtig en mooi verzorgd kader om te wandelen met uitnodigende bogen, zithoekjes en prieeltjes. Zeker eens de moeite waard!

FOTO’s: eigen beeldmateriaal + volgens BRON

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

 

15 gedachten over “Wat geuren vertellen (en waarom ik ervan hou)

 1. Je gaat het niet geloven Hilde, dit zijn ook mijn geuren. En wat kreeg ik van mijn dochter voor mijn verjaardag in april? Precies hetzelfde als wat jij kreeg van jouw dochter. En ook mijn dochter zei ‘limited edition mama, én helemaal jouw geur!’ Niet te geloven… Geniet ervan Hilde. Mijn douchecel is al op ondertussen… Geniet van een fijn geurend weekend.

  Like

  1. Ik krijg het hier koud en warm tegelijk van (is positief hé, wees gerust). Dit is echt wel…wow…ik zou bijna durven zeggen…méér dan een toeval. Ik ben er zuinig mee. Bij mij was het de douche olie en de scrub. Heerlijk toch hé. Ik word er echt stil van. ZOOO’n toeval, zeg, niet te geloven (en toch is het waar). wow en nog eens wow. Ook voor jou een fijn geurend weekend.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja Hilde, dat vond ik ook… Vooral de woorden van je dochter… dat zei die van mij ook. Het ontroerde mij die herkenning. Alsof je naar een film kijkt van jezelf. Leuk hé. Lieve groet.

    Geliked door 1 persoon

  1. Geuren zijn dan ook heel persoonlijk hé. Mij beïnvloedt een geur alleszins. Parfumeriezaken zal ik zoveel mogelijk vermijden (teveel geuren bij elkaar = hoofdpijn). Vanillegeur vind ik dan weer te zoet. Maar daarover valt niet te twisten natuurlijk: wat de ene graag ruikt, kan voor de andere omgekeerd werken… Vanille verwerkt in gerechten vind ik dan weer wèl oké 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

 2. Lavendel is ook één van mijn favoriete geuren, wij hebben het bij de voordeur staan!
  Roos ruikt ook zo lekker en cirtus geeft zo een heerlijke frisse geur! Jouw geurenselectie kan ik dan ook volledig begrijpen!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb vorige week nog 2 potjes lavendel gekocht. Ze staan nu op de terrastafel en ik ben van plan ze binnenkort gewoon in de tuin te planten.

    Geliked door 1 persoon

   2. In de voortuintjes hier in de buurt zijn er ook van die perkjes met enkel lavendel, erg mooi vind ik dat! Het nodigt meteen uit 🙂 .

    Geliked door 1 persoon

  1. Die abbaye de Sénanque (en jawel…in Frankrijk) herinner ik me nog als de dag van gisteren. Mooie, dankbare herinnering die ik eraan overhoud in elk geval.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.