Fragmenten

Delicate kwesties (1) – een introductie

Bloggen, ik doe dat nog steeds graag. Het ene moment al liever dan het andere. Isn’t that normal? Daarbij is het vaak kwestie van wikken en wegen. Zo sluipt er al eens een bericht tussen waarvan ik twijfel of ik het al-, dan niet zou posten. Uiteindelijk wordt het dan wel gepost en dan…heel heftig…slaat plots de twijfel toe.

Pak ik het in het vervolg niet beter anders aan, zo’n persoonlijk bericht? En zo ja, hoe pak ik het dan aan? Een tweede blog opstarten of – worst case scenario – er (tijdelijk??) mee stoppen vond ik geen optie. Niet nu ik al geruime tijd goed op weg ben om alles op orde te krijgen en dit zo wil behouden. Ik zocht dus naar een oplossing. Het antwoord werd me op velerlei manieren aangereikt. Ik haalde daar tips uit en ging ermee aan de slag.

Aanleiding was het eerder geposte bericht Jaar van de veranderingen. Een bericht dat zowel hier als op andere blogs nogal wat stof deed opwaaien. Wat me bijkomend deed twijfelen, was de vraag ‘Wie kunnen er allemaal mijn blog lezen al blog ik niet onder eigen naam?’. Niet dat hier zulke grote geheimen tussen staan maar toch…van sommige berichten heb ik toch liever niet dat – letterlijk –  iederéén dit zomaar kan lezen. Er is nog een beetje privacy nodig, soms, zo af en toe zo.

Vervolgens ben ik eens gaan google-n in een incognito venster (een gouden raad die me door haar werd aangereikt), snel even m’n volledige naam ingetypt en jawel…op deze manier kan iemand die enkel m’n volledige naam kent heel snel achterhalen dat ik diegene ben die achter het bedieningspaneel van Regenboogbui zit. Piece of cake!

Was dat even een eye opener. Gelukkig heb ik dit achterhaald, net op tijd. Er staan hier met name enkele berichten klaar die ik liever in privé modus houd.Vandaar: een voorzichtiger aanpak is hier aangewezen.

Daarom dus ook dit korte doch belangrijke tussendoortje. Af en toe zal hier dus iets verschijnen onder de noemer ‘beveiligd’. Laat ik vooral benadrukken dat dit niets te maken heeft met jullie, mijn trouwe lezers, doch eerder met een manier om mezelf af te schermen.

Toch wil ik het hier, op deze plek, kwijt. Schrijven en dus ook bloggen is voor mij een ware uitlaatklep ;-). De meeste berichten blijven dus voor iederéén leesbaar hier. Alvast bedankt voor jullie begrip hierin. En remember: nothing personal! 😉

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

29 gedachten over “Delicate kwesties (1) – een introductie

 1. Door onder mijn eigen naam te bloggen maak ik sommige ervaringen anoniem.
  Natuurlijk denk ik ook vooraf goed na wat ik wil delen.

  De beveiliging wordt door meerdere bloggers gebruikt.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik schrok toch wel hoor toen ik dat ontdekte. Begrijp nu ook hoe het komt dat bepaalde personen (die ik liever kwijt dan rijk ben) hierachter zijn gekomen. Voortaan dus iets omzichtiger met berichten. En ik bèn al zo’n denker :-p .

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het geluk een naam te hebben die ik deel met heel veel andere mensen, dus online blijf ik zo toch een beetje incognito.
  Zo’n beveiliging heb ik nooit echt gesnapt eerlijk gezegd, mensen moeten dan een wachtwoord vragen, maar wat als je de vraag krijgt van iemand die je kent en je wil het eigenlijk niet geven. Dan zou ik me daar heel lastig over voelen. Maar dat is hoe het voor mij voelt natuurlijk, jij doet je eigen ding.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daarin zijn we dan van een andere mening, Lieze. Moet kunnen. Als ik zelf zo’n beveiligd bericht zie, komt het zelfs niet in me op om tòch toegang te vragen of om me hierrond vragen te stellen. Ik denk dan in de eerste plaats dat die persoon daartoe wel redenen zal hebben (die ik niet per se hoef te kennen). En ik ben duidelijk niet de enige die het op deze manier aan boord wil leggen. Beroepshalve ben ik ook al vaak geconfronteerd met heel vertrouwelijke materie, daar is discretie ook van groot belang. En zoals gezegd: nothing personal.

   Like

   1. Ik vraag me eigenlijk af of veel mensen dat paswoord vragen? En zo nee, heeft het dan zin om zoiets op je blog te zetten, dan kan je het misschien even goed niet posten als niemand het leest. Of maak ik nu een rare kronkel.
    Uiteraard nothing personal, vind het wel eens interessant om te horen waarom anderen hier net wel mee werken.

    Like

   2. Een optie is ook om je paswoord aan bepaalde personen (bijvoorbeeld uit je privé vriendenkring) te geven. Op die manier wordt het ook ‘gehoord’ ;-). Hoe iemand iets kwijt wil blijft inderdaad een persoonlijke keuze. Daar hoeft niemand verantwoording voor af te leggen wat mij betreft. Jij ook bedankt voor je eerlijke en oprechte reactie!!

    Like

  1. Van jou had ik niet anders verwacht dan zo’n begripvolle reactie 🙂 . Zo zie je maar dat het internet iets is om toch af en toe in vraag te stellen. Doet ontzettend deugd, jouw reactie hier. Hartelijk dank x.

   Geliked door 1 persoon

 3. herkenbaar! het is moeilijk om over persoonlijke dingen te bloggen als je weet dat jan en alleman het kan lezen.

  Ik twijfel soms ook om opnieuw te beginnen onder een anonieme naam…

  Like

  1. Helemaal opnieuw beginnen, na alles wat ik heb opgebouwd, zie ik niet zitten. Zou ook zonde zijn van alle tijd en energie die er tot hiertoe werd ingestoken en een beetje onheus tegenover m’n trouwe lezers en volgers 😉 . Vandaar m’n keuze voor die tussenoplossing: berichten die echt te persoonlijk zijn enkel nog posten met een paswoord.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat zou ook niet bij me opkomen, Sofie, om dan het paswoord te vragen. Ik hoef ook niet alles te weten van die persoon dan. Het is iemands volste recht om bepaalde dingen voor zich te houden. Om wat voor reden dan ook.

    Geliked door 2 people

   2. ja, maar je wil toch dat berichten gelezen worden (ik zou dan eactie willen van mijn volgers omdat er misschien herkenningspunten zijn)

    Like

  1. Wordt moeilijk hé om die te lezen, tenzij je het paswoord kent natuurlijk ;-). Een eerlijke, eigengereide reactie ook, dat appreciëer ik wel.

   Like

 4. Ik had het er gisteren ook nog over. Soms wil ik meer persoonlijke dingen vertellen omdat ik merk dat de mensen dat leuk vinden maar heb daar in het verleden al zo’n grote problemen mee gehad dat ik dat nu wil vermijden.
  Wel handig dat je een bericht kan beveiligen. Dat wist ik niet.

  Like

  1. Dat treft dan Lize. Altijd fijn te mogen vernemen dat m’n lezers er wat aan hebben, aan logs als deze. En ieder vult dat in volgens eigen keuze. Jij ook bedankt om in (h)erkenning te komen lezen èn reageren.

   Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt een punt. Alleen…die dagboeken, daar bestaat geen interactie mee. En in mijn omgeving is er niet altijd ruimte/tijd voor een luisterend oor. Maar je hebt wel gelijk :-). Bedank-je voor jouw fijne reactie hier.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.