Bij een weersvoorspelling met hallucinante temperaturen is het altijd wel een dubbeltje op z’n kant. Die extreme hitte: voor de ene een zucht, voor de andere een zegen. De ene persoon kan er al beter tegen dan de andere. Doch met een gemene deler: het hoofd vooral koel houden (hallo daar ijverige studenten 😉 ) en er voornamelijk voor zorgen dat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Maar hoe vind je nu verkoeling bij zulke tropische temperaturen?
Water, véél water om dorst tegen te gaan
Maak er een goede gewoonte van en drink zo’n 1,5 liter tot 2 liter water per dag. Vind je dit maar saai, probeer dan eens water met een smaakje. Water kan je makkelijk infuseren door een (of meerdere) van de volgende smaakmakers aan je – gekoelde – water toe te voegen (al dan niet in zo’n infuser).
- schijfjes citroen (*)
- schijfjes limoen (*)
- takjes verse munt (bio)
- bessen of bijvoorbeeld granaatappelpitjes
- ook schijfjes komkommer/stukjes watermeloen/aardbei/gember, tijm en rozemarijn worden vaak onderling gecombineerd als smaakmaker.
(*) Tip: gebruik bio citroenen/limoenen etc. om toe te voegen aan je fruitwater -> hierop bevinden zich immers geen schadelijke pesticiden.
Afkoelen met een verkwikkend voetbad
Zo’n voetbad kan echt deugd doen. Dit kan perfect terwijl er wordt gestudeerd/ onder de parasol/ tijdens de blokpauze/ terwijl je TV kijkt, ja zelfs terwijl je aan het eten bent. Zo’n 15 minuten volstaan al. Voeg er enkele druppels etherische olie (EO) aan toe.
Goede geslaagde EO combinaties met het juiste effect vind ik onder andere deze: 3 dr petitgrain + 2 dr palmarosa + 2 dr geranium OF 3 dr petitgrain + 2 dr rozemarijn + 2 dr lavandin-> gebruik wel een emulgator (bv. melk) vooraleer je de EO toevoegt aan je voetbadje ;-). Ook leuk zijn voetbad bruistabletten. Je voelt je na zo’n voetbad ⇓ weer als nieuw, herboren! Voor de dames onder ons: breng een leuk, fel kleurtje ⇓ aan op je teennagels.
Extra groenten, kruiden en fruit op het menu
Koken met zo’n warmte vind ik niet altijd een lachertje. Variëren met rauwe groenten kan dan een oplossing bieden. Denk: rauwkost met verse groenten als komkommer (voor zo’n heerlijke komkommersla in de vinaigrette – laat deze 1 nacht trekken -> erg lekker bij een koude schotel met fijne vleeswaren of vis), radijs, tomaat (voor zo’n lekkere tomaat garnaal ⇓) en waterkers. Dat zijn met name groenten met hoog watergehalte.
Vers fruit is ook een weldaad. Die overheerlijke aardbeien en niet te vergeten watermeloen: prima als dorstlesser en vaak te vinden op zomerfestivals. Maak zelf verse ice-tea (met breakfast tea, vers geperst pompelmoessap en spuitwater), kruidenijsthee of probeer eens een NA mojito waarbij je de alcohol vervangt door vruchtensap.
Alcohol vermijd je op hoogzomerdagen best zoveel mogelijk: dat droogt immers uit. En uitdrogen is het laatste wat we dan willen. Vermijd dus ook teveel energieverbranding met zo’n hitte. In de streek waar ik vandaan kom is dit tevens een gegeerde lekkernij: zo’n ⇓ snede lekker gezond boerenbrood met plattekaas, radijsjes, een snuifje zeezout en pijpajuin (w-EET-je: in mijn huidige woonomgeving noemen ze deze laatste schalullen). Je weet niet wat je proeft 🙂 . Echt, zò lekker en fris!
Zware inspanningen vermijden
Sporten in zo’n zengende hitte is echt wel nefast net zoals elke andere zware fysieke inspanning. Houd het rustig en koel, ook binnenshuis.
De leefomgeving koel houden
Gebruik zoveel mogelijk zonwering. Heb je rolluiken, houd die dan volledig gesloten, ook overdag. Voor overgordijnen geldt hetzelfde. De koelte die jou zo tegemoet zal treden bij thuiskomst zal heel wat verademing brengen.
De noordkant is overigens het koelste plekje in huis. Studenten kunnen zich best langs die kant nestelen om een betere concentratie te scoren.
Ververs het bedlinnen wat vaker dan normaal. Niets zo zalig als een fris gevoel voor een heerlijke slaaphygiëne! Tijdens hoogzomer dagen droogt het bedlinnen immers ook in no time heel snel. Win-win :-). Een deugddoende nachtrust in een koele omgeving en je kan er weer helemaal tegen de volgende (werk)dag 😉 .
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ook gelezen:
Hoeveel water bevatten deze groenten?
Ik houd het rustig en drink veel water. Grote inspanningen mijd ik momenteel.
LikeLike
Dat vind ik ook het verstandigst en ik volg jou daar volledig in. Ook hier (met een ijverige student) wordt het erg rustig gehouden.
LikeGeliked door 1 persoon
Fijne tips! Wij proberen hier ook heel veel water te drinken en op momenten dat het wat koeler is (’s ochtends & ’s avonds) de ruiten wagenwijd open te zetten en wat lucht binnen te laten. Zware inspanningen zoals joggen doe ik met deze temperaturen enkel als het fris is, dus hetzij ’s ochtends hetzij ’s avonds.
LikeLike
De kamers verluchten is hier ook een dagelijkse gewoonte ’s ochtends, zowel in de zomer als in de winter. Overdag bij zulke hitte wordt de warmte afgesloten met rolluiken aan de zuidkant. Verder verloopt het hier ook erg rustig want sssst…examentijd in tha house 🙂 .
LikeGeliked door 1 persoon
Dank voor de tips Hilde! Ik wens je een zonnige week.
LikeLike
Graag gedaan wat die tips betreft. En bedankt voor het toewensen van een zonnige week.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik nam gisteren een voetbadje met een paar druppeltjes lavendelolie ❤ Ik laat mijn rolluiken een tiental centimeter nog open, om wat licht te hebben (ook voor dieren als ik weg ben) maar het is beter om ze helemaal te doen?
LikeGeliked door 1 persoon
Oh EO van lavendel is ook zo zalig, daar bestaan ook vele soorten in. Lavandin vind ik veruit de beste.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat het mag smaken! Hier ook nog steeds zonnige dagen.
LikeLike
Mijn echtgenoot zat hier zo te puffen en toen gaf ik hem de tip van een voetenbadje, daar knapte hij inderdaad van op!
En nu heb ik hier net twee nieuwe woorden geleerd: pijpajuin en schalullen. Hier heet dat bosui of lente-ui, maar jullie woorden zijn zoals altijd leuker 😉
LikeLike
Zo fijn te mogen vernemen, Lalagè, dat jij/jouw echtgenoot hiermee geholpen bent. Bosui of lente-ui kennen wij als woord hier ook maar doorgaans gebruiken we die andere benamingen. Het leuke aan taal vind ik, die verschillen :-).
LikeLike