Dag boek·Welzijn

Boeken voor vrouwen van 40+

Ook deze maand een lading boeken die ik van de bibliotheek heb meegebracht en hier kom tonen. Gewoonlijk doe ik eerst thuis wat opzoekwerk en ga dan gericht de catalogi van de verschillende bibliotheken uit de buurt na. Volgens thema’s die me op dat ogenblik interesseren of waarover ik meer wil weten. Omdat ik de laatste tijd balanceer op die lijn die dan perimenopauze heet – de periode tussen je 42e en je 49e – ben ik vooral op zoek naar:

 • Verklaringen rond de veranderingen die ik zowel lichamelijk als geestelijk proefondervindelijk doormaak.
 • Manieren waarop ik met die (hormonale) veranderingen kan omgaan, natuurlijke middelen die daarbij kunnen helpen.
 • Meer durf in m’n leven. Hoe bereik ik wat ik wil bereiken? Welk pad dien ik daarvoor verder in te slaan? Wat dient er te veranderen? Hoe pak ik dit dan aan?
 • Hoe blijf ik gelukkig door het leven gaan? Zonder angst voor het onbekende? En vooral: zonder dat eigen emoties me verlammen in belangrijke beslissingen die dienen te worden genomen? Hoe kan ik die menopauze dan omarmen zònder hier blind voor te zijn of deze te verdoezelen of anders te benoemen?

In deze boeken voor vrouwen van 40+ heb ik alvast heel veel nuttige en bruikbare tips en informatie daartoe gevonden:

onderlijnde tekst = wat mij heeft overtuigd om dit boek te lenen

Moody bitches / De leukste manier om succesvol te zijn – Julie Holland

(flaptekst)

In Moody bitches biedt psychiater en bestsellerauteur Julie Holland een baanbrekend nieuw perspectief op de moderne vrouw. Vrouwen hebben geleerd hun buien te onderdrukken en hun humeuren te verbergen. Ze denken dat ze stabiel moeten zijn – en dat emoties en stemmingswisselingen verdacht zijn. Wat ze echter vergeten – of misschien hebben ze het zich wel nooit gerealiseerd? – is dat ze helemaal niet gemaakt zijn om rustig en voorspelbaar gedrag te vertonen. Hun gevoelens en buien zijn cyclisch – en dat is juist een kracht, geen zwakte. De natuur heeft het allemaal precies zo bedoeld: vrouwen zijn geëvolueerd dankzij stemmingswisselingen.

Julie Holland combineert praktische inzichten met wetenschappelijke kennis en laat zien hoe je, door je lichaam op een andere en betere manier te begrijpen, uiteindelijk een tevredener en gelukkiger mens wordt. Moody Bitches is daarmee een ode aan en een gebruiksaanwijzing voor de moderne vrouw. (einde flaptekst)

 

Geluk(t) / Leren omgaan met gevoelens als sleutel tot geluk -Sophie Maes

Uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts in 2015 

(flaptekst) Ieder is de smid van zijn eigen geluk,’ zo schreef de Romeinse geschiedschrijver Sallustius tweeduizend jaar geleden. Hoe dat smeden precies ging, dat wist hij niet direct neer te pennen. Volgens de auteur van Geluk(t)?! ligt de basis in het leren omgaan met je gevoelens. De zoektocht naar geluk is universeel en van alle tijden.

Je moet het nochtans niet ver zoeken, beweert Sophie Maes, want de sleutel tot geluk ligt inderdaad bij jezelf. Als gediplomeerd psycholoog, psychotherapeut en psychodramaturg zoekt ze reeds 10 jaar samen met haar cliënten naar hun groot en klein geluk. Hierbij staat de omgang met (vaak verwrongen) gevoelens centraal. Vandaag reikt ze jou instrumenten aan om zelf aan de slag te gaan, met haar boek Gelukt?! (einde flaptekst)

 

Stralend door de menopauze – Leen Steyaert

Cover(flaptekst) De auteur – Leen Steyaert (°1962) – heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de complementaire en natuurgeneeskunde en specialiseerde zich als nutritioniste aan het Vlaamse Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen. Ze is gezondheidsbegeleidster en de eerste Vlaamse menopauzeconsulente.

In dit boek vind je:

 •  efficiënte manieren om opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, osteoporose, stress en andere menopauzeklachten tot een minimum te beperken
 • doeltreffende energieoefeningen die je dagelijks kunt doen om je energie te laten stromen, je zelfvertrouwen te vergroten, positieve emoties te ontwikkelen en je innerlijke rust te bewaren
 • voedingsadvies gebaseerd op de allernieuwste wetenschappelijke bevindingen
 • aanbevelingen voor een natuurlijke jonge uitstraling (einde flaptekst)


Mijn mening
: Er bestaan tegenwoordig vele boeken rond ‘de’ menopauze. Vaak gaat het dan over boeken die enkel de nadelen in kaart brengen, alsof het vrouw zijn ophoudt met de menopauze. Of erger nog: wordt er een andere benaming voor uitgevonden (en ‘mogen’ we het plots niet meer over menopauze hebben). Een boek als ‘Stralend door de menopauze’ is er dan ook een dat ik èlke vrouw (en ook de partner van die vrouw) kan aanraden.

Het werkt zò bevrijdend, er wordt niets verdoezeld en biedt zeker ook soelaas om op een milde manier die periode – die èlke vrouw in haar leven zal meemaken – met open armen tegemoet te treden.  Naast dit boek is ook Puur natuurlijk vrouw, dat ik hier eerder ben komen recenseren, voor mij een goede houvast in deze (peri)menopauze. Wàt blij dat ik zowel het ene als het andere nu dicht bij mij heb en waar ik graag naar teruggrijp wanneer nodig…

Het energieke vrouwen voedings kompas / Verander je voeding – Verander je hormonen – Verander je leven – Marjolein Dubbers

Een boek dat ik regelmatig tegenkom tijdens mijn bezoekjes aan verschillende boekenwinkels. Al koop ik nog maar weinig boeken, toch heb ik wat dit boek betreft getwijfeld of ik het toch niet zou aankopen. Dan toch maar wijselijk besloten om het eerst rustig in te kijken met een exemplaar uit de bib (en daartoe alle bib catalogi uit de wijd verspreidde omgeving geraadpleegd :-P).

M’n eetgewoonten volledig omgooien ga ik zeker niet doen omdat ik vind dat ik er best wel uitgebalanceerde eetgewoonten op nahoud. Maar mogelijk zitten hier toch ook wel enkele nuttige tips tussen die voor mij – hopelijk – bruikbaar zijn. Mogelijk wordt dit dus m’n nummer drie op het boekenschap ‘vrouwenboeken’  😉 .

Cover(flaptekst) Uitgegeven door Kosmos in 2017. Een schat aan kennis en waardevolle tips, Het Energieke Vrouwen Voedingskompas is de ultieme gids voor elke vrouw om inzicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zo lang mogelijk vitaal en gezond blijft. Je hormonen zijn de baas. Hoewel onzichtbaar hebben hormonen invloed op alles in ons lichaam. Ze bepalen voor het overgrote deel je gezondheid, je vitaliteit en ook je humeur.

Hormonen zijn de baas van je vethuishouding. Je hormonen bepalen of je cellulitis hebt of niet, hoe je haren, huid en nagels eruitzien en of je snel in de stress schiet of onder alle omstandigheden relaxed kunt blijven. Het zijn je hormonen die bepalen of jij ’s morgens met veel energie opstaat of dat je er een moord voor zou doen om nog een uurtje te kunnen blijven liggen. Ook eetbuien zijn geen gebrek aan wilskracht: het zijn je hormonen die je op pad sturen naar de koelkast!

Voeding heeft een grote invloed op de vrouwelijke hormoonhuishouding. Door je voeding aan te passen verander je je hormonen. Dit boek geeft daarvoor concrete handvatten. Als je begrijpt hoe hormonen werken krijg je de regie over je energie en gezondheid terug, zowel fysiek als mentaal. De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt maandelijks door meer dan 230.000 bezoekers bezocht. Ook haar wekelijkse nieuwsbrief en e-books worden veelvuldig gelezen door meer dan 62.000 energieke vrouwen. (einde flaptekst)

Durf / Bouwstenen om uit je comfort zone te stappen – Kris Colpaert & Karlien Eeman

Cover

(flaptekst) Zou jij met meer passie, veerkracht en vitaliteit in het leven willen staan? Dan is dit boek een absolute aanrader boordevol praktische inzichten en echt bruikbare kant en klare tips! Het is geschreven door twee op en top vrouwelijke professionals van bij ons en gericht op vrouwen die dag in dag uit hun mannetje moeten staan thuis en op het werk.

Een man had dit boek niet kunnen schrijven maar ik heb er als man wel veeluit geleerd!’ Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs “If you have similar doubts when opportunities are presented to you I hope those words might be helpful.” zei Emma Watson tijdens haar speech voor de HeForShe campagne.

Ik hoop dat de woorden in dit boek je helpen om je fixed mindset om te zetten in een groei mindset en dat je alle opportuniteiten benut die je gelukkig maken. Elke Jorens, Talent Acquisition Director Microsoft Europe “Dit is een bijzonder volledig boek voor vrouwen die willen groeien in hun (professioneel) leven: Karlien en Kris bieden een framework met concrete tips en wisselen die af met authentieke verhalen van ervaringsdeskundigen (Wouter Torfs, Sabine Appelmans, Sofie Dumont, …) en inspirerende quotes.” (einde flaptekst)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Heb jij nog leestips die hier mooi bij aansluiten?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Rond boeken wordt hier traditiegetrouw maandelijks iets gepost. Meer lezen?

Je bent wat je leest – de boeken die ik telkens meebracht van de bib.
Boekenbuit – per kwartaal die boeken die ik dan toch heb aangekocht en vooral waarom :-).
Book challenge – uitgebreide boekrecensies rond boeken die ik heb gelezen ikv een book challenge.

 

8 gedachten over “Boeken voor vrouwen van 40+

  1. Doet me plezier dat ook jij er bruikbare tips tussen vindt Lieze. Ik merk in elk geval dat ik er veel uit kan leren. Leestips van anderen vind ik ook altijd interessant, ik kom zeker die van jou ook eens bekijken ;-).

   Like

 1. Dat is nog een beetje te vroeg voor mij 🙂 Martine Prenen heeft ook een boek over de menopauze, ik hou nogal van haar ideologie, ze eet ook suikervrij en vegan als ik het goed heb 🙂

  Like

  1. Het boek van Martine Prenen ligt inderdaad in de boekenwinkel, al heb ik (en ik niet alleen) het moeilijk met het feit dat ze het woord ‘menopauze’ wil verdoezelen. Terwijl dit best een goed gekozen woord is als je weet waar het vandaan komt… Vegan en suikervrij is tevens niet echt aan mij besteed. Voel me best goed bij m’n flexitarische eetgewoonten…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.