Dag boek

Je bent wat je leest

Boeken. Ze zijn haast niet meer weg te denken hier. Van boeken lezen, ontspanning vinden in boeken tot boeken raadplegen. Ideeën die ik uit boeken haal, inspiratie om ermee aan de slag te gaan. M’n boekenkast onderging intussen een heuse metamorfose, mooi overzichtelijk zo! Plaats is er – althans voorlopig 🙂 – niet meer voor nieuwe aankopen. En wat doet een mens dan?

Juist ja, gezellig naar de bibliotheek :-). ‘Je bent wat je leest’ is een rubriek die hier een tijdje is blijven liggen en waar nu opnieuw het stof van af geblazen wordt. Met veel plezier kom ik hier dan die boeken tonen die ik van de bib heb meegebracht. Het gaat telkens om vier thema’s:

Kook / Doe / Wees / Lees

Kook (2 boeken)

Lekker single (vijftig wereldgerechten voor foodies en veggies) – Marc Declercq en William Wouters

CoverHet grote succes van het eerste ‘Singles’-kookboek inspireerde de auteurs tot het schrijven van een tweede kookboek Lekker Single. De titel spreekt voor zich: koken voor jezelf hoeft geen droevige bedoening te zijn, maar wordt met dit boek een echt avontuur van geuren en smaken. De auteurs kozen voor een aantal nieuwe thema’s. Zo vindt de amateurkok recepten voor gerechten uit de hele wereld, zowel zgn. ‘traditionals’ als eigen interpretaties van bekende klassieke recepten. Met de uitgebreide ingrediëntenlijst weet de lezer alles over bv. balsamica, garam masala, lookpasta, pesto, teriyakisaus…

Daarnaast geven de auteurs een overzicht van de meest gebruikte kruiden en specerijen uit de landen waar de recepten vandaan komen. De auteurs hielden rekening met de vegetariërs door een aantal vegetarische bereidingen op te nemen en tips te geven voor een uitgebalanceerde vegetarische voeding. Heel handig zijn de vier tijdzones die de auteurs hanteren.

Zo staat er bij ieder gerecht of het kan klaargemaakt worden binnen een kwartier, het half uur, het uur of dat je er zelfs een zee van tijd voor nodig hebt. Na het zelf uitproberen van een aantal gerechten mogen we stellen dat de auteurs zeker in hun opzet zijn geslaagd. Dit kookboek zal zowel beginners als gevorderden bekoren. [ tekst Karl Baert]

Mijn mening. Ik ontdek altijd graag nieuwe gerechten. In de week dat ik enkel voor mezelf kook probeer ik dan al eens graag ‘alternatieve’ combinaties uit. Een kookboek als dit spreekt me dan ook meteen aan. Met ingrediënten die lekker combineerbaar en gezond zijn. En eenvoudige recepten die snel klaar zijn.

No food to waste (duurzaam en ecologisch koken zonder moeite) –  Jorun Verheyden, Jan Crab

Cover

Wereldwijd belandt meer dan een derde van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak. No food to waste laat zien dat het anders kan! Jorun Verheyden toont een nieuwe, natuurlijke manier van koken. Pure producten van bij ons worden verwerkt in seizoengebonden en ecologische gerechten. Traditionele recepten worden afgewisseld met nieuwere kooktrends, zoals koken met superfood en raw food.

En dat je met een paar overschotjes een heel nieuw,lekker én gezond gerecht op tafel kan toveren, bewijst Jorun als geen ander. ‘No food to waste’ is een plant-aardig en dier-vriendelijk kookboek. Duurzaam, vegetarisch, ecologisch, maar vooral: lekker. Dit boek helpt je alvast om leuke weetjes en recepten met ‘duurzaamheidslabel’ te leren kennen.

Zo promoveer je alvast jezelf tot meester in het ecologisch koken én leven. JORUN VERHEYDEN is zaakvoerster van het succesvolle Vegabites, een vegetarisch cateringbedrijf. Haar eerste boek ‘Gebeten door groenten’ was een schot in de roos. Ze woont in Bornem. (flaptekst)

Mijn mening. Hier was ik vooral benieuwd naar. Ik gooi niet graag eten weg, tracht dit zoveel als mogelijk te vermijden (ondermeer door kliekjesdagen).  En ik draag graag mijn steen-tje bij tot die ecologische voetafdruk, die ieder van ons aanbelangt… Prachtige foto’s in dit boek, mooi samengesteld. Een leuke verdere kennismaking met een wereld waarmee ik – als flexitariër – nog niet geheel vertrouwd ben.

Doe (1 boek)

Leuke tassen naaien – Elsa Giraud-Virissel

Cover18 vrolijke, trendy tassen voor elke gelegenheid. Eigenlijk heb je nooit een tas te veel, want je hebt er altijd eentje nodig: een vrolijke zomertas, een grote, stevige boodschappentas, een elegante weekendtas, een make-uptasje, een regenbestendige tas, een tas die perfect past bij die ene jas of jurk Het goeie nieuws is dat je ze gewoon zelf kunt naaien dankzij de ontwerpen uit Leuke tassen naaien.

Kies een mooi stofje, kies een model uit het boek en in een paar uurtjes is je tas er. Je kunt natuurlijk hetzelfde model in verschillende kleuren en dessins maken, zo heb je bij elke outfit een aangepaste tas. Nu die bijpassende schoenen nog Wedden dat je snel bestellingen van familie en vriendinnen zult krijgen? (flaptekst)

Mijn mening. Ik heb al heel veel boeken ingekeken rond ‘tassen naaien’ doch dit is voor mij het meest toegankelijke boek daarrond. Tassen naaien is ook een van de liefste dingen die ik doe. Elk ontwerp wordt hier duidelijk in uitgelegd. Ik vond het zelfs zo goed dat ik na de maximum uitleentermijn het boek meteen terug heb geleend. Het heeft alleszins al erg inspirerend gewerkt voor enkele naaiprojectjes. Dat smaakt alleszins naar meer.

Wees (1 boek)

Ik grijp regelmatig naar zelfhulpboeken. Ben daarin behoorlijk selectief. Het moet me direct aanspreken, zo’n zelfhulpboek. Of diegene die het me aanraadt moet me al wat beter kennen. Ook dan weet ik: dit zit goed. In dat rijtje past zeker dit boek van David Allen. Een boek dat ik heb ontdekt dankzij mijn fijne collega’s 🙂 .

Getting things done (de kunst van stressvrije productiviteit) – David Allen

Afbeeldingsresultaat

Mijn mening.

Vandaag de dag heeft iedereen het ontzettend druk. Prestatiedrang viert hoogtij op elk mogelijk vlak. Om dat alles te kunnen bolwerken is heel wat organisatie vereist. We zien soms door het bos de bomen niet meer. Nochtans is het mogelijk.

Dat wil David Allen met dit boek aantonen. Met zijn GTD (Getting Things Done) methode loodst hij elke druk bezette man/vrouw doorheen het kluwen van taken, of het nu privé of zakelijk is. Met haalbare doelen die worden vooropgesteld en vooral waarmee iets daadwerkelijk wordt gedaan. Hij maakt komaf met oneindig veel lijstjes die maar blijven aangroeien zonder meer, frustraties die ons blijven achtervolgen, een hoofd waar niets meer bij kan maar dat we toch maar blijven volproppen.

Voortaan kan je lichter en luchtiger leven, overzichtelijker ook dankzij de GTD methode. Een aanrader! Een boek dat je niet zomaar in een ruk uitleest maar dat je langzaam tot je kan laten doorsijpelen en waarmee ieder aan de slag kan. Toepasselijk zowel op professioneel- als op privé vlak. Mij heeft het alleszins veel bijgebracht en aangezet tot actie met haalbare doelen. En tot het lezen van nog méér boeken rond dit thema…

Extra tip: Wil je weten hoe ik deze methode in de praktijk heb omgezet, mèt resultaat? De frustraties waartegen ik daarbij diende op te boksen? Kijk dan eens naar mijn Getting Things Done:  2-minuten lijstje. Een kleine hulp met groots effect, ik beloof het jou!

Lees

Zoals ik al van in het begin aanhaalde: genoeg literaire werken in eigen boekenkast hier. Hiervan heb ik er dus geen meegebracht van de bib. Eerst m’n eigen boeken eens onder handen nemen. Voor het luik ‘Lees’ geen nieuw voer dus deze keer.

/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

9 gedachten over “Je bent wat je leest

 1. No food to waste lijkt mij een goed boek. Jammer genoeg gooi ik nog steeds veel eetbaar eten weg. Alleen zijn en een diepvries hebben die stampvol zit, helpt ook niet bepaald.
  Getting things done lijkt mij ook interessant.

  Like

  1. Het is in zekere zin een gewoonte die stilaan wordt opgebouwd, Lize. Ik heb dat ook moeten leren… Door weekmenu’s op te stellen gooi ik nog maar heel weinig weg. Ik kijk wat er over is aan restjes, wat ik daarmee kan verder doen. Een op de twee weken kook ik ook vaak alleen voor mezelf maar vind dit wel belangrijk. Ik schreef er eerder dit logje rond: https://regenboogbui.wordpress.com/2017/02/15/hoe-ik-tijd-uitspaar-in-de-avondrush/
   En wat GTD betreft: het is een hele boterham maar het zet echt aan om iets daadwerkelijk ermee te doen. Mèt resultaat 😉 .

   Like

 2. Getint things doen raad ik vaak aan op het werk aan startende ondernemers en de meesten zijn super enthousiast. Mijn collega is er nu ook in bezig. Wist wel niet dat er nog een vervolg op was.

  Like

  1. Beroepshalve heb ik er – sinds kort – nu ook van heel dichtbij mee te maken, Lieze. Ik vind dit een heel boeiende materie. Nooit gedacht dat dit op zoveel toepasselijk zou zijn, ook in privé situaties. Het vraagt wat moeite om er door te fietsen maar het loont zich wel, zoals jij hier ook komt bevestigen waarvoor dank 🙂 .

   Like

 3. Die getting things done ligt hier al een tijdje op de te lezen stapel. Heel fijn om te lezen dat jij er daadwerkelijk wat aan gehad hebt, geeft me een stimulans om het iets hoger op de stapel te leggen en er binnenkort in te beginnen!

  Like

  1. Het is wel een hele boterham en geen dun boek zoals je allicht weet. Als je rustig je tijd ervoor neemt loont het beslist de moeite 😉 . Ik haal er idd nogal wat tips uit en vind het zeker ook toepasbaar in de privé sfeer. Fijn dat je er wat aan hebt hier 🙂 .

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.