Creaties·Wonen en méér

# Happy home challenge

Met de intrede van de lente en de zon die ons al heel veel nieuwe energie heeft gegeven komt hier ook de zin terug om weer volop te rommelen, ontspullen, te kringen en extra te poetsen. Lenteschoonmaak op z’n (paas)best. Als daar dan een duwtje in de rug voor bestaat, zijn we er hier graag bij. De vorige 30 day Minimalism challenge was er alvast zo eentje mèt resultaat. Van dat resultaat zijn er hier evenwel nog enkele knappe vondsten blijven staan die dringend om een andere bestemming vragen 😛 .

Gekringde spullen wegbrengen zonder nog verder daarmee te wachten of vermijden dat de twijfel toeslaat (‘Zou ik dit of dat tòch niet voor iets nodig hebben…?‘). Het komt er zo moeilijk van (uitstelgedrag, moi? Neen, toch 😛 ?).  Het werd dus tijd voor een nieuwe challenge om al dat kringloopgeluk zoals dat dan heet ook daadwerkelijk buiten te krijgen.  Eerst leegmaken, pas dan kon worden aangevangen met die lenteschoonmaak. Gelukkig was daar dan de redder in nood:

happy home kalender

Naam van de redder: de Happy Home Challenge 2017 gelanceerd door Libelle. Daar word ik instant… euhm…jawel… happy van. Happy omdat het me een leuk vooruitzicht biedt. Minder rommel in huis = minder rommel in het hoofd en dat voelt alleen maar beter. De laatste weken begon de woonkamer hier met name meer te lijken op een omgevormde hobbyruimte, de eettafel nam de allures aan van een knutseltafel. Dit alles weliswaar om het goede doel te dienen maar toch…in m’n binnenste voelde dit niet echt goed.

’s Avonds in de zetel neerploffen met zicht op vooral veel wat daar niet thuishoort. Het badkamerkastje opentrekken en merken dat er toch teveel spullen in zitten. De bergingsruimte die uit z’n voegen schijnt te barsten. Fotokaders die nog steeds niet werden opgehangen. De slaapomgeving die weer meer begon te lijken op een magazijn in plaats van een oord van rust. Wasfrustratie. Het terras dat aan een make-over toe was. Het werd met andere woorden weer eens tijd voor actie.

Waarom een challenge?

Een challenge in de zuivere zin van het woord (= een uitdaging aangaan en volbrengen binnen een bepaalde tijdspanne), ik ben daar doorgaans voorzichtig mee. Ik voel nogal snel wat druk op m’n schouders wegen dan en vooràl wil ik dat dan zo perfect mogelijk kunnen doen. Half erin slagen is voor mij simpelweg not done. Precies om die reden is het dan ook eerder bij uitzondering dat ik daaraan meedoe. Toch is er al een keer een uitzondering die de regel bevestigt 🙂 . Zo is deze # Happy Home Challenge er ook een.

Concreet wordt er elke dag iets in de kijker geplaatst. Dit gedurende 21 dagen. De periode kies je uiteraard zelf en – laten we soepel wezen – het mag ook langer duren ;-), zolang het maar op een of andere manier wòrdt gedaan. Tijdens weekends gaat het dan om projecten van grotere omvang. Er worden ook enkele inhaaldagen ingelast (voor de projecten die niet helemaal zijn uitgewerkt de dagen ervoor). Een mooie afwisseling ook tussen wat inspanning en ontspanning is. Kwestie van onszelf ook eens te belonen voor al dat ijverige opruimwerk, ni waar 😉 . [In: Verwen jezelf – de leukste ideeën met bloemen en planten]. Een extra stimulans.

Hoe boek je resultaat bij zo’n challenge?

Het is op zich al een hele uitdaging om aan zo’n challenge deel te nemen. Het volhouden vraagt vooral veel wilskracht en volhouding. Hang daarom jouw afvinklijstje goed in het zicht op een plek waar je zeker dagelijks komt. Bijvoorbeeld: de berging, goed in het zicht op de koelkastwand, in het toilet. Ook een aantal nuttige tips kunnen jou goed op weg helpen.

Op de Happy Home challenge  home pagina vind je zulke bijkomende tips zoals onder andere:

Startsignaal van dit alles was uiteindelijk zo’n heuse huishoudplanner zoals verschenen in de Libelle editie van 16 maart 2017 (No 11/3716). Een TO DO lijstje zeg maar waarnaar regelmatig kan worden teruggegrepen. Je kan dit Libelle nummer nabestellen via dienst abonnementen (www.magstore.be/contact). Vermeld dan wel het juiste nummer 😉 . Om jou alvast een idee te geven van wat je zoal mag verwachten:

 • De kleerkast. Een overzichtelijke kleerkast: welke basics dien je steeds te behouden? + Kleding opplooien op de meest efficiënte manier. Een overzicht van alle symbolen (wasinstructies) terug te vinden op jouw kleding. Hoe vaak gaat welke kleding in de was?
 • Keuken en Co. Wat hoort waar in de koelkast? Schoonmaken met wat je in je keukenkast vindt.
 • Kuisen. Waarom zo’n poetsmandje zo nuttig blijkt (+ kuistips). Hoe maak je zelf schoonmaaksopjes?
 • Onderhoud. Hoe gaat je wasmachine langer mee?/-houd je de oven proper en fris?/-lap je nu streeploos ramen? Welk soort vlek verhelpen waarmee?
 • Opruimen. Een haalbare opruimbingo – waarbij je elk onderdeel dan telkens aankruist.

De Libelle Happy Home Challenge is gratis downloadbaar via deze [link].

happy home challenge

BRON foto: Libelle.be

Meer lezen?

Lenteschoonmaak: ramen lappen met bamboe – gegarandeerd streeploos ramen lappen doe je zò
The 30 day minimalism challenge – over minimaliseren in 30 dagen met eenvoudige tips & tricks die ieder volhoudt

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

En jij? Houd jij al eens zo’n lenteschoonmaak?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Advertenties

8 gedachten over “# Happy home challenge

  1. Fijn dat je het een leuke challenge vindt. Ontspullen is me vorige keer (met the 30 day minimalism challenge) goed gelukt. Het opruimen/opkuisen daar wil ik nu ook werk van maken. Ik houd niet zo van teveel rommel in m’n omgeving met name…

   Like

 1. Ik stel het steeds maar uit, terwijl ik op sommige momenten echt zin heb om eraan te beginnen. Te – veel spullen! Maar na het werk heb ik er te weinig energie voor en in het weekend heb ik vaak de gewone to do’s van was, strijk, boodschappen, tuin … Maar wie weet helpt de challenge 😄. Stapje per stapje systematisch aanpakken lijkt me wel wat!

  Like

  1. Uitstellen is me ook niet vreemd ;-). Daarom dat zo’n duwtje in de rug wel helpt bij mij. Daarna voelt het eens zo goed, eens het voltooid is. Hopelijk heb je er wat aan. Dank je om hier te komen lezen en reageren en welkom!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.