Fragmenten·Wonen en méér

Rijbewijsfoto

‘Wie niet meer op rijbewijsfoto lijkt, riskeert een boete.‘ Als een flits verscheen het onlangs op het televisiescherm. Deze ene zin.  Dat trok meteen m’n aandacht. Dacht meteen aan m’n eigen rijbewijs. Sja…die foto…no further comment 😛 . We hebben er onlangs nog eens hartelijk om zitten lachen. Dat kapsel, die kleding! Echt niet meer van deze tijd en ò zo nineties

rijbewijs

M’n rijbewijs had ik op zak in het gezegende jaar 1991, toen ik de leeftijd van 22 jaar had bereikt. Dat is – I know – behoorlijk laat. Een laatbloeier ben ik altijd al geweest. Zo ook wat m’n rijbewijs betreft. Er was immers geen haast bij. Was nog net single en had een stel fijne vrienden met wie ik kon meerijden om uit te gaan. Herinneringen uit m’n jeugdjaren die ik koester. That was yesterday

Gisteren, dat is het verleden. Toen alles nog veel eenvoudiger leek. Zoals het halen van een rijbewijs. Het parcours dat nu dient afgelegd ziet er heel wat hobbeliger uit. Zo gaat dat met andere generaties. Zelfs voor het behalen van hun rijbewijs hoefden m’n grootouders maar naar het gemeentehuis te stappen. Op de vraag “Kan jij rijden, jongeheer/mejuffrouw?” volstond een volmondig en overtuigd “Ja” om het papiertje dat toen ook al doorging voor rijbewijs in handen te krijgen. Geen rijexamen, geen theorie. Enkel “Ja!”.

De jeugd – tot wie ook m’n dochter behoort 😀  – heeft het de dag van vandaag wel anders aan boord te leggen. Regels verstrengen alsmaar. Het verkeer wordt steeds drukker. Er dient met meer rekening gehouden te worden. De mobiliteit viert hoogtij. Denk maar aan hooverboard/sidecar/bakfiets/… Een enkele keer zelfs zo’n aerodynamische windcar tegengekomen… Wat voorheen het straatbeeld nog niet vulde, rijst nu als wilde paddestoelen uit de grond. Zodra men zich verplaatst, is men onderworpen aan het verkeersreglement.

FOTO: sidecar

Soms betrap ik mezelf erop: er is heel wat vergeten uit die theorie van toen. Mocht ik nu nog een theoretisch rijexamen dienen af te leggen, twijfelachtig of ik het er even goed zou afbrengen. De wegcode vormt geen probleem maar al die ‘speciallekes’ die er zijn bijgekomen.  Da’s toch wel even slikken. Het verandert ook alsmaar, dat verkeersreglement. Waar je gisteren nog 90 km/u mocht rijden, geldt nu de 70 km/u regel. En in even snel tempo wijzigt tevens de wegeninfrastructuur. GPS kaarten dienen in hoogversneld tempo te worden geupdatet.

Waar je gaat of staat: er is wel àltijd ergens een of ander wegenwerk aan de gang. Ronde punten zijn big business dezer dagen. Zou minder verkeersongelukken veroorzaken. En da’s wel goed nieuws. Nu nog het openbaar vervoer wat gunstigere tarieven toekennen zodat ook dat weer aantrekkelijker wordt om gebruik van te maken. En voor wie werk heeft: flexibelere werkuren.  De trein neem ik wel af en toe en dan koop ik m’n tickets met ecocheques (die binnenkort komen te vervallen). Doch, een auto is hier onmisbaar (alleenstaande ouder in co-ouderschap).

Zonder auto zou ik niet kunnen doen wat ik nu doe, zou m’n sociale leven er heel anders uitzien. Zou ik niet de vrijheid hebben die ik nu heb. Zou ik meer gebonden zijn aan uur en tijd en meer afhangen van anderen. Zou het een pak lastiger zijn om alles geregeld en georganiseerd te krijgen (boodschappen/naar het containerpark – annex kringwinkel/glasbol/om af te spreken met vrienden of familie/als de dochter eens ergens naartoe moet…). Al heb ik ook daarin heel bewust gekozen voor een energiezuinige auto zodat ik ook daarin m’n steentje kan bijdragen 😉 .

Alvorens ik opnieuw de baan ben opgegaan, toch maar eerst even die rijbewijsfoto vervangen :-p  . Had gelukkig nog enkele recente pasfoto’s in de schuif liggen.

Lees ook:

Lijkt u nog op de foto op uw rijbewijs? Zo niet, dan riskeert u een boete. (link Het Nieuwsblad)
Het is hèt moment om je rijbewijs te halen. Vanaf juni 2017 wordt het examen een pak moeilijker. (link Newsmonkey)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

33 gedachten over “Rijbewijsfoto

 1. Mijn rijbewijs, mijn auto, mijn vrijheid… zonder zou ik nergens geraken want hier is amper openbaar vervoer en we zitten ver van de steden. Die pasfoto’s zijn altijd een bron van ergernis… Hartelijke groet.

  Like

  1. Helemaal waar wat mij betreft. De regeltjes waaraan men zich dient te houden bij pasfoto’s zijn echt niet min. Ben al blij dat dat niet langer verplicht is bij elke sollicitatie, zo’n pasfoto (was anders een dure grap).

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik was ook nieuwsgierig naar die foto :-). De pasfoto voor mijn rijbewijs heb ik overhaast in zo’n automaat laten nemen en het resultaat was er ook naar… Ik heb het gevoel dat ik er nooit op geleken heb ;-).

  Like

  1. Haha, love it, zulke spontane reacties. Intussen is die pasfoto tussen het P&K beland Samaja. Echt wel blij dat ik daar van af ben 😉 . Die pasfoto’s het is me wat…

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik was zelf 35 toen ik, op kosten van mijn werkgever, mijn rijbewijs haalde, dus ik vind 22 echt piepjong hoor 😉

  Mijn ouders moesten in 1977 enkel een theoretisch examen afleggen (wat ze samen hebben gedaan), enkel mijn papa heeft daarna ook effectief leren rijden, mijn mama heeft dus een rijbewijs hoewel ze niet kan rijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oeps…had ik niet verwacht dat 22 dan in feite nog piepjong is voor het behalen van dat rijbewijs. Altijd gedacht dat ik zo’n achterloper was tegenover mijn vrienden van toen… zo zie je maar. Ga het nu toch ook eens aan m’n ouders vragen, goed mogelijk dat ze het ook op die manier moesten afleggen. Dank je om hier te komen reageren 🙂 Karlien.

   Like

 4. Oei, ik durf het haast niet te schrijven. Rijbewijs gehaald op mijn 36. Sindsdien rij ik zelden met de auto. De foto op mijn rijbewijs is wel redelijk recent want in 2008 was mijn portefeuille gestolen en toen mocht ik een nieuw halen. 😦 Het ding is intussen helaas wel een vodje geworden.

  Like

  1. Da’s niet fijn voor jou, de reden waarom je een nieuw rijbewijs mocht halen :-(. Ben dan blijkbaar toch nog niet zo laat daarmee begonnen, toen, destijds, als ik het hier zo lees (ik was wel de laatste in de rij tegenover de rest van m’n toenmalige vriendenkring dus tja…). Zoals je op de foto ziet, is mijn rijbewijs intussen ook al een behoorlijk vodje 😉 .

   Like

 5. Nu kan ik als grensbewoner over Belgisch rijgedrag gaan praten maar ik kan me nie voorstellen dat je dat zelf ook niet kent. Bij een pakje boter moppert mijn stiefvader wel eens. Ik dacht dat hij een dolletje maakte. Ik verbaas me over de slechte wegen en de fietspaden en ben blij dat ik in Nederland woon. Want ook mij was dat van 90 naar 70 opgevallen, wel een flitskast erbij maar de borden niet op orde.

  Like

  1. Nederland is een echt fietsparadijs! Daar kan België inderdaad een voorbeeld aan nemen. Vorige zomer hebben we onze zomervakantie overigens doorgebracht in Zeeland. Het verkeer zelf is iets waar ik me niet zo snel in zal ergeren, heeft immers weinig zin want dan is er elke dag wel iets… Dat van die 90 naar 70: men moet het weten want anders komt men wel eens voor verrassingen te staan.

   Like

  2. Ik keek vroeger regelmatig naar ‘Blik op de weg’ en daar toonde men dat het gedrag op de weg in Nederland toch ook niet altijd even fijn is. De fietspaden zijn een oud zeer en er is nog heel veel werk om het te verbeteren. De fiets is helaas al lang geen populair vervoersmiddel meer. Zelfs rij ik het liefst en het meest met de fiets. Een auto is voor mij een noodzakelijk kwaad.

   Geliked door 1 persoon

  1. …en intussen hopen dat men op een goede dag je rijbewijs niet vraagt. Een boete vind ik echt weggegooid geld… Dan liever dat meteen in orde brengen. Kost veel minder 😉 .

   Geliked door 1 persoon

 6. Woepsie, ik lijk in de verste verte al niet meer op de foto van mijn rijbewijs. Dat behalen heeft me trouwens bloed, zweet en tranen gekost. Uren heb ik doorgebracht met mijn papa op het industrieterrein en alhoewel hij het toen niet toegaf denk ik dat hij stilletjes aan het sterven was toen we de eerste keer de baan op gingen 🙂 En moest je me nu vragen waar wat zich onder de motorkap bevindt of hoe ik een band zou moeten vervangen, dan ga ik je die antwoorden volledig schuldig moeten blijven.

  Like

  1. Was bij mij net hetzelfde Evi. Ik hoef je niet te vertellen waarom ik die foto hier niet kom tonen hé 😉 . Die lijkt wel afkomstig uit een ander tijdperk (en was het ook, in zekere zin). Herinner me ook die uren op de baan, eerst met m’n papa, vervolgens met m’n mama. Spannend was dat inderdaad en da’s dan nog licht uitgedrukt wat mij betreft. Binnen afzienbare tijd sta ik er ook voor om het m’n dochter aan te leren. De bandenspanning kan ik nog net zelf controleren maar voorts weet ik het ook niet hoor, hoe een auto in elkaar zit 😉 .

   Like

 7. Echt?! Oh ik wil zo graag mijn foto veranderen, ik zie er niet uit op die foto. Ik had dreadlocks en zag er precies gedrogeerd uit terwijl ik nooit drugs genomen heb.
  Ik had het er nog over met mijn moeder daarnet dat zij enkel een theoretisch examen moest afleggen.

  Like

  1. Blijkbaar wel, Sofie. Ik was hiervan ook niet op de hoogte tot ik dat bericht zag voorbijflitsen. Heb dan meteen m’n foto vervangen. Een boete, daar bedank ik voor. Wat veranderen de tijden toch hé, en idd zo’n verschil tegenover vroeger 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb geen rijbewijs en twijfel of ik er nog voor zal gaan… Ik heb 6 x examen gedaan en ik ben duizenden euro’s kwijt maar slagen voor het examen lukt mij niet. En zoals je schrijft, het verkeer wordt alleen maar ‘moeilijker’ en gevaarlijker dus als ik het een paar jaar geleden niet kon waarom dan binnen een paar jaar wel?

  Like

 9. Ik heb mijn rijbewijs in 1992 gehaald, dus is het een beetje in dezelfde staat als dat van jou:-) Ik denk wel dat ik er nog voldoende op lijk. Eigenlijk hoop ik dat ik het nog lang kan houden, want het heeft wel iets: zo’n vodje met een foto uit de jaren stillekens:-)

  Like

  1. Nostalgie heeft inderdaad wel iets doch die foto was ik liever kwijt dan rijk ;-), ik leek er in de verste verte niet meer op… Zw/w foto’s van vroeger (van m’n ouders/grootouders), die zou ik dan weer niet zomaar weggooien, ik zou het niet over m’n hart krijgen eerlijk gezegd…

   Like

 10. Een nieuwe foto op mijn rijbewijs zou wel mogen, want de foto nu trekt op niks! Maar zolang ik er nog een beetje op lijk, laat ik het zo voor wat het is.

  Like

  1. Denk ook niet dat ze er iets op gaan zeggen, als je er nog op lijkt (daarover ging ook het nieuws item). Dan is die zeker nog niet aan vervanging toe.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.