Dag boek·Welzijn

Hoe ik mijn leesdipje kon overwinnen

[7 tips, 7 manieren om weer in een leesflow te geraken]

Elke boekenwurm heeft dat wel eens: een leesdip. Beginnen in een boek en na de eerste hoofdstukken al niet meer met de volle aandacht erbij zijn. Een volgende boek vastnemen en blijkt dat òòk dat niet bijzonder vlot.

In lezen geen ontspanning meer vinden. Of met andere woorden: door het wervelende boekenbos de bomen niet meer zien. Wat doe je dan? Of met andere woorden hoe kan je nu zo’n leesdipje overwinnen? Het overkwam met andere woorden ook mij.

boeken
boeken

Het begon met ‘1984’ van George Orwell. Of neen, het feit dat een voorgaand boek niet erg vlotte. De schrijfstijl beviel me niet, het bleef me niet boeien. Zo’n boek waarvan je niet ab-so-luut het vervolg wil kennen, eentje waardoor je niet wordt getriggerd. Enkele bladzijden verder beseffen dat je niet echt mee bent in het verhaal en -dient terug te bladeren en opnieuw lezen.  Pfffttt… Dat andere boek heb ik dan even opzij gelegd en toen ben ik beginnen lezen in ‘1984’ (nochtans een hoog aangeschreven klassieker).  Dat was niet zo’n goed plan, viel zelfs nog harder tegen,  zo bleek.

Was mich dat zware literatuur zeg, hallo! Nogal zwart-wit en behoorlijk ingewikkeld vond ik. Not my piece of cake. Ook dat boek heb ik dan netjes terug opzij gelegd. Twijfelachtig of ik het ooit nog opnieuw vastneem. Hierdoor kondigde zich dus wel een heuse leesdip aan. Ik had géén zin meer om te lezen na deze twee serieuze kanjers van tegenvallers

Daartoe riep ik een hulplijn in en – eeuwige dankbaarheid – kreeg daarop vele reacties ❤ . Heel veel nuttige en vooràl bruikbare tips. Ik ging ermee aan de slag. Regenboogbui zou echter Regenboogbui niet zijn als ik deze tips geheel en al voor mezelf zou houden (immers: leert graag, deelt graag is en blijft de hoofdbedoeling acher deze blog). De tips die mij alleszins geholpen hebben kom ik hier dan ook graag delen.

Tips bij een leesdipje
 1. Grijp eerst terug naar een boek van een favoriete auteur. Daarvan weet je dat de schrijfstijl je bevalt en dat de kans groot is dat je meteen in het verhaal zit. Dat je met andere woorden geboeid blijft lezen.
 2. Heb je echt weinig zin om te lezen, begin dan met een dunner boek dat snel uit is. Een boek dat uit is…is een boek dat uit is, of het nu dun of dik is. De gedachte alleen al doet veel (‘Hoera! Ik heb een boek helemaal uitgelezen.’) en betekent meteen een extra stimulans.
 3. Schakel eens over naar luchtige lectuur (genre chicklit/humor/…).
 4. Zoek een boek uit over een onderwerp dat jou persoonlijk boeit.  Iets over je hobby/een interessant non-fictie boek dat jou de nodige inzichten geeft… Zoiets geeft nieuwe energie.
 5. Lees een boek van een auteur die je hebt ontdekt en van wie je zeker meer wil gaan lezen.
 6. Luister naar wat gelijkgestemden jou aanraden. Zij die quasi dezelfde leessmaak hebben. Lees hun boekrecensies. Veel kans dat dit er jou bovenop helpt.
 7. Ga niet geforceerd beginnen lezen. Gaat het eens wat minder, las dan eens een leespauze in. Neem rustig je tijd om uit te zoeken welk boek je mogelijk echt en werkelijk zal bevallen. Maak het extra gezellig met een fleece dekentje, een kopje thee, kaarsjes… Neem het stapeltje boeken erbij en laat eerst even alles rustig bezinken.

Mijn extra dank gaat uit naar (A->Z) Annaberg, Evi, Fiekefatjerietjes, Hanas-little-library, Heidi, Koen, Lalagè, Lize, Loesjezaakjes, Samaja en Suskeblogt die toen gezwind ter hulp kwamen gesneld en deze leuke (lees)tips meegaven.  Dankzij hen ben ik – langzaam maar zeker – over m’n leesdipje aan het geraken.  Dank jullie wel!!!

Ook gelezen:

Slow reading – bij Anna van Anna’s-blog-een-jaar-ertussenuit

BRON foto: pixabay.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

26 gedachten over “Hoe ik mijn leesdipje kon overwinnen

 1. Ik heb de laatste tijd wel vaker last gehad van leesdipjes. Maar dat maakt me niet zoveel uit. De tijd doet zijn werk wel. Op een bepaald moment heb ik er uit mezelf weer zin in! 🙂

  Like

 2. Nuttige tips voor wie het even niet meer lukt… Mij lukt het ook niet altijd als ik teveel blog of met mijn neus in de boeken zit voor het werk. Vaak neem ik de draad weer op in het weekend en tijdens vakanties.

  Like

  1. Het heeft bij mij alleszins geholpen, die tips. Fijn dat je er wat aan hebt ook. Bloggen doe ik – bewust – niet elke dag. Zou te vermoeiend zijn, m’n hoofd af en toe eens leeg maken is nodig ;-). Het toeval wil dat ik er ook tijdens het afgelopen – heerlijk-zonnige-lente – weekend terug mee begonnen ben, met dat lezen. Lukt vrij aardig tot hiertoe. En rustig aan 😉 .

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben vaak teveel bezig met bloggen. Ik voel ook dat het soms te vermoeiend wordt.
    Hilde heb jij een paar maanden geleden iets verteld in een blog over je twijfel om naar een klasreünie te gaan? Ik meen mij dat te herinneren. Ik beloofde toen een blogje daarover. Dat was deze ochtend af. Druk ik op update bewaren… wat er fout ging, weet ik niet… maar de tekst is dus volledig weg en nergens meer te vinden. Ik baal als een stekker… Niets aan te doen. Maar herschrijven doe ik nog weleens. Nu rusten. Morgen vroeg gaan werken. Lieve groet.

    Like

 3. Overschakelen naar wat chicklit helpt zeker bij mij. Ik doe dat eigenlijk altijd na wat zwaardere boeken. Sinds ik mijn e-reader kocht heb ik trouwens niet meer in een leesdip gezeten :-).

  Like

  1. Echt zware boeken kunnen mij niet echt ontspannen (zoals die 1984). Lezen is voor mij pas leuk als het ook ontspannend werkt (fictie) of helpt met de juiste inzichten (non-fictie). Ik lees heel uiteenlopende genres maar houd toch nog nèt iets meer van een echt boek dan van boeken op een e-reader. Die laatste gebruik ik vooral op verplaatsing 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

  1. Met mondjesmaat maar naar mijn gevoel gaat het weer de goede richting uit. Ben in een boek begonnen van een van m’n lievelingsauteurs, dat helpt. Ik lees nu ook trager, wat ook wel goed doet.

   Geliked door 1 persoon

  1. Bij die ‘andere bloggers’ sta jij ook in dat lijstje hé Lize dus jij ook zeker en vast bedankt hoor! Ik blijf het rustig aan doen en het voelt goed zo.

   Like

 4. Fijn dat je eruit geraakt bent! Zelf heb ik nog nooit een echte leesdip gehad, wel geen tijd om te lezen. Nog veel leesplezier, en ik hou dit lijstje hier in m’n achterhoofd voor als het hier ooit zo ver komt…

  Like

  1. Ben ook enigszins opgelucht. Het lukt stilaan weer om m’n aandacht bij het lezen te houden. Met mondjesmaat maar oké. Elke dag een beetje. Dank je wel ook en ook voor jou nog veel leesplezier!

   Geliked door 1 persoon

  1. Jij ook nogmaals bedankt, Evi. Het is een lijstje dat ik hopelijk niet al te veel zal nodig hebben maar toch nuttig in geval van… Ben ook blij met die tips 🙂 .

   Like

 5. Ik merk dat ik er vaak last van krijg als ik veel non-fictie lees, omdat ik dat niet echt ontspannend vind en dan vaak geen zin heb om daarnaast nog een fictieboek te lezen. Ik ben nu pas in een nieuw boek begonnen dat me hopelijk weer wat in de flow brengt en als dat niet helpt ga ik eens op zoek naar een boek dat tips 1 en 2 combineert (een dun boek van een auteur die ik al ken).

  Like

  1. Bij mij is dat met periodes weet ik intussen. De ene periode sta ik meer open voor romans, de andere voor thrillers en nog een andere vooral voor non-fictie. Vooral jezelf daarin volgen zou ik zo zeggen Greet en doen wat je eigen gevoel je aangeeft. Dan lukt het wel weer ;-).

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.