Creaties·Wonen en méér

Hoe ik tijd uitspaar in de avondrush

Workin’ 9 to 5
What a way to make a livin’
Barely gettin’ by
It’s all takin’ and no givin’

Met deze hit (zóó eighties) scoorde Dolly Parton een hit en hierin vonden heel wat vrouwen (h)erkenning. Nine to five job, anyone? Not me! Tegenwoordig is het al meer ‘eight to five‘ (en de rest…) dat de klok slaat. Om dan naast die (werk)uren ook nog eens te zorgen voor èn een deftige maaltijd op tafel èn een opgeruimd huis èn tijd voor je sociale leven èn tijd voor vrije tijd en ontspanning, zonder dat er dan ook maar iets fout loopt, tja…dat vraagt wel wat organisatie wil je er een beetje me-time aan overhouden. Het is echter mogelijk, mits een beetje organisatie. Maar hoe doe je dat, zo tijd uistparen tijdens de avondrush? Met enkele simpele trucs, ik zet ze hier graag even op een rijtje.

De voorbereiding

Weekmenu

Een gewoonte die ik er al sinds geruime tijd op nahoud: het opstellen van een weekmenu. Dat schreef ik tot voor kort in m’n (schoon) kookschrift (je kon er al een glimp van opvangen daarzo). Tot…ik kort daarna een interessante post van Madame ZsaZsa ontdekte met dit downloadbaar weekmenu lijstje. Praktisch èn gratis bovendien: zoiets kunnen we alleen maar dolenthousiast toejuichen.

Voor die weekmenu’s wordt eerst de voorraad nagekeken in de koelkast, bij de droge voeding en/of in de diepvriezer. Vervolgens zoek ik met die ingrediënten recepten op in kookboeken of haal ze uit (kook)tijdschriften (die ik intussen mooi klasseer in m’n receptenmap). Voor elk recept een eigen kleurcode: vlees = VL/ Vis = VI / Gevogelte = GV en Veggie = VG. De ingrediënten die ik dan bijkomend nodig heb neem ik dan over op zo’n magnetisch boodschappenlijstje. Dat hangt hier goed in het zicht in de keuken, een stylo binnen handbereik.

 

On-line bestellen, offline afhalen

Na het boodschappenlijstje de boodschappen zelf. Het wordt je tegenwoordig makkelijk gemaakt: je plaatst je bestelling in de supermarkt on-line en op de door jou verkozen dag en het -verkozen uur haal je je boodschappen dan af. Tijdsbesparend, de kans dat je impulsieve aankopen gaat doen is nihil en je krijgt geen verrassingen bij de afrekening. Niets dan voordelen. Ik pas het hier nog niet zelf toe maar kan me voorstellen dat het voor jonge gezinnen heel wat tijd uitspaart.

Weekendkoken

Ik ben een ouder in co-ouderschap. Concreet betekent dit, dat m’n dochter om de andere week bij me is. Met andere woorden: de ene week kook ik voor mij alleen, de andere voor ons beiden. Mijn diepvriesvoorraad bestaat dan gewoonlijk uit porties voor respectievelijk 1- of 2 personen waarbij groenten dan worden geblancheerd en ingevroren.

Ook ondermeer verse pastasaus, soep en groentenpuree vind je in m’n diepvriesvak terug. Daartoe gebruik ik diepvrieszakken (ruimtebesparend) en diepvriesdozen (de vierkante = makkelijk stapelbaar) en schrijf de inhoud daarop met uitwisbare stift ⇓.  Van een groot brood wordt dan de helft ingevroren, als reserve voorraad aan brood voor het lunchpakket. Zo hoef ik – in geval van – niet snel nog naar de bakker te lopen als het brood op is. Ook afbakbroodjes voor in het vriesvak zijn een goed idee.

weekendkoken – soep

 De bereiding

 Vooruitkoken

Aardappelen hoeven we zeker niet elke dag op ons bord doch als ik aardappelen kook, doe ik dat al eens voor +/-  3 dagen. Dag 1 zijn dan bijvoorbeeld gekookte aardappelen, dag 2 gebakken aardappelen en dag 3 gebruik ik dan de overige gekookte aardappelen voor groentenpuree of omgekeerd. Of ik bereid er zo’n ovenheerlijke hachis parmentier mee.

Kliekjeskoken

⇓ Hier wordt weinig- tot niets aan eten weggegooid. Iets wat zich intussen al heeft geloond: daar waar ik anders het huisvuil diende buiten te zetten bij èlke huisvuilophaling, kan ik nu al eens een beurt overslaan om de simpele reden dat de huisvuilzak dan nog maar voor de helft gevuld is. Dankzij ondermeer het kliekjeskoken. Wat dat precies inhoudt, kwam ik al eens toelichten in [link] Kliekjesdagen. Denk aan: restjes groente in een quiche, -groentenomelet of voor een lekkere soep, broodrestjes voor flensjes, …

 

Boek: Koken met restjes
Boek: Koken met restjes

Extra: BuJo & lijstjes

Het bolwerken van huishoudelijke taken – zeker als je alles zelf doet – vraagt ook wat organisatie wil je niet elke avond telkens moe en uitgeput in de zetel belanden. Via een bullet journal (BuJo) kan ik nu heel goed bijhouden welke taken er dienen afgewerkt, welke er zijn afgewerkt en vooral: hoef ik dit alles niet meer in m’n hoofd te onthouden. Het staat op papier, ik ben gerust. Het vraagt evenwel wat schrijf- en denkwerk op voorhand doch zorgt voor meer tijdsbesparing op termijn.

⇓ Daarnaast werk ik graag met lijstjes (ondermeer het boodschappenlijstje van daarnet 🙂 ). Ik laat me daartoe regelmatig inspireren door andere blogs die ik al een hele tijd volg intussen. Hierna enkele bijkomende tips:

Gemaakt: weekmenuboekje


http://www.femma.be/nl/blog/artikel/geef-me-de-vijf-trucs-om-tijd-te-besparen

Nog meer lezen?

Vreemde tijdschriften: gezondheid -> Twee culinaire tijdschriften worden uitgelicht.
Of ik dan een flexitariër ben? -> Over mijn – bewuste – keuze om minder vlees te eten en tòch voldoende afwisseling in m’n eetpatroon te behouden.

things to do - etsy.com
things to do – etsy.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

20 gedachten over “Hoe ik tijd uitspaar in de avondrush

  1. Goeie tips! Veel daarvan pas ik ook toe. De laatste maanden kook ik vaker in het weekend al eens vooruit. En restjes in de diepvries zijn ook een winner, vooral handig als mijn man naar een meeting moet en ik dan niet hoef te koken voor mezelf :-). Afbakbroodjes hebben we hier ook altijd in huis, net zoals bloem en gist om een brood in de broodmachine te maken.

    Like

    1. Dat weekendkoken is echt een grote hulp hé 🙂 net zoals kliekjeskoken. Bloem is hier ook steeds voorradig maar dan eerder voor het maken van gebakjes 🙂 …

      Like

  2. Kliekjeskoken, wat een geweldig woord 🙂 Dat bestellen bij een grootwarenhuis probeerde ik enkele jaren geleden. Probleem was dat ik niet de meest verse groenten kreeg (intussen koop ik groenten en fruit bij de bio-boer) en dat het redelijk wat geld koste om het te laten klaarzetten. Maar da’s alweer enkele jaren geleden, kan intussen veranderd zijn.

    Like

    1. Haha ja kliekjeskoken, vond dat ook altijd een leuk woord 🙂 . Voorlopig zal ik het dan maar bij ‘kijken’ laten, heb ook liever verse groenten en ‘zie’ ook liever wat er in m’n winkelkar komt. Voorheen bestelde ik al eens voor het werk zo on-line en soms waren er dan al eens acties waardoor de afhaalkosten wegvielen. Men was dan wel verplicht om bepaalde produkten + in bepaalde hoeveelheden uit het gamma aan te kopen wat niet interessant is vind ik. Ik ga nog altijd graag boodschappen doen in feite 🙂 .

      Geliked door 1 persoon

      1. Dat begrijp ik. Daar houd ik ook van. Maar soms zijn er van die dagen dat heel mijn structuur of organisatie ineen valt. En daar kan ik dan niet goed mee om.

        Geliked door 1 persoon

  3. Interessante tips! Ik merk dat mijn agenda eigenlijk meer en meer een BuJo wordt: afspraken in het blauw, weekmenu in het groen en “bijberoeptijd” in het paars en zo kunnen er nog wel kleurtjes bijkomen.
    Onlangs ontdekte ik deze website en vind die wel handig, je krijgt er gerechten die je kan maken met de ingrediënten die je in huis hebt: https://www.junnekesrecepten.be/

    Like

  4. Oh, die “eight to five”-dagen, wilt dat zeggen dat je terug werk gevonden hebt? Hoera in dat geval!

    Fijn dat je een link naar mijn weekmenuboekje deelde; dat geeft hier nog altijd inspiratie 🙂 Kan mij heel erg vinden in dit bericht; ook al verloopt het hier nu soms wat chaotischer (wegens toch thuis), een goede voorbereiding bespaart zoveel tijd en afval!

    Geliked door 1 persoon

    1. Euhm…momenteel nog in opleiding (proeven zijn achter de rug – nu gewoon vervolmaking) maar uit ervaring weet ik dat een 9 to 5 niet meer tot de realiteit behoort 😉 . Ik vond dit gewoonweg een heel leuk berichtje bij jou. Het heeft me ook geïnspireerd immers. En volledig akkoord wat zo’n goede voorbereiding betreft in elk opzicht. ;-).

      Geliked door 1 persoon

  5. Ik ben van vorige week ook begonnen met een weekmenu. Wel heel handig, anders werd het dikwijls frituur, pizza of iets anders ongezond. Nu is dat niet gebeurd!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.