Creaties

Nog ergens in een doos: mijn receptenmap

‘Nog ergens in een doos’ is een rubriek die hier voor ’t eerst het licht zag begin 2016. Kort samengevat gaat het over noemenswaardige herinneringen die ik hier graag kom delen. Een creatieve hobby die weer vanonder ’t stof werd gehaald, foto’s uit m’n jeugdjaren, het vriendinnen fotoboek. M’n zieltje nostalgie is nooit veraf 🙂 . Deze keer blies ik het stof van mijn receptenmap en stak ze in een nieuw jasje 🙂 .

Een dagje vrij en nog wat tijd over. Wat doet een mens dan zoal? Juist ja, wat aanrommelen. Dit logje rond m’n nieuwe receptenmap zat er al een tijdje aan te komen. De (twee) receptenmappen die hier al jaren wortel (…) stonden te schieten waren aan vernieuwing toe. Verrassend wel, wat je dan zoal tegenkomt in zo’n – oude – receptenmap(pen).

Menu's 1998
Menu’s 1998

⇑ Vroeger hield ik er blijkbaar de gewoonte op na om menu’s uit ‘de Zondag’ (op zondag gratis bij de warme bakker) bij te houden om daar enerzijds zelf inspiratie uit te plukken (Welke smaakcombinaties? Wat past waarbij?). Doch ook voor de mooie opstelling en zorgvuldig gekozen omschrijvingen, herinner ik me zo. Taal is altijd m’n ding geweest zelfs voor zoiets banaal als de omschrijving van een menu. Dat er zelfs nog menu’s zouden tussenzitten uit m’n dochters geboortejaar (’98) lag evenwel buiten m’n verwachtingen.

thee
thee

⇑ Rond thee en co verzamelde ik wel een en ander. M’n interesse in alles wat goed, leuk en/of gezond is borrelde – ook toen al – onderhuids 🙂 . De verschillende soorten thee, hoe maak ik zelf ijsthee?,  adressen van theehuizen, een mooie opbergdoos voor thee, originele theepot of leuk theeservies mèt verkoopadres: het was er allemaal in terug te vinden. Dit alles klasseerde ik dan in m’n receptenmap onder ‘Drankjes’. Toch eens opzoeken een dezer of al deze leuke adresjes nog actueel zijn (mogelijk herken jij d’r wel eentje van?).

receptenboom
receptenboom

⇑ Ik zou klaarblijkelijk ook ooit eens hebben deelgenomen aan zo’n receptenboom, waarbij recepten worden rondgestuurd naar personen die je van haar noch pluim kent. Een soort kettingbrief zeg maar met recepten. Snail mail avant la lettre. Ik wist in de verste verte niet meer dat ik daar ooit aan mee had gedaan. Best wel grappig – beetje confronterend ook – dat dit zo ver verborgen lag in de spelonken van m’n herinnering. Het moet gezegd en m’n geheugen drukt me nog maar eens met de neus op de feiten: ik word ècht ouder.

⇑ Ik redde ook twee brede opbergmappen van de weggooi stapel evenals een hele bundel van die zichtmapjes en van die filestrips ofte klemrughoezen (zie foto rechtsboven) waarmee je volledige (recepten)boekjes/magazines zo handig kan opbergen in mappen. De receptenindex van die mappen werd toen nog gemaakt met doordrukletters (foto linksboven) wat in dit tijdperk inmiddels ondenkbaar is. Best nog bruikbaar dat overzicht en bovendien een leuk aandenken :-).  Verstevigingsringen kwamen wèl goed van pas… Al het overige vloog daarna steevast in de P&K doos. Tijd voor iets nieuw.

⇓ Dat nieuwe was deze gloednieuwe receptenmap. Als – ik geef toe – echte pastafreak vind ik ze er in elk geval erg leuk uitzien (en ooh die vichy ruitjes ♥ ♥ ♥). En ja, natuurlijk vind je èlk denkbeeldig recept terug op ‘tinternet’ maar zo’n receptenmap heeft toch nog altijd iets méér vind ik… iets persoonlijker… waarbij alles zorgvuldig wordt uitgekozen rond datgene dat mensen samenbrengt: lekker en afwisselend koken en eten, genieten en vooral voluit leven!

receptenmap
receptenmap

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wat haalde jij onlangs vanonder ’t stof?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

9 gedachten over “Nog ergens in een doos: mijn receptenmap

 1. Wij hebben ook een kaft met recepten in, maar het is zeker niet zo netjes als bij jou. Ik scheur vaak recepten uit magazines en die gooien we gewoon allemaal op elkaar in een doodgewone map met elastiekjes. Als je daar dan iets is moet terugvinden is dat altijd een gedoe. Al is dat gewoon onze eigen schuld natuurlijk…

  Like

  1. Ik ben ook ooit zo begonnen, met een stapel uitgescheurde recepten uit tijdschriften en alles onder elkaar op een grote stapel. Telkens een gedoe en een hoop frustraties en tijdverlies als ik dan dit of dat recept wilde terugvinden, dat gaat nu veel makkelijker met zo’n receptenmap met onderverdelingen 😉 . Ik vind er m’n plezier in bij het uitpluizen van recepten.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat heerlijk om weer even door te bladeren…
  Wij zitten midden in de verhuis, dus alles komt onder het stof vandaan. Maar ik kies voor de fotoboeken van de reizen van wijlen mijn schoonouders. Suid-Afrika, Azië… Prachtig. Ook op culinair gebied overigens.

  Like

  1. Mooi hé Zuid-Afrika. M’n ouders gingen er ook al een keertje op reis. Hun foto’s van die reis maakten me simpelweg sprakeloos… En dat geloof ik best: óók op culinair vlak 😉 .

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb ook nog echt een map. Maar overlaatst ook eens opgekuist want recepten die ik in 10 jaar niet had gemaakt moest ik van mezelf ofwel testen, ofwel wegdoen.

  Like

  1. 10 Jaar is idd een hele tijd… Voor je het weet is er alweer 10 jaar voorbij. Al zijn er altijd wel recepten bij die ‘tijdloos’ zijn, die heb ik toen ook bijgehouden.

   Like

  1. Heb hier net m’n voorraad nog eens aangevuld, ik kan nu vermoedelijk ook weer een hele tijd verder :-). Bij Javana ben ik nooit zelf geraakt. Geeft ideeën, dank je wel.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.