Creaties

Bloggen: hoe haal je lezers naar je blog?

[7 tips, 7 manieren om lezers naar je blog te halen]

De hoofdbetrachting van deze blog is nog steeds: Leert graag, deelt graag. Eerder werden hierrond al enkele blogtips uitgedeeld en met enthousiasme onthaald. Deze keer enkele tips & tricks om lezers naar je blog te halen. Tips die ik door ondervinding, met vallen èn opstaan 😛 , ben blijven toepassen, mèt resultaat. Daarom som ik ze hier ~ gratis en voor niets ~ graag even voor je op. Avec plaisir ;-).

Hoe haal je lezers naar je blog?

blog

Reacties (1)

Door elders te gaan reageren, op blogs waar jij je ook goed bij voelt, klikken lezers al eens door naar jouw blog. Door reacties leer je ook je lezers beter kennen en bouw je aan vertrouwen. Lees steeds je reacties eerst na, post niet iets waar je niet overtuigd achter staat of – erger nog – om erbij te horen. Met andere woorden: Blijf bij jezelf -> een tip die ik ook vorige keer al meegaf.

Gluren bij de buren (2)

Men kan veel leren door anderen. Blog je bijvoorbeeld over jouw hobby, zoek dan eens via Het Grote Internet naar verschillende blogs hierrond. Kijk daar eens rond. Hoe worden foto’s gemaakt? Hoe ziet de indeling eruit? Hoe is de aanpak daar? Wat spreekt jou wel (of niet) aan op die blog? Bovenal: geloof in eigen kunnen.

Ook dit: was je net van plan een bericht te posten waarrond een andere blogger nu net óók toevallig iets gepost heeft, laat dit jou niet weerhouden om je bericht dan tòch te posten. Het is jouw inspiratie van dat moment met jouw persoonlijke accent. Bedenk ook: de kans is heel miniem dat jullie dezelfde volgers hebben die op dat ogenblik óók bij jou langskomen. Er zijn immers dui-zen-den andere blogs, onmogelijk om hiermee rekening te houden of met andere woorden: genoeg vissen in de zee. Bloggers inspireren immers bloggers 🙂. Het bloggen moet in de eerste plaats plezierig blijven en geen wedstrijd om de beste te willen zijn.

(H)erken je lezers (3)

Een lezer die komt reageren vindt het fijn om daarop een eerlijke reactie terug te krijgen. Wees daarom correct met je lezers, altijd en overal. Het staat je tevens vrij om ervoor te kiezen om reacties eerst te modereren, om wat voor reden dan ook. Het is en blijft immers jouw blog. Daarnaast zijn de volgende ook nog enkele nuttige weetjes:

Linken
Iets wat ik hier regelmatig doe en wat bloggen ook leuk en leerrijk maakt. Door te linken naar andere blogs weten lezers dat ze bij jou terechtkunnen en raken ze geïnspireerd. Persoonlijk heb ik daar geen moeite mee, zolang het niet wordt opgedrongen. Bij berichten die je post kan je ook een link plaatsen naar andere, gelijkaardige berichten op eigen blog of naar een andere blog die mooi aansluit bij dat zelfde onderwerp. Bloggers die hierin alert zijn, zien ook dat er vanaf jouw blog wordt doorverwezen en komen zo ook weer op jouw blog terecht. Een mooie wisselwerking. Dit blijft evenwel een persoonlijke keuze en kan voor ieder verschillend zijn. Ook hier geldt: doe enkel waar jij je goed bij voelt.
Ruimte voor andere blogs
Bloggen is in zekere zin een sociaal gebeuren al is het dan in de virtuele wereld. Geef daarom andere blogs de kans om ook hun blog even – kort – voor te stellen. Dit kan door bijvoorbeeld een aparte pagina te voorzien. Enkele mooie voorbeelden daarvan vond ik bij I-live-for-my dreams (pagina: Introduceer jezelf), bij So-beauty-women (bericht: Spam je blog) en ook Zwart-raafje zet andere blogs regelmatig in de kijker (bericht: Blogger lovin # xx). Een andere manier voor die interactie is na een bericht een gerichte vraag stellen. Betrokkenheid is een kostbaar goed -> zie ook voorgaande tips.
Vermijd harde kritiek
Bedenk dat een geschreven woord al eens anders overkomt dan het gesproken woord. Ook al ben je het niet eens, bezin voor ge begint. Een eerlijke opinie kan zich met name als een boomerang tegen je keren. Slaap er liever eerst een nachtje over, vraag eventueel iemand uit je omgeving hoe diegene zo’n reactie zou interpreteren en besluit dan pas om het al, dan niet te posten.

Thema’s, onderwerpen en (hash)tags (4)

Kies zorgvuldig die thema’s en onderwerpen uit die mooi aansluiten bij wie jij bent, hoe je denkt en voelt. Laat je vooral niet beïnvloeden door kritiek van anderen, doe gewoon je eigen ding zonder meer en laat negatieve kritieken voor wat ze zijn en vooral: kom daar niet meer op terug. Luister vooral naar wie positief is over jouw blog, -wie opbouwende kritiek geeft en -diegenen die regelmatig terugkeren en die thema’s en onderwerpen – kortom jouw manier van aanpakken – kunnen appreciëren. Van lezers die regelmatig terugkomen (via een like, een reactie, of een pb) weet je dat dit de beste referentie is.

Voeg tags (of hashtags #) toe aan je blogbericht: zo zullen bloggers die op zoek zijn naar dat specifieke onderwerp ook sneller bij jou terechtkomen. Hier is het soms nuttig om eerst zelf eens rond te kijken en te zien welke (hash)tags zoal worden gebruikt op het internet voor gelijkaardige onderwerpen.

De ene deelt graag persoonlijke verhalen, de andere creatieve ideeën of leestips, nog anderen delen graag hun passie voor eigen (kook)hobby of hun ongezouten mening rond politiek/hot nieuws items/de nieuwste mode- of verzorgingstrends/interieurtips/blogger tips of… (vul hier zelf maar aan 😉 ). Dat is net het mooie aan Blog-o-land: er is een ruim en gevariëerd aanbod met eigen inbreng. Wie- of wat bepaalt wat interessant, leuk of verrijkend is, -hoeveel berichten er worden gepost, is dan ook heel persoonlijk. Leven en laten leven.

Een extra bedenking, indien je lezers naar je blog wil halen: omvat het een onderwerp dat kan aanspreken? Waar anderen zich bij kunnen vinden of iets uit kunnen leren? Waar ze naar kunnen teruggrijpen op een later tijdstip? Soms gebeurt het wel eens dat je iets post waarvan je achteraf het nut niet meer van in ziet. Het staat je vrij om dit bericht van je blog te halen om de gekende reden: het is (en blijft) jouw blog. Ga er ook van uit dat de mogelijkheid bestaat dat elk bericht dat je post mogelijk het allereerste bericht is dat een nieuwe lezer te zien krijgt. Stel je in de plaats van die nieuwe lezer: zou jij dit soort bericht graag lezen? Welk gevoel geeft dat?

Lay-out (5)

Zorg ervoor dat je lezers in één oogopslag kunnen begrijpen waarover je blog gaat. Beginnende bezoekers lezen een blog meestal ‘diagonaal’ (tip die ik heb gehaald uit het boek ‘Schrijven voor het web en sociale media’).  Een korte introductie (als voorbeeld: Over -> in de rechter zijbalk) met eventuele verdere verwijzing naar een Home en/of about pagina is daarom interessant. Door bepaalde kernwoorden al eens in vet te plaatsen, krijgen lezers die diagonaal lezen meteen een idee waarover het bericht gaat. Ook een overzicht van ‘Top berichten en pagina’s‘ (als widget) geeft zo al een idee waarover je blog gaat. Of stel elk bericht zodanig in dat ook de volgende berichten reeds zichtbaar zijn.

Kritisch blijven en geduldig zijn (6)

Houd regelmatig een spiegel voor. Statistieken leveren materiaal van vaak onschatbare waarde wat betreft de meest bezochte berichten/pagina’s. Berichten die weinig- tot geen reacties krijgen klasseer ik dan ook al eens verticaal of berg ik even op in het koelvak om eventueel later te herwerken. Evenwel zonder mezelf hierin te verloochenen. Elke blogger heeft wel eens een schrijf dip. Heb je er nood aan om eens de pauzeknop in te duwen, sta dat dan ook toe. Een berichtje waarmee je lezers hiervan op de hoogte worden gebracht, wordt wel geappreciëerd. Van een blog waar het gedurende lange tijd stil blijft, zonder verdere uitleg, blijven lezers gemakkelijk weg. Ook hier weer: jij bepaalt dit zelf.

Krijg je niet meteen het verhoopte aantal lezers, wees daarin dan geduldig. En geloof me vrij: geduld wordt altijd beloond :-). Iets wat ik zelf wist van bij het begin: het duurt wel zo’n 6 maanden voor men de weg naar een nieuwe blog vindt. Geef niet te snel op, blijf gewoon je eigen ding verder doen. Al schrijvende leert men en evolueert daarin, je traint er je schrijfspier mee. Hoe vaker je schrijft (dat kan net zo goed thuis of onderweg in een schriftje), hoe beter het schrijven je zal vergaan.

Omarm je eigen ideeën (7)

Misschien wel het aller – aller – allerbelangrijkste hier: omarm je eigen ideeën. Zie het als een goede leerschool in je doen en laten. Geloof in eigen kunnen. Sta open voor andere ideeën enerzijds en wees blij om hoe je het zelf aan boord legt anderzijds. Geef niet te snel op. Laat jou geen dingen opdringen. Kijk naar wie jou energie geeft en waarvan je energie krijgt. Wat jou inspireert en aanzet om plezier te hebben aan het bloggen: daar ligt je weg ;-).

 

Ook gelezen: Hoe trek je meer lezers naar je blog? (door Merel op haar blog De-groene-meisjes)
Ook gelezen: 10 Instagram tips & tricks for better pictures and more followers (door Marlous (NL) op haar blog Last-days-of-spring)

RBB link: Bloggen: blogtips die ècht werken

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij nog bijkomende blogtips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BRON foto: gratis.be

25 gedachten over “Bloggen: hoe haal je lezers naar je blog?

 1. Ik ben altijd fair, als ik elders inspiratie opdoe of iets overneem dan vermeld ik dat en link ik door. Ik reageer vaak, maar enkel als ik iets zinnigs te zeggen heb. Anders like ik het bericht wel altijd. Leuke tips trouwens!

  Like

  1. Een gezonde ingesteldheid, Samaja. Ik heb ook niet altijd zin om uitvoerig ergens op te reageren en om dan al eens enkel een ‘like’ achter te laten. Dit laatste is echter niet overal mogelijk, wel een beetje jammer vind ik… Fijn dat je er wat aan hebt 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

   1. Mag ik nog eens om bloghulp vragen? 🙂 Hoe krijg je overal op WordPress een afbeelding te zien van jezelf? Bij mij staat er overal een standaard icoontje bij, en ik vind maar niet waar ik dat kan instellen…

    Like

   2. Onder ‘mijn profiel’ vind je de instellingen voor jouw gravatar. Daar kan je een foto uploaden en kiezen hoe je icoontje er uitziet.

    Geliked door 1 persoon

 2. Dat zijn absoluut allemaal goede tips. Veel blogs worden bijna overspoeld met producten en reviews. Ik gun ieder zijn inkomsten maar dat is voor mij een reden om te stoppen met volgen. Daarbij lees ik liever een oprecht en niet mild geschreven blog dan dat het zo’n meeloop blog is met precies die dingen waar iedereen over schrijft.

  Like

  1. Het zijn tips die ik dankzij anderen ook ben beginnen toepassen en hier dus graag komen delen 🙂 . Gedeelde vreugde is immers dubbele vreugde. Verder mag ieder van mij zijn/haar zin doen, al lees ik liefst blogs die eruit springen, me iets bijbrengen of waar ik me bij kan vinden met hoe ik zelf denk en leef en waarin m’n interesses liggen.

   Like

 3. Mooi bericht! Je moet inderdaad vooral jezelf blijven, en niks schrijven omdat anderen het misschien leuk zouden vinden. Ik vind bloggen veel leuker sinds ik persoonlijker blog, omdat ik sinds dan ook meer reacties krijg, en de interactie met andere bloggers of lezers is net de leukste. Verder vind ik het toch wel treffend hoe veel bloggers dingen met elkaar gemeen hebben! Soort zoekt soort, vaak 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Die interactie vind ik ook echt leuk, Fieke 🙂 . Ik volg ook – net zoals jij – liefst bloggers die toch ergens een raakpunt hebben met datgene wat mij boeit/interesseert (en dat is héél wat 😉 ). Jezelf blijven vind ik ook heel belangrijk, ik sluit me daar volledig bij aan 🙂 . Dank je om het bericht mooi te vinden en te komen reageren.

   Geliked door 1 persoon

  1. Tof dat je hier goede tips tussen vindt. Zichzelf kunnen- en vooràl ook mogen zijn vind ik een hele belangrijke. Persoonlijk wik- en weeg ik nogal voor ik iets post, wat dan – zo is al gebleken – ook niet slecht is, wel integendeel…

   Like

 4. toffe en goeie tips, idd! Veel ervan herken ik. Ik heb zelf gemerkt dat door reageren er ook anderen de weg naar je blog vinden. Ik heb alleen jammer genoeg nu niet meer zoveel tijd, teveel dingen willen doen op weinig tijd, dan worden er keuzes gemaakt. Ik voel dat wel echt, dat de ‘band’ met de lezers dan minder wordt. Iets wat ik jammer vind, maar ik kan het voorlopig niet veranderen. Kiezen is verliezen zeker… Maar zoals je meermaals aanhaalt: als je maar trouw blijft aan jezelf… Ook niet altijd even makkelijk, maar toch echt belangrijk! en geduld hebben, dat ook 😉

  Like

  1. Trouw aan jezelf is idd het aller allerbelangrijkste. Geforceerd willen bloggen, dan valt men toch vroeg of laat door de mand. En keuzes die je maakt…ik ben er zeker van dat dat de juiste keuzes zijn 😉 . Ook bij mij ontbreekt het al eens aan tijd (als ik een logje lees lees ik ècht wel met volle aandacht en dat vraagt al eens tijd). Maar vergeten doe ik jou ook niet hoor Barbara!

   Geliked door 1 persoon

 5. Goede tips, hier kan ik zeker wat mee. En het allerbelangrijkste, de plezier erin houden dan komen de bezoekersaantallen vanzelf.

  Like

  1. Fijn dat je er ook wat aan hebt! Een reden voor mij om hiermee door te gaan, met zulke tips. Er volgen er dus ongetwijfeld nog 😉 . De dag dat ik geen plezier meer beleef aan het bloggen stop ik ermee. Dat laatste is gelukkig niet aan de orde en idd ik merk ook dat het bezoekersaantal hier blijft stijgen elke maand.

   Like

 6. vaak denk ik “ik blog voor mezelf, als tijdverdrijf, als uitlaatklep, en het is niet belangrijk of ik veel lezers aantrek of niet”. Maar dan werp ik toch eens een blik op die cijfertjes en merk dat ik het dan toch teleurstellend vind dat er zo weinig bezoekers op mijn blog komen. Om over het achterlaten van reacties maar helemaal niet te spreken.

  Like

  1. Er kruipt heel veel tijd in het bloggen. Ik merk wel dat lezers appreciëren als er op hùn reactie hier op m’n blog ook wordt gereageerd. Voor je een zeker publiek hebt opgebouwd duurt het toch wel even. Ik las helemaal in het begin ook in ‘Make it, blog it, share it’ dat het wel even duurt (reken zo’n 6 maanden) voor zoekmachines de weg vinden naar iemands blog. En dat klopt als een bus ;-). Ik blog zeker niet alleen voor mezelf – dan kan ik net zo goed een off line dagboek of zo beginnen. Al blijf ik mezelf en volg m’n eigen natuur zoveel mogelijk. Ik leer nog altijd graag bij en heb ook al veel tips bij anderen gehaald. Die tips kom ik hier regelmatig delen, zo hebben anderen er ook wat aan 😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Delen waar je hart ligt, dan blijf je uniek en leuk. Het is inderdaad geen wedstrijd. Het enige waar ik wel eens tegenaan loop is het reageren bij anderen door verschillende Social Media. Tenminste, als ik er geen dagtaak aan wil hebben.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.