[Hoe je op natuurlijke wijze een aangename geur in huis creëert]
Geuren…er valt niet over te twisten. De ene houdt van een frisse bloemengeur (zoals jasmijn/pioenroos/meiklokjes), de andere eerder van een zoet accent (zoals vanilla/kaneel/sandelhout/cranberry), nog anderen geven eerder de voorkeur aan de citrusachtigen (limoen/bergamot) of kruidige geuren (rozemarijn/marjolein) of simpelweg geuren die je ook tijdens een stevige boswandeling opsnuift (ceder/grove den/rozenhout). Voor elk wat wils. Geuren zijn wat het verst in ons geheugen terugreikt, waardoor we het diepst worden getriggerd. Iets wat ik heb geleerd uit de cursus aromatherapie. Je hebt het zelf ongetwijfeld ook al ondervonden.
Iemand loopt je voorbij met zo’n walm om ‘Mmmh‘ of ‘Bah!’ tegen te zeggen, een geur die jou ofwel bijzonder aantrekt of net walgelijk afstoot. Geur in een flesje is iets wat ik niet zo snel cadeau zal geven, tenzij ik pertinent weet dat de ontvanger die geur zelf verkiest. Wist je trouwens dat eenzelfde geur op elke andere huid ook anders ruikt? Wat voor de ene werkt, werkt daarom nog niet a priori voor de ander. Het heeft dus weinig zin om dezelfde geur als je beste vriend(in) te kopen zonder deze eerst zelf uit te proberen. Maar wat als… er een onaangename geur in huis hangt? Je weet wel, zo eentje die nog dagen blijft hangen. Een geur die je liever kwijt dan rijk bent. Daarvoor bestaan er wel een aantal afdoende natuurlijke middelen. Ik zet ze even op een rijtje.
Afhankelijk van het soort geur, de ruimte waarin deze rondhangt zijn er heel wat toepassingsmogelijkheden. In de handel bestaan er uiteraard vele oplossingen onder de vorm van geurkaarsen, geursticks voor in de stofzuiger, zelfs een geur ei voor in de koelkast, geur neutralisator voor de vaatwasmachine, geurboompjes voor in de auto, scentchips voor in zo’n aroma brander… Het kan echter ook anders, op meer natuurlijke wijze. Een overzicht.
Enkele voorbeelden
- Geurkaarsen kan je makkelijk zelf creëren. Koop daartoe de gewone (witte) waxine theelichten (groot of klein model) en druppel naast de wiek enkele druppels etherische olie op de kaarsenwas. Het smelten van de was zorgt ervoor dat ook de aangename geur van de etherische olie zich zal vermengen en verspreiden. ⇓
geurkaars - Katten- of hondengeur kan je dan weer neutraliseren door eerst bicarbonaat (ofte zuiveringszout, baking soda) te verspreiden (op het tapijt/in de zetel/…), dit eventjes te laten inwerken en er vervolgens over te gaan met de stofzuiger. ⇓
bicarbonaat - Koelkast. Ook hier werkt bicarbonaat. Vul een klein bakje met dit natuurlijke middel en plaats het in de koelkast. Dit maskeert geuren (zoals bijvoorbeeld de scherpe geur van bepaalde kaassoorten of ander). ⇑
- Schoenenkast. Schoenen die te weinig worden verlucht durven ook al eens een onfrisse geur te verspreiden. Wist je dat sommige sportieve schoenen (type All Stars) gewoon mee mogen in de wasmachine (wel eerst goed bevragen)? In de handel vind je ook inlegzolen van cederhout. De neutraliserende en schimmelwerende eigenschappen van cederhout zorgen ervoor dat bacterieën worden geweerd. En als algemene regel geldt: wissel af van schoenen, zo kunnen ze tijdig worden verlucht.
- Stofzuiger. Tijdens het stofzuigen kan je ook een aangename geur in huis verspreiden door een wattenbol in de stofzuigerzak te stoppen. Voeg hieraan druppelsgewijs EO (ofte etherische olie) toe.
stofzuiger – aromatherapie - Verluchten. Maak er een dagelijkse gewoonte van om te verluchten (een kwartiertje volstaat).
- Vi(e)sgeur. Deze blijft vaak langer hangen. Een middeltje dat goed werkt: zet een steelpannetje met water aan de kook, voeg hieraan enkele citroenschijven toe. De frisse geur van citroen (of elke andere citrusachtige) verdrijft en neutraliseert de visgeur. ⇓

- Waterbakjes. Het kwam hier al een keertje eerder aan bod: waterbakjes aan verwarmingselementen in elke ruimte. Vul deze met water en enkele druppels etherische olie (zoals: lavendel in de slaapkamer). De geur die zo wordt verdampt zorgt voor een aangenaam aroma.

Enkele geuren en hun eigenschappen
grove den: werkt neutraliserend; verdrijft een onaangename geur.
lavendel: werkt rustgevend; wordt vaak gebruikt in wachtzalen.
mandarijn: crëeert een huiselijke sfeer.
Etherische oliën: opgelet met namaak
Er worden al eens zogenaamd etherische- ofte essentiële oliën in de handel of ook op markten aangeboden voor een prikje. Let daarmee op. Dit zijn vaak de chemische derivaten. Het prijskaartje zegt genoeg. Etherische olie van goede kwaliteit kent een prijsverschil. Zo kost EO van rozenhout (een van de duurste soorten EO) meer dan die van lavendel om de eenvoudige reden dat er veel meer rozenblaadjes nodig zijn voor 1 ml daarvan tegenover lavendelbloempjes voor 1 ml EO van lavendel. Hieronder enkele merken van etherische-/essentiële olie, gekend om hun betrouwbare kwaliteit. Te koop ondermeer bij Holland & Barret (de voormalige Essenza winkels), Bioplanet en ook bij Bol.com.
Meer weten over aromatherapie? Lees dan ook:
Crème de la crème (hoe maak je zelf gelaatsverzorging op basis van plantaardige crème met etherische olie?)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vooral de citrus- en bergamotgeuren, maar ook ceder valt in de smaak. Veel bruikbare tips hier. Dankjewel!
LikeLike
Zalig! Fijn dat je er wat aan hebt, aan die tips :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad, veel verschillen in de olie. Ik vind het ongelooflijk boeiende materie, en merk nu al dat de vijf lessen die in de opleiding herborist zitten voor mij niet voldoende zullen zijn. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld 🙂
LikeLike
Als je ook zo geboeid bent door die kruidenwereld, dan kan ik jou zeker en vast ook dit boek aanraden: https://regenboogbui.wordpress.com/2015/10/11/kruidig-spijzen-en-pittig-aanprijzen/ Nog veel succes alvast met jouw opleiding! Het blijft idd een heel boeiende materie…
LikeLike
Wat een superhandige tips! Zeker die om visgeur weg te krijgen: mijn lief lust absoluut geen vis en ook de geur vindt hij vreselijk. Moet ik dus zeker en vast eens proberen 🙂
LikeLike
Wel even laten koken, zodat de citroengeur zich ook echt kan verspreiden 😉 .Echt wel een verschil zo.
LikeLike
Wat een zalige post. Ik gebruik altijd lavendel. In de bakjes aan de verwarming en als wierook. Wel echte, aan synthetische geuren heb ik echt een hekel.
Dat van die vi(e)sgeur 😊 is nieuw, dank je wel!
Geuren zijn zo belangrijk. Dank voor deze leuke, handige post!
LikeLike
Lavendel ruik ik ook heel graag en daar bestaan zovele soorten in de aromatherapie. Synthetische geuren vind ik ook maar niets. Fijn dat je er wat aan had. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de leuke en nuttige tips.
2 katten in huis hebben is leuk en alles wat je wilt maar brengt ook wel geur met zich mee.
LikeLike
Inderdaad. Toen ik nog een kat had vond ik dat ook niet zo aangenaam.
LikeLike
Heerlijke tips! Die honden- en kattengeurtip moet ik eens proberen.
LikeLike
Ik heb voorheen ook twee maal een kat gehad en heb dit toen ook toegepast. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
🙂
LikeLike
Ik gebruik meestal etherische olie van citroenschil bij een hinderende geur. Dank je wel voor de tips: EO bij de waxine lichtjes en op het watje in de stofzuiger ga ik proberen. Ik gebruik meestal Sjankara of Pranarôm (wel moeilijker verkrijgbaar)
LikeLike
Sjankara, die heb ik vroeger ook nog gebruikt, idd ook erg goed.
LikeGeliked door 1 persoon
leuk, dankjewel voor de tips! werden ook gepind 😉
LikeLike
…heb dit ooit gevolgd via avondschool. Een boeiende materie, die aromatherapie. Ik pas het hier nog vaak toe. Dank je voor het pinnen.
LikeGeliked door 1 persoon
graag gedaan, ik ben daar ook mee geholpen he 😉
LikeLike