Creaties·Dag boek·Wonen en méér

De boekenkast

[Hoe je boeken optimaal gestapeld krijgt in een boekenkast]

M’n boekenkast was aan een opfrisbeurt toe.  De collectie barstte uit z’n voegen, het overzicht werd langzaamaan onoverzichtelijk. Tijd voor actie dus wilde ik door het bos nog de bomen blijven zien :-). Dus ging ik al google-nd op zoek naar ‘De beste manier om boeken optimaal gestapeld te krijgen‘.

De meeste van die oplossingen draaiden echter vooral rond Het opvullen van verloren hoekjes met boeken (ook daarzo),  Creatieve manieren om boeken gestapeld te krijgen, Toepassingen voor grotere ruimtes of zelfs Hoe je boeken kan verwerken in een of ander creatief project.

Niets van dit alles was echter precies wat ik zocht; ik wilde immers gewoon, simpelweg een boekenkast met boeken, stofvrij en overzichtelijk en zonder bijkomende kosten voor meer stapelruimte. Die oplossing is er gekomen. Hoe, dat leg ik jou hierna graag uit.

 1. Romans – thrillers – non-fictie

  Dit was een eerste sortering. Ik maakte een onderscheid tussen deze drie ‘soorten’ boeken. Non-fictie zag ik heel breed en hiertoe behoren dan zowel gedichtenbundels, interieurboeken, boeken rond huishouding, gezondheid… Kortom: alles wat niet onder de noemer roman of thriller valt.

 2. Op alfabetische volgorde

  Romans en thrillers legde ik eerst alfabetisch op de tafel op auteursnaam in oplopende volgorde (A – Z).
  Romans: Van Nicolò Ammaniti tot Carlos Ruiz Zafón
  Thrillers: Van Jussi Adler-Olsen tot Simone Van der Vlugt

  Non-fictie liet ik ongemoeid. Dit betreft immers het minst aantal boeken in m’n collectie.

 3.  Horizontaal/diagonaal: gelezen

  Ik stapelde de uitgelezen boeken horizontaal en op grootte achteraan. Daarbovenop kwam dan – verticaal – een eerste (achterste) rij gelezen boeken (foto links). De hoeken die overbleven vulde ik verder willekeurig en diagonaal op met andere uitgelezen boeken (foto rechts). ⇓

 4.  Verticaal: ongelezen

  Het voorste gedeelte in de boekenkast vulde ik dan verder aan met een tweede – verticale – rij aan ongelezen boeken. Zoals je merkt, zijn er meer verticale- dan horizontaal gestapelde boeken 😛 . ⇓

  boeken - voorste rij
  boeken – voorste rij

  De onderste boekenplank voorzag ik ook met zowel een horizontale als een verticale rij voor de voorste rij boeken. Kwestie van alle boeken toch zeker in de boekenkast te krijgen. ⇓

  boeken - onderste plank
  boeken – onderste plank
 5.  Overzichtelijk

  Door deze manier van stapelen zijn nu ook de titels van de achterste rij boeken zichtbaar door het ‘trapje’ dat achterin de kast werd gecreëerd met de uitgelezen boeken. Bovendien zal ik een bepaalde boek dat ik nu wil lezen makkelijk terug kunnen vinden door deze alfabetische rangorde. Ik ben nu best tevreden met dit overzicht. Een goede en efficiënte manier om regelmatig te herhalen zodra er weer bijkomende uitgelezen boeken zijn voor de horizontale stapel :-). ⇓

boeken - twee rijen zichtbaar
boeken – twee rijen zichtbaar

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij nog tips om boeken optimaal te stapelen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

24 gedachten over “De boekenkast

 1. Wat een heerlijke log! Ik had dubbele rijen gemaakt. Gelezen achter, nog te lezen of te herlezen ervoor. Het actuele leesvoer ligt in stapeltjes op tafels en naast het bed. En op het toilet. Ja, ook daar 😅
  Wij zijn nu aan het verhuizen. Er komen weer wat boekenplanken bij 😊

  Like

  1. Haha, wel grappig. Jouw reactie doet me plots beseffen dat ik nog een apart stapeltje heb staan, hier in de woonkamer. Die staan hier mooi in ’t zicht. Als echte boekenliefhebber krijgt men nooit genoeg van boeken hé 😉 . Fijne reactie, waarvoor dank. En …succes toegewenst met de verhuis alvast!

   Geliked door 1 persoon

 2. In onze oude boekenkast was ik iets gelijkaardigs van plan, alleen wilde ik dat “verhoogje” maken uit hout of oud maquettemateriaal, omdat ik graag al mijn boeken zie. Al is jouw manier wel makkelijker, want je moet niet eerst aan het knutselen 🙂
  Nu ja, ondertussen is de oude vervangen door twee nieuwe kasten en is er terug plaats genoeg zonder op zoek te moeten naar oplossingen. Voorlopig dan toch 😉

  Like

  1. Zo’n natuurlijk verhoogje lijkt me anders ook wel leuk om doen, Haaike 🙂 . De boeken die ik heb uitgelezen hoef ik echter niet per se te zien, vandaar dat ik ze onderaan schik… En haha…dat ‘voorlopig toch’….zoooo herkenbaar… 😉 . Leuk dat je een oplossing hebt gevonden. Lang leve boeken ❤ .

   Geliked door 1 persoon

 3. Sinds de verbouwing van zolder en slaapkamer staan onze boeken nog steeds in kartonnen dozen, ergens op een hoog rek in de garage. Ooit komen deze tips me wellicht van pas. Maar zoveel ongelezen boeken? Dat heb ik niet hoor. Ik koop bijna geen fictie, daar is de bib fantastisch voor. Bij mij zal het overgrote deel natuur- of kookgerelateerd zijn.

  Like

  1. Voor kookboeken heb ik een apart leuk plaatsje hier voorzien :-). En elke boekenliefhebber herkent dat wel: er komen er steeds bij. Tenzij je vooral naar de bib gaat natuurlijk… Ik combineer die twee, een mooie balans. Fijn te vernemen dat je iets aan de tips hebt.

   Like

 4. Dat lijkt me inderdaad wel een goede manier om te ordenen. Bij ons staan de non fictie boeken apart en dan is er nog een onderverdeling voor de echtgenoot zijn geschiedenisboeken. Maar tussen gelezen en niet gelezen maken wij geen onderscheid. Ik doe ook veel boeken weg nadat ze gelezen zijn.

  Like

  1. Het was eerst wat zoeken, Samaja. Nu ben ik echt wel tevreden daarmee. Ik doe ook af en toe boeken weg naar de kringwinkel 🙂 = weer plaats voor nieuwe boeken * guilty little pleasure *.

   Like

 5. Leuke tips! Onze boekenkast barst ook uit zijn voegen. Ik ga ze binnenkort eens onder handen nemen. Daarna ga ik een aantal boeken proberen verkopen via Bol. Ik weet niet of dat gaat lukken, we zien wel…

  Like

  1. Heb er eerst wat op moeten zoeken, Sandra, voor alles goed paste en het is dan toch gelukt op deze manier. Echt fijn en overzichtelijk zo, nu weet ik weer precies welke boeken ik (gelezen) heb 🙂 . Via Bol verkocht ik al eens boeken maar ik vond dat nogal omslachtig… (Kapaza en 2dehands werken ook wel goed, naar ’t schijnt 😉 ). Fijn dat je er wat aan hebt ook 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind dat fijn als iets overzichtelijk is, Sofie ;-). Ben hiermee wel behoorlijk lang bezig geweest maar het heeft zich echt wel geloond. En ja…jij zit aan een goede bron hé ;-).

   Geliked door 1 persoon

  1. Ga nu eerst lezen uit ‘m’n eigen bib’ ;-). Ik vertoef zeker óók graag in de bib al zijn de meest recente uitgaven vaak meteen weg… Een boekenwinkel vind ik ook een leuke plek om te vertoeven. DVD’s heb ik hier al doorgenomen tijdens m’n ’30 day minimalism challenge’ 🙂 . Fijn dat je wat aan deze tips hebt 🙂 .

   Like

 6. Ik zou dringend eens orde moeten scheppen in de boekenkast. Ik heb namelijk de gewoonte om alles lukraak door elkaar te plaatsen en de nieuwe boeken die ik koop vooraan te zetten waardoor de ongelezen exemplaren die ik eerder kocht niet meer zichtbaar zijn. Erg handige tips dus 🙂

  Like

  1. Het geeft een goed beeld nu van de boeken die ik nog ongelezen op de boekenplank heb staan (véél…) en vooral: meer rust in m’n hoofd. Het heeft me een duwtje in de rug gegeven voor het lezen op die manier :-). Het doet me plezier dat je er handige tips tussen vindt, Evi.

   Like

 7. Tot nu toe heb ik het geluk dat ik niet creatief moet stapelen om alles in de kasten te krijgen. Twee rijen achter elkaar zou er bij mij voor zorgen dat de boeken uit de kast steken. Zo diep zijn mijn Billy-kasten immers niet. Ik merk ook dat ik boeken soms wegdoe na het lezen. Er zijn immers heel veel boeken waarvan ik weet dat ik ze geen tweede keer ga herlezen en die mogen dan plaats maken voor nieuwe aanwinsten.

  Like

  1. Soms doe ik ook al eens boeken weg naar de kringwinkel. Doch, boeken waaraan ik echt gehecht ben of die ik erg de moeite vond, die niet, evenmin boeken uit de wereldliteratuur, die behoud ik liever zelf 😉 . Of ik ruil al eens boeken. Elke boekenkast is idd anders en ieder past zich dan op eigen manier aan hé.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.