Creaties·Wonen en méér

Bullet journal: the easy way

[Hoe je je leven beter kan organiseren met Bullet Journal]

Bullet Journal of BuJo, je kon er in 2016 niet naast lezen. Ik ben in elk geval al een tijdje fan. Het helpt me als heus geheugensteuntje voor alle ‘To do’s‘. Weliswaar werk ik òòk nog graag met lijstjes (je vindt er enkele onder Mijn-lijstjes-&-challenges bovenaan het menu) doch in veel mindere mate tegenover vroeger. En dat kan ik alleen maar toejuichen.

Teveel lijstjes gaven me wel vaker het gevoel dat ik niet veel had afgewerkt met name en dat bracht dan weer onrust in m’n hoofd. De lijstjes bleven maar aangroeien en er ‘moest’ teveel met als gevolg dat ik dringend diende te ont-moeten. Ik werd weer eens wakker geschud en ging op zoek naar iets anders. Een Bullet Journal, een andere manier om te plannen, daar kon ik me dan precies toch nèt iets beter in vinden. Met dank aan Sofie van Loesjezaakjes.

Met deze Bullet Journal methode kan alles overzichtelijk worden bijgehouden in een schriftje. Een uitgebreide tutorial (Bullet journal: The analog system in a digital world) vind je via deze [link]. Het gebruik is daarbij voor ieder anders.  Zoals met alles dat nieuw wordt uitgeprobeerd is dit eerst kwestie van ondervinding. Het was een beetje zoeken in het begin hoe dit best kon worden uitgewerkt doch nu staat het op punt. Ik leg je hierna uit hoe dit op een eenvoudige manier kan. Bullet journal: the easy way.

Wat heb je nodig?

 • een schrift met commerciële ruitjes
 • pennen in diverse kleuren
 • een meetlat

Hoe ga je te werk?

Oplijsten

Maak eerst een lijst van alle taken die je wil opvolgen. Doe gewoon een brainstorm en schrijf alles op, gebruik daarbij 1 regel per taak. Voorzie ook extra schrijfruimte naast elke taak. Dit kan voorlopig nog met blauwe inkt.

Bijvoorbeeld:

 • Ramen lappen
 • Naar de carwash
 • Gordijnen uitwassen
 • Koffiezet ontkalken
 • Diepvriezer(s) ontdooien
 • Naar de autokeuring
 • Terrasmeubelen – onderhoud
 • Kappersbeurt
 • P&K klaarzetten
 • Kleding sorteren
 • Naar de glasbol
 • Koffiezet ontkalken
Opsplitsen

Ken aan elke taak een prioriteit toe naargelang de afwerking. Mogelijke onderverdelingen hier zijn:

 • wekelijks (W) (bv. huisvuil buiten zetten)
 • tweewekelijks (TW) (bv. bedlinnen verversen/…)
 • maandelijks (1M) (bv. ramen lappen/car wash + bandenspanning nakijken/wenskaarten schrijven (verjaardag/ander)..)
 • per kwartaal (3M) (bv: koffiezet ontkalken/diepvries uitkuisen…)
 • halfjaarlijks (6M) (bv: gordijnen uitwassen)
 • jaarlijks (J) (bv. naar de autokeuring/auto in onderhoud…)
 • om de 2/3/4 jaar (2J/3J/4J) (bv. afspraak bij de gynaecoloog/…)
 • …ander
Overzicht

Nu begint het echte werk.  Hierbij onderscheiden we de W, M, J  en S-taken.

 

W-taken/Bullet journal
W-taken/Bullet journal

W-taken (Wekelijkse taken) ⇑

> Voorzie per taak een apart blok.
> Bovenaan komt dan de taakomschrijving.
> Maak per taak een onderverdeling per week, deze komt helemaal bovenaan dus: 1-7 ; 8-14; 15-21; 22-28/31.
> Een tweede onderverdeling betreft dan de maand, die je ernaast noteert.
> Arceer voor de TW (Tweewekelijkse) taken de weken waarin je deze taken niet dient op te volgen of maak dat vakje zwart.

Tip: Maak 1 voorbeeld blad en copiëer dat. Vul daarna per blad je taak bovenaan in.

 

M-taken/Bullet journal
M-taken/Bullet journal

M-taken (Maandelijkse taken) ⇑

> Voorzie per taak een apart blok.
> Boven elk blok komt de taakomschrijving, alsook of het om een M/3M of 6M gaat.
> Noteer bovenaan de maanden dus:
JAN; FEB; MRT; APR; MEI; JUN; JUL; AUG; SEP; OKT; NOV; DEC
> Arceer onder elke taak de maanden waarin je deze taak niet dient op te volgen. Laat de andere vakjes open.

 

J-taken/Bullet journal
J-taken/Bullet journal

J-taken (Jaarlijkse taken) ⇑

> Voorzie per taak een apart blok.
> Boven elk blok komt de taakomschrijving.
> Noteer bij elke taak of het om een J (Jaarlijkse) 2J/3J/4J (twee-, drie- of vierjaarlijkse) taak gaat.
> Noteer bovenaan de kolommen de jaartallen, van het huidige jaar en de daaropvolgende jaren dus: 200x; 200(x+1); 200(x+2); 200(x+3) etc.
> De jaren waarin een bepaalde taak niet dient opgevolgd, arceer je.

 

S-taken/Bullet journal
S-taken/Bullet journal

S-taken ⇑

S-taken of ‘Surplus’ taken zijn taken die buiten de gewone huishouding vallen. Taken voor jou, als extra me-time zeg maar voor meer kwaliteit in je leven. Deze worden vervolledigd gedurende een periode die je zelf kiest. Enkele voorbeelden ter illustratie hierna.

werkwijze:

> Voorzie per taak een apart blok.
> Noteer bovenaan de taak en de maand waarin je de taak wil voltooien.
> Voor short term taken: nummer de dagen en noteer de datum naast elke dag.
> Voorzie een vakje waarin je kan afvinken.

Afwerking taken ⇓
 1. Overloop je W-takenlijst bij aanvang van elke nieuwe week. Maak er een goede gewoonte van om dit telkens op dezelfde dag te doen. Op lange duur wordt dit automatisme en speel je hiermee.
 2. Doe hetzelfde bij aanvang van een nieuwe maand. Neem er dan ook de M-takenlijst bij.
 3. Doe hetzelfde voor je S-takenlijst, bij de start van die S-taak.
 4. Overloop regelmatig je J-takenlijst. (Hiervoor heb je immers een heel jaar maar opgelet: schuif niet steeds opnieuw deze taken op.)
 5. Vink zowel voor (1), (2), (3) als (4) jouw afgewerkte taken af.  Voor de J-taken noteer ik bijvoorbeeld ook de datum van voltooing in het vakje. Maak er iets ludiek van. Werk met kleur, eventueel met leuke stickers. Houd het leuk doch simpel.
 6. Resultaat gegarandeerd.
 7. En dan nu… aan de slag! Allé hop!

 

Succes ermee!

plannen met Bullet Journal
plannen met Bullet Journal

Meer lezen zoals dit?

Hoe ik mijn leven organiseer met èn zonder BuJo (+ tips)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

27 gedachten over “Bullet journal: the easy way

 1. Ik ben er ooit mee begonnen, maar ik kon het niet volhouden. De lijstjes stonden misschien wel te vol… Of er kwam altijd iets tussen. De grote lijnen houd ik wel in mijn hoofd en per week bekijk ik wat er moet gebeuren en/of het kan gebeuren. Dat wordt dan wel genoteerd.

  Like

  1. Ik ben nu al een tijdje hiermee bezig. Mij helpt het alleszins, in combinatie met nog enkele lijstjes ;-). Het ‘verlucht’ in elk geval om het toch ergens kwijt te kunnen…

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is zo. Als ik de dingen niet op een rijtje krijg in mijn hoofd, dan maak ik een lijstje, een stappenplan. Dat schept orde, ook in het hoofd.

    Like

 2. Wat goed! Misschien dat dit me van mijn grenzeloze vergeetachtigheid kan afhelpen 🙂 Ik dacht dat ik je blog al volgde, maar zag je nooit verschijnen in mijn reader. Blijkbaar is er iets niet goed gegaan. Sorry. Als het goed is sta ik nu op je volglijstje 🙂

  Like

  1. Ieder zoekt zo’n beetje de manier waar men zich goed bij voelt hé Samaja. Bij mij werkt Bullet Journal in combinatie met nog enkele lijstjes (maar niet teveel 😛 ).

   Geliked door 1 persoon

 3. Hé, mooie lay-out op je blog! 😉

  Leuk dat ik je kon inspireren 🙂 Ik hou nu ook weer een echte BuJo bij en wou er ook nog over bloggen. En jij inspireert me nu ook met je manier van to-do-lijstjes opstellen

  Like

  1. Ik vind dat ook altijd interessant, Haaike. Hé leuk dat jij er ook eentje hebt :-). De manier van aanpakken is voor ieder anders, heb er zelf ook eerst wat op zitten zoeken 😉 .

   Geliked door 1 persoon

 4. Leuk om jouw uitleg te lezen. Ik vind een BuJo ook wel interessant maar nog geen energie gehad (of tijd willen insteken) om uit te zoeken hoe het precies werkt. Ga je ons nog meer tips geven?

  Like

  1. Het vraagt idd wat tijd en energie, Lize, om alles voor te bereiden. Persoonlijk pluk ik daar dan wel de vruchten van achteraf en dat is het me waard. BuJo is ook iets dat mee-groeit dus ik vermoed dat ik nog wel tips in petto zal hebben naar de toekomst toe ;-). Fijn dat je zo geïnteresseerd bent komen lezen, dank je wel.

   Like

 5. Ik besef dat het heel handig is en heb ondertussen al een schriftje gekocht, maar ik zie er een beetje tegenop om te beginnen (al de lijstjes die je er eerst moet inschrijven)

  Like

 6. Ik ben begin januari ook gestart met een Bullet Journal. Misschien niet echt op de methode die doorgaans wordt toegepast maar dat is net het leuke hé … iedereen mag het zijn eigen invulling geven. Zo is het bij mij vooral een manier om later terug te blikken. Mijn klusjes noteer ik dus nog steeds in een aparte agenda, maar je kan er wel een maandoverzicht terugvinden van afspraakjes, één met het maandmenu, één met de blogposts die verschenen en verder vooral heel veel dingen die ik niet wil vergeten. Leuke anekdotes, uitstapjes, kleine geluksmomenten, mooie quotes. Daarnaast heb ik er voor mezelf ook een tracking tabel in gezet om bij te houden hoeveel eigen boeken ik gelezen heb.

  Like

  1. Precies: ieder gebruikt het op een eigen manier en dat is net het leuke eraan vind ik. Die BuJo methode kan op allerlei manieren worden geïnterpreteerd. Ik vind het zoeken naar ‘steeds beter’ al een uitdaging op zich. Mij heeft het alleszins al veel geholpen, vooral het feit dat ik dan minder dien te onthouden. Het staat immers toch in m’n BuJo schriftje. Ik gebruik het vooral voor het opvolgen van taken, niet zozeer om iets bij te houden.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het is inderdaad die van de wishlist geworden. Ik moet er wel nog wat ervaring in krijgen, maar ben er tot nu toe heel tevreden van 🙂

    Like

  1. Het vele werk dat er eerst wordt ingestoken, wordt achteraf wel beloond vind ik. Meer overzicht, meer structuur en vooral minder in m’n hoofd.

   Like

 7. ik vond een bullet journal lang erg interessant maar het schrikte me af dat het me zoveel werk leek, en het laatste waarnaar ik op zoek was, was wel extra werk! Maar ik doe het ook sinds pakweg een half jaar of zo, maar gewoon op mijn eigen, ongestructureerde manier. Ook doe ik weinig moeite om het mooi te maken. Enkel als ik zin heb, plak ik eens stickertjes of gebruik ik kleurtjes of zo. Ik schrijf er vanalles en nog wat in dat ik wil onthouden en heb er vooral veel aan dat eindelijk al mijn lijstjes en te onthouden dingen op 1 plek terug te vinden zijn. Geen 20 rondslingerende lijstjes, en paniek als er weer eens eentje weg blijkt te zijn, geen ideetjes die ik kwijt ben, … ik gebruik ‘m waarschijnlijk niet volgens de regeltjes, maar dat moet misschien ook niet per se? 😉 ik heb deze post gepind, want het is al laat en ik ben moe en het leek me wat ingewikkeld zo, maar ik hoop ‘m laten nog een keertje terug te kunnen lezen 😉

  Like

  1. Weet zelfs niet of daar überhaupt regeltjes voor bestaan… Ik heb er m’n eigen versie van gemaakt, weliswaar geïnspireerd door een andere blog 🙂 . Persoonlijk biedt dit vooral rust in m’n leven als ik zo ’n soort houvast heb zoals deze bullet journal. Dan hoeft het allemaal niet opgeslagen te worden op m’n harde schijf (lees:hoofd). Fijn dat je er wat aan hebt en thanks voor het pinnen. Maar zeg euhm…niet vergeten op tijd te rusten hé 😉 . In elk geval dank je om te komen lezen ook hier.

   Geliked door 1 persoon

   1. dat doe ik heel erg graag, ik wou dat ik wat vaker eens op bezoek kom komen op jouw virtuele plekje 😉 Maar gelukkig neem ik af en toe tijd voor een inhaalbeweging 😉 voor mij is die bullet journal ook zo’n beetje een houvast trouwens, geeft een pak meer rust in m’n hoofd!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.