Dag boek·Fragmenten

Tag: Sleutelboeken

[18 vragen, 18 boeken die me hebben verrijkt]

In Boeken magazine, een maandelijks tijdschrift dat ik al eens koop en dat – hoe kan het ook anders – rond boeken draait, verscheen al eens de rubriek ‘De sleutelboeken van’. Daarin wordt een (bekend) persoon gevraagd om zijn/haar boeken uit de doeken te doen die hebben aangezet tot lezen met een aantal sleutelvragen. Als echte boekenliefhebber vond ik dit danig interessant dat ik deze vragen hier graag overneem en beantwoord volgens m’n eigen sleutelboeken.

BRON vragen: Boeken magazine

 1. Het beste boek van m’n ouders.
  Er wordt nog geregeld teruggegrepen naar een atlas, een erfstuk van m’n grootouders (langs mama’s kant). Dat is vind ik het beste boek van m’n ouders.
 2. Het eerste boek dat ik zelf kocht.
  Hèt eerste, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur steken. Maar wat me het verst terugbrengt in m’n herinneringen aan zelf aangekochte boeken is ‘The tale of the flopsy bunnies’ van Beatrix Potter. Ik bracht het mee van een studiereis naar Londen tijdens m’n middelbare schooltijd. En wat een vertederend mooie tekeningen! Het kind in mij zal nog niet zo gauw verdwijnen ;-).
 3. Het eerste boek dat me rode oortjes bezorgde.
  Ik kreeg het behoorlijk warm bij het lezen van ‘De grens’ van Riika Pulkkinen. Zo’n boek waarvan je bij sommige passages denkt: Als er nu maar niemand over m’n schouders aan het meelezen is.  Zoals de bemerking op de achterflap terecht aangeeft <<QUOTE>> Alleen een ijskonijn blijft hier onberoerd onder. <<UNQUOTE>>
 4. Het boek dat me de literatuur in trok.
  Ongetwijfeld: ‘De schaduw van de wind’ door Carlos Ruiz Zafón. Heel speciaal die sfeer maar ook zo machtig geschreven. Ik las intussen ook twee andere boeken van dezelfde auteur, met name ‘Het spel van de engel’ en ‘De gevangene van de hemel’ doch het eerste steekt er naar mijn gevoel met kop en schouders bovenuit.
 5. Het boek dat mijn jonge jaren draaglijk maakte.
  Dat waren vooral stripverhalen (Suske & Wiske/Piet Pienter & Bert Bibber/Asterix & Obelix). Of sprookjesbundels, die ook. En oh ja: de tekstenboeken die rondgingen. Daarin schreven klasgenoten dan een tekst/gedicht in met daarnaast een mooie wenskaart of foto.
 6. Als ik aan mijn moeder denk, dan denk ik aan dit boek.
  Mama leest elk boek van Maarten ’t Hart, dus die schrijver doet me automatisch aan haar denken.
 7. Bij mijn vader denk ik aan dit boek.
  Papa leest graag de boeken van Jef Geeraerts. Is ook zo’n boekverslinderaar (of hoe noem je dat?). Het is me dus met de paplepel meegegeven ;-). Ik vermeld hier ook graag m’n broer die – hoe kan het ook anders – ook graag leest. Voornamelijk Ernest Hemmingway (o.a. De oude man en de zee) is een auteur die hem in het bijzonder aanspreekt.
 8. Het boek dat me altijd aan het huilen maakt.
  Ik was diep ontroerd en verpinkte inderdaad meerdere tranen bij ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana De Rosnay. Over de wreedheid van oorlog en rassenhaat en alle daaraan verbonden desastreuze gevolgen. In datzelfde rijtje hoort zeker ook ‘De boekendief’ van Markus Zusak thuis, een boek dat ik in 2016 las. Daar haalde ik m’n zakdoek ook opnieuw boven.
 9. Het boek waar ik me dood aan erger.
  ‘Hotel zonder sterren’ van Lara Taveirne kon me niet bekoren. Zo’n boek waarin de toon al wordt gezet in de eerst 10 bladzijden zonder dat het me nog verder prikkelt of benieuwt, leg ik al snel opzij. Ook boeken die hypes zijn, die schuw ik over het algemeen. Ik begrijp de hele hetze daarrond ook niet overigens en laat me daarin niet meeslepen.
 10. Ultieme romantiek in boekvorm vervat.
  Een vrij recent boek: ‘De boekenapotheek aan de Seine’ van Nina George, op het juiste moment uitgelezen en erin verdwaald.
 11. Het boek dat ik associeer met mijn eerste liefdeservaring.
  Die twee zijn niet met elkaar verbonden (-> dit zou evenwel de titel van een boek kunnen zijn 😀 😀 ).
 12. Het laatste boek dat ik voor mijn dood wil lezen.
  Een vraag waarop ik het antwoord schuldig blijf. Ik vermoed dat ik dan wel aan iets anders zal denken dan aan een boek lezen…
 13. Het boek dat me doet huilen van het lachen.
  Werkelijk huilen van het lachen, dat boek moet ik nog tegenkomen. Maar dit gaat er al aardig naartoe: ‘Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt’ van Fredrik Backman dat ik heb gelezen ikv de Verbeelding Book Challenge. Ook bij het lezen van ‘Elegance’, chick lit geschreven door Kathleen Tessaro herinner ik me dat ik hardop moest lachen.
 14. Het boek dat me steeds opnieuw kippenvel bezorgt en/of me van mijn sokken blaast.
  Een boek dat ik het afgelopen jaar heb gelezen en dat me toch wel lang zal bijblijven, was Liefde (Mijn strijd # 2) van Karl Ove Knausgard. Grootse literatuur, oprecht geschreven, bikkelhard het ene moment maar ook vertederend mooi het andere. My piece of cake 🙂 en scandi-auteurs hebben sowieso een streepje voor bij me.
 15. Het boek waar ik het meest uit geleerd heb.
  Een zelfhulpboek hier. ‘Puur lichter leven’ van Jolijn Hendriks. Het heeft me op goede weg geholpen.
 16. Het meest onderschatte boek ooit.
  Het groene boekje of elk woordenboek. Zo ook Van Dale’s ‘1000 vergeetwoorden om te koesteren’ – dit laatste heb ik alvast toegevoegd op m’n wish list :-).
 17. Het meest overschatte boek ooit.
  Een boek dat wordt gebombardeerd tot een hype terwijl het literair niets voorstelt. If you know what I mean
 18. Het beste boek aller tijden.
  Wat kan ik daarop antwoorden? Ik wil nog zoveel boeken lezen en wat ik vandaag het beste boek vind, wordt mogelijk morgen al door een ander overstemd. Dus ook hier… laat ik het antwoord in het midden. Ik zou graag eens een boek lezen, een echte klassieker, zo eentje dat quasi ‘iedereen’ al heeft gelezen en waarbij ik dan het gevoel krijg: dìt boek is het beste boek aller tijden. (John Irving? Ernest Hemmingway? J. Bernlef? Stefan Hertmans?…)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welke boeken zijn jouw sleutelboeken? Welk boek is volgens jou hèt beste boek aller tijden?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18 gedachten over “Tag: Sleutelboeken

 1. Een moeilijke vraag. Er waren er zoveel. De klassieker Jane Eyre van Charlotte Brönte las ik in mijn jeugd wel vijf keer. En dat vind ik bijzonder. Als volwassene kan ik een boek nog zo goed vinden, ik lees het nooit meer opnieuw.
  Mijn tegenwoordige favoriet is de IJslandse schrijver Arnaldur Indridason.

  Like

  1. Een boek verschillende malen lezen…dat lijkt me nogal een opgave, denk niet dat ik me daar zo meteen toe zou geroepen voelen. Wel boeken die ik vroeger maar niets vond – mogelijk omdat ik er nog niet ‘klaar’ voor was – en die ik na enkele bladzijden al opzij legde. Daar zit wel wat tussen dat ik een tweede kans wil geven. Ja Jane Eyre da’s echt zo’n klassieker hé, dank je voor de tip.

   Geliked door 1 persoon

 2. Zeer interessant om te lezen, maar nog niet zo simpel om zelf antwoord op de vragen te geven. Ik heb net De gevangene van de hemel gelezen en vond dat erg goed. Het smaakt alleszins naar meer.

  Like

 3. Een lijstje vragen dat aan het denken zet … Met ‘De schaduw van de wind’ volg ik je helemaal! Binnenkort heb ik tijd om de verhuisde boeken hier eens uit te pakken. Wie weet kom ik dan wel nog sleutelboeken tegen 🙂

  Like

  1. Dat deed het met mij inderdaad ook tijdens het invullen: me aan het denken zetten :-). Machtig hé, ‘De schaduw van de wind’, ik zag het zo allemaal voor mij en da’s een waar schrijftalent. Benieuwd welke schatten je zoal zal tegenkomen bij het uitpakken, altijd boeiend. 😉

   Like

 4. Dit vragenlijstje ga ik opslagen Hilde. Het lijkt me leuk om de vragen zelf ooit ook een keertje te beantwoorden. Ik ben ondertussen alvast aan het nadenken over het eerste boek dat ik zelf kocht. Ik herinner me wel nog drie kleine boekjes die ik als verjaardagscadeautje kreeg van mijn tante en nonkel. Als ik me niet vergis was ik toen slechts 4 jaar dus dat zullen wel de eerste gekregen exemplaren zijn. Mijn allereerste zelfgekochte boek is wat moeilijker. Ik ging als kind immers wekelijks naar de bibliotheek en had toen nog geen eigen collectie. Volgens mij was ‘Weg met de literartuur’ van Herman Brusselmans het allereerste boek dat ik voor mezelf kocht. Een paperback die ik op de Boekenbeurs aanschafte én meteen ook door hem liet signeren.

  Like

  1. Doe gerust, Liesbet. Toch nog even vermelden dat ik het ook elders haalde (zie bronvermelding 😉 ). De vragen beantwoorden vergde wel wat inspanning, de ene al meer dan de andere. Dat eerste zelf gekochte boek…ik ben er ook niet 100% zeker van hoor maar dat van Beatrix Potter is wat bij mij het verst teruggaat in m’n herinnering alleszins.

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat een toffe tag! Fijn om jouw antwoorden te lezen.
  Op je vraag wat ik het beste boek aller tijden vind, kan ik geen antwoord geven, vooral omwille van dat “aller tijden”. Ik merk dat mijn boekensmaak in de loop der jaren evolueert én ook: dat een boek soms wonderlijk op het juiste moment kan komen en me net dán veel dieper kan raken dan dat het enkele jaren daarvoor gedaan zou hebben.

  Like

  1. Dag Becky :-). Leuk dat je kwam lezen en dat klopt wel: als boekenlezer evolueert men in de loop der jaren. Zo zijn er boeken/auteurs die me als jong meisje niet zo meteen aanspraken, nu ben ik er wèl benieuwd naar. Een van m’n ‘Leesdoelen 2017′ om ook eens zo’n boek te gaan opzoeken ;-).

   Like

  1. Ik vond dat ook zo grappig toen ik dat las op de cover van dat boek, Evi. Herinner het me nog als de dag van gisteren toen ik het boek gelezen heb. Intussen toch al meer dan 10 jaar geleden schat ik… Leuk dat je het een fijne tag vindt, ik vond ‘m ook leuk om te beantwoorden (met dank aan Boekenmagazine).

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.