Creaties·Welzijn

Boekrecensie: Nooit meer diëten 2 – Sandra Bekkari

[Hoe gezond eten zonder diëten me op goede weg heeft geholpen]

Eten en ik, dat is zo’n beetje een liefde-haat verhouding. Hier ten huize staan weliswaar diverse kookboeken waaruit vele gezonde recepten te rapen vallen. Echter, de ene periode (vooral tijdens de zomermaanden) ben ik daar heel bewust mee bezig, de andere (voornamelijk in wintertijd) durf ik daar al eens van afwijken.

Toch weet ik dat ik me het beste voel bij dat eerste. Een gezonde en bewuste levensstijl geeft meer energie, inspiratie, motivatie en vooral zet aan tot creatie. Je goed in je vel voelen door lekker eten zonder (telkens opnieuw) te hoeven diëten, een methode die blijvend werkt, daarnaar was ik evenwel nog op zoek.

Zo’n methode (de Sana-methode) heb ik nu gevonden bij Sandra Bekkari in haar boek Nooit meer diëten 2. Temeer door de doorslaggevende getuigenissen (in het boek en op haar blog) kreeg ik dat spreekwoordelijke duwtje in de rug om hier ook zelf mee aan de slag te gaan. Het leuke is ook, dat deze recepten mooi aansluiten bij m’n keuze om als flexitariër door het leven te gaan.

Nooit meer diëten 2

Over de auteur

Naast een aantal gevolgde opleidingen is Sandra Bekkari al zo’n 20 jaar actief  in de boeiende wereld van gezondheidspreventie (pag. 11) en tevens de grondlegger van de Sana-methode (pag. 20 e.v.) of Hoe je in 7 kleine stappen een grote sprong maakt in je leven.

Ze heeft een duidelijke down-to-earth mentaliteit, zo licht ze iets toe over èchte superfoods (pag. 36: Met superfoods bedoel ik niet allerlei dure poedertjes, sapjes en pillen…), vindt een kleine zonde af en toe best kunnen (pag. 29: Zelf eet ik dagelijks twee stukjes pure chocolade bij mijn kopje groene thee, een heerlijke, gezonde ‘zonde’.), vindt dat vlees oké is maar voegt eraan toe dat hiermee best niet wordt overdreven (pag. 33: De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom aan om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te consumeren.)

Daarnaast deelt de auteur in haar boek heerlijke en haalbare recepten om die gezonde levensstijl vol te houden (pag. 70 -> 201 – Recepten voor zowel ontbijt/ tussendoor/ hapjes & soep/ meeneemlunch/ hoofdgerechten/ dessert). nvdr: Je hoeft dus niet persé naar die éne Aziatische supermarkt of een andere gespecialiseerde food store om alle benodigde ingrediënten in huis te kunnen halen. Bij de naburige supermarkt of biowinkel vind je alles wat je nodig hebt voor de recepten uit het boek.

Waarom dit boek?
 • Het is een duidelijk en overzichtelijk boek waarin je snel wegwijs geraakt.
 • In helder geschreven en toegankelijke taal wordt uitgelegd waarom gezond eten zo belangrijk is.
 • Het is een veelzijdig boek (zowel voor veggie lover als voor een flexitariër, vleeseter met ook een alternatief voor glutenintoleranten).
 • Door de getuigenissen in het boek weet je dat de auteur al vele anderen heeft geholpen.
 • Het stimuleert om er direct mee aan de slag te gaan.
 • Voor wie Nooit meer diëten 1 heeft gemist, wordt bij het begin van het boek ook daarrond nog eea toegelicht. Handig!
Wat heb ik met dit boek geleerd?

Met dit boek heb ik mijn eigen eetpatroon nog eens onder de loep genomen. Ik slaagde er maar niet in om mijn gewicht in balans te houden. De herfst-/wintermaanden zijn ook maanden met minder variatie aan fruit (wat ik zo heerlijk vind in de zomer) en waarin maar weinig aanzet tot beweging. Heel concreet ben ik dit gaan doen:

 • Mijn voorraad aanvullen met gezonde superfoods van bij ons (een volledige lijst is te vinden in het boek pag. 20). (Over superfoods schreef ik al eens eerder iets.)
 • Nog meer andere groenten leren waarderen (zoals vergeten groenten, vorig jaar ontdekte ik de aardpeer en leerde ik wat je allemaal kan bereiden met rode biet).
 • Mijn dagelijkse eet- en leefgewoontes in een eetdagboek bijhouden waarbij ik de Sana-methode ben beginnen toepassen.
 • Mijn weekmenu baseren op deze Sana-methode.
 • Nòg bewuster eten/inkopen doen/…
 • M’n energie opnieuw voelen toestromen.
Enkele eenvoudige tips uit het boek uitgelicht

De meeste van deze tips paste ik al automatisch zelf toe in m’n eigen dagelijkse gewoonten. Toch is het altijd nuttig om daaraan nog ’n keertje herinnerd te worden :-). 

Onderstaande tips zijn slechts een kleine greep daaruit:

 • Eet steeds aan tafel en liever niet terwijl je leest, tv-kijkt of aan de computer zit, want dan besef je niet dat je eet. (pag. 23)
 • Zorg dat je bord voor minstens de helft uit groenten bestaat. (pag. 23)
 • Maak er een gewoonte van om op vaste tijdstippen een glas water te drinken. Ook water met een smaakje is oké als je dat lekkerder vindt. (pag. 24 – 25)
 • Zorg ervoor dat je steeds verse soep in huis hebt. Als je weinig tijd hebt tijdens de week, kan je tijdens het weekend een extra grote portie maken en deze in kleine porties invriezen. (pag. 31)
 • Combineer plantaardige en dierlijke eiwitten met mate. (pag 31)
 • Breng ook kleur op je bord. Een kleurrijk bord ziet er zoveel aantrekkelijker uit en nodigt uit om te eten. (pag. 37)
 • Zet een kopje rustgevende kruidenthee en duik even weg in een boek van je favoriete auteur. (pag. 43)
 • Duik in de badkamer en ontspan je met een douche of bad. (pag 43)
Uit de praktijk: hoe de Sana-methode mij heeft geholpen

Een nieuwe manier van eten vraagt gemiddeld 3 weken aanpassing voor je lichaam. Dit zijn mijn bevindingen na 1 maand NMD:

 • Ik heb een vlottere spijsvertering.
 • Ik krijg meer energie.
 • Mijn huid voelt anders aan.
 • Ik heb meer zin om vaker te bewegen, opnieuw leuke DIY dingen te gaan doen.
 • Vlak voor het ontbijt heb ik een gezond hongergevoel.
 • M’n reukzin is verscherpt.
 • M’n tanden voelen gladder aan.
 • Ik ontdek nieuwe, lekkere combinaties.
 • M’n trek naar ongezonde tussendoortjes verdwijnt.
 • De kwaliteit van m’n nachtrust is veel beter.
 • Ik sta ’s morgens op met een uitgerust gevoel.
Extra: Het Nooit meer diëten Eetdagboekje + wordt verwacht

Naast haar boeken is ook een Eetdagboekje verkrijgbaar: een leuk notitieschrift met ruimte voor je eigen eet-, leef- en beweeggewoonten. Zo kan je je eigen patroon een beetje bijhouden, bijschaven waar nodig en hiernaar teruggrijpen wanneer bijvoorbeeld emotie-eten opnieuw de bovenhand krijgt. Meer over dit Eetdagboekje vind je op Sandra Bekkari’s blog.

Op 16 December 2016 wordt het derde Nooit meer diëten boek verwacht. Ik kijk er reikhalzend naar uit :-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ken jij de Sana-methode en/of de NMD boeken van Sandra Bekkari?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

12 gedachten over “Boekrecensie: Nooit meer diëten 2 – Sandra Bekkari

 1. Dag Hilde, de grote lijnen herken ik in mijn eigen voedingspatroon. Ik eet zoveel ik wil, maar geen tussendoortjes, geen suiker, geen lactose en gluten. Zo weinig mogelijk rood vlees. Honger heb ik niet, maar op zes maanden viel ik wel 6 kg af. Het was o.a. de bedoeling dat mijn slechte cholesterol ging zakken, maar dat lukte helaas niet. Ik moet weer aan de cholesterolpil. Erfelijk. Genetisch bepaald. Niets aan te doen. Ook niet met aangepaste eetgewoonten. Wel jammer. Maar voor de rest eet ik lekker op deze manier verder. De winst voor je goed gevoel is énorm! Veel succes ook voor jou!

  Like

  1. Dank je voor de uitgebreide reactie/toelichting. Persoonlijk mag/kan ik alles nog eten en ik prijs me daardoor erg gelukkig. Neemt niet weg dat die ontdekking van varianten aan recepten een hele verrijking voor me betekenen. Zichzelf goed voelen – zowel lichamelijk als geestelijk – in deze of gene keuze vind ik daarbij van primordiaal belang. En de wetenschap is er ook om ons te helpen, gelukkig maar…

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik kijk ook uit naar dat derde boek! Heb de andere 2 hier thuis liggen en alhoewel ik geen fan ben van alle gerechten zijn het merendeel ervan echt wel lekker en probeer ik de tips zoveel mogelijk toe te passen.

  Like

 3. Je hebt zo te zien de NMD-methode goed ingepast in je leefpatroon. Goed bezig en doe zo verder! Eenmaal je in die gezonde vicieuze cirkel zit, gaat het vaak iets vlotter heb ik zelf gemerkt. AWat ik ook zo leuk vind bij Sandra is dat je nieuwe combinaties leert maken met vlot verkrijgbare ingrediënten. Ik kijk ook al reikhalzend uit naar het derde boek!

  Like

  1. Ja, echt wel hé ;-). Het gebeurt niet vaak dat een kookboek me blijft boeien. Dat van NMD slaagt daar wonderwel toch in en idd met ingrediënten overal verkrijgbaar. Ik sta echt al te popelen voor de nummer 3 :-).

   Like

 4. Wat een fijne boekrecensie, ik ontmoette haar op event van foodbag waar mijn schoonbroer me achterstaat, fijne madam, heel nuchter ook…..

  Like

  1. Dank je 🙂 . Binnenkort start ze haar eigen TV programma op VTM. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Ze lijkt me inderdaad ook een hele aangename persoon met een erg nuchtere kijk. Intussen heb ik de drie boeken uit de NMD reeks en maak er heel graag gerechten uit klaar.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.