Wonen en méér

Life hacks: 5 X ultieme huis-, tuin- en keukentips

Soms kan ’t simpel zijn. Simpele oplossingen door simpele middelen. Niets, geen onnodige keukengadgets maar hulpmiddelen die eenieder binnen handbereik heeft zonder het soms goed en wel te beseffen. Nu ben ik zelf nogal praktisch aangelegd en toch… kom ik nog af en toe van die bijkomende tips tegen. Life hacks noemt dat tegenwoordig :-).  Of het nu in de keuken (1), -badkamer (2), voor electro (3), op reis (4) of voor tuin en terras (5) wordt toegepast: elkeen hebben ze hun nut hier al meermaals bewezen.

Keuken (1)

Een heel simpele manier om overkoken te vermijden? Leg gewoon een houten lepel over de kookpot. Probleem opgelost.

houten lepel
houten lepel

Nog een restje wijn over na een gezellig etentje? Vries het laatste restje in, in ijsblokvormen. Zo heb je steeds een kleine hoeveelheid wijn binnen handbereik – zònder dat je een volledige nieuwe fles hoeft te openen – om saus te maken voor bijvoorbeeld een lekkere coq-au-vin, -bij de scampi’s, in de pastasaus … Ook leuk tijdens de feestdagen: feestelijke ijsblokjes die je bekomt door in elke vakje iets toe te voegen zoals een (eetbaar) viooltje, granaatappelpitjes, steranijs, verse kruiden…

feestelijke ijsblokjes
feestelijke ijsblokjes

Door een snuifje zout toe te voegen aan eiwit wordt het sneller stijf geklopt.

Geen croque monsieur toestel? Ook in een gewone broodrooster lukt het perfect om een croque monsieur klaar te maken.

Badkamer (2)

Je kent dat wel: de tube tandpasta die telkens opnieuw dient uitgeknepen te worden om het laatste beetje er nog uit te halen. Voortaan bestaat daar een praktische manier voor. Gebruik zo’n handige vershoud clip, knijp de tandpasta zo ver mogelijk tot voorin de tube en breng de vershoud clip aan vlak achter de resterende hoeveelheid tandpasta. Vanaf nu geen ergernis meer. Dus zo:

tandpasta
tandpasta

Leg in de badkamer een poetsdoekje binnen handbereik. Ga er na elke wasbeurt mee over kranen en sanitair. Zo vermijd je kalkaanslag en spaar je heel wat tijd uit bij de wekelijkse poetsbeurt. In de handel vind je tegenwoordig poetsdoekjes voor elk toepassingsgebied.

Electro (3)

Een opbergbox vol kabels en aanverwanten? En niet meer weten welke kabel waartoe diende? In de DHZ zaken bestaan er van die handige markeerders met clip – in verschillende kleuren – waarop je de naam van het bijhorende toestel kan aanbrengen.

Een haarclip (model ‘spin’) kan je dan weer gebruiken om kabels of verlengsnoeren bij elkaar te houden. Een simpele elastiek of binder (die bij de huisvuilzakken zit) doet het ook goed voor opladers van telefoon, fototoestel of voor rondslingerende electro draden.

Reizen (4)

Op reis met het vliegtuig? Mogelijk heb je het al eens ondervonden: bij het afnemen van de transportband dacht je je eigen reiskoffer mee te hebben. Blijkt achteraf dat het toch die van iemand anders is. Best vervelend. Natuurlijk bestaan er gekende manieren om je eigen reiskoffer te merken zoals een kleurrijke kofferriem (die krijgen echter al eens ‘pootjes’ of anderen hebben dezelfde kofferriem). Een originelere manier is: gebruik een kleurrijk sjaaltje en knoop dat rond het handvat van je reiskoffer (leg er wel verschillende knopen in of naai het eventueel dicht). Van zo’n sjaaltje is de kans zo goed als nihil dat iemand anders precies dezelfde print heeft.

reiskoffer
reiskoffer
Tuin en terras (5)

Verse kruiden die je in de zomermaanden kweekt kan je makkelijk fijn hakken en invriezen in ijsblokvormen of kleine diepvriesdozen zodat je ook steeds tijdens de wintermaanden verse kruiden binnen handbereik hebt.

Zaden van bloemen en planten kan je bewaren in kleine confituurpotjes, oude filmrol doosjes (die je zeker nog ergens liggen hebt 🙂 ) of bijvoorbeeld buisjes van hobbymaterialen.

Nog meer praktische tips? Lees dan ook: De 7 slimste keukenoplossingen. Vanaf vandaag staat ook de kerstplanner (in 7 stappen) on line. Je vindt deze laatste via een aparte pagina bovenaan het menu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Welke zijn jouw ultieme lifehacks?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

20 gedachten over “Life hacks: 5 X ultieme huis-, tuin- en keukentips

  1. Leuke tips! Ik sorteer mijn wasgoed van zodra het in de mand gaat (en heb dus verschillende manden) en dat bespaart veel tijd. Rekeningen betaal ik van zodra ze binnenkomen, zo kan er niets vergeten worden. En we werken met een weekmenu, zodat we niet elke dag naar de winkel moeten. Ik heb ook een aantal varianten op wat jij doet. Zo versier ik mijn koffer als ik op reis ga met wat stroken washi tape, dat valt goed op. Veel beter dan zo’n riem die verloren gaat. Mijn kabels heb ik gemarkeerd door er een klein papiertje rond te plakken (een soort langwerpige post it) want anders wordt het inderdaad een kluwen. Dit tip voor de tandpasta is geniaal! Dat ga ik bij thuiskomst meteen proberen vanavond.

    Geliked door 1 persoon

    1. Altijd leuk, zulke spontane reacties :-). Veel van wat je hier komt delen wordt hier ook al toegepast (wassorteermand/weekmenu’s en kliekjesdagen). Koffers markeren met washi tape òòk een leuk creatief idee, net zoals de oplossing ivm het markeren van kabels. Fijn dat je er ook wat aan hebt.

      Geliked door 1 persoon

  2. Wat die croque monsieur betreft: zelf al verschillende malen zo gedaan, zonder gemors. Hangt vermoedelijk af van het soort kaas dat je gebruikt ;-). Ook bedankt voor de bijkomende tip, altijd interessant.

    Geliked door 1 persoon

  3. Het poetsdoekje in de badkamer en de kabelsorteertips neem ik zeker mee!

    Veel van de andere tips volgde ik zelf al 🙂 één van mijn meest gebruikte lifehacks is het maken van vinaigrettes in een glazen bokaaltje. Alle ingrediënten erin, deksel erop en schudden maar. Heel wat minder gedoe dan in een kommetje of zo.

    Like

    1. Die salad-in-a-jar waarover je het hebt, daar schreef ik hier ook al eens iets over [https://regenboogbui.wordpress.com/2016/11/04/energiedip-volg-dan-deze-tips/]. Altijd het vermelden waard, waarvoor dank. Fijn te vernemen dat je er iets aan hebt!

      Like

    1. Ik was best wel verbaasd dat het werkte, die truc met de houten lepel :-). Ook het sjaaltje rond de koffer pas ik intussen al een aantal jaren toe. Kofferriemen kregen met name al een aantal keren ‘pootjes’…

      Geliked door 1 persoon

  4. Goh, mijn tips … Vermits ik een kleine diepvries heb verwerk ik verse pompoen meestal tot moes zodat ik er meer van kan invriezen. Dan kan ik hem nadien nog steeds verwerken in zowel soep als muffins, wafeltjes of puree. Er zijn er ongetwijfeld meer hoor (een heel deel van jouw lijstje doe ik zelf trouwens ook) alleen kan ik er zo meteen niet opkomen. Oh, ik bewaar verse bieslook in de koelkast-deur tussen de drankflessen. Op die manier blijft hij veel langer mooi staan bij mij. Zwarte plekjes op de blaadjes van een basilicum-plant kan je dan weer voorkomen door hem af en toe naast een geopend raam te zetten. Die basilicumplant naast je fruitschaal plaatsen helpt dan weer tegen de fruitvliegjes.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.