Dag boek

# Book challenge 2016 – update N° 10 (+ puntje 30)

Tiende update rond de Verbeelding Book Challenge waaraan ik dit jaar vol enthousiasme meedoe. Zoals je kon lezen in m’n vorige update, lees ik nu vooral boeken die ik nog echt dit jaar wil uitlezen en niet meer zozeer in functie van… Daar horen dan gelukkig wel eens boeken bij die toch nog in aanmerking kunnen komen voor één van de thema’s uit de VBC. Voor deze update heb ik 2 bijkomende boeken gelezen, wat het totaal gelezen boeken voor dit jaar op 35 brengt, met 27 van de 30 afgevinkte thema’s voor de Verbeelding Book Challenge.

3. Een detective +
7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)

Een bijkomend boek voor deze beide thema’s die ik al eerder had afgevinkt.

Auteur: Mary Kubica
Titel boek: Bevroren

Bevroren

Ik had nog eens zin in een detective (in dit geval: een psychologische thriller). Nu de avonden weer korter worden en we ons in alle gezelligheid in de zetel kunnen nestelen met een fleece dekentje is zo’n goed spannend boek altijd meegenomen. Toevallig gevonden voor slechts 5,-, dit debuut van Mary Kubica. Het verhaal speelt zich ook af tijdens de herfst-/winterperiode dus ideaal om nù te lezen. De originele titel luidt: The good girl.

Samenvatting Wanneer Eve Dennett op een avond onverwacht telefoon krijgt van Ayanna Jackson lijkt dit eerst onschuldig. Later uit het gesprek zal blijken dat Ayanna – de beste vriendin van Eve’s dochter Mia – reden te over heeft tot ongerustheid. Mia Dennett blijkt al sinds enkele dagen onbereikbaar, reageert op geen enkele manier op oproepen en ook op school – waar ze docent beeldende kunsten is – is men niet op de hoogte van de reden van haar afwezigheid. Wat daarop volgt is een helse zoektocht naar het waarom iemand dit haar heeft aangedaan.

De dader, Collin Thatcher, kreeg als opdracht Mia Dennett – niet toevallig de dochter van een voornaam jurist – te bezorgen aan Dalmar Osoma in ruil voor losgeld. Hoewel Collin die som goed zou kunnen gebruiken smeedt hij andere plannen, neemt het meisje mee en vlucht weg van zijn opdracht naar een afgelegen, kille blokhut en de winter staat voor de deur. Wat daarop volgt is een ijzingwekkende roller coaster. Zowel vanuit het hoofd van dader, entourage van het slachtoffer als van de rechercheur – Gabe Hoffman – die het onderzoek leidt krijgt de lezer langzaam maar zeker inzage in deze hele bloedstollende situatie.

Het verhaal verhandelt telkens aparte getuigenissen over ‘ervoor’ en ‘erna’ (de feiten en observaties voor de misdaad en zoals ze zich ontvouwen na de misdaad). Met meer dan eens een cliffhanger: telkens wanneer de ontknoping nabij lijkt duikt iets nieuw op.  Er zijn de gesprekken/ondervragingen (ervoor)  met Kathryn Thatcher, de moeder van Collin die hij nu hulpeloos en aan haar lot overgelaten achterlaat. De conversaties (erna) tussen Mia en haar veeleisende vader James, de onmacht daarin van haar moeder Eve, die daartoe enigszins troost vindt bij de onomwonden en aimabele rechercheur, de spanning die ook daarrond wordt opgebouwd…

Kortom: sterk verwoord, over hoe iemand in de kern kan veranderen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden en hoe dit ook de hele omgeving méé verandert. Het – onverwachte – einde laat de lezer echt onthutst achter met een dubbel gevoel. Een psychologische thriller-detective, knap werk voor een debuut!

9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat +
13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)

Nog een bijkomend boek voor deze puntjes.

Auteur: Jolijn Hendriks
Titel boek: Puur lichter leven

Puur lichter leven - Jolijn Hendriks Een zelfhulpboek dat een gevoelig (what’s in a name 😉 ) onderwerp als…hoogevoeligheid aansnijdt, daar wilde ik wel eens het fijne van weten. Temeer omdat ik er de laatste maanden iets meer mee werd geconfronteerd. Een uitgebreide boekrecensie schreef ik in een aparte blogpost.

Ik kende dit boek vijf sterren toe op Goodreads. Het is helder en heel toegankelijk geschreven, zonder belerend over te komen. Precies wat een HSP nodig heeft :-). Een boek dat ècht helpt, met concreet stappen- en actieplan. Check!

Hier komen meedelen dat men een boek rond hooggevoeligheid leest, betekent zoveel als kleur bekennen van ‘Hé ik ben een hooggevoelige, weet je wel?‘ Toch weerhoudt dit mij er niet van. Hooggevoeligen worden al eens verkeerd begrepen, met deze bekentenis breek ik dan ook graag een lans rond dit onderwerp :-). In tegenstelling tot wat men zou denken is hooggevoeligheid geen handicap maar integendeel een gave indien het op de juiste manier wordt aangewend. Iets wat in dit boek zeker wordt bevestigd.

 

Extra : puntje 30

Voor dit puntje [Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven] voegde ik nog een aantal boeken toe op m’n boekenruilrek, lees: boeken die ik weggeef of -kan omruilen. Wie dit puntje nog niet heeft afgevinkt vindt hier nu misschien wel de oplossing. Ook als je niet deelneemt aan de VBC kan je hier boeken ruilen ;-). Wie het hier al een tijdje volgt, kon lezen dat ik zo reeds een fijne blogger meet-up had met achtereenvolgens Valerie & Sandra, Sofie, Greet en Haaike en dat ook Evi hier al eens een boek won.

Overzicht VBC: Verbeelding Book challenge 2016

 

BRON foto’s: Bol.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

4 gedachten over “# Book challenge 2016 – update N° 10 (+ puntje 30)

  1. Dit jaar is dan ook – hoop ik tenminste – een uitzonderlijk jaar wat het lezen betreft voor mij, Sofie. Door omstandigheden thuis komt er dan al meer tijd vrij. En btw 18 boeken klinkt toch ook al goed vind ik persoonlijk. 😉

   Like

 1. Er is een tijd geweest dat ik de plaatselijke bibliotheek leeg las, doch heden ontbreekt me daartoe jammer genoeg de tijd. Mijn madam heeft nu die taak van mij overgenomen.

  Like

  1. Dan hoop ik voor jou dat zo’n tijd nog eens terug mag komen (omdat ik hier tussen de regels door wel kan opmaken dat je graag boeken leest 😉 ). Maar euhm…nu toch ook wel een beetje – veel – benieuwd naar welke leestips uw madame zoal heeft (?).

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.