Fragmenten·Wonen en méér

Het digitale kassaticket

[Over milieubewust leven en hoe ik hierin m’n steentje bijdraag]

Papier, er is altijd teveel van. Van het kleinste kassaticket en de papieren draagtassen over facturen tot de gepersonaliseerde reclames die onze brievenbus in duikelen. Groot was dan ook de verrassing toen me bij deze kledingzaak de vraag werd gesteld of ik een afgedrukt- dan wel een digitaal kassaticket wou. Dan ligt m’n antwoord snel klaar: digitaal natuurlijk! Op die manier wordt het gewoon doorgestuurd via e-mail. Alles wat het milieu minder belast, daar zijn we immers voorstander van.

Eten & drinken

Zo ook wat de Albert Heijn (meestal open van 08:00u tot 20:00u) betreft. Op de achterkant van het kassaticket lees ik dan:

Bij het afrekenen de eerstvolgende keer vroeg ik dan ook aan de kassabediende om géén kassaticket af te drukken. Maar er loopt toch nog iets fout want men wist niet hoe dit precies moest. Bij Albert Heijn in Nederland is dit wèl reeds goed ingeburgerd heb ik ondervonden. Hier in België is dus nog werk aan de winkel. Het zou een goede zaak zijn mochten meerdere winkels overwegen om een digitaal kassaticket te voorzien.

Schoenen

Tijdens m’n ontdekkingstocht op andere blogs heb ik geleerd dat er bepaalde schoenenmerken zijn die voor het milieu minder belastend zijn zoals hier of ook nog op deze blog. Dat bepaalde- van die schoenenmerken dan ook nog eens verkrijgbaar zijn bij de courantere schoenwinkels  is natuurlijk handig meegenomen. Eveneens bij de courantere schoenwinkels, zijn er regelmatig acties rond gebruikte schoenen die kunnen worden ingeleverd in ruil voor een kortingsbon bij aankoop. Recycleren maar!

Zo kocht ik vorig jaar in de herfst deze enkellaarsjes van Brako (met dank aan de dochter die me heeft geholpen bij de juiste foto keuze):

milieuvriendelijke schoenen
milieuvriendelijke schoenen
Kleding
JBC, lid van Fair Wear Foundation
JBC, lid van Fair Wear Foundation

Ook daarin ontdekte ik die éne kledingzaak, die het label ‘Fair Wear Foundation‘ hoog in het vaandel draagt. Een overzicht van andere kledingzaken, die hieronder vallen, vind je hier. De papieren draagtassen voor de aangekochte kleding (zie foto) gebruik ik dan weer, om papier en karton in te verzamelen en zo mee te geven met de papierophaling in onze gemeente.

Wist je trouwens dat Kim Clijsters haar eigen kindercollectie ontwerpt voor JBC?

Fair Wear Foundation - member
Fair Wear Foundation – member

H&M maakt er dan weer zaak van, om gebruikte kleding te recycleren (die kledinglijn noemt dan de H&M Conscious Collection). Per zak met gebruikte kleding krijgt men ook een kortingsbon van 15% vrij te besteden in die winkelketen. Zo vind ik er vorig jaar deze trui voor het tussenseizoen, een trui die werd gemaakt van gerecycleerde materialen zoals ook op het etiket wordt aangegeven:

 

Nog voor verbetering

Wat anderzijds nog kan verbeterd worden en waarin dan ook voor mij de uitdaging ligt:

 • Het verminderen van de plastieken afvalberg (zoals de plastieken verpakking rond flessen, de verpakking van zuivel en charcuterie). Plastieken zakjes van groenten en fruit heb ik al meer beperkt, hiertoe gebruik ik al eens vaker m’n herbruikbare boodschappentas. Dat verloopt zonder problemen, niemand aan de kassa die zich daar vragen bij stelt :-).
 • Nog méér  bewust bio voeding kopen, in de supermarkten wordt het aanbod steeds meer uitgebreid en dat kunnen we alleen maar toejuichen.
 • Een degelijke fiets kopen (liefst met ecocheques) zodat ook iets langere afstanden met de fiets in plaats van met de auto worden afgelegd.
 • Vaker zelfgemaakte– in plaats van gekochte wenskaarten versturen. Hier ben ik intussen ook mee gestart dankzij een wel erg leuke nieuwe creatieve hobby.
 • Nòg milieubewuster kuisen, wassen, … (het ramen lappen met bamboe doekjes is al een begin 😉 )
 • (Blijven) meedoen aan dikke-truien-dag, trein-tram-bus-dag,  week van de mobiliteit, …
 • Nog mínder smeren uit potjes van de commerciële merken. Ook daarin vind ik langzaam maar zeker m’n weg.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe leef jij milieubewust? Heb je nog andere tips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18 gedachten over “Het digitale kassaticket

 1. Goed bezig!! Schoenen zijn bij mij nog niet altijd zo milieubewust… liefst zou ik vegan schoenen kopen, maar daar heb je nu eenmaal niet zoveel keus in. Ik heb wel een paar gympen van ‘vegetarian shoes’ gekocht bij Vegalife in Amsterdam. Waterdichte winterschoenen heb je daar ook wel, maar ik heb geen makkelijke voeten en heb dus toch maar weer een leren paar aangeschaft. Wel jammer, maar verder stop ik niets dierlijks in mijn mond en dat schijnt nog het meeste invloed op het milieu te hebben, naast zo min mogelijk met het vliegtuig reizen.
  Die kassabonnen dragen ook heel wat bij, ook al lijkt het maar een klein dingetje. Vaak krijg je ‘m al in je handen gestopt voor je hebt kunnen weigeren. En wat dacht je van al die reclamefolders die je in de brievenbus krijgt, zelfs als je een ja/nee-sticker hebt (bestaat dat in België ook?) Ik heb laatst een paar bedrijven gemaild dat ik die reclame echt niet wil. Hopelijk slaan ze onze brievenbus voortaan weer over.

  In elk geval helpen alle kleine beetjes. Ik vind het mooi om te lezen hoe jij hiermee bezig bent, dat inspireert me weer 🙂

  Like

  1. Hallo Lalagè. Fijn te horen dat het jou inspireert. En dank je ook voor jouw tips. Alle beetjes helpen, inderdaad. Zo ben ik – als flexitariër – ook bewust geminderd met vlees eten. De stickers ‘geen reclame drukwerk’ prijken hier ook op de brievenbus. Mocht het jou interesseren: onder tags (rechter zijbalk) vind je bij Ecologische voetafdruk berichten die ik hier eerder postte rond datzelfde onderwerp.

   Like

 2. Je bent goed bezig! Ik probeer milieubewust te zijn maar dat is niet altijd even makkelijk. In Leuven heb je Content, een winkel zonder verpakking, en daar probeer ik shampoo, badschuim, zeep maar ook rijst, pasta etc te gaan halen. Voor de rest probeer ik te zorgen om papieren- of glazenverpakkingen te kopen.

  Like

  1. Dank je, Lize. Het is niet altijd evident, inderdaad. We zijn nu eenmaal een bepaalde levensstijl gewoon. Toch vind ik het belangrijk om daar bewust mee bezig te blijven. In Leuven kom ik ook wel eens (2 van m’n vriendinnen wonen er in de buurt); van Content had ik nog niet gehoord dus bedankt voor jouw tips ook!

   Like

 3. Leuk dat je hier zo mee bezig bent! Ik doe ook wel mijn best, op sommige vlakken al bewuster dan op andere. Die cosmetica, daar wil ik mij ook wel eens meer gaan in verdiepen.

  Like

  1. Het is iets dat me blijft bezighouden, Greet. Ik postte hier al een aantal keer iets rond dit onderwerp (Ecologische voetafdruk). Ik vind het tè belangrijk. 🙂

   Like

 4. Heel goed bezig! 🙂 Ik moet nog meer ecobewust kopen.

  Mijn milieu-tips: mijn wifi uitzetten ’s nachts en als ik weg ben, de verwarming wat lager zetten, geen auto hebben,…

  Like

 5. Fijn dat je aandacht besteedt aan faire kleding 🙂 JBC is (omwille van hun FWF lidmaatschap) de enige keten waar ik nog koop, verder koop ik enkel bij kleinere winkels die van eerlijke kleding hun prioriteit maken (Supergoods, Hempmade, Anders Getint…). Vandaag was het trouwens M-fair in Mechelen, dat volledig rond dit thema draaide. Ik vond het heerlijk om daar te zijn en hoop dat het volgend jaar weer georganiseerd wordt 🙂

  Like

  1. Het kan altijd beter en hangt met zovele factoren samen hé. Toch blij dat ik dit ontdekt heb. Van M-fair had ik ook al gehoord maar tot hiertoe nog niet zelf geweest. Bedankt voor de vele bijkomende tips, Becky.

   Like

 6. Door jouw blog ben ik me pas bewust van wat er bij AH achter op het kassaticket staat. Het is me inderdaad nog nooit gevraagd of ik het digitaal wilde. Voor de rest doe ik mijn best. Ik ben ook van het idee dat alle beetjes helpen.

  Like

  1. Het is ook puur toevallig dat m’n oog daarop viel Sandra, toen ik het kassaticket omdraaide en doordat het in NL automatisch gebeurt. Ik ben ook van dat principe dat alle beetjes samen een groot geheel uitmaken. 😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Goed bezig! Fijn om te lezen dat je o.a. bij mij inspiratie opdoet 🙂

  Goed om weten dat je bij AH in principe kan vragen om geen kasticket te krijgen; dat is iets waar ik mij alleszins ook vaak aan kan ergeren: twee seconden nadat ik zo’n ticket gekregen heb, smijt ik het meestal toch al in de vuilbak… Al vrees ik dat ik niet meteen moet verwachten dat dat hier ook ingevoerd gaat worden, de Zwitsers zijn nog maar sinds begin november overgestapt naar betalen voor plastic zakjes! Gelukkig lopen ze niet op alle gebieden zo achter 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ere wie ere toekomt ;-). Het verbaast me een beetje, ik dacht dat Zwitserland zo’n land was waar men ecologie zo hoog in het vaandel draagt…

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.