Het boek ‘Puur lichter leven’ is geschreven voor ieder die te maken heeft met hooggevoeligheid. Vanuit haar eigen ervaringen effent de auteur het pad naar een lichter leven met minder zwaarte waardoor meer energie vrijkomt om te leren leven vanuit je hart. Een boekrecensie!
HSP of HSS?
HSP of High Sensitive Person: Deze persoon heeft behoefte aan niet te veel prikkels, moet moeite doen om de prikkelverwerking in balans te houden.
HSS of High Sensation Seeker: Deze persoon is hooggevoelig in de basis, maar heeft juist behoefte aan prikkels en uitdagingen.
In het boek staan 2 tests, op basis waarvan kan worden uitgemaakt of men HSP of HSS is (pag. 135).
De juiste balans
Doordat je als HSP zo gevoelig bent voor allerhande prikkels die op je afkomen, is het belangrijk om daarin een evenwichtige balans te vinden. Vaak word je als HSP door anderen aanzien als iemand die steeds lief en zorgzaam is (voorbeeld boek pag. 28). Dit maakt je op een ongezonde manier afhankelijk van het helpen van anderen. Wat daarbij vaak wordt vergeten, is eigen grenzen te bewaken, hooggevoeligen hebben daar meer moeite mee (pag. 126). Dit manifesteert zich op verschillende vlakken:
- relaties Hierin is het belangrijk te kiezen voor relaties die je voeden en energie geven (pag. 152). Er zijn immers énerzijds de givers, anderzijds zijn er de takers (pag. 152). Kunst is om hierin de juiste keuzes te gaan maken.
- in- en ontspanning Een goede balans van in- en ontspanning geeft minder klachten in je lijf, maakt innerlijk ook rustiger (pag. 155). Wat daarbij helpt, is het inplannen van ontspanning in je agenda (pag. 161). Denk hierbij aan natuur – creativiteit en mensen (opdracht boek pag. 153).
Hoofd- en buikgevoel
Hoofd
Hooggevoelige mensen zitten vaak ‘in hun hoofd’ en dwalen meermaals af naar piekermomenten. Dat piekeren geeft zwaarte. Zonder het goed en wel te beseffen, creëren ze daardoor ‘selffulfilling prophecy‘ -> wat je vreest zal ook gebeuren. (pag. 76)
Buik
Ook maag- en darmklachten komen vaak voor bij een HSP. Eigenlijk is de buik bij hooggevoelige mensen een soort barometer, waaraan ze kunnen meten wat de sfeer, de temperatuur, de spanning … enzovoort is (pag. 146). Ze zitten vaak in een overlevingsmodus waardoor de bijnieren cortisol gaan aanmaken. Hierdoor worden suikers omgezet in vetten (pag. 123). Ze dragen – letterlijk – alles breed uit door de zwaarten die ze dragen. Eveneens emotie-eten hoort daarbij: eten om de leegte die je voelt te vullen (pag. 116). Wanneer je overgaat van overleven naar leven zal het loslaten van zwaarte ervoor zorgen dat je gewicht verliest (pag. 123).
Uiterlijk
Hooggevoelige mensen zijn vaker incronguent in hun uiterlijke taal: het overlevingsmasker vertolkt vaak iets heel anders naar de buitenwereld dan ze innerlijk voelen (pag. 107). Ze zijn ofwel tot in de puntjes verzorgd, één van die schotten dat ze voor zichzelf optrekken om hun innerlijke kwetsbare kant af te schermen. Omgekeerd kan ook: ze kleden zich net zo onopvallend mogelijk om te worden opgenomen in de massa als een grijze muis, quasi onzichtbaar. Om zich uit te drukken praten ze vaak met gedempte stem zodat deze geen ruimte inneemt (pag. 117). Vaak ziet men ook dat hooggevoelige mensen zich klein maken door een gebogen houding en een ‘timide’ gelaatsuitdrukking (pag. 120).
Door zich klein te maken, geven ze echter de ander ‘ruimte’ en ‘macht’, ze laten iets zien van ‘zich ondergeschikt maken aan’ (pag. 67). Wanneer een HSP groeit in eigen levenskracht, zullen ze zich groter kunnen maken en minder kwetsbaar in het leven staan. Als HSP kan je ook reacties hebben die uiterlijk iets met je lijf doen: nagelbijten (pag. 65), blaasontsteking ten gevolge van ‘niet-geweende tranen’ (pag. 75), zwaarder worden doordat je zwaarte (van de wereld/-je omgeving/-jezelf) gaat vasthouden (pag. 65)…
Transformatie zorgt voor een positieve omwending: er is ruimte voor mij / ik ben goed genoeg, oké / men zal minder gericht raken op de andere (pag. 111). Belangrijk in zo’n transformatieproces is duidelijk aan te geven wat je bezighoudt en waarin je wilt veranderen (pag. 127). Stel jezelf daarbij de vragen: Wat is mijn gevoel? en Wat is mijn behoefte? (pag. 128) Zie hiervoor het stappenplan in het boek (pag. 87 -> 109) en een volledig uitgewerkt actieplan (pag. 195 -> 200).
De oorsprong van HSP
Vaak is de oorsprong terug te vinden in de kindertijd. Wanneer men als hooggevoelig kind niet leert om te gaan met frustraties en tegenslag kan men de eigen kracht niet ontdekken. Het ontbreekt aan autonomie. Dit werkt onzekerheid in de hand (pag 108). Wat ook vaak voorkomt is het niet durven zeggen wat je denkt uit angst voor afwijzing (pag. 92). Als reactie ga je ‘bevriezen’ of ‘vluchten’: je trekt je terug of vertoont sociaal wenselijk gedrag, volgens de opgelegde normen. In je lijf sta je dan op de overlevingsstand. Een HSP is dan vaker bezig met te overleven dan wel met te leven.
Vluchten, vechten of bevriezen
Vanuit die overlevingsstrategie die een HSP meedraagt is het vaak moeilijk om op de juiste manier om te gaan met kritiek. Vaak wordt kritiek gezien als afwijzing. Een HSP reageert hierop door te verschrompelen (bevriezen en vluchten) of zich intens te verdedigen (vechten) (pag. 102). Iedere vorm van kritiek voelt aan als een aanval, vanuit de herinnering aan afwijzing. Daardoor ook wordt een hooggevoelige persoon vaak overvallen door heftig verdriet, intense woede, schaamte of diepe eenzaamheid (pag. 54).
Perfectionisme en communicatie
Om ervoor te zorgen dat ze geen kritiek ontvangen, gaan hooggevoelige personen vaak alles tot in de puntjes verzorgen. Onder dat perfecte gedrag zit echter angst en trauma. Je hebt je afgewezen gevoeld in wie je bent of wie je in sommige delen van jezelf bent. Daardoor ga je erg je best doen om geen ‘fouten’ te maken of anderen te ontzien, je wilt geen spanning veroorzaken; je wordt super-alert en in je gedrag enorm pefectionistisch (pag. 77). Een HSP zoekt eerder de weg van het compromis dan een conflictsituatie. Het boek toont aan de hand van een aantal opdrachten hoe je ook dit kan bijsturen. Als HSP heeft men ook vaak moeite om hulp te vragen, men wil bewijzen dat men het alleen kan vanuit die overlevingsdrang (pag. 171).
Om te groeien in waardering en zelfontplooiing is een gevoel van basisveiligheid en geborgenheid nodig. Aan de hand van de piramide van Maslow (pag. 88) leer je stap voor stap hoe je deze basis kan opbouwen/verstevigen.
Worden wie je bent in hart en ziel
Als HSP kan je je eigen leven vormgeven, je bent geen willoos slachtoffer van het lot. Het leven overkomt je niet! Die levenskracht kan je zelf in de hand werken door afscheid te nemen van je trauma’s, je kwetsingen, je superego (= je beperkende gedachten). Zo kom je tot het creëren van meer lichtheid in je leven. Je wordt schepper van je eigen leven, je reist op je pad van creatie met je hart en ziel als koers. Wat jou daarbij op weg helpt is liefde, vertrouwen, moed en dankbaarheid, verwondering.
Een mooi voorbeeld uit het boek: moed vloeit voort uit angst en angst is nodig. Wie beweert zonder angst te leven, leeft roekeloos en onverantwoord. Angst hebben is een gevoel van leven met verantwoordelijkheid. Daarvoor is moed nodig en moed betekent kracht. Blij zijn en worden van kleine dingen geeft eveneens die levenskracht. Hooggevoelige mensen hebben die gave voor het zien van schoonheid om zich heen. Door te bouwen aan hun zelfvertrouwen krijgt die verwondering meer ruimte. Het boek leert je hoe je daar naartoe kan groeien.
Wat heb ik hieruit geleerd?
Het lezen van dit boek heeft me zeker verlicht :-). Het heeft me geleerd om de ‘givers’ van de ‘takers’ te onderscheiden, methoden bijgebracht om de juiste keuzes te maken, tijdig de valkuilen als hooggevoelige persoon te zien en me hiervoor te hoeden. De opdrachten die erin vermeld staan hebben me telkens iets bijgebracht en verder vooruit geholpen. Er is nog een hele weg te gaan, doch met de stappen die er reeds zijn gezet gaat het de goede richting uit. Ik dank jou alvast voor het lezen en hoop dat je er zelf ook wat aan hebt :-).
Ik ben nu wel onmetelijk benieuwd naar het eerste boek van dezelfde auteur: Puur hooggevoelig (Jolijn Hendriks).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dit lijkt mij een goed en interessant boek. Bedankt voor je recensie.
LikeGeliked door 1 persoon
Het heeft me al heel goed geholpen, Lize, dit boek en dat doet het nog steeds. Ik grijp er nu regelmatig naar terug :-). En graag gedaan wat die recensie betreft.
LikeLike
Heel interessante tekst, en zo herkenbaar…
LikeLike
Fijn, die herkenning waarvoor dank. Het boek is een echte aanrader ;-).
LikeLike