Fragmenten

Zondag, cocondag

[Hoe ik weer gemoedsrust vind en wat mij daarbij helpt]

Het was een beetje een start in mineur hier op onze Regenboog. Ik heb het dan over de start van de dochter aan de Hogeschool. Haar eerste jaar. Een nieuwe school, afwachten wat dit zou brengen. Vooral na [het gebeurde] vergde dit meer moed dan in normale omstandigheden. Een zondag als cocondag is dan ècht wel welkom.

Maar gelukkig, haar eerste dag was een meevaller. Ze leerde zelfs al enkele nieuwe mensen kennen, wisselde meteen contactgegevens uit en op dag 2 had ze al afgesproken met één van die meisjes om samen het openbaar vervoer te nemen. So far, so good. Er volgde een – moeilijke – taalleestest waarin ze beter scoorde dan ze had verwacht. Een tweede waarin ze zelfs héél goed scoorde.  Ze was gestart en kreeg een duwtje in de rug. Toch was dit vooral een emotioneel bewogen week.

Tijdens de vele gesprekken die we ’s avonds samen hielden kwamen er al eens opnieuw traantjes boven. Het onbegrip, de blijvende vragen zonder antwoord, het onwezenlijke, de leegte die nu is achtergebleven in haar nog zò jonge leven. Het bleef dicht op m’n vel kleven. En zoiets weegt. Haar verdriet voelde als mijn verdriet. Ik moest me gaan versterken. Hoe ik nu weer stilaan gemoedsrust vind en wat me daarbij op goede weg helpt kom ik hier graag delen.

Eigen angsten bevriezen

Ik kon ò zo goed aanvoelen wat dochterlief nu doormaakt. Herkende veel daarin uit m’n eigen jeugdbeleving. Voelde in haar tranen ook opnieuw mijn tranen branden. Voelde mee, leefde mee tot in elk minuscuul klein vezeltje. Doch, om er te stààn voor haar moest ik eigen angsten bevriezen. Ik ging op zoek naar de juiste manieren om hiermee om te gaan.

Een goed zelfhulpboek als leidraad

Alsof het me zo werd ingegeven, ontdekte ik – toevallig? –  het boek ‘Puur lichter leven‘ door Jolijn Hendriks. Een boek geschreven door een HSP (*High Sensitive Person ofte Hooggevoelige persoon), geschreven voor andere HSP-ers (een uitgebreide boekrecensie lees je hier heel binnenkort). Over het herkennen van- en het leren omgaan met ‘zwaartes’ (van de wereld, – eigen omgeving, – jezelf) die je onnodig vermoeien in je leven en hoe je deze zwaartes zèlf kan verlichten. Door bewuste keuzes die men daarbij maakt met vele nuttige hulpmiddelen. Eén daarvan is creativiteit en dus ging ik opnieuw creatief aan de slag.

Creativiteit

In het zoeken naar het creatieve als uitlaatklep begon ik een sjaal te breien. Lijkt simpel, niet? Maar er was meer. De sjaal is niet zomaar een sjaal maar een sjaal voor hààr, m’n dochter, met wol die ze zelf heeft gekozen. Mèt hoog knuffelgehalte. Iets om haar te omhullen, te omarmen, warmte te geven op koude momenten (ze gaat er nu regelmatig aan voelen, aan die sjaal waarbij een lach op haar gezicht nooit veraf is).  :-*

Het breien van die sjaal gaf mij dan weer meer gemoedsrust. Het hield me met name weg, ver weg, van de virtuele wereld, bracht me terug tot m’n eigen kern. Met name: rust en vrede in m’n binnenste. Ik voel hoe ik – letterlijk en figuurlijk – erop vooruitga met elke nieuw gebreide priem. Maar alleen afwisseling doet volhouden. Dus zocht ik nog andere methoden die goed bij mijn natuur pasten. Ik ging opnieuw gedichten schrijven.

Schrijven = bevrijden

Volgers zagen ze hier elke dag de voorbije periode verschijnen, de gedichten waarin ik m’n ziel heb blootgelegd, m’n inlevingsvermogen een klankbord heb gegeven. Ik vertrouw nu alles toe aan het papier. Kan nu ook weer beter slapen, krijg stilaan weer meer zin om iets te doen, concrete plannen uit te werken. De virtuele wereld kon me even gestolen worden. En dat voelde goed, zelfs erg goed. Ik ben ‘dichter’ 🙂 tot mezelf gekomen. En dit is nog maar een begin.

Toekomst = plannen

Ik kan nu weer vooruit kijken. Kan me sterker houden dan voorheen als zij haar verdriet kwijt wil zonder daarin mee te gaan. Samen gaan we er zienderogen op vooruit. Ik zie- en voel ook hoe ze moed opbouwt, hoe ze zelf verklaringen zoekt en ook vindt en langzaamaan zal ze dit alles op een dag ook wel kunnen plaatsen en begrijpen.

Haar veerkracht gaat de goede richting uit. Dan vult mijn moederhart zich met heel veel trots, nieuw herwonnen kracht ook! Met open armen gaan we de toekomst tegemoet, stap voor stap, dag per dag. Maar dit alles: rustig aan want er is wel één en ander door elkaar geschud intussen. Dit zal tijd vragen, geduld en vertrouwen.

Life isn't about
Life isn’t about

[Zondag, cocondag hoort thuis in het rijtje ‘Mijn dagen van de week’, waarbij ik elke dag een naam toeken. Eerder verschenen hierrond: Dinsdag, bezindag en Vrijdag, blijdag.]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Herken je hierin iets van jezelf? Deze plek is er zeker ook voor jou :-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

6 gedachten over “Zondag, cocondag

 1. Dank je voor jouw begrip. Het onder woorden brengen van gevoelens is inderdaad niet altijd evident. En ik blijf ook heel alert daarin. Ik vind het wel erg voor jou van die morele chantage :-(.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi geschreven. Zoiets vraagt heel veel tijd en geduld. Ze komt er wel 🙂 Goed dat je een uitlaatklep gevonden hebt én dat je daardoor een glimlach op je dochter haar gezicht kan brengen.
  Hier ook een gevoelig meisje 🙂 Ik heb vroeger nog de boeken van Elaine Aron gelezen.

  Like

  1. Dag Sofie :-). Elaine Aron is zowat de grondlegger van HSP hé :-). Ik ga zeker nog andere boeken hierover lezen, echt wel een grote hulp, in het bijzonder nu. Er blijvend zijn voor haar betekent dat ik ook in m’n eigen krachten moet blijven, vooral dat heb ik hiermee willen uiten. Altijd fijn, zulke begripvolle en herkenbare reacties, dank je wel daarvoor. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Leuk dat de start aan de Hogeschool bij je dochter goed meevalt! Het ene kind vliegt door het leven en het andere heeft wat meer begeleiding en steun nodig. Ik vind het als moeder, net als jij, belangrijk om er altijd voor hen te zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.