Fragmenten

Vind je lief (2)

Intussen is de nieuwe Vind je lief – reeks alweer een tijdje aan het rollen. Ik schreef er eerder hier al iets over. Nu het programma al in een verder stadium zit: een update over hoe ik dit observeer :-). Zulke datingprogramma’s zijn voor mij zonder enige twijfel food for thought, voor het uitwisselen van gedachten, overpeinzingen en vaststellingen. Ik zet mijn voornaamste gedachten hier alvast even op een rijtje.

Het concept

Gedurende een week worden telkens 3 singles gevolgd. Eerst ondergaat elk van hen een aantal speeddates en overloopt men mogelijke matches. Vervolgens gaat elke single gedurende 3 dagen op date, telkens met een andere match. De eerste date op maandag (dag 1) is er ééntje die door de relatie-experten (de professionele matchmakers) wordt gematched. Ze baseren zich daarbij op gemeenschappelijke interesses, verwachtingen van de single, opleiding, en eventueel ook woonplaats. De tweede op dinsdag (dag 2) is een date die door de single zelf wordt aangeduid. Bij wie voelde hij/zij zich het beste? Wie wil hij/zij beter leren kennen?

De derde – en meteen laatste – date op woensdag (dag 3) is er eentje die vrienden en/of familie uitkiezen aan de hand van de beelden van de verschillende speeddates die hieraan vooraf zijn gegaan. Ze kijken naar de lichaamstaal, hoe ze op elkaar reageren, hoe vlot zo’n babbel van 4 minuten is verlopen en mogelijke gezamenlijke interesses.

Bij elke date hoort een relatietest, op basis waarvan beide partijen beslissen of ze de date al, dan niet samen willen verderzetten. Uit de dates die wederzijds blijken te werken, kiest elk van de gevolgde singles dan een final date (op donderdag), met wie hij/zij de ultieme relatietest ondergaat en het opneemt tegen de twee andere duo’s. Het winnende duo vertrekt dan samen op reis. Helaas loopt zo’n final date ook al eens mis, bijvoorbeeld wanneer de uitverkoren single in tussentijd iemand anders heeft ontmoet. Het is ook Nancy overkomen: http://www.een.be/programmas/vind-je-lief/slecht-nieuws.

Hoe leerde ik hieruit?

 • Bij één van de singles (Wim) was het me al snel duidelijk dat hij – ondanks zijn uitgesproken positivisme – vooràl positief was om in de smaak te vallen bij de 3 uitverkoren dames doch niet rechtuit zei wat hij werkelijk over hen dacht. En zo bleek inderdaad: bij zijn finale keuze werd dit bevestigd door de wel erg gerichte vragen die Bieke (Ilegems, de presentatrice van het programma) stelde. Ook zij had dit door. Of zoals Rika Ponnet het omschreef: “Wim was telkens heel bevestigend en heel positief, hoewel het contact niet was wat hij ervan verwachtte.”
 • Een andere single (dame), die dan weer een uitverkorene was voor Lars, deed volgende uitspraak waarbij ik me ook heel goed kan aansluiten: “Ze (mensen die scheiden) hebben dat gezinnetje gekend en ze willen dat terug. Dat is niet aan mij besteed.” Ik kan me daar heel goed in vinden; een bevestiging. Er zijn redenen waarom mensen scheiden. Datgene terug willen winnen dat is verloren door een surrogaat-relatie aan te gaan, werkt…inderdaad…niet. Het feit dat Lars zich hierin niet kan vinden, betekende meteen een afknapper bij de dame in kwestie. Hopelijk is dit geen afknapper voor zijn final date, Heleen, met wie hij de reis heeft gewonnen.http://www.een.be/programmas/vind-je-lief/wie-wint-het-eindspel
 • Een jongere single (Gregory) deed ook wel een krasse uitspraak, ook weer boenk erop, waarbij ik me ook goed kan aansluiten. Hij had een date met Nele die – net als hij – eerder hield van een rustige aanpak. De relatietest lag hen beiden echter niet zo. De opdracht bestond met name daaruit dat ze een aantal fotoshoots moesten gaan doen. Bij de eerste fotoshoot dienden ze zich uit te dossen alsof het hun trouwfeest was, de tweede fotoshoot was er eentje waarbij ze gekleed waren alsof ze de eerste keer kennis maakten met hun toekomstige schoonouders. Er werden hen allerlei poses opgelegd, niet in het minste poses waarbij fysiek contact aanwezig was. Deze twee jonge mensen voelden zich daar erg oncomfortabel bij, dit was ver buiten hun eigen comfortzone (wat ook werd bevestigd door relatie-expert Rika Ponnet). De single jongeman sprak dit ook zo uit (“Het voelde gewoon niet goed aan”) en merkte dat ook bij zijn date Nele hierdoor een erg onbehaaglijk gevoel groeide (oog- en fysiek contact was een belemmering). Maar precies dit gemeenschappelijke kenmerk en het feit dat hier veel wederzijds begrip en steun aan te pas kwam, zorgden er dan toch voor dat deze twee jonge mensen samen op final date gingen. Mooi vond ik dat. Ik vond ze hierdoor ook erg mooi bij elkaar passen, benieuwd hoe dit verder verloopt. http://www.een.be/programmas/vind-je-lief/vechten-om-gregory
 • Ik heb me anderzijds ook mateloos geërgerd aan single Danny, die elke gelegenheid te baat nam om te kunnen flirten met de éne of de andere dame zelfs in het bijzijn van zijn eigen date. Iets wat ook niet is ontsnapt aan het observatievermogen van één van zijn dates. Een macho pur sang, laat die maar thuis wat mij betreft.
 • Bijzonder jammer vond ik dan weer dat de match tussen Frédéric en An niet heeft gewerkt. Het enthousiasme was plots tè groot en dat heeft An mogelijk afgeschrokken.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Volg jij ‘Vind je lief’ of andere datingprogramma’s? Hoe sta jij daar tegenover?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

8 gedachten over “Vind je lief (2)

 1. Vorig jaar deed de directeur van het bedrijf waar ik toen werkte hieraan mee. Niemand was op voorhand op de hoogte en ik heb achteraf ook maar alleen een fragment gezien van zijn afleveringen. Ik zou er zelf nooit aan meedoen, al vond ik er niets mis mee dat dat hij dat wel deed (er waren bij de collega’s hier en daar wel wat negatieve reacties). Ik kijk er zeker niet consequent naar maar blijf soms zappend wel eens hangen. Zo zag ik toevallig die aflevering met Frédéric en An. Ik had toen van bij het begin het voorgevoel dat zij niet voor hem zou kiezen.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik vind het concept wel heel goed en vooral doordacht, niets oppervlakkig. Het lijkt mij wel een goede manier voor ontmoetingen, zo zie je meteen ook de gezichtsuitdrukking/lichaamstaal bij de andere want daaruit kan toch ook al heel wat worden opgemaakt.

   Like

  1. Het vorige seizoen heb ik volledig gevolgd. Ook van dit seizoen heb ik nog geen enkele aflevering gemist. Het is inderdaad goed bedacht, wetenschappelijk onderbouwd en geeft een kans aan elk soort relatie zonder onderscheid, wat ik ook heel positief vind. Ik heb er al veel uit geleerd :-).

   Liked by 1 persoon

 2. Ik vind het een heel leuk programma. Vele jaren geleden waren er ook verschillende datingprogramma’s, maar die waren heel anders. Volgens mij heeft dat ook heel veel te maken met de presentatrice, Bieke doet dat fantastisch!

  Like

 3. Ik vind het wel een goed doordacht concept en kijk er met veel plezier naar. Heb me ook wel al eens afgevraagd mocht ik meedoen welke dates de experten er voor mij zouden uithalen 🙂 Maar aan Danny heb ik me ook wat geërgerd: hij flirtte net iets te veel naar mijn goesting 😉

  Like

  1. Ergens word ik hierdoor ook wel geprikkeld met diezelfde vraag die jij je stelt, Evi :-). Op zich zou ik hieraan wel durven deelnemen (men ziet meteen wie men voor zich heeft) maar dan zonder die camera’s. En idd een goed concept waarover is nagedacht.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.