Dag boek

Boek en gebak

BRON foto: De zondvloed – Mechelen

Er zijn zo van die plaatsen, waar ik graag vertoef. Omwille van de gezelligheid, het lekkere eten, het vriendelijke personeel. Al die ingrediënten samen laten me dan graag terugkeren naar zulke plaatsen. We kennen allemaal de brasseries of eetcafeetjes. Maar wat ik nog nìet wist, is dat er plaatsen bestaan, waar je èn van een goed boek of tijdschrift kan genieten èn je daarbij tegoed kan doen aan een hartverwarmende kop koffie, thee of chocolademelk met een lekker stukje gebak. De zomer laat nog even op zich wachten, dan is het opzoeken van zulke plekken hier best op z’n plaats :-). Dit zijn alvast enkele  van die Boek en gebak adressen:

Deinze: Letters en co [www.lettersenco.be]

Gent: Paard van Troje [www.paardvantroje.be]

Kortrijk: Theoria [www.theoria.be]

Leuven: De dry coppen [www.decrycoppen.be]

Mechelen: De zondvloed [www.dezondvloed.be]

Boeken en bakken thuis

Zelf lees ik ook ontzettend graag boeken en houd ik tevens van bakken.  Dus ging ik deze twee eens combineren. Eén van de simpelste bakdingen om te maken, is zo’n viervierde appelcake (zéér gesmaakt hier thuis). Met een lekker theetje erbij en gezeten in een knus leeshoekje, las ik ‘Gij nu’ van Griet Op De Beeck. Het boek dat ik hier bespreek, staat telkens los van de updates rond de Verbeelding Book Challenge. Omdat er eenvoudigweg nog héél véél andere interessante boeken bestaan.

Gebak, dat kan ook een ander soort dessert zijn in de toekomst. Maar ik vond het zo goed klinken (in plaats van boek en dessert), dat ik de voorkeur gaf aan de benaming ‘Boek en gebak’.

Gebak: viervierde appelcake – home made
appelcake
appelcake

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g bakbloem
  • 1/2 kl natriumbicarbonaat voor voeding -> hierdoor zal het deeg makkelijker rijzen
  • 250g (riet)suiker
  • 250 g appelen (bijvoorbeeld jonagold), dit zijn ongeveer 4 appelen
  • 4 eieren, eiwit en eigeel gescheiden
  • een snuifje kaneelpoeder

Hoe maak je het?

  1. Meng de bakbloem met het natriumbicarbonaat.
  2. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout.
  3. Schil de appelen en snijd in fijne schijfjes.
  4. Smelt de boter.
  5. Voeg de gesmolten boter toe aan de suiker en vermeng.
  6. Voeg hieraan het bloemmengsel toe.
  7. Meng verder onder elkaar.
  8. Voeg hieraan het eigeel toe en blijf verder mengen.
  9. Voeg als laatste voor het deeg de stijfgeklopte eiwitten toe, schep deze er langzaamaan onder.
  10. Als het deeg 1 homogeen mengsel vormt, voeg er dan de fijne appelschijfjes aan toe.
  11. Voeg een snuifje kaneelpoeder toe.
  12. Schep het deeg over in een met bakpapier beklede bakvorm.
  13. Laat zo’n 30 tot 45 minuten bakken in een (eventueel) voorverwarmde oven op 180°C.
  14. Laat verder afkoelen op een taartenrooster.
  15. Eet smakelijk!

Boek: Gij nu – Griet Op De Beeck

Van Griet Op De Beeck (haar debuut ‘Vele hemels boven de zevende’) had ik al heel veel goede commentaren gelezen. Toen haar jongste telg bij de nieuwe aanwinsten op de bibliotheekplank stond te blinken wilde ik dus wel eens iets gaan lezen van deze auteur. Het is ‘Gij nu’ geworden. Ik ben erin beginnen lezen, en het sprak me meteen aan. De humor die erin zit verweven, de sappige ‘gij’ taal waarin ze schrijft, hilarische doch ook ontroerende situaties, kortom alles wat ontspannende literatuur nodig heeft.

Het is geen boek om in één ruk uit te lezen, het omvat elk op zich staande verhalen. Meer dan een keer heb ik wel eens instemmend geknikt van ‘Tiens, zoiets zou me óók kunnen overkomen’. Mogelijk ligt daarin de kracht van de boeken van Griet Op De Beeck, die herkenbaarheid, erkenning ook. Zonder franjes, zoals het is, dat menszijn. Kortom, ik hoop zeker nóg boeken van haar te lezen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Advertenties

3 gedachten over “Boek en gebak

  1. Oh, weer een hoop nieuwe boekwinkels om te ontdekken 🙂
    Gij nu vond ik ook heel erg de moeite! Haar eerste twee boeken vond ik nog net iets sterker, maar dat is deels ook omdat ik bij Gij nu af en toe het gevoel had “aah, dit verhaal had een heel boek mogen zijn” 🙂

    Als je houdt van de combi eten en boeken, dan moet je trouwens zeker ook eens naar Cook & Book in Brussel gaan: daar heb je twee restaurants in de boekenwinkel (al lijken het er veel meer, omdat de stijl wisselt al naargelang de boekafdeling). Ik schreef er hier over: http://lepetitrequin.com/boekenstad-brussel/

    Like

    1. Een boekenwinkel annex restaurants zelfs, klinkt als muziek in de oren. Ik onthoud het als ik ooit nog eens Brussel bezoek. Bedankt voor de extra tip :-). Goed om weten ook dat die andere boeken van Griet Op De Beeck zeker ook de moeite lonen. Merci.

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.